kaszpir007 15.12.2016 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 nie, towar kupowałem w sklepie internetowym, a transport szedł z innego końca Polski z fabryki(nie było innej możliwości, bo gdzie bym nie zamówił, transport zawsze szedł prosto z fabryki). Płaciłem za jednego HDS;a z przyczepa 1600zł razy 2 pięć lat temu. dokładnie tak, z tym, ze przy tej ilosci co brałem bardziej opłacało mi sie zapłacić wiece za transport, co i tak całosciowo wyszło kilkanascie procent taniej. w lokalnych hurtowniach nie mieli czegoś takiego i nawet nie słyszeli o takim producencie. Termalica Czyli zapłaciłeś 3200zł za transport. Jabyś wziął połowę tego to by starczy 1 transport i 1600zł ... Wziąłbyś jedną paletę to też byś zapłacił 1600zł ... Po prosytu wtedy opłaca sie "zapachać" transport aby po przeliczeniu na 1 bloczek koszt transportu był jak najniższy ... Ja za transport 48 palet bezpośrednio z fabryki , ciężarówkami należącymi do fabryki zapłaciłem 740zł z rozładunkiem. Co ciekawe lokalna hurtownia chciała 200zł netto za 1 transport HDS lub 350zł netto za 1 transport HDS z przyczepą , więc z lokalnego składu transport wyszedł by mi drożej ... Cuuuuuuda .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 15.12.2016 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 w lokalnych hurtowniach w promieniu 50km nikt nawet nie słyszał o Termalice. Owszem, jest w okolicy Warszawy ich skład fabryczny, ale nie takich ilości, poza tym cena za bloczek 5-6zł to nie 13-14zł w składzie fabrycznym, poza tym dochodzą nadproża systemowe i klej do klejenia, które to rzeczy tez kupowałem o połowę taniej w sklepie internetowym w Kielcach. transport i tak by szedł z Tarnowa, bo tylko tam jest fabryka. Sumarycznie zapłaciłem za wszystko kilkanaście procent taniej niż gdybym kupował to w okolicy. Ale to nie o tym temat, tylko o wytrzymałości na ściskanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.12.2016 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 (edytowane) to może poproś swojego projektanta o obliczenia oraz uzasadnienie czemu bk+wełna jest lepsza niż silka + styro? Szkoda mi 5K zł, jak za to, że obecne rozwiązanie jest OK daje głowę "w cenie" adaptacji (twierdzi, że taki zapas, że nie trzeba wydawać kasy na analizę). kazdy bedzie bronil swojego materialu z ktorego robil bo uwaza ze jest najlepszy. Nie zrobiłem. I jeszcze mogę zmienić. Tylko potrzebuję twardych argumentów obalających twierdzenia projektanta. Ale na pewno nie jest ŻADNYM problemem temat tego wątku - czyli wytrzymałość na ściskanie. Edytowane 15 Grudnia 2016 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 15.12.2016 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 Pracuje na składzie budowlanym w Tarnowie i.....sprzedają tam Solbet z Stalowej Woli lub z Kolbuszowej bo wychodzi taniej doliczając transport niż biorąc na miejscu z Termaliki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 19.12.2016 21:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Temat umarł a ja coraz mniej chcę mieć BK.Teraz 24 z Termobetu mogę mieć po 42zł m2, najtańszy silikat 58 zł, BK 30 też koło 60-62 zł, m2, Thermopor niecałe 50 złm2.Niby silikat wychodzi najdrożej ale pewnie warto dołożyć choć rozmawiałem z elektrykiem i mówił że lubi robić w silikatach bo zamiast 3000 zł weźmie 6000 zł za robociznę bo niby ma sprzęt ale schodzi sporo czasu na wycinaniu bruzd w silce.No i mnie zdołował bo sam materiał na dom 3000 zł drożej to juz wiem że elektryka drugie 3 więcej a ile niespodzianek będzie po drodze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 19.12.2016 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Temat umarł a ja coraz mniej chcę mieć BK.Teraz 24 z Termobetu mogę mieć po 42zł m2, najtańszy silikat 58 zł, BK 30 też koło 60-62 zł, m2, Thermopor niecałe 50 złm2.Niby silikat wychodzi najdrożej ale pewnie warto dołożyć choć rozmawiałem z elektrykiem i mówił że lubi robić w silikatach bo zamiast 3000 zł weźmie 6000 zł za robociznę bo niby ma sprzęt ale schodzi sporo czasu na wycinaniu bruzd w silce.No i mnie zdołował bo sam materiał na dom 3000 zł drożej to juz wiem że elektryka drugie 3 więcej a ile niespodzianek będzie po drodze? A co tu więcej pisać ? Silikat nie jest tani , bo jest to bardzo wytrzymały mnateriał o bardzo dobrych właściwościch i większosć firm buduje z tego większe budynki ... Jest tak wytrzymały że w przypadku domu jednorodzinnego (a nawet kilku piętrowego budynku) można użyć bloczka o grubości 15-18cm. Ja buduje z bloczka 18cm. Mnie wyszedł taniej niż gazobeton klasy 600 z Solbetu. A co do elektryka , to wyczytałem że obecnie mało kto bruzduje , bo i tak puszcza sie obecnie elektrykę w podłodze , wiec jeśli elektryk wiecej żąda kasy ze wzgledu na materiał to lepiej wybrać innego ... elektryka ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katinka74 26.11.2018 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 (edytowane) Na zewnętrzne ściany może być BK, o ile okolica spokojna. Ale wewnątrz obowiązkowo silikat. Mam pytanie. W projekcie mam strop Terriva. W pierwszej wersji dom miał być z porothermu 25cm. Wstępnie chcieliśmy silkaty, ale kierownik budowy nie zgodził się, ze względu na za duże obciążenie stropu. Decyzja zmiany, na gazobeton. Czy mając mury zew. z gazobetonu, to mogę mieć ściany wew. z silikatu, czy ten strop na to nie pozwala, bo będzie za ciężko? Edytowane 26 Listopada 2018 przez katinka74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 26.11.2018 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 Teriva i silikaty były już poruszane na forum. Ogólnie jeśli chcesz mieć działówki z silikatu to warto zmienić strop na monolit. To ułatwia sprawę co do ułożenia ścian działowych nie w poprzek belek a wzdłuż i obciążania samych pustaków. Odpowiedniej grubości monolit z projektem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 26.11.2018 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 Miałem ten sam dylemat. Na parterze wszystkie ściany wewnętrzne mam z silki, na piętrze z ytonga. Teoretycznie można zastosować silkę 8cm zamiast gazobetonu 12cm, ale u mnie kierownik nie chciał się za bardzo zgodzić. Wagowo na m2 ściany wychodzi stosunkowo niewielka różnica. Jeśli nie masz jeszcze stropu to poproś o wzmocnienie miejsc gdzie miałyby stać ścianki działowe i zrób silkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katinka74 26.11.2018 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 Dziękuję za informację. Zadam pytanie kierownikowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubciooo 26.11.2018 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 Miałem ten sam dylemat. Na parterze wszystkie ściany wewnętrzne mam z silki, na piętrze z ytonga. Teoretycznie można zastosować silkę 8cm zamiast gazobetonu 12cm, ale u mnie kierownik nie chciał się za bardzo zgodzić. Wagowo na m2 ściany wychodzi stosunkowo niewielka różnica IMHO ściana działowa 8cm to trochę liche rozwiązanie. U mnie ściany działowe to Porotherm 11,5 - akustycznie zbliżony do silikatów, ale też wymaga wzmacniania od dołu (podciąg). Bez problemu da się jednak zaplanować dom z użytkowym poddaszem z podciągami, które nie będą w żaden sposób kłuć w oczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katinka74 26.11.2018 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 (edytowane) Porównuję sobie parametry H+H. Jeśli mielibyście wybrać dla stropu Terriva + dach ceramiczny, to który? Gold+ 500 czy 600? Gold 500 czy 600? Silver 500 czy 600? Nie bardzo rozumiem, jeśli wybiorę np. Gold 500, to mogę dostać o wytrzymałości 2,5 albo 3? Czy w rzeczywistości te 0,5 to jest duża różnica? A parametry izolacyjności akustycznej im większa liczba tym lepsza czy im mniejsza? Bo się już zamotałam:( Edytowane 26 Listopada 2018 przez katinka74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts