karolkak 11.12.2016 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Witam, mam nadzieję że dobrze wybrałam miejsce wstawienia tematu ..... Robiłam projekt indywidualny, w listopadzie dostałam pozwolenie-już uprawomocnione. Niestety im częściej przeglądam projekt tym więcej mam zastrzeżeń. Najważniejsze: 1. komin do kominka nie jest nigdzie rozrysowany, jedyny ślad że jest to są kółka o zaznaczonej średnicy 30cm na rzutach pięter (dwa) i dachu oraz na planach konstrukcyjnych pięter. Komina nie ma na żadnym przekroju, nie ma na rysunkach elewacji (dach), nie ma na planach konstrukcyjnych poddasza i więźby. 2. Na żadnym rysunku dachu i wieźby nie ma włazu na dach nie wspominając już o oknie dachowym - miało być. 3. Szambo w projekcie jest wrysowane dokładnie w miejscu gdzie mam studnie i projektant wiedział o tym gdzie jest ta studnia, mimo to wrysował ją w projekt w innym miejscu ..... 4. Projekt wentylacji mechanicznej wg mnie jest katastrofą, dobrze, że zaczęłam to liczyć bo później bym płakała ..... do tego jest zaprojektowany na rury spiro mimo, że od początku mówiłam że nie chcę mieć podwieszanych sufitów, (chcę zrobić WM na systemie PE-flex) .... moje prośby o umieszczenie reku w kotłowni, zamiast na strychu-dokładnie nad moją sypialnią i z głównymi rurami w sypialni nie zostały uwzględnione .... 5 nie ma cofniętych nadproży na rolety Putz Czy te braki komina to będzie problem podczas budowy ? Czy na zrobienie na dachu włazu i okien potrzebuję zmiany w projekcie ? to samo z przesunięciem szamba - można zmienić jego położenie bez zmiany pozwolenia ? Mogę zlecić zrobienie nowego projektu WM instalatorowi systemu PE-flex ? Kolejna sprawa to pomysł żeby zbierać deszczówkę i używać jej w domu - trzeba na to pozwolenie ? to świeży pomysł .... Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki bo zaczynam wątpić że uda się to wybudować tak jak chcę .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.12.2016 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Wszelkie zmiany zgłaszasz projektantowi. On decyduje, czy to zmiany istotne, czy nie. Nieistotne dokumentuje rysunkiem i/lub opisem. Zmiany istotne wymagają ponownego PnB. Projekt nie musi być idealnie szczegółowy - wiele rzeczy doprecyzowują "zasady sztuki budowlanej".Prowadząc dziennik budowy kierownik budowy dokonuje odpowiednich wpisów i podpisuje się, że zostało zrobione zgodnie z projektem. Więc pytanie do niego, jakie pod jakimi "doprecyzowaniami" podpisze się, że są zgodne z projektem.Może być też tak, że kierbud powie, że pod wszystkim się podpisze (i bywają takie domy, które trudno poznać patrząc na projekt). Ale wtedy jest ryzyko, że urzędnik sprawdzi to w naturze na etapie oddawania do użytkowania. Więc jak można coś dopilnować od razu, to nie a sensu ryzykować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiralbar 18.12.2016 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 Ooo normalnie jakbym widział działalność mojego projektanta 1. Komin nie problem, zawsze się go dostawi na etapie budowy - chociaż zależy jaki masz strop i byle nie w krowiew. Za to problemem jest rura do kominka idącą pod posadzką - pilnuj żeby o tym nikt nie zapomniał. 2. Nie zrobił komina to i po do wyłaz. Wyłaz + ława kominiarska nie problem - do zrobienia w trakcie krycia dachu. Okno - nie wiem czy to nie zmiana nieistotna. ale do sprawdzenia - żeby nie było kwasu przy odbiorze budynku bo tego raczej się nie ukryje. 3 . Tu szczerze mówiąc nie wiem - może trzeba zrobić nowe zagospodarowanie terenu, ew do dogadania z geodetą (jeśli będzie służbistą to będzie trzeba robić wszystko przepisowo) 4. Projekt od nowa z firmy, która będzie robić WM (pewnie i tak zrobiliby swój) pomyśl o czerpni i wyrzutni 5. Do dogadania z wykonawcą i kier budem - nie powinno być problemu. Chociaż zależy ile chcesz je cofnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niechaj 18.12.2016 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 Przede wszystkim odwiedziłabym projektanta i skonfrontowała go z bublami, które zrobił - niech naprawia.Szambo oddziałuje na inne działki - w promieniu 15m od niego nie może być np studni - jeżeli przesuniesz szambo tak, że będzie oddziaływało na inne działki, niż te wyszczególnione wcześniej to może być problem, ale trzeba dopytać kierownika budowy/geodetę. Od Twojej studni (15m), domu (ściana z oknem chyba 5m) i granicy (2m) też musi być zachowana odpowiednia odległość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
westen 18.12.2016 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 ja tam w projekcie nie mam nic na temat rolet i cofniętych nadproży dla rolet a takie sobie zrobiłem (przyszykowałem) pod rolety. Nawet mi do łba nie przyszło że musze taką duperele zgłaszać. To samo nt. okien dachowych i wentylacji którą w projekcie mam grawitacyjną a robie mechaniczną. Swoją drogą jak otrzymałaś pozwolenie na budowe nie mając komina? nie wiedziałem że coś takiego jest wgl możliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts