Elfir 31.01.2017 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Nie żebym miała coś przeciw żywotnikom - są sytuacje kiedy jest to bardzo dobre rozwiązanie.Chodzi mi raczej o to by się nie ograniczać w doborze gatunków z powodu jakiś niepotrzebnych uprzedzeń. Bo akurat na małej działce żywotnik zajmuje sporo miejsca - bo jeśli nie chce się go ciąć to spokojnie będzie miał średnicę 80 cm w ciągu 10 lat.A po 10 latach przerośnie te 2 m i będzie rósł dalej. Więc jeśli nie chce się mieć kilkumetrowego żywopłotu, ciąć trzeba. Dlatego wspomniałam o tej polskiej odmianie bluszczu, którą można puścić na siatkę. Nie zgodzę się też z tezą, ze żywotnik jest mało wymagający. Aby był naprawdę ładny do samego dołu musi mieć światło, dobrą glebę i dostęp do wody. W naturze porasta góry (a w zasadzie dolny górskich rzek), gdzie wilgotność powietrza i podłoża jest znaczna. osobiście bardziej preferuję żywotnika olbrzymiego niż zachodniego, bo nie brązowieje na zimę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stellina 31.01.2017 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Oj, a ja przespałam taką informację, WOW jest pozwolenie. Gratki Kiedy ruszacie? Macie już wszystko nagrane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila. 31.01.2017 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Oj, a ja przespałam taką informację, WOW jest pozwolenie. Gratki Kiedy ruszacie? Macie już wszystko nagrane? Na razie czekamy na uprawomocnienie. Prace ruszą wkrótce, może na początku marca a może w kwietniu. Tego jeszcze nie wie nikt jest zbyt wiele składowych. Plac budowy ogrodzony, kierownik budowy czuwa , wykonawca SSO dogadany Pooowoolii dzieje się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OnlyAfc 31.01.2017 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Jesteście parę miesięcy przede mną. Moje PNB mam nadzieję dostać w marcu lub na początku kwietnia. Macie ładną działkę. Napisaliście, że 18km od Warszawy, w którą stronę, ja mam troszkę dalej, bo ponad 50km od stolicy Gratuluję PNB i powodzenia podczas budowy :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila. 02.02.2017 16:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Cześć OnlyAfc, intrygującego masz nicka Kawy, herbaty czy aspirynę? Rozłożyło mnie totalnie, nie wiem jak się nazywam i dlatego wszelkie napitki róbcie sobie w wątku sami. Ja wysiadam, jeszcze Was pozarażam. Czas znowu stanął w miejscu. Znowu sypnęło śniegiem. A mój klonik wypuszcza kolejne listki. Miłego. Idę spać, wstanę na wiosnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 02.02.2017 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Łejki, łejki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila. 07.02.2017 09:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Łejki, łejki ! Mari, możesz mówić po polsku? A najlepiej litera po literze, dziś jeszcze niezbyt kumata jestem. Jutro możemy jechać z PNB po pieczątkę o uprawomocnieniu i tym samym w treści naszej bajki pojawi się kierownik budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 07.02.2017 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Piszę w Twoim angielskim No kochana! Na wiosnę teraz nie bociany, a kierowniki się pojawiają Gratulejszyn! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 07.02.2017 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Witam się i gratuluję PnB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila. 08.02.2017 12:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 Witam się i gratuluję PnB Bardzo mi miło, zapraszam Co prawda jeszcze nic się nie dzieje ale już za chwileczkę, już za momencik... Nie mogłam wysiedzieć i dziś pojechałam po pieczątkę z klauzulą ostateczności. PnB jest prawomocne Łejki, łejki ! Hahahaha Mari zabij mnie ale wciąż nie wiem o czym Ty do mnie mówisz Przewertowałam całą swoją pamięć i za groma nie mogę skojarzyć TEGO słowa ale dziś przewertuję Twoją i wszystko będzie jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 08.02.2017 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 To od wake up bo pisałas że idziesz spać z misiami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila. 08.02.2017 13:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 Widzę że sama się przewertowałaś to dobrze rokuje na przyszłość Kierownik budowy ma już wszystkie wymagane papiery i będzie powoli ruszał ze zgłoszeniami które leżą już po jego stronie. O ile dobrze pamiętam, rozpoczęcie budowy należy zgłosić co najmniej na 7 dni przed rozpoczęciem prac. Mamy czas A my przed wbiciem pierwszej łopaty musimy dać płytę do ponownego zaprojektowania gdyż to co mamy trudno nazwać płytą Konstruktor współpracujący z architektem zaprojektował nam dziurę w ziemi do której należy wsadzić zbrojenie i zalać to wszystko w diabły betonem. W projekcie nie ma żadnych informacji o ociepleniu płyty, żadnego xps-a, nic, kompletnie nic. Są za to ostrogi, projektowane na trudne warunki geotechniczne. O kanalizacji, wodzie i prądzie nie wspomnę, zdaniem konstruktora jest to niepotrzebne W gratisie mamy jednak kaloryfery w zabudowanej szafce pod zlewem przy oknie i kilka innych "fajnych" i "nowoczesnych" rozwiązań Ahoj budowlana przygodo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 08.02.2017 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 Ahuj! Może ten Pan jest minimalista? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila. 08.02.2017 14:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 Ahuj! Może ten Pan jest minimalista? W sensie że poranna toaleta jest mu zbędna? Nie potrzebny mu kibelek, umywalka (po kibelku) i gniazdko do szczoteczki do zębów lub innych prądowych rzeczy? Nie pomyślałam o tym w ten sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 08.02.2017 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 O widzisz! Poranna toaleta jest tylko sugestią... dla chętnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 09.02.2017 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 W A my przed wbiciem pierwszej łopaty musimy dać płytę do ponownego zaprojektowania gdyż to co mamy trudno nazwać płytą Konstruktor współpracujący z architektem zaprojektował nam dziurę w ziemi do której należy wsadzić zbrojenie i zalać to wszystko w diabły betonem. W projekcie nie ma żadnych informacji o ociepleniu płyty, żadnego xps-a, nic, kompletnie nic. Są za to ostrogi, projektowane na trudne warunki geotechniczne. O kanalizacji, wodzie i prądzie nie wspomnę, zdaniem konstruktora jest to niepotrzebne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila. 09.02.2017 07:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Projekt indywidualny mamy jakby co Na szczęście został nam zapas finansowy którego przezornie nie zapłaciliśmy architektowi. W projekcie mamy więcej takich kwiatków Pusiu. Wspomniane wcześniej kaloryfery w zabudowanej pod zlewem kuchennej szafce to jedynie jeden z hitów Na wszelki wypadek konstruktor przeliczy też stropy, dziś mamy spotkanie w tej sprawie. Cytując Mari: Ahuj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 09.02.2017 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 To jakim cudem dostaliście PnB?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 09.02.2017 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Jak będziesz mnie cytować to niedługo zostane klasykiem Kami, a nie lepiej dać to wszystko do zaprojektowania od nowa? Ja wiem, że koszty i czas ale jak tamten coś spierdzielił a ten nowy nie wylapie? Strach się bać żeby Wam na łeb nie poleciało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila. 09.02.2017 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Sama się nad tym zastanawiałam. Widocznie ocieplenie płyty czy rozprowadzenie przyłączy z głową nie ma dla urzędu większego znaczenia. Wystarczyło że ilość zbrojenia była zgodna z jakąś normą i obliczenia statyczne wychodziły właściwie. Poza nami, ekipą i kierownikiem budowy nikt nie zwracał uwagi na jakość projektu, a błędy wyłapaliśmy pod koniec roku gdy wypożyczyliśmy projekt. Liczyły się pieczątki, pieczątki i jeszcze więcej pieczątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts