Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, mam nadzieję że dobrze wybrałam miejsce wstawienia tematu .....

Robiłam projekt indywidualny, w listopadzie dostałam pozwolenie-już uprawomocnione.

Niestety im częściej przeglądam projekt tym więcej mam zastrzeżeń.

Najważniejsze:

1. komin do kominka nie jest nigdzie rozrysowany, jedyny ślad że jest to są kółka o zaznaczonej średnicy 30cm na rzutach pięter (dwa) i dachu oraz na planach konstrukcyjnych pięter. Komina nie ma na żadnym przekroju, nie ma na rysunkach elewacji (dach), nie ma na planach konstrukcyjnych poddasza i więźby.

2. Na żadnym rysunku dachu i wieźby nie ma włazu na dach nie wspominając już o oknie dachowym - miało być.

3. Szambo w projekcie jest wrysowane dokładnie w miejscu gdzie mam studnie i projektant wiedział o tym gdzie jest ta studnia, mimo to wrysował ją w projekt w innym miejscu :mad: .....

4. Projekt wentylacji mechanicznej wg mnie jest katastrofą, dobrze, że zaczęłam to liczyć bo później bym płakała :mad: ..... do tego jest zaprojektowany na rury spiro mimo, że od początku mówiłam że nie chcę mieć podwieszanych sufitów, (chcę zrobić WM na systemie PE-flex) .... moje prośby o umieszczenie reku w kotłowni, zamiast na strychu-dokładnie nad moją sypialnią i z głównymi rurami w sypialni nie zostały uwzględnione ....

5 nie ma cofniętych nadproży na rolety Putz

Czy te braki komina to będzie problem podczas budowy ?

Czy na zrobienie na dachu włazu i okien potrzebuję zmiany w projekcie ? to samo z przesunięciem szamba - można zmienić jego położenie bez zmiany pozwolenia ?

Mogę zlecić zrobienie nowego projektu WM instalatorowi systemu PE-flex ?

Kolejna sprawa to pomysł żeby zbierać deszczówkę i używać jej w domu - trzeba na to pozwolenie ? to świeży pomysł ....

Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki bo zaczynam wątpić że uda się to wybudować tak jak chcę ....

https://forum.murator.pl/topic/224962-zmiany-w-projekcie-po-pozwoleniu/

Wszelkie zmiany zgłaszasz projektantowi. On decyduje, czy to zmiany istotne, czy nie. Nieistotne dokumentuje rysunkiem i/lub opisem. Zmiany istotne wymagają ponownego PnB.

Projekt nie musi być idealnie szczegółowy - wiele rzeczy doprecyzowują "zasady sztuki budowlanej".

Prowadząc dziennik budowy kierownik budowy dokonuje odpowiednich wpisów i podpisuje się, że zostało zrobione zgodnie z projektem. Więc pytanie do niego, jakie pod jakimi "doprecyzowaniami" podpisze się, że są zgodne z projektem.

Może być też tak, że kierbud powie, że pod wszystkim się podpisze (i bywają takie domy, które trudno poznać patrząc na projekt). Ale wtedy jest ryzyko, że urzędnik sprawdzi to w naturze na etapie oddawania do użytkowania. Więc jak można coś dopilnować od razu, to nie a sensu ryzykować.

https://forum.murator.pl/topic/224962-zmiany-w-projekcie-po-pozwoleniu/#findComment-7243517

Ooo normalnie jakbym widział działalność mojego projektanta :)

1. Komin nie problem, zawsze się go dostawi na etapie budowy - chociaż zależy jaki masz strop i byle nie w krowiew. Za to problemem jest rura do kominka idącą pod posadzką - pilnuj żeby o tym nikt nie zapomniał.

2. Nie zrobił komina to i po do wyłaz. Wyłaz + ława kominiarska nie problem - do zrobienia w trakcie krycia dachu. Okno - nie wiem czy to nie zmiana nieistotna. ale do sprawdzenia - żeby nie było kwasu przy odbiorze budynku bo tego raczej się nie ukryje.

3 . Tu szczerze mówiąc nie wiem - może trzeba zrobić nowe zagospodarowanie terenu, ew do dogadania z geodetą (jeśli będzie służbistą to będzie trzeba robić wszystko przepisowo)

4. Projekt od nowa z firmy, która będzie robić WM (pewnie i tak zrobiliby swój) pomyśl o czerpni i wyrzutni

5. Do dogadania z wykonawcą i kier budem - nie powinno być problemu. Chociaż zależy ile chcesz je cofnąć

https://forum.murator.pl/topic/224962-zmiany-w-projekcie-po-pozwoleniu/#findComment-7248504

Przede wszystkim odwiedziłabym projektanta i skonfrontowała go z bublami, które zrobił - niech naprawia.

Szambo oddziałuje na inne działki - w promieniu 15m od niego nie może być np studni - jeżeli przesuniesz szambo tak, że będzie oddziaływało na inne działki, niż te wyszczególnione wcześniej to może być problem, ale trzeba dopytać kierownika budowy/geodetę. Od Twojej studni (15m), domu (ściana z oknem chyba 5m) i granicy (2m) też musi być zachowana odpowiednia odległość.

https://forum.murator.pl/topic/224962-zmiany-w-projekcie-po-pozwoleniu/#findComment-7248536

ja tam w projekcie nie mam nic na temat rolet i cofniętych nadproży dla rolet a takie sobie zrobiłem (przyszykowałem) pod rolety. Nawet mi do łba nie przyszło że musze taką duperele zgłaszać. To samo nt. okien dachowych i wentylacji którą w projekcie mam grawitacyjną a robie mechaniczną. Swoją drogą jak otrzymałaś pozwolenie na budowe nie mając komina? nie wiedziałem że coś takiego jest wgl możliwe
https://forum.murator.pl/topic/224962-zmiany-w-projekcie-po-pozwoleniu/#findComment-7248603