Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wąska działka i stodoła szaro limonkowa

Recommended Posts

Czyli mój zamysł początkowy, że podłogówka wszędzie nie był głupotą. Dziękuję, ja osobiście nienawidzę grzejników na ścianach.

Teraz pytanie, czy na parterze robić wszędzie płytki, czy jednak w części dziennej panele podłogowe? W siłowni chcieliśmy wykładzinę położyć- jak to ma się do podłogówki?

Dzięki Wam już tyle rzeczy się dowiedziałam :) :hug:

Mój mąż zaczął się zastanawiać czy nie będziemy mieć problemu z hipo jeżeli nie weźmiemy jednej firmy tylko będziemy chcieli systemem gospodarczym budować. Macie doświadczenia w tej kwestii?

Pozwolenia nadal nie mamy. Minęło już 20 dni. Jutro zadzwonię, może będzie czekać na nas dobra nowina w Starostwie.

Na SSO myślałam o Dominiku Kujawie, ale nadal jeszcze czekamy na wycenę domu pod klucz od jednej z firm.

• Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja mam panele prawie w całym domu i podłogówka działa, niektórzy kładą parkiet.

Banku nie interesuje kto i jak buduje byle się w terminie wyrobić. W moim przypadku nie chcieli nawet faktur tylko zdjęcia z postępów prac. Jeśli firma ma robić wszystko pod klucz to pewnie powyżej 3000zł/m2 wyjdzie. Ile Wy tam macie powierzchni całkowitej?

Sylwia - to jest sztukateria z polipropylenu, ja akurat mam mardom. Listwy maja 2m dlugosci, docinasz piłką i kleisz do sciany. Potem akrylujesz i malujedz. Ja robilam sama, najwiecej czasu zajęło mi rozrysowanie wszystkiego na scianie pod poziomice, potem to juz szybko idzie.

Minimoni - ja budowalam systemem gospodarczym, banku to nie interesowalo. FV nie chcieli, tylko byla fotoinspekcja. Mnie SSO wyszlo za m2 powierzchni calkowitej 750zl, a najtansza wycene od firmy z materialem mialam na 1250zl/m2, wiec nie bylo nad czym sie zastanawiac.

Spójrz na projekt, bo z tego co widac to okno w jadalni bedzie wyzsze niz w salonie. Chyba roznica ok. 20cm, glupio to wygląda, akurat sasiedzi rodzicow tak maja i od razu rzuciło mi sie to w oczy. Masz tez wyzszy otwor na drzwi wejsciowe, celowo? Bo zdarza sie, ze dopiero przy zamowieniu drzwi inwestorzy sie dowiadują ze otwór jest niestandardowy i drzwi sa drozsze bo na indywidualne zamowienie. Chyba, ze to miejsce na doświetle.

Pow zabudowy budynku 153 m2

z tarasem i schodami 160 m2

Pow użytkowa pokoje 106,61 m2

pow użytkowa pomocnicza 55,36 m2

pow wew kotłowni 6,54 m2

pow łącznie 168,51

W sumie tutaj jest info o całkowitej powierzchni budynku 168,51 a ja zakładałam, że jest to (8,16*14,56)*2.

hajnel czy chodzi Ci o te wskaźniki?

EP 33,58

EU 93,86

EK 155,62

Jutro zrobię zdjęcia elewacji z projektu :cool:

mania_ania przyjrzałam się dziś osadzeniu okien i drzwi ale nie widzę tej różnicy w położeniu :confused: Ale rzeczywiście drzwi wejściowe są chyba w niestandardowym rozmiarze 90/225 :(

Edytowane przez minimoni

ja wyczytałam to z załącznonego przez Ciebie rysunku, ale cyferki są bardzo rozmazane i mało widoczne, więc mogłam coś pomieszać :)

ja widzę tak:

okno salon szer. 230 wys. 225

okno jadalnia/kuchnia szer. 150 wys. 150, wys. od podłogi 90, więc górna krawędź okna będzie na240cm, a w salonie na 225. i to jest ta różnica :D

ale sprawdź faktycznie na rysunkach czy dobrze widzę te wymiary.

nie wiem jaką masz wysokość pomieszczeń, bo to też jest ważne odnośnie wysokości okien. Bo moim zdaniem na górze masz dosyć niskie okna - kończą się na 215cm. ja mam wysokosć pomieszczeń na górze 260, a okna do 235 cm, a i tak mogłyby być wyższe...

natomiast jestem pewna prawie na 100% :D że drzwi wejściowe standarowo mają 100cm szer. (tzn. otwór) są szersze od drzwi wewnętrznych.

a czy w pralni będziesz suszyła pranie? w sensie na sznurkach? :) czy raczej na zewnątrz albo w suszarce kondensacyjnej?

mania_ania jeżeli chodzi o tą różnicę poziomów 'od góry' to tak ma być :p Na dole wys 280 cm na górze 260 cm :)) Drzwi wejściowe szerokość standardowa ale wysokość już nie koniecznie :( więc to zmienimy.

Jeżeli chodzi o suszenie prania jeszcze się nad tym nie zastanawiałam :p ale bardziej suszarka rozkładana, którą dowolnie będę mogła przerzucać :p A to na balkon a to do pomieszczenia. Nie wiem czy sznurki na poddaszu się nam zmieszczą, ciężko mi sobie wyobrazić wielkościowo to pomieszczenie ;P Bardziej w głowie mam kuchnie i salon :))

mój dom - pow. całkowita 256m2, w tym pow. garażu + kotłowni 50m2, budynek podobny do Twojego, tyle że mam garaż 2stanowiskowy i nad garażem i kotłownią dach płaski. ściana kolankowa wys. 120cm, beton komórkowy h+h na cienkiej spoinie.

cena za SSO robocizna + materiały 175 358,22zł. to jest kwota do dachu czyli z pokryciem dachówką ceramiczną + obróbki blacharskie (dach ok 240m2, 2 okna dachowe). na tym etapie nie było jeszcze podbitki i obróbki ścianki attykowej nad garażem. w tym robocizna dla ekipy od SSO (razem z więźbą) 48 000 zł. (bez dekarza)

do tego miałam koszty przedbudowlane ok 5000 zł (blaszak - uwzględniłam też zysk z jego sprzedaży, kontenery do sprzątania, śiatka leśna, jakieś tam węże, wc chatka 1 miesiąc, ledy do blaszaka, tłuczeń na podjazd)

• 1 month później...

Jednak mąż wygrał i będzie system zlecony :) Będziemy budować z firmą Pro Bud z Grodziska.

No i zmiana taka, że będą okna trzy szybowe :)

Pellet zostaje, będą kolektory, kominek bez płaszcza.

Niestety przekroczymy kwotę 400 000. W praniu wyjdzie o ile.

Zastanawiamy się jeszcze, czy tynk na elewacji robić akrylowy, mineralny czy sylikonowy.

Taras i schody na zewnątrz będą z kostki.

Zaczynamy w marcu jak pogoda odpuści :lol2:

Kredyt już się procesuję i pierwszą transze wypłącą nam koniec lutego/początek marca oprocentowanie 3,58 w Mbanku.

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

swieja trzymam kciuki za Was :) Nam z kredytem zeszło się półtora miesiąca.

U nas jest poruszenie na wsi, że tyle się dzieje!

Wczoraj nam postawili słup więc pół dnia nie było prądu przez co Panowie z ekipy nie mieli za bardzo jak pracować.

Najważniejsze, że mamy prąd! Już się bałam, że serio będziemy mieć dom bez prądu, ale udało się :)

Jutro wrzuce zdjęcia.

Są już układane bloczki fundamentowe :wiggle::wiggle:

Szczęście niesamowite.

Tempo ekspresowe ma nasza ekipa :lol2:

Tak było w poniedziałek

17555071_1799016773457662_2058751280_n.jpg

a tak jest dziś :)

17580030_10212456442997270_367951210_n.jpg

W końcu nie ma dryfix jest zwykła zaprawa, ale i tak idzie szybko.

Na ten moment jestem zmartwiona ilością ziemi, którą będziemy musieli nawieź ze względu na dużą nierówność terenu. Działka okazała się być na spadzie. Od strony ulicy jest wyżej za domem jest niżej....

Też zaczynamy już myśleć nad ogrodzeniem docelowym. Z prawej strony będziemy musieli się uporać z gałęziami drzew posadzonych po złości... No i też jak widać na zdjęciach sąsiad ma ogrodzenie w opłakanym stanie. Pewnie dołożyć się na wspólne ogrodzenie nie będzie chcieć, a znając życie jak my zrobimy to on zdejmie płotek i będzie cieszył się naszym :rolleyes: Mąż mówi że zrobimy betonowy mur na 2 m żeby też zagrać na nosie, ale żarty żartami nie wiem jak to ugryźć.

Z Lewej strony są rodzice nasi więc dołożą się do ogrodzenia od ich strony. .

Witaj, Roboty idą szybko do przodu i oby tak dalej. Mam do Ciebie pytania związane typowo z działką. ja sam mam podobną sytuację, po jednej stronie domu teściowej jest 21m działki z czego 5m jest służebnością na dojazd sąsiada więc zostaje 16m. Też jakoś próbuje coś z tym zrobić u geodety aby jakoś wydzielić działkę pod budowę. Jak to u was z tym dokładnie było? Z tego co pisałaś w pierwszym poście to płot rodziców jest granicą działki. Dobrze to zrozumiałem? Jak to zrobiliście? Według przepisów dom do granicy ma stać na 4m, a 3m jeżeli nie ma okien. Czy przypadkiem przy podziale działki tak tego geodeta nie powinien zrobić? U mnie jest mało m2 jak do podziału więc coś tam geodetka chce kombinować by granica do domu teściowej była nie 3m a 2m ale w gminie babka powiedziała że się na to zgodzi ale trzeba zachować odległości domków według p.poż. Jak jest u Ciebie odległość między budynkami?

Sam projekt jest bardzo podobny do tego co i ja planuję, zresztą na wąską działkę nie ma za dużego wyboru jeżeli chodzi o różność projektów. Jakiegoś garażu nie planujecie przed domem?

pozdrawiam