Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Niecodziennik Kamilowej kostki

Recommended Posts

Na chwilę obecną myślimy raczej o czymś takim (zdjęcia i realizacje z ebrodzik i internetu):

Parter:

Łazienka - kolorystyka i wykończenie:

IMG_2076.jpg

Łazienka jest oczywiście dużo mniejsza niż ta na wizualizacji, ma niecałe 4,2 m2 i m.in. ze względu na powierzchnię chciałabym mieć tam jasno. W łazience musi znaleźć się pisuar, wc, umywalka i prysznic z odpływem liniowym.

Piętro:

Na całym piętrze chcemy drewno. Najchętniej jesion bielony, mamy taki obecnie i jesteśmy zadowoleni:

Jesion.jpg

Korytarz na piętrze widzimy mniej więcej tak:

Korytarz.jpg

No i pojawia się pytanie - jak sensownie podejść do wykończenia schodów łączących parter z piętrem?

Drewno i kamień?

Dodam, że na półpiętrze mamy wejście do pomieszczenia służącego szeroko rozumianej rozrywce, w którym znajdzie się najprawdopodobniej miękka, gruba wykładzina, wolnostojące duże jednoosobowe pufy, rzutnik i ekran.

Pierwotnie miał tam stanąć niski narożnik ale ze względu na wysokość ściany dostępnej pod ekran rzutnika, raczej wybierzemy pufy, spełniające jednocześcnie funkcję wygodnych pół-leżanek.

• Odpowiedzi 407
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przeczytałem Twój dziennik w całości, gratuluję postępów :) Mnie się też bardziej podoba spójna podłoga na całym parterze (no, może poza łazienką, ale to już zalezy jaką podłoge się wybierze :p). A ze shodami to dylemat, mnie się bardziej podobają drewniane, ale biorąc pod uwagę ekonomię i użytkowanie chyba jednak kamień :p

Przeczytałem Twój dziennik w całości, gratuluję postępów :) Mnie się też bardziej podoba spójna podłoga na całym parterze (no, może poza łazienką, ale to już zalezy jaką podłoge się wybierze :p). A ze shodami to dylemat, mnie się bardziej podobają drewniane, ale biorąc pod uwagę ekonomię i użytkowanie chyba jednak kamień :p

Cześć TeDy, miło mi Cię gościć :)

Dzięki za gratulacje, jeszcze dużo przed nami ale każdy krok cieszy bardziej niż cokolwiek innego, zresztą, przecież sam dobrze wiesz jak to jest :p

Chyba uda mi się przekonać męża do spójnej podłogi na parterze :yes: a nad schodami czeka nas jeszcze trochę dumania i kombnowania jak je wykończyć żeby one nie wykończyły nas :cool:

Na dobry początek tygodnia zdjęcie z dzisiejszego poranka... Niezmiennie zachwycam sie widokiem z sypialni.

poranek.jpg

Czekamy na ekipę od dachu, mają wejść około 20 września. Cieszę się bo po dachu zostaie już tylko montaż zamówionych okien i będziemy mogli szybko zająć się instalacjami. Chcemy ogarnąć je zimą, tak, żeby na wiosnę robić tynki, hydraulikę i chwilę później wylewki i dokończenie ocieplenia elewacji.

Czy ktoś z Was robił instalację na 12V? My chyba się skusimy, ze względu na przyszłościowo planowaną fotowoltaikę :rolleyes:

Dzieciaki szaleją, zaczynają urządzać swoje nowe pokoje. Na razie tylko na papierze ale już widzę to szaleństwo i błysk w oczach.

Szukam tapety na ścianę 5x3 m (szerokość x wysokość) z latarnią morską. I sztormem. Z niebem które jest usłane burzowymi chmurami.

To jest marzenie jednego z naszych dzieciaków, więc gdyby ktoś coś widział i mógł dać namiar będę dozgonnie wdzięczna :yes:

W każdym mieście teraz znajdziesz fototapety do przyklejenia na ścianie, a podejrzewam, że ze swojej bazy zdjęć napewno coś fajnego znajdą :) Swoją drogą, ciekawy pomysł ma Twoja pociecha. Taki nietuzinkowy, bardzo mi się podoba :D My się jeszcze swoich nie pytaliśmy, ale już wiem, że młodszy będzie chciał ścianę na zielono. A najlepiej zielono - zielony na zielonym tle :p Ale do tego czasu jeszcze trochę minie.

Swoją drogą, ciekawe komu z nas uda się pierwszemu przykryć dom :p Moi mają się wyrobić do połowy września - początek października z dachem :p

Chcesz w domu robić drugą instalacje 12v? Nie lepiej od razu zastosować inverter 12/230v? Ja planuję u siebie kilka rzeczy mieć podpięte dodatkowo właśnie pod akumulator aby działało w razie braku prądu (jak np. alarm, bramy, jakieś gniazdko i pompka kominka z płaszczem wodny)

Dziękuję TeDy za pochwałę inwencji twórczej naszej latorośli :)

Szukamy tych tapet, ale nie jest łatwo znaleźć coś sensownego. Mnóstwo z tych dostępnych ma zbyt małe wymiary lub zbyt kiepską rozdzieczość.

Wymiar też jest spory bo potrzebujemy 5m szerokości i 3m wysokości.

To właśnie ta grafika ma robić wrażenie ;)

Pokój 18,1 m2 (powierzchnia z pomiarów, odjęte miejsce na tynki) ma być utrzymany w tonacji biało-niebesko-granatowej (z przewagą granatu).

Oświetlenie całego pokoju - paski led, zwykłe, w taśmie, położone na wolnostojącej szafie. Dają fajny efekt, w całym pokoju jest jasno i nie potrzeba żadnych żyrandoli ani innych lamp.

Druga pociecha ma milion pomysłów na minutę, więc na razie temat odpuszczamy.

Chcesz w domu robić drugą instalacje 12v? Nie lepiej od razu zastosować inverter 12/230v? Ja planuję u siebie kilka rzeczy mieć podpięte dodatkowo właśnie pod akiumulator aby działało w razie braku prądu (jak np. alarm, bramy, jakieś gniazdko i pompka kominka z płaszczem wodny)

Myśleliśmy o Tesla wall 2, ale nie zdążyliśmy jeszcze przeliczyć czy starczy nam kasy i czy aby na pewno taki zakup ma sens.

U nas przerwy w dostawie prądu są praktycznie po każdej większej nawałnicy, czasami trwają godzinę a czasami 4 dni.

Zasilanie musi pociągnąć oświetlenie i czajnik.

Alarm ma zaprojektowane własne podtrzymanie.

Swoją drogą, ciekawe komu z nas uda się pierwszemu przykryć dom :p Moi mają się wyrobić do połowy września - początek października z dachem :p

Nam się nie spieszy więc możemy oddać Ci ten bieg walkowerem. :p

Myśleliśmy o Tesla wall 2,

Po pierwsze primo, TPW2 co prawda ma akumulatory (14kWh i pewnie 12V), ale daje 230V na wyjściu. Nie ma więc sensu ciągnąć instalacji 12V. Po drugie primo, obecnie nie da się TPW2 zamontować w naszym ciemnogrodzie, bo zwyczajnie nie sprzedają go oficjalnie u nas. Można ściągnąć z zachodu, ale nie będzie 10-letniej gwarancji, więc trochę słabo.

ale nie zdążyliśmy jeszcze przeliczyć czy starczy nam kasy i czy aby na pewno taki zakup ma sens.

Zależy od priorytetów. Zawsze można wyjście na generator prądu zrobić, ale ja wolę akumulator, bo agregat hałasuje i śmierdzi.

Myśleliśmy o Tesla wall 2, ale nie zdążyliśmy jeszcze przeliczyć czy starczy nam kasy i czy aby na pewno taki zakup ma sens.

U nas przerwy w dostawie prądu są praktycznie po każdej większej nawałnicy, czasami trwają godzinę a czasami 4 dni.

Zasilanie musi pociągnąć oświetlenie i czajnik.

Alarm ma zaprojektowane własne podtrzymanie.

Jeżeli faktycznie macie takie przerwy w dostawie prądu to na Waszym miejscu jednak rozważyłbym opcje z agregatem. Na prawdę można teraz kupić za niekoniecznie duże pieniądze dość cichy agregat który może sobie stać gdzieś w szopce na dworze. Sam czajnik to przynajmniej 2Kw, więc aby przetrwać kilka dni musielibyście mieć ładny zapas tych akumulatorów. Chyba, że chcecie się wpiąć bezpośrednio do auta :)

Nam się nie spieszy więc możemy oddać Ci ten bieg walkowerem. :p

A mnie się spieszy, co nie znaczy że spieszy się mojemu wykonawcy... :p

Jeżeli faktycznie macie takie przerwy w dostawie prądu to na Waszym miejscu jednak rozważyłbym opcje z agregatem. Na prawdę można teraz kupić za niekoniecznie duże pieniądze dość cichy agregat który może sobie stać gdzieś w szopce na dworze. Sam czajnik to przynajmniej 2Kw, więc aby przetrwać kilka dni musielibyście mieć ładny zapas tych akumulatorów. Chyba, że chcecie się wpiąć bezpośrednio do auta :)

Instalacja która jest gdzieś po drodze do nas, ma już swoje lata :( A że wokół pełno lasów to i drzewa się przewracają, co czasami skutkuje w/w.

Mamy agregat prądotwórczy, nawet siłę można z niego wyciągnąć :)

Ale śmierdzi.

Dlatego zastanawiamy się co zrobić i nie jest to łatwa decyzja :no:

W tym roku na szczęście mieliśmy przerwę tylko raz i nie trwała ona długo bo kilkadziesiąt minut.

@Myjk

Pewnie wyraziłam się na skróty - jeśli zdecydujemy się na kupno tw2, to tylko wtedy, gdy będzie już fotowoltaika.

Inaczej nie ma to sensu.

• 4 weeks później...

Nie wnikając zbytnio w szczegóły i związany z nimi przestój jedziemy dalej.

Pora na dach i okna.

Dach deskowany po całości, pokryty papą, dachówka Brass smaragd w kolorze czarnym.

Okna ciemny dąb.

Czekamy na ofertę na rynny, marzą nam się w kolorze czarny mat ale to jeszcze ustalamy.

Docelowe drzwi i brama czekają na moment wykonania elewacji czyli do wiosny.

Mamy już wszystkie ścianki działowe, do pełni szczęścia potrzebujemy murarza który obsadzi nam w prawidłowy sposób nadproże w ścianie nośnej (teraz jest o 20 cm za wysoko a w dodatku zostało zrobione betonowe mimo tego że wszystkie nadproża miały być systemowe).

Zdjęć aktualnych brak.

Wracam na budowlany ring :cool:

Kamila. , a cóż to za różnica czy nadproże wylewane czy systemowe? Skąd różnica 20cm w wysokości - zmienialiście coś po murowaniu? ekipę murarzy chyba macie świetną wiec po co szukać dalej?

Różnica taka, że systemowe było kupione i zapomniane leżało pod przykryciem :( Dlatego w tym jednym miejscu zostało zrobione lane. Niestety o pustak za wysoko :(

To jest ściana nośna więc wstawienie kolejnego nadproża w tym momencie jest trochę kłopotliwe.

Nie zmienialiśmy niczego ani w projekcie ani w rzeczywistości.

Nadproże_piętro.jpg

• 2 weeks później...
Zawsze cudze nieszczęście mnie pociesza ;).

Nie będę się wywnętrzać, szkoda mi nerwów (musisz uwierzyć na słowo) ale gdybym miała czas i chęci napisałabym epopeję w tym temacie :D

W sumie to nie wiem czy się śmiać czy płakać, na razie więc pozostanę w tym stanie w którym jestem.

A byliśmy tacy pewni że u nas będzie pięknie, inaczej niż wszędzie.

Taaaaaa... :rolleyes:

• 3 weeks później...
Hej Kamilo :hug:

Co tam na budowlanym ringu?

Coś dzienniki przycichły (mój również ;)), ale chyba jakieś poczynania dokonane?

Trzymaj się ciepło :bye:

No właśnie, coś na jesień chyba się ludzie szykują do snu zimowego :D

Instalacja która jest gdzieś po drodze do nas, ma już swoje lata :( A że wokół pełno lasów to i drzewa się przewracają, co czasami skutkuje w/w.

Mamy agregat prądotwórczy, nawet siłę można z niego wyciągnąć :)

Ale śmierdzi.

Dlatego zastanawiamy się co zrobić i nie jest to łatwa decyzja :no:

W tym roku na szczęście mieliśmy przerwę tylko raz i nie trwała ona długo bo kilkadziesiąt minut.

@Myjk

Pewnie wyraziłam się na skróty - jeśli zdecydujemy się na kupno tw2, to tylko wtedy, gdy będzie już fotowoltaika.

Inaczej nie ma to sensu.

Tutaj miałbym pytanie do znawców tematu PV. Też zamierzam zainwestować w instalację jeśli będą jakieś dofinansowania, bo ponoć na moim terenie także przerwy w dostawie prądu nie są rzadkością. I ponoć wcale nie potrzeba do tego burz i tornad.

Jak pracuje PV podłączona do sieci jako on-grid, kiedy... sieć padła? Co z nadprodukcją prądu? Chcemy mieć w domu samą elektrykę, więc pobór będzie spory, a co za tym idzie i instalacja PV sięgnie pewnie 6, 8 a może 10kWh. Jeszcze nie liczyliśmy, ale na pewno nie będzie to malutkie 3kWh. Jak ogarnąć takie przypadki, bo z oglądania TV mogę zrezygnować, gotowanie też mogę zawiesić na czas braku prądu, podobnie jak większość innych prądożernych urządzeń. Jednak są takie, które jednak chciałbym, aby działały. Zastanawiam się nad awaryjnym agregatem, ale te z autostartem i większą mocą są drogie, a mały? Pociągnie ewentualnie czajnik i może oświetlenie LED-owe. Tej instalacji, mimo, że niby najprostsza i najtańsza w budowie i eksploatacji (przy PV) w warunkach stabilnych, boję się najbardziej.

Tutaj miałbym pytanie do znawców tematu PV. Też zamierzam zainwestować w instalację jeśli będą jakieś dofinansowania, bo ponoć na moim terenie także przerwy w dostawie prądu nie są rzadkością. I ponoć wcale nie potrzeba do tego burz i tornad.

Ano nie trzeba, wystarczy przeciążony transformator, czego doświadcza szwagier mieszkający od mojego nowego domu w linii meandrycznej nie dalej niż 800m. U nich notorycznie przerwy w dostawie prądu, u mnie spokój, sielanka (ani razu od 2 lat chyba prądu nie zabrakło, a w każdym razie nie tyle aby UPS padł).

Jak pracuje PV podłączona do sieci jako on-grid, kiedy... sieć padła? Co z nadprodukcją prądu?

Hm... to ciekawe, nigdy się nie zastanawiałem nad tym. ;) Doczytałem na szybko, że się system wyłącza (dzięki strażnikowi mocy)... i że się nie wykorzysta energii nawet na bieżąco.

Chcemy mieć w domu samą elektrykę, więc pobór będzie spory, a co za tym idzie i instalacja PV sięgnie pewnie 6, 8 a może 10kWh.

Co to za wartości?

Hej Kamilo :hug:

Co tam na budowlanym ringu?

Coś dzienniki przycichły (mój również ;)), ale chyba jakieś poczynania dokonane?

Trzymaj się ciepło :bye:

Hej Aniu :) miło że zajrzałaś do towarzyszki niedoli budowlanej :hug:

SSZ osiągnięty brakuje nam jeszcze hs-a ale na razie musimy na niego chwilę poczekać :)

Szykujemy się do rozkładania ponad 1000 metrów przewodów do elektryki i czekamy na graty do rozdzielni. Rurki instalacyjne kupione, także lada dzień zaczniemy bałaganić z bruzdowaniem. Wszystkie kable będą szły w podłodze więc bruzd nie będzie dużo :)

Jeśli nic się nie zmieni piętro będzie miało swoją rozdzielnię a parter swoją.

Mamy już kable i podstawowe graty do alarmu, w listopadzie będziemy łączyć czujki z centralą.

W międzyczasie poluję na resztę agd, nabyłam wymarzoną deskę do prasowania (kolejne marzenie spełnione :rolleyes:) i rozglądamy się za parkietem na piętro.

Deska barlinecka która miała być wykończeniem podłogi piętra odpadła w przedbiegach, cena deski z sensowną grubością okładziny dorównuje ceną parkietowi, stwierdziliśmy więc że kupimy parkiet.

Ogólnie czasu na wszystko brak, pędzimy jak w amoku ale na razie nie zwalniamy bo gdy usiądziemy ciężko będzie wstać i ponownie zaiwaniać :D

No właśnie, coś na jesień chyba się ludzie szykują do snu zimowego

Hej :bye:

Przy tym tempie prac w jakie właśnie wpadliśmy nie ma czasu na sen ;)

Poza tym grzyby rosną u nas jak wściekłe, mam już ponad kilogram ususzonych maślaków, jesteśmy w szoku że aż tyle ich jest :jawdrop:

Ogród szykuje się do zimowego snu i cieszy oko mimo wszystko :)

Jest fajnie a będzie jeszcze lepiej ;)

Zdjęcia wstawię wkrótce, muszę wygrzebać aparat z tony folderów i katalogów wykończenia wnętrz.

Szału można z tym dostać, jest tego wszystkiego tyle że nie mam już nawet chęci na przeglądanie kolejnych stron :sick:

Pozdrawiam wszystkich, czujcie się jak u siebie :) ja idę się zdrzemnąć zanim ze zmęczenia rozwalę głową komputer ;)

Jak miło czytać, że działacie i ręce pełne roboty ;) Upierdliwy etap przed Wami, ale jak już będzie prąd w domu i światło w pomieszczeniach, to już zupełnie inna bajka ;) Ten etap cieszy, szczególnie jesienno-zimową porą, kiedy szaro i ponuro na zewnątrz...

Ja też mam oddzielne rozdzielnice dla parteru i piętra. Uważam, że tak jest wygodniej. A jeszcze, jak wszystko w domu na prąd, to gdzie ja bym upchnęła taką gigantyczną rozdzielnicę??

Fajnie, że możesz już kompletować agd i inne deski do prasowania. No i że spełniasz swoje marzenia :rolleyes: Ja niestety muszę iść na duży kompromis i wybieram najtańsze z interesujących mnie sprzętów (choć nie najtańsze w ogóle, bo jednak marka ma dla mnie znaczenie), ale i tak cieszę się, z kolejnych etapów bardzo.

Twój wpis jakiś taki wyjątkowo optymistyczny, co mnie bardzo cieszy :D Gnajcie do przodu, skoro już się rozpędziliście. Powodzenia życzę w dalszej walce.

Pozdrawiam :hug:

• 4 weeks później...

Widziałam Aniu że u Was już końcówka :D

Super! bardzo się cieszę, wpadnę dziś z gratulacjami do Twojego wątku :)

Kable od elektryki mamy położone, teraz bierzemy się za alarm i sieć komputerową.

Krok po kroku idziemy naprzód a że większość prac robimy sami po pracy i w weekendy to chwilę to trwa :rolleyes:

Czy Was też dopadała skleroza?

Ja rozumiem że można zapomnieć kanapek do pracy. Można zapomnieć o wstawieniu prania. Można zapomnieć o całym Bożym świecie.

Ale żeby zapomnieć o tym, że dom jest zamknięty :confused: pojechać i stanąć pod drzwiami jak idiota? Zdarzyło się Wam takie coś?

Tak, właśnie tak :D dzień po zamknięciu domu zapomnieliśmy o tym że jest on zamknięty i że teraz do jego otwarcia przydałyby się klucze.

Przyjeżdżamy na budowę i mąż się mnie pyta czy mam klucze. Macham mu przed oczami kluczami ale... nie tymi którymi powinnam. Te właściwe, dodatkowe, które każde z nas miało sobie przypiąć do innych, aktualnych kluczy zostały w innym, drugim domu.

Brawo my.

Szkoda że nie miałam fotografa pod ręką. Wieeelkaaa szkoda :D