Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Niecodziennik Kamilowej kostki

Recommended Posts

Na płytę też dałabym styrodur. Ja jestem fanką styroduru ;)

Na dzień dzisiejszy planujemy styrodur basf (tak jak pod płytą i wokół niej) ale nie wykluczamy innych materiałów o ile będą miały one właściwy/lepszy współczynnik przenikania ciepła.

Część instalacji będziemy robić sami, część wykonają nam ekipy.

I tak:

Elektrykę zrobimy sami, moja gorsza połowa nie wyobraża sobie żeby ktoś z zewnątrz robił nam ten kawałek roboty :cool:.

Kable do alarmu także rozłożymy sami, fachowiec przyjedzie podłączyć wszystko w całość.

Resztę zrobią umówione ekipy :)

Chyba jeszcze nie pisałam że wprowadziliśmy wodę do domu :D Na razie jest sama rura, ale żeby zaczęło się lać, wystarczy podpiąć ją w studni i zamocować kranik na drugim jej końcu. Takie rozwiązanie przyda nam się przy wylewkach, nie będziemy męczyć się z rozciąganiem węża :)

• Odpowiedzi 407
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zakwitły nam glicynie :D

IMG_0802.jpg

Kolor, zapach... aż się chce żyć, czuć, cieszyć się tym wszystkim co nas otacza.

Teraz czekamy na irysy i konwalie :cool:

A z nowości budowlanych ostatni strop zalewamy 9 maja, dwa dni później zalejemy wieniec i na tym kończymy etap murowania i betonowania.

:yes:

Czekamy na beton.

Pompa spóźnia nam się już o 40 minut, dobrze że grucha nie przyjechała jako pierwsza...

Liczę na to że reszta już będzie w porządku tak jak poprzednio.

Lepiej później niż wcześniej. U mnie zawsze wcześniej przyjeżdżał beton, przez to np. nie zdążyłem posprawdzać zbrojenia wszystkich miejsc, bo jak zajechałem to połowa już była zalana. :(

Myjku, zbrojenia sprawdzane były wczoraj także luuuuuz ;)

Martwię się bo przyjechała pompogruszka która miała na sobie jedynie 5 m3 betonu a reszta dopiero się ładuje i wyjeżdża z Grodziska :(

Pogoda jest jaka jest, za godzinę wylany beton będzie twardy :mad:

No to faktycznie ktoś dał dupy w betoniarni -- u mnie przyjeżdżali wcześniej ku mojej irytacji, ale potem szło na bieżąco. No i faktycznie pogoda była nędzna, nie to co teraz...

Na razie mamy wylanych 12 m3 betonu.

Chłopaki wieniec nad garażem wyposażają w kotwy do murłaty.

Górny strop zalany częściowo czeka. My tez czekamy na kolejną betoniarkę.

Słońce pali jak wściekłe.

Woda zalewa nam parter. Krew zalewa nas.

A już było tak pięknie :D

Edytowane przez Kamila.

Aniu chciałam wrzucić ale forum nie chce współpracować z moim smarkfonem.

Foch. :p

Wrzucę wieczorem po powrocie do... domu? Nie, przecież mój dom jest już tu. :)

Nie można mieć dwóch domów bo ponoć tam dom Twój gdzie serce Twoje.

A moje jest tu, w wodzie po kostki, lejącym się betonie, wraz z kwitnącymi czosnkami i białą porzeczką :wiggle:

O cześć Bepo, miło Cię widzieć :cool:

Dziś podlewała ekipa, jutro też będą lać a pojutrze pójdziemy tropem Myjka i zamontujemy automatyczny podlewacz stropowy :D

Mamy przygotowane węże, automatyczny wyłącznik, drut wiązałkowy i deski do mocowania.

Bardzo bym chciała żeby w weekend padało :yes:

I jeszcze parę innych ujęć :p zdjęcia wiązania stropów jeszcze się nie zgrały więc nie będę dziś z nimi walczyć :no:

Tańczący z pompami

IMG_0867.jpg

Pierwsze czerwone truskawki

IMG_0822.jpg

Po raz pierwszy mamy na działce kwitnące czosnki ozdobne.

Pachą cudownie, wyglądają jak duże dmuchawce :) Polecam :)

IMG_0823.jpg

O cześć Bepo, miło Cię widzieć :cool:

Dziś podlewała ekipa, jutro też będą lać a pojutrze pójdziemy tropem Myjka i zamontujemy automatyczny podlewacz stropowy :D

Mamy przygotowane węże, automatyczny wyłącznik, drut wiązałkowy i deski do mocowania.

Bardzo bym chciała żeby w weekend padało :yes:

Automatyczny podlewacz stropowy! Kurka, że też o takich bajerach rok temu nie wiedziałam. A tak było dwoje podlewaczy tradycyjnych - moja mama i brat. :D

Podzielmy się pogodą- u Ciebie niech sobie kropi, a u mnie niech będzie słonko lekko za chmurami, bo musimy skończyć porządki na działce. :D

Podzielmy się pogodą- u Ciebie niech sobie kropi, a u mnie niech będzie słonko lekko za chmurami, bo musimy skończyć porządki na działce. :D

Dobra, umowa stoi :D

Modliszek na działce nie mam ale znowu widzę pasikoniki. Wielkie toto jak diabli i potrafi dotkliwie ugryźć.

Koniec więc chodzenia na bosaka w części ogrodu w której rośnie trawa.

Zmykam na działkę, dziś ostatnie lanie wieńca :wiggle:

Trzymam kciuki za powodzenie wszelkich działkowych działań!!!

Bardzo dziękujemy, przydadzą się nam ;) tym bardziej że nasza ekipa idzie sobie dalej :bye: i zostawia nas na łaskę i niełaskę budowlanej drogi... :p

Mają jeszcze wpaść żeby wymurować do końca kominy (przy więźbie) a w połowie czerwca zdejmą szalunki stropu.

Skończył się pewien etap i nie pozostaje nam nic innego jak wziąć na klatę dalszy ciąg tej przygody :rolleyes:

Takie czysto, że myślałem że na zdjęciu z rusztowaniem, że to wizualizacja...

Gratki :)

Cześć geedymin :) miło, prawda?

Czystość czystością, dla nas najważniejsza była jakość prac, z której ekipa wywiązała się na mocną piątkę.

Mimo kilku małych niedociągnięć z czystym sumieniem polecę naszą ekipę każdemu kolejnemu inwestorowi.

Tak, naszą, bo ona już na zawsze pozostanie nasza :D

• 2 weeks później...
Bardzo dziękujemy, przydadzą się nam ;) tym bardziej że nasza ekipa idzie sobie dalej :bye: i zostawia nas na łaskę i niełaskę budowlanej drogi... :p

Mają jeszcze wpaść żeby wymurować do końca kominy (przy więźbie) a w połowie czerwca zdejmą szalunki stropu.

Skończył się pewien etap i nie pozostaje nam nic innego jak wziąć na klatę dalszy ciąg tej przygody :rolleyes:

Będzie dobrze! My też budowaliśmy z różnymi ekipami i daliśmy radę w rok postawić dom do zrobienia elewacji. Teraz wykańcza nas wykończeniówka :D