Kemotxb 14.12.2016 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 Ja tam dużo widzę plusów gazobetonu: -przy budowaniu systemem gospodarczym szybkość prac( ukladanie, docinanie) -układanie na klej a nie na zaprawę -koszty transportu ( na mój dom potrzebuje 1transport i dodatkowo 4 palety a silki 3 pełne transporty) - tańsze instalacje bo nie trzeba bruzd wycinać -tańsze tynkowanie ( a w niektórych miejscach niekonieczne) I kilka innych plusów by się znalazło ale to porównując do ceramiki bo do silikatów plusów jest mniej. A ile zaoszczędzisz jak będziesz wznosił ściany 2 dni dłużej ? Widziałeś jak docina się silikat używając gilotyny ? Na klej śmiało można i silikat i ceramikę. Cena transportu najczęściej wliczona jest w cenę zakupu palet, silikat cięższy ale tańszy jednostkowo (najtańszy). Bruzdy są potrzebne praktycznie w każdym materiale. Silikat posiada specjalne drążenia które mogą pomóc w prowadzeniu kabli. Gazobeton jest kruchy i prawdopodobnie więcej się go uszkodzi w transporcie niż silikatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.12.2016 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 Chodzi hałas... Od tego jest wełna. Albo żelbetonowe ściany (np. Izodom). Trzpienie w ścianach widze w mojej okolicy głównie w domach z BK, nawet tych, budowanych na terenach niezagrożonych szkodami. Co to za wynalazek, te trzpienie? Nic o takiej nazwie nie mam w projekcie. U rodziców też AFAIR nie ma czegoś co można by tak nazwać. To wystaje przez tynki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.12.2016 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 (edytowane) Widziałeś jak docina się silikat używając gilotyny ? Masz na myśli to: I co potem się robi z tą nierówną krawędzią? Szlifuje? Czy zapaćkuje zaprawą połączenie pionowe? A jak tniesz BK to najwyżej pozbawiasz zamków Ale z drugim przyciętym pasuje dokładnie. A wracając do tematu, bo zrobiła się wojenka, który materiał jest lepszy, a tematem jest wytrzymałość na ściskanie. 1MPa to 10kg/cm2 czyli 100t/m2 Można sobie sprawdzić w karcie, jakie parametry ma konkretny rodzaj (zależy głównie od gęstości). Ja w projekcie mam najsłabszy Solbet Optimal 400 - 2MPa. Czyli 200t/m2 Abstrakcyjne liczby? To inaczej - obrazowo. Mój dom ma w sumie, patrząc z góry, pole przekroju ścian nośnych 18m2. To oznacza, że mógłbym na tym unieść 3600t. Co oznacza, że na stropie mogę postawić basen o głębokości ponad 30m. Nawet, jak naruszę go wierceniem, bruzdami, otworami na stolarkę - to będzie miał wytrzymałość o rząd albo i dwa rzędy wielkości większą, niż wystarczająca. Edytowane 14 Grudnia 2016 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.12.2016 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 (edytowane) Tylko po co droższy materiał ocieplać droższą wełną. Trzpienie - żelbetowe słupy w ścianach. A silikat u mnie cieli rowniutko kątówką Edytowane 14 Grudnia 2016 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 14.12.2016 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 Co to za wynalazek, te trzpienie? Nic o takiej nazwie nie mam w projekcie. U rodziców też AFAIR nie ma czegoś co można by tak nazwać. To wystaje przez tynki?słupy żelbetonowe wkomponowane w ścianę . Są w każdym projekcie i obowiązkowo w każdej ścianie kolankowej. Inna nazwa to słup, słupek itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 14.12.2016 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 Masz na myśli to: I co potem się robi z tą nierówną krawędzią? Szlifuje? Czy zapaćkuje zaprawą połączenie pionowe? A jak tniesz BK to najwyżej pozbawiasz zamków Ale z drugim przyciętym pasuje dokładnie. bardziej miałem na myśli to gilotyny używa się w miejscach pełnych, bez otworów. Do cięcia drążonych miejsc szlifierka, owszem trochę pyli ale można zwilżać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.12.2016 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 Problemem BK nie jest nośność licząc ciężar ścian i dachu do powierzchni ścian nośnych, ale wzrost naprężen w newralicznych miejscach - pod oknami, w narożach otworów itp. Tam może dochodzić do pęknięć.Trzpienie projektuje sie po to, by te naprężenia przeniosły, przy okazji usztywniajac konstrukcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 14.12.2016 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 Problemem BK nie jest nośność licząc ciężar ścian i dachu do powierzchni ścian nośnych, ale wzrost naprężen w newralicznych miejscach - pod oknami, w narożach otworów itp. Tam może dochodzić do pęknięć. Trzpienie projektuje sie po to, by te naprężenia przeniosły, przy okazji usztywniajac konstrukcje. Prawidłowo wykonane nic nie pęknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_5 14.12.2016 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 Jak ekipa ma odpowiedni sprzęt, to nie ma najmniejszego problemu z cięciem silikatu. U mnie mieli taką dużą stacjonarną piłę z pompą wody i po cięciu są idealnie proste. Z bruzdowaniem też nie ma problemu. Ogólnie silikat jest dla mnie dużo lepszym materiałem do budowy ścian niż beton komórkowy. Mam porównianie, bo klatkę schodową mam wymurowaną z Solbetu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.12.2016 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 Tylko po co droższy materiał ocieplać droższą wełną. Jakie parametry akustyczne ma 24cm BK + 20 cm wełny, a jakie silka 18cm+20cm styropianu? Projektant twierdził, że zdecydowanie o niebo lepsze rozwiązanie z wełną pod tym względem, ale liczb nie potrafił podać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.12.2016 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 Jakie parametry akustyczne ma 24cm BK + 20 cm wełny, a jakie silka 18cm+20cm styropianu? Projektant twierdził, że zdecydowanie o niebo lepsze rozwiązanie z wełną pod tym względem, ale liczb nie potrafił podać. Fajny projektant. Niech wiec poda Mozesz to sobie ustalic, sprawdzajac dane producenta. A działówki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.12.2016 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 (edytowane) Fajny projektant. Niech wiec poda Mozesz to sobie ustalic, sprawdzajac dane producenta. A działówki ? Czyli też wyrażasz swoje przekonanie, o wyższości akustycznej jednego rozwiązania nad drugim, ale nie masz podstaw empirycznych, z których to wynika? Za działówką nie jeździ mi kolej, więc się nie przejmuję specjalnie. Część dzienną od nocnej oddziela ściana nośna za którą jest gabinet, łazienka i pomieszczenie techniczne. Dopiero dalej sypialnie. W sumie to jedyny problem mogą mieć dzieci, których sypialnie są oddzielone tylko ścianką działową. Cisza ma tam być, i tyle Edytowane 14 Grudnia 2016 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.12.2016 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 Czy ja gdzies napisalem, ze silikat i styropian jest lepszy, niz gazobeton i welna ?Mozesz zacytowac ? Ja wiem, jak dziala pralka, kociol kondensacyjny, czy inne zrodla dzwieku w domu z gazobetonem i silikatem.I tu jest przepasc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 14.12.2016 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 Jakie parametry akustyczne ma 24cm BK + 20 cm wełny, a jakie silka 18cm+20cm styropianu? Projektant twierdził, że zdecydowanie o niebo lepsze rozwiązanie z wełną pod tym względem, ale liczb nie potrafił podać. no ja tego nie policzę bo nie mam danych, ale tutaj jest to częściowo wyjaśnione https://suw.biblos.pk.edu.pl/downloadResource&mId=975210 dla samego silikatu na pewno będzie wyższy wskaźnik izolacyjności akustycznej, ale ponoć styropian przyklejony do takiej ściany pogarsza ten wynik o mniej więcej 2-3 dB (to skala logarytmiczna więc to dużo). Wełna powinna dawać odwrotne wyniki czyli na plus. Niestety między BK a silikatem współczynnik izolacyjności akustycznej średnio jest o 10 dB lepszy dla silikatu. Dodatkowo silikat na ściany zewnętrzne można kupić w wersji aku (pełny) ale to kosztem pogorszenia właściwości cieplnych. Dobrym rozwiązaniem jest chyba zastosować silikat 24 cm, drążony i do tego styropian, albo jeszcze lepiej wełnę. Nie wiem jak będzie ze współczynnikiem U dla przegrody bo z wełną jest kilka ważnych problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 14.12.2016 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 "Mój" majster buduje piąty dom w tym roku. Córce wybudował z BK. To IMO świadczy, że to nie jest zły wybór. Izolacja akustyczna dla mnie jest bardzo ważna - dlatego będzie izolacja wełną. BK za to praktycznie nie przenosi drgań - czyli uderz w cegłę, a uderz w BK. O niczym to nie świadczy ... Koło mnie budują domy głównie z suporeksu , bo każdy skład jest tym zawalony , albo z ceramiki ... Silikaty bardzo ciężko dostępne. Ja brałem bezpośrednio z fabryki , bo hurtownie nie były zainteresowane zamówieniem .. Budują z gazobetonu bo SZYBKO i łatwo ... U mnie będzie 18 bloczków na 1m2 a przy suporeksie było by 7 bloczków. Murarz stara sie namówić klienta na taki materiał z jakim murarzowi idzie najszybciej i najmniej sie namęczy i natarga ... Po prostu skończy szybko robotę skasuje kasę i późnie na inną budowę. Jest ważna dla Ciebie izolacja akustyczna a bydujesz dom z najgorszego pod względem akustycznym materiału ??? Duuuużo lepsze tłumienie hałasu ma ceramika albo silikat. Najlepsze - silikat ... Mieszkam w domu z gazobetonu i wiem że izolacja akustyczna nie istnieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.12.2016 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 Tylko po co droższy materiał ocieplać droższą wełną. Żeby uzyskać wymagane normą PN-87/B-02151 parametry. Mozesz to sobie ustalic, sprawdzajac dane producenta. To nie jest takie proste. Nie do ogarnięcia bez specjalistycznego oprogramowania. Analiza kosztuje jakieś 5k zł więc olałem i wybrałem rozwiązanie, które zapewnia spełnienie wymogów z zapasem. A i sami producenci nie zawsze się chwalą. Np isover owszem - aku płyta: Ale dla silki, BK ani nawet styropianu mam problemy ze znalezieniem nawet podstawowego parametru - ale i tak niewiele z niego wynika. Owszem, dla Ytonga znalazłem - ale dla specjalnej wersji do izolacji akustycznej: Znasz te parametry dla jakiegoś styropianu, BK czy silki? Bo ja w przeglądanych kartach widzę ciemność - np. styropian swisspor chwali się: słupy żelbetonowe wkomponowane w ścianę . Są w każdym projekcie U mnie w projekcie jest jeden słup - na ganku (wolnostojący - nigdzie nawet nie dotyka BK). U rodziców nie było żadnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.12.2016 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 (edytowane) Żeby uzyskać wymagane normą PN-87/B-02151 parametry. . No właśnie. Żeby było komfortowo, musisz zwiększyć koszt ściany. A wciąż pozostają ściany działowe. http://www.ytong-silka.pl/pl/sciany_akustyczne_ytong_silka.php Edytowane 14 Grudnia 2016 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 14.12.2016 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 Czyli też wyrażasz swoje przekonanie, o wyższości akustycznej jednego rozwiązania nad drugim, ale nie masz podstaw empirycznych, z których to wynika? → W § 326, pkt 4 WT [3] napisano: „4. W budynku mieszkalnym wielorodzinnym: 2) należy unikać takich układów funkcjonalnych, przy których pomieszczenia sanitarne jednego mieszkania przylegają do pokoju sąsiedniego mieszkania; jeżeli to wymaganie nie zostanie spełnione, ściana międzymieszkaniowa oddzielająca pokój jednego mieszkania od pomieszczenia sanitarnego i kuchni sąsiedniego mieszkania, do której są mocowane przewody i urządzenia instalacyjne, musi mieć konstrukcję zapewniającą ograniczenie przenoszenia przez ścianę dźwięków materiałowych, co w szczególności można uzyskać przy zastosowaniu ściany o masie powierzchniowej nie mniejszej niż 300 kg/m²”. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.12.2016 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 No właśnie. Żeby było komfortowo, musisz zwiększyć koszt ściany. Nie chodzi o komfort. Chodzi o wymagania prawne. Komfort będę miał i tak lepszy, niż mam teraz. A i teraz mi nie przeszkadza pod tym względem. A wciąż pozostają ściany działowe. A co z nimi? Oczywiście, że nie mam zamiaru z nich rezygnować. http://www.ytong-silka.pl/pl/sciany_akustyczne_ytong_silka.php Nie widzę tu współczynnika pochłaniania dźwięku? I co te dane tak naprawdę oznaczają? Jak porównać ściany dwuwarstwowe? Masz jakieś opinie "ekspertów" że silka + styro jest lepsza, niż BK+wełna pod tym względem, że negujesz opinie mojego projektanta, że silka+ styro przegrywa z kretesem? A silka + wełna to zbędne wywalanie kasy (to już moja opinia). Najchętniej dałbym BK + styro, ale jest ryzyko, że akustycznie się ktoś przyczepi, a nie lubię ryzykować grubych pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.12.2016 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 (edytowane) → A co mnie obchodzą przypisy dotyczące budynków wielorodzinnych? Może jeszcze powiesz, że w domach jednorodzinnych ludzie budują ścianki działowe 300kg/m2? I to dotyczące dźwięków materiałowych (czyli np. uderzenie w ścianę) gdy norma narzuca głośność w pomieszczeniu (gdy dookoła dzieje się to, co się normalnie dzieje - czy to jeżdżą pociągi, auta czy latają samoloty). I pijesz do masy powierzchniowej wełny? Bo odnosisz się do pytania o wyższość rozwiązania silka+styro nad BK+wełna. Edytowane 15 Grudnia 2016 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts