fotohobby 14.12.2016 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 (edytowane) Jak porównać ściany dwuwarstwowe? Masz jakieś opinie "ekspertów" że silka + styro jest lepsza, niż BK+wełna pod tym względem, że negujesz opinie mojego projektanta, że silka+ styro przegrywa z kretesem? A silka + wełna to zbędne wywalanie kasy (to już moja opinia). Najchętniej dałbym BK + styro, ale jest ryzyko, że akustycznie się ktoś przyczepi, a nie lubię ryzykować grubych pieniędzy. Ależ rób sobie, co chcesz. Silikat+styropian zapewnia komfort wystarczający i jest rozwiązaniem tańszym, niż BK +wełna. Zapłacisz więcej, a nic nie uzyskasz. Tyle i tylko tyle Ja nie jestem w stanie powiedzieć, czy pod moim domem zatrzymał sie samochód, czy sąsiad wyjechał z garażu, czy pada deszcz, czy pies drugiego sąsiada na gorszy dziań i szczeka na przechodniów/. To mi wystarcza. Nie czuję potrzeby ładowania wełny, żeby nie słyszeć tego, czego i tak nie słyszę. Przy okazji silikat zapewnia lepszy komfort w izolowaniu akustycznym pomieszczeń od siebie. W mieszkaniach w BK regularnie bywam, w domu z silikatów mieszkam. Różnicę słyszę. I nie tylko ja, jak widze w tym wątku. Jeszcze masz czas, chociaż na to, żeby te działówki zmienić. Chociaż jeśli budujesz z tego solbetu 400 dlatego, że: Wykonawca twierdzi, że dla niego wygodniej 400, bo tnie się jak masło. to chyba szanse zmiany na solidniejszy materiał są niewielkie Edytowane 14 Grudnia 2016 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 14.12.2016 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 (edytowane) Nie chce mi się czytać wszystkich wywodów i kolejnej świętej wojny. Zbudowałem z silikatu, Droższy transport, dupne bruzdowanie czy kucie, niby gorsza izolacja cieplna. Ale transport to tylko raz, bruzdować nie bruzdowałem, kucie przeżyłem, a izolacji dałbym tyle samo tu czy tu. Za to w lato mam mega komfort gdy inni już pieką się w domach (wiem, wiem, projekt projektowi nie równy) ściany nic i nigdzie nie porysowane, mega wyciszenie, I na prawde uważam, że gdyby nie zalety dla wykonawcy to każdy by się dwa razy zastanowił, czy robić z KB. Szczególnie gdy widziałem czasami mase gównianego materiału , popękanego, obtłuczonego na budowach... A, kaizen, nie znam cię, ale na pierwszej stronie bronisz BK i na ostatniej też jesteś... Kasa to nie wszystko we własnym domu. A BK wcale tani nie jest, tym bardziej wełna... Edytowane 14 Grudnia 2016 przez Ifarrg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 15.12.2016 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 (edytowane) Mieszkam od 5 lat w domu z gazobetonu (Solbet 600) i uważam ze to tragiczny materiał do budowy domu. Plusy największe są dla wykonawcy , bo najmniej czasu zajmuje mu murowanie , najmniej namęczy się przy obróbce i jest trochę tańszy koszt transportu. Tyle że tak naprawdę czemu inwestor który płaci naprawdę dużą kasę ma robić "dobrze" wykonawcy aby szybciej skończył i tym samym wiecej zarobił ? No chyba że stawka za budowanie z gazobetonu jest duuużo niższa (minimum 2x) to co innego. Dla mnie gzobeton ma dwa plusy. Jeden najważniejszy to szybkość budowania i łatwa obróbka , ale to są zalety dla murarza ... Druga zaleta. Dzięki temu że jest to "nadmuchany" beton , bloczek ten ma dobre właściwości izolacyjne. Lepsze niż silikat czy cegła , tyle że obecnie nikt nie buduje domów bez ocieplenia i aby problem usunąc wystarczy dać trochę grubsze ocieplenie ... Cenowo gazobeton też nie jest tani. U mnie bloczek 24cm (Solbet 600) kosztuje 8zł brutto. Wchodzi go 7 na m2 czyli 56zł za m2 muru (ale nie wiem czy to na cienką spoinę czy na tradycyjną ... ) U mnie silikat 18cm (zamiast 25cm) , zużycie na cienkeij zaprawie 18szt na m2 (producent podaje 17,5) daje 47,52zł za m2 na cienkiej spoinie. Gdybym patrzył tylko na cenę to mógłbym dać też silkat 15cm , bo on też nadaje się na ściany konstrukcyjne i KB zgodził by się (sam proponował) , ale balęm się już tak cienkiej ściany Co do izolacji akustycznej ... Solbet 24cm klasa 400 - 38db Solbet 24cm klasa 600 - 42db Silikat Silka 24cm - 56db Silikat Silka 18cm - 52db Porotherm 25cm - 44db Edytowane 15 Grudnia 2016 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.12.2016 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 Silikat+styropian zapewnia komfort wystarczający i jest rozwiązaniem tańszym, niż BK +wełna. Mi komfort wystarczający zapewnia sam styropian (długo przymierzałem się do m3system). Powtarzam, że nie chodzi mi o wymogi prawne i spełnienie wymogów normy akustycznej, co jest podkreślone w MPZP (choć obowiązuje zawsze) ze względu na uciążliwość torów kolejowych. Zapłacisz więcej, a nic nie uzyskasz. Tyle i tylko tyle Podasz parametry, czy tak sobie gdybasz? Wg projektanta zyskuję bezpieczeństwo spełnienia norm dzięki wełnie. to chyba szanse zmiany na solidniejszy materiał są niewielkie 400 mam w projekcie. To wykonawca namawia, wbrew swojemu interesowi, na 500. To nie pierwsza jego sugestia która dokłada/utrudnia mu pracę (np. wybił mi głowę obniżenie poziomu zero - choć dla niego to mniej pracy o jedną czy dwie warstwy bloczków) i tym sobie zaskarbił moje zaufanie. Chociaż oczywiście biorę poprawkę na stare przyzwyczajenia i niechęć do nowości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.12.2016 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 Ale ja Ciebie doskonale rozumiem.Masz slaby akustycznie materiał na ścianę i MUSISZ docieplić droższą wełną, aby miec komfort i spełnić wymagania prawne. Mając inny materiał mógłbyś ocieplić go inaczej.Dziwię się, że budując w takiej lokalizacji wybrałeś taki materiał na ściany zewnętrzne i działowe.Mam choć nadzieje, że nie rozważasz okien dwuszybowych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_kolwiek 15.12.2016 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 to może poproś swojego projektanta o obliczenia oraz uzasadnienie czemu bk+wełna jest lepsza niż silka + styro? I oczywiście podziel się z nami tymi informacjami bo najczęściej słychać od Ciebie, że ty nie wiesz ale projektant tak powiedział i to musi być prawda. Ja mieszkałem w domu z porothermu, bywam w domu z ytonga a sam wybudowałem z silki. Tak jak ktoś wcześniej wspomniał - oprócz hałasu z zewnątrz jest też hałas wewnątrz - pralka, rekuperacja, prace w kuchni, dziecko słuchające muzyki czy dziecko płaczące - tym przy silce nie musisz się przejmować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofb51 15.12.2016 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 Tak was czytam i chce mi sie smiac, jeden drugiemu probuje wmowic wyzszosc jednego materialu nad drugimi i odwrotnie. Normalne jest to ze kazdy bedzie bronil swojego materialu z ktorego robil bo uwaza ze jest najlepszy. Silka bk czy ceramika, jakby kazdy uwazal ze ktorys z tych materialow jest najlepszy to zdecydowana wiekszosc z takiego materialu by budowala a jakos na budowach tego nie widac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 15.12.2016 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 (edytowane) Tak was czytam i chce mi sie smiac, jeden drugiemu probuje wmowic wyzszosc jednego materialu nad drugimi i odwrotnie. . Ale co to znaczy "wmówić" ? Wszystkie te cechy i dane są ogólnodostepnie i KAŻDY może dowiedzieć się o wadach i zaletach danego materiału ... Nie ma materiałów idealnych i każdy ma swoje zalety i wady. Ważne aby wybrać taki materiał który ma najwięcej dla nas ISTOTNYCH zalet i tyle , a nie patrzeć co "poleca" sprzedawca albo tym bardziej wykonawca. Wykonawca ZAWSZE będzie polecał to z czego mu się najłatwiej buduje i najszybciej , bo dla niego najważniejszy jest czas ... Gazobeton to jest cudowny materiał dla sprzedawcy (nizsze koszty transportu i przechowywania) i spory zysk. Na wykonawcy wykonanie pracy nawet ponad 2x szybciej ... U mnie murarz ma do wymurowanie ponad 4300 bloczków z silkatu. To jest ponad 60 ton materiału (48 palet). Gdyby były to gazobeton to były by to TYLKO 1672 bloczki ... Murarz/wykonawca ZAWSZE patrzy pod kątem swojej wygody i szybkości pracy ... Edytowane 15 Grudnia 2016 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 15.12.2016 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 Tak was czytam i chce mi sie smiac, jeden drugiemu probuje wmowic wyzszosc jednego materialu nad drugimi i odwrotnie. mnie też, ale czasami warto sie posmiać Gazobeton to jest cudowny materiał dla sprzedawcy (nizsze koszty transportu i przechowywania) i spory zysk. Na wykonawcy wykonanie pracy nawet ponad 2x szybciej ... bzdura, koszt transportu jest identyczny, a wykonawca....? jeden z moich wykonawców-murarze-ekipa musieli troche pobudować z bloczków betonu komórkowego, powiedzieli że z betonu komórkowego gówniano się muruje(pasować, szlifować i w ogóle), 3x szybciej postawili by z porotermu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.12.2016 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 (edytowane) Tak was czytam i chce mi sie smiac, jeden drugiemu probuje wmowic wyzszosc jednego materialu nad drugimi i odwrotnie. Normalne jest to ze kazdy bedzie bronil swojego materialu z ktorego robil bo uwaza ze jest najlepszy. Silka bk czy ceramika, jakby kazdy uwazal ze ktorys z tych materialow jest najlepszy to zdecydowana wiekszosc z takiego materialu by budowala a jakos na budowach tego nie widac. Oczywiście, ze jest tak, jsk piszesz. Prawie tak. Jak sie wezmie pod uwagę sondę umieszczona w tym dziale, to widac, jak rośnie udzial silikatów. Kiedys mialy niewiele ponad 10%, a teraz ? Coraz więcej osób przekonuje sie do nich. Natomiast w pewnych regionach są calkowicie nieznane, nie ma ich w hurtowniach, wykonawcy niechętnie do nich podchodza, wiec trudno sie dziwić, że inwestorzy wybieraja inne materialy. Edytowane 15 Grudnia 2016 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.12.2016 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 mnie też, ale czasami warto sie posmiać bzdura, koszt transportu jest identyczny, a wykonawca....? jeden z moich wykonawców-murarze-ekipa musieli troche pobudować z bloczków betonu komórkowego, powiedzieli że z betonu komórkowego gówniano się muruje(pasować, szlifować i w ogóle), 3x szybciej postawili by z porotermu. Taki sam koszt transportu ? Nie wiesz o czym piszesz.... gazobetonem wypakujesz calego HDSa a silikatu wezmie tylko kilka palet.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 15.12.2016 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 Taki sam koszt transportu ? Nie wiesz o czym piszesz.... gazobetonem wypakujesz calego HDSa a silikatu wezmie tylko kilka palet.... nie wiem, ja potrzebowałem dwa HDSy i to z przyczepami, wiec koszt był ogromny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.12.2016 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 No wiec silikatu potrzebowałbgś dwa razy tyle, bo nie da sie wypakiwać nim calego auta i to jeszcze z przyczepą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 15.12.2016 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 mnie też, ale czasami warto sie posmiać bzdura, koszt transportu jest identyczny, a wykonawca....? jeden z moich wykonawców-murarze-ekipa musieli troche pobudować z bloczków betonu komórkowego, powiedzieli że z betonu komórkowego gówniano się muruje(pasować, szlifować i w ogóle), 3x szybciej postawili by z porotermu. Zamawiałem materiał bezpośrednio z fabryki. Płaciłem za transport każdej palety , nieważnie ile by wyszło transportów. W moim przypadku 48 palet przyjechaly 3 tiry ... Czym mniej palet - mniejsza cena. Niższa cena za kaucję za palety .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_5 15.12.2016 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 Ja nie demonizowałbym kosztu transportu silikatów. To jest kwestia odpowieniego dogadania się z hurtownią. U mnie transport był wliczony w cenę i nigdy nie było problemów z dostawą. HDS przeważnie załadowany był do pełna. Jeden raz razem z przyczepą przywiózł 15 palet silikatów.Natomiast prawdą jest, że palety z betonem komórkowym są większe (wyższe) od tych z silikatami. Dlatego pewnie da się jednorazowo więcej przywieźć, jednak wątpie żeby to byłoby 2x więcej. Szczególnie gdy zazwyczaj z silikatów muruje się węższe ściany niż z betonu komórkowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 15.12.2016 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 Zamawiałem materiał bezpośrednio z fabryki. Płaciłem za transport każdej palety , nieważnie ile by wyszło transportów. W moim przypadku 48 palet przyjechaly 3 tiry ... Czym mniej palet - mniejsza cena. Niższa cena za kaucję za palety ..ja też zamawiałem prosto z fabryki i nie ważne ile palet, cały transport kosztował tyle samo, niezależnie czy to jedna, czy 20 palet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 15.12.2016 16:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 Transport kosztuje w granicach 550-650 zł netto i wchodzi ok 21-23 palet, na dom 120 m2 potrzeba ok 26 palet BK 24 i 60 palet Silikatu więc transport silikatu wychodzi prawie razy 3, a kupując na składzie macie transport wliczony w cenę bloczka nikt za darmo Wam tego nie da.Dużo czytałem i od lat wszyscy zachwycają się BK a teraz wychodzi na to że to beznadziejny materiał i co drugi co wybudował teraz narzeka.Wychodzi na to że jednak będzie silikat.....albo....sam nie wiem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 15.12.2016 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 ja też zamawiałem prosto z fabryki i nie ważne ile palet, cały transport kosztował tyle samo, niezależnie czy to jedna, czy 20 palet. Nie mam pojęcia skąd zamawiałeś i na jakich zasadach , ale jeśli tak było to na 100% miałeś po prostu wliczoną cenę transportu do ceny materiału , bo cudów nie ma i inny koszt jest przewozu (dostarczenia z rozładunkiem) 1 palety a inny 100palet i wysłania do klienta kilku samochodów ... Ja miałem osobno cenę materiału i transportu. Jak miałem wyceny loklanych hurtowni to ceny były wyższe ale niższe koszty transportu a jak miały być dostawy bezpośrednio z fabryki przez jakiegoś pośrednika to cena materiałów była niższa niż w loklanej hurtowni ale za to transport bardzo drogi i wychodziło to cenowo prawie to samo po policzeniu wszystkich kosztów ... Na jednego HDSa wchodzi max 10 plaet silikaktów. Na HDS z przyczepą max 20 palet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 15.12.2016 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 (edytowane) nie, towar kupowałem w sklepie internetowym, a transport szedł z innego końca Polski z fabryki(nie było innej możliwości, bo gdzie bym nie zamówił, transport zawsze szedł prosto z fabryki). Płaciłem za jednego HDS;a z przyczepa 1600zł razy 2 pięć lat temu. Jak miałem wyceny loklanych hurtowni to ceny były wyższe ale niższe koszty transportu a jak miały być dostawy bezpośrednio z fabryki przez jakiegoś pośrednika to cena materiałów była niższa niż w loklanej hurtowni ale za to transport bardzo drogi i wychodziło to cenowo prawie to samo po policzeniu wszystkich kosztów ...dokładnie tak, z tym, ze przy tej ilosci co brałem bardziej opłacało mi sie zapłacić wiece za transport, co i tak całosciowo wyszło kilkanascie procent taniej. w lokalnych hurtowniach nie mieli czegoś takiego i nawet nie słyszeli o takim producencie. Termalica Edytowane 15 Grudnia 2016 przez Slawko123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 15.12.2016 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 Transport kosztuje w granicach 550-650 zł netto i wchodzi ok 21-23 palet, na dom 120 m2 potrzeba ok 26 palet BK 24 i 60 palet Silikatu więc transport silikatu wychodzi prawie razy 3, a kupując na składzie macie transport wliczony w cenę bloczka nikt za darmo Wam tego nie da. Dużo czytałem i od lat wszyscy zachwycają się BK a teraz wychodzi na to że to beznadziejny materiał i co drugi co wybudował teraz narzeka. Wychodzi na to że jednak będzie silikat.....albo....sam nie wiem.... Transport silikatów jest droższy bo po prostu cięższy materiał i przez to bloczków jest więcej ... Jak miałem mieć mur z silikatu 24cm to potrzebowałem 59 palet bloczków , czyli 3 HDS z przyczepami Po zmianie murów na 18cm ilośc spadła do 48 palet , czyli 2HDS z przyczepą i jeden bez przyczepy. Gdybym braz suporeks , starczyby 1 HDS z przyczepą i 1 HDS bez przyczepy , czyli taniej o 1HDS z przyczepą. Tam gdzie ja buduje w hurtowniach jest TYLKO gazobeton i ceramika . Silkaty nie dostępne albo na zamówienie ale hurtownie nie chcą zamawiać albo każą czekać nawet 1-2 miesiace . Masakra ... A jak jakiś skład ma to cena delikatrnie mówiąc mało ciekawa i też na miejscu ma mało ... Przypadkowo dowiedziałęm się że około 130km ode mnie jest mała fabryka silkatów. Skontaktowałem się bezpośrednio , powiedziałem jak wygląda sytuacja u mnie i zgodzono sie wysłać do mnie materiały bezpośrednio ... I cenowo wyszło według mnie dobrze .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts