Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Niecodziennik Kamilowej kostki

Recommended Posts

Nie żebym miała coś przeciw żywotnikom - są sytuacje kiedy jest to bardzo dobre rozwiązanie.

Chodzi mi raczej o to by się nie ograniczać w doborze gatunków z powodu jakiś niepotrzebnych uprzedzeń.

Bo akurat na małej działce żywotnik zajmuje sporo miejsca - bo jeśli nie chce się go ciąć to spokojnie będzie miał średnicę 80 cm w ciągu 10 lat.

A po 10 latach przerośnie te 2 m i będzie rósł dalej. Więc jeśli nie chce się mieć kilkumetrowego żywopłotu, ciąć trzeba.

Dlatego wspomniałam o tej polskiej odmianie bluszczu, którą można puścić na siatkę.

Nie zgodzę się też z tezą, ze żywotnik jest mało wymagający. Aby był naprawdę ładny do samego dołu musi mieć światło, dobrą glebę i dostęp do wody. W naturze porasta góry (a w zasadzie dolny górskich rzek), gdzie wilgotność powietrza i podłoża jest znaczna.

osobiście bardziej preferuję żywotnika olbrzymiego niż zachodniego, bo nie brązowieje na zimę.

• Odpowiedzi 407
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oj, a ja przespałam taką informację, WOW jest pozwolenie. Gratki :)

Kiedy ruszacie? Macie już wszystko nagrane?

Na razie czekamy na uprawomocnienie.

Prace ruszą wkrótce, może na początku marca a może w kwietniu.

Tego jeszcze nie wie nikt :cool: jest zbyt wiele składowych.

Plac budowy ogrodzony, kierownik budowy czuwa :D, wykonawca SSO dogadany :cool:

Pooowoolii dzieje się :yes:

Cześć OnlyAfc, intrygującego masz nicka :)

Kawy, herbaty czy aspirynę?

Rozłożyło mnie totalnie, nie wiem jak się nazywam i dlatego wszelkie napitki róbcie sobie w wątku sami. Ja wysiadam, jeszcze Was pozarażam.

Czas znowu stanął w miejscu.

Znowu sypnęło śniegiem.

A mój klonik wypuszcza kolejne listki.

Miłego. Idę spać, wstanę na wiosnę ;)

Witam się i gratuluję PnB :)

Bardzo mi miło, zapraszam :) Co prawda jeszcze nic się nie dzieje ale już za chwileczkę, już za momencik...

Nie mogłam wysiedzieć i dziś pojechałam po pieczątkę z klauzulą ostateczności. PnB jest prawomocne :wiggle:

Łejki, łejki ! ;)

Hahahaha :) Mari zabij mnie ale wciąż nie wiem o czym Ty do mnie mówisz :jawdrop:

Przewertowałam całą swoją pamięć i za groma nie mogę skojarzyć TEGO słowa ale dziś przewertuję Twoją i wszystko będzie jasne :wiggle:

Widzę że sama się przewertowałaś :lol2: to dobrze rokuje na przyszłość :cool:

Kierownik budowy ma już wszystkie wymagane papiery i będzie powoli ruszał ze zgłoszeniami które leżą już po jego stronie. O ile dobrze pamiętam, rozpoczęcie budowy należy zgłosić co najmniej na 7 dni przed rozpoczęciem prac. Mamy czas :)

A my przed wbiciem pierwszej łopaty musimy dać płytę do ponownego zaprojektowania :mad: gdyż to co mamy trudno nazwać płytą :bash:

Konstruktor współpracujący z architektem zaprojektował nam dziurę w ziemi do której należy wsadzić zbrojenie i zalać to wszystko w diabły betonem.

W projekcie nie ma żadnych informacji o ociepleniu płyty, żadnego xps-a, nic, kompletnie nic. Są za to ostrogi, projektowane na trudne warunki geotechniczne.

O kanalizacji, wodzie i prądzie nie wspomnę, zdaniem konstruktora jest to niepotrzebne :lol2:

W gratisie mamy jednak kaloryfery w zabudowanej szafce pod zlewem przy oknie :lol2: i kilka innych "fajnych" i "nowoczesnych" rozwiązań :cool:

Ahoj budowlana przygodo! :D

W

A my przed wbiciem pierwszej łopaty musimy dać płytę do ponownego zaprojektowania :mad: gdyż to co mamy trudno nazwać płytą :bash:

Konstruktor współpracujący z architektem zaprojektował nam dziurę w ziemi do której należy wsadzić zbrojenie i zalać to wszystko w diabły betonem.

W projekcie nie ma żadnych informacji o ociepleniu płyty, żadnego xps-a, nic, kompletnie nic. Są za to ostrogi, projektowane na trudne warunki geotechniczne.

O kanalizacji, wodzie i prądzie nie wspomnę, zdaniem konstruktora jest to niepotrzebne :lol2:

:wtf: :confused: :jawdrop:

:wtf: :confused: :jawdrop:

:D

Projekt indywidualny mamy jakby co :mad:

Na szczęście został nam zapas finansowy którego przezornie nie zapłaciliśmy architektowi.

W projekcie mamy więcej takich kwiatków Pusiu.

Wspomniane wcześniej kaloryfery w zabudowanej pod zlewem kuchennej szafce to jedynie jeden z hitów :D

Na wszelki wypadek konstruktor przeliczy też stropy, dziś mamy spotkanie w tej sprawie.

Cytując Mari: Ahuj... :D

Jak będziesz mnie cytować to niedługo zostane klasykiem ;)

Kami, a nie lepiej dać to wszystko do zaprojektowania od nowa?

Ja wiem, że koszty i czas ale jak tamten coś spierdzielił a ten nowy nie wylapie?

Strach się bać :( żeby Wam na łeb nie poleciało :(

Sama się nad tym zastanawiałam.

Widocznie ocieplenie płyty czy rozprowadzenie przyłączy z głową nie ma dla urzędu większego znaczenia.

Wystarczyło że ilość zbrojenia była zgodna z jakąś normą i obliczenia statyczne wychodziły właściwie.

Poza nami, ekipą i kierownikiem budowy nikt nie zwracał uwagi na jakość projektu, a błędy wyłapaliśmy pod koniec roku gdy wypożyczyliśmy projekt.

Liczyły się pieczątki, pieczątki i jeszcze więcej pieczątek.