Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór kotła kondensacyjnego jednofunkcyjnego - powierzchnia ogrzewana 128,12m2

Wybuduję czy nie

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Przeglądając forum zauważyłem, że moc obliczeniowa dla pieca kondensacyjnego jednofunkcyjnego dla mojego domu - powierzchnia ogrzewana 128,12m2 (100m2 pow. użytkowej) w projekcie domu znacznie przekracza wartości, które podane są na forum jako prawidłowe przy wyborze kotła. Bardzo proszę o weryfikację.

Według projektu:

* Obliczeniowe zapotrzebowanie na ciepło do ogrzewania - 8,09kW

* Zapotrzebowanie na ciepło do ogrzewania cwu - 10kW

* Zasobnik 300 l

* Fundament ocieplony 15cm

* Ściany 24 cm porotherm + 15-20cm styropianu

* Ocieplenie poddasza 15cm+15cm wełna

* Ocieplenie podłogi na gruncie 15 cm styropianu

Obliczenie mocy nominalnej kotła w projekcie - 18kW!

W domu będą mieszkać narazie 2 osoby dorosłe + malutkie dziecko.

100 proc. ogrzewanie podłogowe (choć w projekcie jest ogrzewanie grzejnikowe o ile dobrze rozszyfrowałem projekt :)) + 2 grzejniki drabinkowe - łazienki

Według mnie:

1. Zasobnik o połowe za duży - dał bym 150l

2. Moc kotła o wiele za duża.

Czy według Was moc kotła z projektu została przesadzona? Jaką moc kotła powinienem zastosować?

Zbiornik 150 l wystarczy. Kocioł kup z najniższą dostępną mocą.

Ja grzeję około 160 m2. Dom stary, średnio ocieplony. Od 3 lat kocioł kondensacyjny 14 kW (Buderus GB 072) i jeszcze nie widziałem, aby przy ogrzewaniu domu pracował na 100% mocy (przy grzaniu wody tak). Przy temperaturach w okolicach 0 oC pracuje na 1/3 mocy.

U mnie też 2 osoby dorosłe i dziecko. Zbiornik Biawar quattro 150 l i ciepłej wody nigdy nie zabrakło.

knatom dziękuję za opinie. Czy ktoś jeszcze może się wypowiedzieć? Dlaczego w projekcie kocioł z tak z taką dużą mocą i taki duży zasobnik? Czy jest co do tego racjonalne wytłumaczenie? Czy ktoś ma podobnej wielkości dom do mojego i ma kocioł gazowy? Jaki? Jak się sprawdza? Jaki zasobnik? Czy jest wystarczający? Jakiej firmy kotły proponujecie?

knatom dziękuję za opinie. Czy ktoś jeszcze może się wypowiedzieć? Dlaczego w projekcie kocioł z tak z taką dużą mocą i taki duży zasobnik? Czy jest co do tego racjonalne wytłumaczenie? Czy ktoś ma podobnej wielkości dom do mojego i ma kocioł gazowy? Jaki? Jak się sprawdza? Jaki zasobnik? Czy jest wystarczający? Jakiej firmy kotły proponujecie?

Tak dokładnie tego nie wie nikt dlaczego projektant dobrał taką moc kotła, najbardziej prawdopodobne przyczyny to :

brak dokładnego i rzetelnego ozc wynikajacego z braku wiedzy

brak doboru pojemnosci zasobnika do faktycznego zapotrzebowania na cwu

błedny dobór mocy kotła na potrzeby cwu wynikajacy również z braku wiedzy.

Tyle na temat wątpliwej jakosci owocu pracy owego projektanta, a tak faktycznie to zadnych indywidualnych obliczen do tego projektu zapewne nie wykonano a dane wzieto z szablonu.

Co do mocy kotła dla tego dmou to 12 kW Immergas lub 11 kW Viessman lub ewentualnie Junkers 14 kW, albo Termet 20 kW (moc min 2 kW), pozostałe kotły o mocach wiekszych od 12-14 kW skresl od razu. Zasobnik min 160l lub 200l przy wiekszych dzieciach.

Witam serdecznie,

Przeglądając forum zauważyłem, że moc obliczeniowa dla pieca kondensacyjnego jednofunkcyjnego dla mojego domu - powierzchnia ogrzewana 128,12m2 (100m2 pow. użytkowej) w projekcie domu znacznie przekracza wartości, które podane są na forum jako prawidłowe przy wyborze kotła. Bardzo proszę o weryfikację.

Według projektu:

* Obliczeniowe zapotrzebowanie na ciepło do ogrzewania - 8,09kW

* Zapotrzebowanie na ciepło do ogrzewania cwu - 10kW

* Zasobnik 300 l

* Fundament ocieplony 15cm

* Ściany 24 cm porotherm + 15-20cm styropianu

* Ocieplenie poddasza 15cm+15cm wełna

* Ocieplenie podłogi na gruncie 15 cm styropianu

Obliczenie mocy nominalnej kotła w projekcie - 18kW!

W domu będą mieszkać narazie 2 osoby dorosłe + malutkie dziecko.

100 proc. ogrzewanie podłogowe (choć w projekcie jest ogrzewanie grzejnikowe o ile dobrze rozszyfrowałem projekt :)) + 2 grzejniki drabinkowe - łazienki

Według mnie:

1. Zasobnik o połowe za duży - dał bym 150l

2. Moc kotła o wiele za duża.

Czy według Was moc kotła z projektu została przesadzona? Jaką moc kotła powinienem zastosować?

Projektanci tak samo jak instalatorzy starej daty zawsze przesadzają. Zauważ jakie w projekcie miałeś ocieplenie a jakie faktycznie dałeś.Po drugie to nie chce im się wykonać szczegółowych obliczeń.

Zasobnik w zależności od ilości łazienek i ostatecznej ilości osób które będą zamieszkiwały to max. 150l, natomiast kocioł to jakieś 12kW.Moc kotła może i jest za duża ale ze względu na zasobnik jest akurat.

Żadnych Viessmanów i Junkersów.

tak, tak najlepiej vaillanta bo ty takiego masz.... a jak już ci pare razy pokazałem głupoty gadasz

Masz takie wymowne motto w swoim profilu ale się do niego nie chcesz zastosować.. To chyba jakaś obsesja bo wpis nie ma nic wspólnego z doradzeniem czegokolwiek pytającemu..

Edytowane przez Mareks77

• 4 weeks później...

Witam.

Przy doborze kotła w domach jednorodzinnych o małej powierzchni można pominąć nadwyżkę mocy na cele podgrzania ciepłej wody użytkowej (u Pana to 10kW) ze względu na priorytet pracy kotła na zasobnik. Polecam dobrać jednofunkcyjny kocioł kondensacyjny o mocy do 14kW, jak Cerapur Smart ZSB-14-5CE. Moc grzewcza będzie wyregulowana na obliczeniowym poziomie 8kW, natomiast pełna moc 14 kW będzie dostarczana na zasobnik. Wielkość zbiornika zależy od wymaganego komfortu CWU w zakresie pomiędzy 120 a 200l. Należy mieć na uwadze aby wężownica zasobnika przystosowana była do pracy z mocą równą lub wyższą jak 14kW.

Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers

Powiem Wam, że dziś już mam sieczkę z mózgu. Napisałem do 4rech hydraulików, którzy oferują prace hydrauliczne wraz z instalacją gazową , kotłem itd.

Od dwóch z nich dostałem wycenę:

Jeden z nich zaproponował kocioł:

- FERROLI Bluehelix TECH 18A

Drugi hydraulik, bardzo polecany na tym forum na grupie wrocławskiej:

DE DIETRICH MCR 3 24 + BS 150

Szczerze powiedziawszy nie spodziewałem się, że ktoś będzie doradzał wrzucenia kotła o mocy 24KW, a w szczególności ten Pan, który jest tak chwalony na forum, gdzie dominuje opinia, że nie warto przemiarowywać kotła.. Czy można to jakoś racjonalnie wytłumaczyć?

Powiem Wam, że dziś już mam sieczkę z mózgu. Napisałem do 4rech hydraulików, którzy oferują prace hydrauliczne wraz z instalacją gazową , kotłem itd.

Od dwóch z nich dostałem wycenę:

Jeden z nich zaproponował kocioł:

- FERROLI Bluehelix TECH 18A

Drugi hydraulik, bardzo polecany na tym forum na grupie wrocławskiej:

DE DIETRICH MCR 3 24 + BS 150

Szczerze powiedziawszy nie spodziewałem się, że ktoś będzie doradzał wrzucenia kotła o mocy 24KW, a w szczególności ten Pan, który jest tak chwalony na forum, gdzie dominuje opinia, że nie warto przemiarowywać kotła.. Czy można to jakoś racjonalnie wytłumaczyć?

Najlepiej zapytaj go, dlaczego proponuje kocioł o takiej mocy. Ja nie widzę żadnego sensownego uzasadnienia. Choć bywają sprawy o których nie wiemy, np; duże rabaty dla instalatora na jakąś markę, model czy profit od ceny kotła-im większy tym droższy, znajomość produktów jakiegoś producenta, a może jeszcze coś innego?

Jak wyżej piszą inni, kocioł o małej mocy min. i 12-14kW mocy maksymalnej.

Chyba że masz w domu dwie wanny, z których będziecie korzystać w jednym czasie i jeszcze ktoś buszuje w kuchni. Przy zwyczajnym korzystaniu łazienek i kuchni kocioł 24kW wystarczy na dom 2 razy większy.

I nie warto przepłacać za znaną, reklamowaną markę, szukaj raczej kumatych serwisantów w pobliżu, to jest ważniejsze.

Wczoraj byłem u kierownika budowy i też przyznał, że moc kotła 24kw będzie odpowiednia. Kierownik w żaden sposób niepowiązany z wykonawcą hydrauliki - mózg roz***any :)

To nie pytaj jaka, tylko dlaczego taka moc jest przez nich zalecana :)

Zobaczysz, że odpowiedzi będą typu: "tak mi mówi doświadczenie", "lepiej dać trochę więcej"; "już XXX inwestorom tak poradziłem i są zadowoleni", "wiem, co mówię", itp. Ciekawe, czy ktoś z nich coś powie o sposobie wyliczenia.

Po drugie moc max kotła to jedno - jak weźmiesz za dużą, to co najwyżej będzie drożej w zakupie. Pamiętaj o możliwie niskiej mocy min. bo to rzutuje potem na koszty eksploatacji.

Po drugie moc max kotła to jedno - jak weźmiesz za dużą, to co najwyżej będzie drożej w zakupie. Pamiętaj o możliwie niskiej mocy min. bo to rzutuje potem na koszty eksploatacji.

problem w tym, że tego zagadnienia w większości, nie rozumieją, zarówno: instalatorzy, kier-budowy, serwisanci oraz większość projektantów. Jak usłyszałem od serwisanta, że mi obniży moc, bo maksymalnej i tak nie potrzebuję, to mu powiedziałem, że jest u mnie ostatni raz i powinien zapoznać z terminem "modulacja mocy palnika", tym bardziej, że mój kocioł startuje od najniższej mocy i dopiero potem podnosi stopniowo do wymaganego poziomu. Oni na prawdę nie kumają tego, dlaczego ta minimalna moc jest taka istotna w okresach małego zapotrzebowania.

Dla nich to wystarczy, abyś miał ciepło, a ile zapłacisz za gaz, że będzie taktowanie kotła , nie obchodzi, właściwie nawet świadomości nie mają......co tam, dalej nich się inwestor buja......przecież nauczony doświadczeniem, może w przyszłości kupić inny kocioł, co za problem?

To chyba taka cecha narodowa, szczególnie "fachowców" z poprzedniej epoki, że im coś większe, cięższe i z zapasem w stosunku do potrzeb, to musi być lepsze.

Edytowane przez montixe

No właśnie - to wszystko jest mega niespójne.

Z pewnością macie większą wiedzę ode mnie w tym temacie i nie mam zamiaru wątpić, że ktoś z Was pisze nieprawdę, ale rzeczą naturalną jest, że inwestor szuka potwierdzenia i oczekuje obiektywnej opinii od instalatora (nie mylić z sprzedawcą), któremu powierza tak ważną funkcję przy budowie domu. Tym bardziej, że szukam osób sprawdzonych, z nieposzlakowaną opinią, a moim kryterium nie jest niska cena.

Ale sami powiedzcie czy kocioł który został mi polecony jest dobrym wyborem? Zakres modulacji 6,1-24,8 kW. Wartość min raczej nie zachwyca.

Nie po to kładę nacisk na wybór technologii, rodzaju ociepleń i jej grubości, systemu ogrzewania i wentylacji, żeby na samym końcu nie wykorzystać tej inwestycji jak najlepiej się da,

No właśnie - to wszystko jest mega niespójne. Ale sami powiedzcie czy kocioł który został mi polecony jest dobrym wyborem? Zakres modulacji 6,1-24,8 kW. Wartość min raczej nie zachwyca.,

NIE, ten kocioł to ......nieporozumienie, pomyłka? Nie, to po prostu nierozumienie zachowań nowego budownictwa, bo nie sądzę, że ktoś,aż tak cię nie lubi i robi tobie na złość. Ta moc minimalna,dostępna w tym kotle, będzie potrzebna pewnie przy -15*C na zewnątrz, a co z pozostałą częścią sezonu grzewczego, gdzie temp oscyluje w okolicy +5 do -5*C , że już o jesieni i wczesnej wiośnie nie pomnę, gdzie temp są w okolicach +5*C do +15*C? Chcesz wiedzieć co się będzie działo, to poszukaj postów typu "ratunku, kocioł taktuje" , albo "dlaczego w okresach przejściowych, mam zużycie gazu tak duże, jak w czasie mroźnej zimy i do tego kocioł taktuje" . Wiele jest tego typu postów, poszukaj w starszych tematach szczególnie Viessmana, Vailanta i innych "topowych, niemieckich" marek, oni dopiero od niedawna oferują kotły małych mocy

Edytowane przez montixe