Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kupić mieszkanie czy budować dom?

Recommended Posts

Jakość materiałów konstrukcyjnych (i cena) również może znacząco się różnić. Od betonu, przez emki, pustaki, materiałów użytych na dach itp.

Do tego ceny zastosowanej izolacji mogą mieć różnicę i ponad 100%. Okna podobnie itd. itp.

Nie mówię tu o wogole o cenie wykończenia, bo tam akurat cena nie zawsze idzie w parze z jakością ;)

• Odpowiedzi 128
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pełna zgoda, do tego jeszcze ważnym czynnikiem jest region w którym się buduje. Np. w Białymstoku materiał +robocizna elewacji na gotowo (15cm styro, klej, siatka, itd.) to jest 130zł/m2 netto, a w Warszawie zaczyna się od 180zł/m2. Tak wiem, że teraz nikt już nie daje 15 cm styro, ale dałem takie porównanie.

Rozbieżności pomiędzy cenami robót sięgają 200% i mówię tu o ofertach porównywalnych, czyli z gwarancją, fakturami itp. Trzeba szukać, porównywać, ogarniać.

gwarancją powiadasz :) taka jak na dachówkę? Rozumiem ze pewniej sie czujesz jak firma udzieli ci gwarancji na mury albo wieźbę ale popatrz realnie na to że firma po kilku latach moze juz nie istnieć a wtedy twoja gwarancja jest wiesz jaka :)

redbox o ile firmą nie jest pan Marian, który ma jednoosobową działalność i paru pomocników, to np. jak Ci elewacja odpadnie ze ściany, bo mało kleju albo niekołkowana, to firma z tradycjami i renomą przyjedzie i poprawi w ramach gwarancji. Pod warunkiem, że masz spisaną stosowną umowę. Do tego do wyceny taka firma dołoży "pare złotówek" za ewentualną obsługę gwarancyjną. Wiem, że takich firm jest bardzo bardzo mało, ale jest to możliwe.

Taka gwarancja jak ta , gość pojechał na wymianę rozrządu do servisu VFW w Zabrzu z golfem na wymianę rozrządu i po opuszczeniu serwisu i kilku przejechanych km rozrząd się rozsypał jak też i silnik , gwarancji nie uznali bo stwierdzili że winna była rolka napinająca i oni za to odpowiedzialności nie biorą (było w TV) tak samo z tą budową a to styro nie ten a to klej tamci zawalili a toto a to tamto potem sąd kilka lat strocony tysiące i sprawę umarzają . gwarancja to takie odczepne dla laików .

Tutaj podałeś zły przykład (tak mi się wydaje), bo co ma serwis w Zabrzu do rolki napinającej zamontowanej przez fabrykę? Co innego jakby uszkodzenia spowodowała rolka zamontowana przez ten serwis.

Styro nie ten? Klej tamci zawalili? Albo gadasz z daną firmą i ustalasz czy robią z materiałów powierzonych przez inwestora rekomendowanych przez wykonawcę albo bierzesz usługę materiał+robocizna (tutaj byłaby pewnie niemała marża na materiale). W obu przypadkach zwalanie winy, że coś było nie tak będzie nie na miejscu, bo od początku do końca to oni są odpowiedzialni za dany etap. Szanująca się firma nie dopuści do zszargania swojej opinii, bo opłaca się robić dobrze. I to jest wersja droga. Można wziąć wersję tanią, może być to zrobione poprawnie technicznie, ale wtedy nie można liczyć na jakiekolwiek naprawy gwarancyjne.

Oczywiście mam świadomość, że to co napisałem jest bardzo trudne do wyegzekwowania, ale jednak możliwe. No i często chyba niewarte zachodu, tak jak napisałeś z tymi sądami.

PS. trzeba skończyć te jałowe dyskusje bo straszne offtopy wyszły. Żeby trzymać się tematu - dom nie jest dla wszystkich, a w mieszkaniu za ścianą może jakaś menda mieszkać.

Edytowane przez grzesio1712

Nie zrozumiałeś , właśnie chodzi o to że serwis wymieniał cały rozrząd kompletny ale nie chcieli uznać bo twierdzili że oni nie produkują tych rolek napinających , rozumiesz czaczę ??? to było głośne w TV i o sąd się oparło a co dalej nie interesowałem się , tak samo z każdą inną gwarancją będą się wić jak węgorze i swoich prawników naprzeciw ciebie postawia i przegrasz .

Witam

Narzeczona dostała działke budowlaną 21 a z rozpoczętą budową ok 8x10 m

(piwnice,parter i użytkowe poddasze) ale została przerwana ok 10 lat temu więc poszliśmy do architekta aby odnowić papiery i troch zmienić projekt. Przed przerwaniem budowy zostały wykonane ławy i 1/3 piwnic,po sprawdzeniu przez architekta ławy i fundamenty sa ok. Na działce jest przyłącze prądu i wody oraz po drugiej stronie drogi(wąska)jest kanalizacja oraz możliwość przyłączenia gazu (ok 3 m do złącza)Chciałbym się Was poradzić,ponieważ zastanawiamy się czy kupić małe mieszkanko bez kredytu ok 70 tys 2 lub 3 pokoje (za pieniądze po sprzedaży działki) czy brać kredyt i budować dom.Zastanawiamy się nad systemem gospodarczym ponieważ rodzinnie wybudowaliśmy jeden dom od piwnic po dach ale jeśli firma dałaby dobrą cene to byśmy jej zlecili budowę.Mam stałą dobrze płatną prace na kopalni w JSW,narzeczona jak narazie prace ma na ok rok z możliwością stałej pracy.Czy ktoś z Was też miał taki dylemat? Proszę Was o rady.

No ja się nie chciałem bawić w budowę domu więc szukałem nowoczesnych mieszkań na zamkniętych osiedlach. A jako że zyję w małym miasteczku to do wyboru miałem kilka, ale udało mi się znaleźć moim zdaniem najlepsze. Osiedle nazywa się :spam: i teraz tylko czekam żeby sie już wprowadzić :D I bardzo blisko mnie mam świetny park z tężnią i widok na góry z okien :D

Edytowane przez finlandia
Reklamy są niezgodne z regulaminem forum

• 2 years później...