Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Niecodziennik Kamilowej kostki

Recommended Posts

• Odpowiedzi 407
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bezsensu wg mnie robić kibel z pralni bo sorry ale jak umieścicie pisuar/toalete w pralni to będzie to spełniać rolę kibla.

To były i moje argumenty na nie i udało mi się uzmysłowić bezcelowość takich zmian.

Pralnia pozostanie pralnią, nie będzie kolejnym kibelkiem/łazienką czy innym kąpieliskiem :no:

Wrzucam zdjęcia konstrukcji stalowej w lepszej rozdzielczości :)

Dach_b.jpg

Dach_a.jpg

Jedynym argumentem który przemówił do mnie i nie pozostawił cienia wątpliwości, było to, że pozbędziemy się słupów podtrzymujących dach.

Gdybyśmy mieli robić więźbę tylko z drewna (bez słupów) ta część kosztowałaby majątek.

Konstruktorowi z obliczeń wychodziły horendalne przekroje poszczególnych elementów składowych (praktycznie nie do kupienia).

Cena konstrukcji stalowej też nie powala na łopatki :( Jej wykonanie podniosło koszt wykonania więźby o 30% :(

No ale trudno. Długo nad tym myśleliśmy (słupy zauważyliśmy po wypożyczeniu projektu ze Starostwa) i doszliśmy do wniosku że trudno, dołożymy ale pomieszczenie będzie funkcjonalne.

Reasumując, plusy dodatnie ;) to brak słupów podtrzymujących dach.

Plusy ujemne :p to cena i czas oczekiwania na wykonanie konstrukcji.

Mimo tego wszystkiego jesteśmy zadowoleni. :)

No Kamilo, konstrukcja dachu wygląda imponująco. Pierwszy raz oglądam takie cuda ;)

Ps. Dobrze, że nie dałaś się namówić na dodatkowe wc w pralni :)

Od początku byłam przeciw, niemniej młodzież miała nadzieję na to, że mnie złamie, niestety nie udało im się :p a ja doszłam do wniosku że budowa zdecydowanie wzmacnia asertywność.

Chciałam też dowiedzieć się co o tym myślą inni budujący, zawsze to świeże spojrzenie na mój dom w budowie :)

Edytowane przez Kamila.

I na deser trochę zieleni dla ochłody.

Dobrze że część naszej działki jest zadrzewiona, jest gdzie się schować przed prażącym słońcem.

Ciąg dalszy kwitnienia wisterii (zdjęcie z maja, wczoraj miała znacznie więcej kwiatów i chyba wytwarza nasiona :confused: ).

IMG_1619.jpg

Tu widać lepiej - takich strączków jest 2 do 3 na 1 roślinie. Co ciekawe, strąki wytworzyła tylko ta, która kwitnie. Pozostałe siedzą cicho i obserwują :cool:

IMG_1107.jpg

IMG_1619.jpg

Tu będzie mój cichy zakątek :)

IMG_1622.jpg

Modrzew szczepiony na pniu. W tym roku poczuł moc, bo rozrasta się bez opamiętania :)

IMG_1627.jpg

Nasze cisy już zaczynają owocować. Dobrze, ptaki będą miały co jeść zimą :)

IMG_1639.jpg

Dobrze mi tu... :rolleyes:

Nie wiem, czy już do ciebie zaglądałam, więc witam się ciepło :bye:

Napisałaś u Elfir o wisteriach i mnie przyciągnęło. U mnie młode wisterie Ludwik Lawin kwitną w tym roku drugi raz. Tzn. raz kwitły wiosną silniej niż rok temu, a teraz powtarzają. Taki rok. Białe wisterie, nestorki u mnie w ogrodzie, kwitły tylko wiosną.

No, więc zajrzałam i muszę przeczytać od początku dokładnie.

Zaintrygowała mnie więźba stalowa jako lekarstwo na słup podpierający. Nasz salon ma 7 x 8 m i więźbę drewnianą bez słupa. Ale był takowy na początku i zdecydowaliśmy się przekonstruować więźbę, żeby go usunąć. Niestety przy tych odległościach ścian kosztowało nas to konieczność zrezygnowania z dachówki by odciążyć konstrukcję.

Witam Cię Pestko :welcome:

Nie, nie było Cię do tej pory u mnie, ale cieszę się że zajrzałaś :yes: bo już za chwileczkę, już za momencik zaczniemy wybierać materiały na wykończeniówkę.

Nie ukrywam, że zaglądałam na Twojego pineresta i trochę pocieszyłam swoje oczy :rolleyes:

Narazie zastanawiam się nad kolorystyką podłogi na dole.

Ja jestem za tym, aby położyć takie same kafle, bez wydzielania łazienki, kuchni czy pokoju gościnnego. Mąż chce aby podłoga na parterze była inna w łazience a inna w całej reszcie powierzchni, jakoś mi się to nie widzi :no:

Na razie tłumaczę mu, że jednolita podłoga optycznie scali nam powierzchnię i sprawi że całość wizualnie się powiększy.

Dla przypomnienia wrzucam ostateczny rzut parteru:

parter.jpg

Wracając do stalowej konstrukcji mniejszego dachu - u nas wymiar po ścianach zewnętrznych wynosi 9x7m.

Kąt nachylenia połaci obu dachów wynosi 20 stopni.

Dodatkowo chcieliśmy mieć dość spory okap i wyszło, że musimy wydłużyć krokwie o 1,2m (na gotowo, po ociepleniu okap ma mieć 1m).

Zwracaliśmy się do kilkunastu firm zajmujących się więźbami prefabrykowanymi i żadna z nich nie zgodziła się na zaprojektowanie i wykonanie tej części dachu :( Od kilku z nich otrzymaliśmy informację że "to nierealne" "nie da się" "zapomnijcie o takim dachu bez podpór" itp itd. :mad:

Zwróciliśmy się więc do konstruktora, który ponownie przeliczył nam wszystko (koniecznie pod dachówkę) i dlatego mamy to, co mamy.

Przy poprzedniej budowie nie mieliśmy takich problemów, być może dlatego że wówczas zupełnie inaczej podchodziliśmy do tematu energooszczędności, ociepleń, sposobów ogrzewania itp itd :D

Na razie tłumaczę mu, że jednolita podłoga optycznie scali nam powierzchnię i sprawi że całość wizualnie się powiększy.

Dzisiaj odwiedziłem dom. Właściciele mieli właśnie jednakową podłogę (płytki drewnopodobne, ciemne) na całej powierzchni. Szczerze, nie wyglądało to jakoś wybitnie. Rzekłbym, że było trochę nudno a i trochę w łazience czułem się jak na korytarzu. Ale byłem tam dosłownie na chwilę, tylko korytarz, kuchnia, spiżarka i toaleta.

Dzisiaj odwiedziłem dom. Właściciele mieli właśnie jednakową podłogę (płytki drewnopodobne, ciemne) na całej powierzchni. Szczerze, nie wyglądało to jakoś wybitnie. Rzekłbym, że było trochę nudno a i trochę w łazience czułem się jak na korytarzu. Ale byłem tam dosłownie na chwilę, tylko korytarz, kuchnia, spiżarka i toaleta.

Hmmm, muszę zwiedzić kilka domów i zobaczyć jak to wygląda na żywo.

Na chwilę obecną zastanawiamy się nad dwiema opcjami - kafle lub kamień.

Obie opcje mają swoje wady i zalety, większości zalet i wad jesteśmy świadomi. Ale czy na pewno wiemy wszystko co ma wpływ na późniejszą jak najmniejszą "obsługę"? Nie chciałabym godzinami szorować podłogi bo gdzieś komuś coś chlapnęło :no:

Planujemy zakup dużego psa i zdaję sobie sprawę że będzie on wnosił do domu tony piachu i ogrodowych resztek. My pewnie też :) bo zanim to wszystko zarośnie minie trochę czasu :rolleyes:

Dlatego właśnie podłoga na parterze powinna być jak najmniej praco i czasochłonna.

Podłoga musi być jasna, salon nie należy do dużych (32 m2) i chciałabym zagrać tu kolorami, fakturą i prostotą.

Narazie zastanawiam się nad kolorystyką podłogi na dole.

Ja jestem za tym, aby położyć takie same kafle, bez wydzielania łazienki, kuchni czy pokoju gościnnego. Mąż chce aby podłoga na parterze była inna w łazience a inna w całej reszcie powierzchni, jakoś mi się to nie widzi :no:

My mamy kafle wszędzie poza sypilaniami , bo tam daliśmy panele ..

Takie same kafle mamy w wiatrołapie , kotłowni , przedpokoju , salono-kuchnio-jadalni i w jednej łazience.

Miały być też w drugiej łazience , ale stwierdziliśmy że szara podłoga i szare kafle będą mdłe ...

Optycznie to wszystko scala i powiększa ..

Byliśmy u znajomych którzy w każdym pomieszczeniu mieli inne kafle , dla nas wielki misz-masz i wcale to ładnie nie wyglądało ...

Osobiście wychodzimy z założenia że "mniej" znaczy lepiej i czasami można "przesadzić" i wcale nie będzie to wyglądało ani spójnie ani ciekawie ..

My mamy kafle wszędzie poza sypilaniami , bo tam daliśmy panele ..

Takie same kafle mamy w wiatrołapie , kotłowni , przedpokoju , salono-kuchnio-jadalni i w jednej łazience.

Miały być też w drugiej łazience , ale stwierdziliśmy że szara podłoga i szare kafle będą mdłe ...

Optycznie to wszystko scala i powiększa ..

Byliśmy u znajomych którzy w każdym pomieszczeniu mieli inne kafle , dla nas wielki misz-masz i wcale to ładnie nie wyglądało ...

Osobiście wychodzimy z założenia że "mniej" znaczy lepiej i czasami można "przesadzić" i wcale nie będzie to wyglądało ani spójnie ani ciekawie ..

@Kaszpir, dzięki za ten komentarz, trochę mnie podbudował :)

Nie chcę łączyć kilku wzorów, kolorów czy struktur, chciałabym aby cały parter był spójny. Jakoś tak sobie kiedyś wymyśliłam i ten pomysł nie chce mnie opuścić :no:

W grę jednak wchodzi to, o czym napisał @Tomek - delikatnie inny odcień lub dyskretny dekor.

Marzył mi się marmur (oglądaliśmy nawet kamienie w Carrarze) ale... no właśnie. Czy piękno naturalnego kamienia ma rację bytu przy dzieciach, psie i tonach znoszonego piachu? Płytki, wiadomo - nie są aż tak bardzo wymagające jak kamień no i nie trzeba ich impregnować.

Wolałam wybierać okna i kleje do pustaków :p

Edytowane przez Kamila.

Zaglądasz na mojego pinteresta (bardzo mi miło), więc wiesz, że jest tam tablica z płytkami ceramicznymi, cementowymi i kamiennymi :)

Może takie rozwiązanie ci się spodoba.

Wymyśliłam takie połączenie dwu rodzajów podłogi dla forumowej Juskry. U niej miały być deski w salonie i duże płytki w pozostałej części parteru. W kuchni dodatkowo pas pachworkowych płytek, które byłyby też położone na krótszym boku wyspy kuchenne i na ścianie ponad nią.

Ale to połączenie dwóch materiałów można też zrobić z dwóch kolorów kamienia, żeby zróżnicować powierzchnie pomieszceń.

JUSKRA_kitchen-11k.jpgJuskra-podloga.jpg

Edytowane przez pestka56