calvin66 13.12.2016 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 (edytowane) Witam, jestem kompletnym laikiem w sprawach i procedurach energetycznych a fachowe terminy podane w warunkach technicznych i umowie przyłączeniowej przyprawiają mnie o ból głowy. Chciałbym się dowiedzieć od Was jakie kroki i jakie dokumenty muszę poczynić aby mieć prąd na działce - placu budowy. Jestem na takim etapie: -przy płocie stoi skrzynka enei -mam warunki techniczne od enei - dom jednorodzinny, dot. przyłaczenia obiektu projektowanego, 16kW, V grupa, szczegóły techniczne pomijam, dalej stoi: " z istniejacego złacza kablowo-pomiarowego wyprowadzić wlz do RG zasilania placu budowy, a po wykonaniu projektowanego obiektu do jego RG" - czyli najpierw będę musiał mieć tzw erabetkę a potem wszystko będzie przeniesione do domu? -mam umowę przyłaczeniową, podpisaną i tam jest, nie wiem czy słusznie, "przedmiotem umowy jest przyłaczenie instalacji klienta w obiekcie dom jednorodzinny" no dom ale wcześniej plac budowy tak jak jest w WT? i dalej: konieczne jest wykonanie instalacji odbiorczej klienta, wykonanie pomiarów instalacji odbiorczej przedlicznikowej(?), zabudowanie układu pomiarowo-rozliczeniowego, wykonanie dokumentacji, w tym projektowej koniecznej do zrealizowania instalacji odbiorczej klienta, uzgodnienie dokumentacji o której mowa w enea operator oraz uzyskanie obowiązujacych prawem decyzji, uzyskanie zgód właściciela. harmonogram:- uzyskanie zgody o której wyżej mowa, nastepnie: klient wykona instalacje odbiorczą oraz wykona pomiary przez firme posiadajaca uprawnienia i kwalifikacje w terminie do 3mcy, zgłosi do enea operator gotowość przyłaczenia instalacji odbiorczej, enea operator zabuduje układ pomiarowo rozliczeniowy, klient opracuje i uzgodni dokumentację o której mowa wyżej. Masakra jakaś, niby napisane co i kto ma kiedy zrobić ale tak zwile że nic nie rozumiem, kwestie opłat i terminów zawarcia umów o świadczenie dystrybucji lub umowy kompleksowej są oczywiste, reszta już dla mnie nie. Mając te dokumenty teraz co, biorę elektryka on robi mi tą tzw erabetkę i podpina wszystko i wystawia jakiś papier, ja zgłaszam do enea, oni przyjadą i założą licznik, ja płacę za przyłaczenie, zawieram umowę kompleksową, oni przesyłają prąd i wszystko ? A co z jakimiś pomiarami i projektami? Dodatkowo jest napisane: "w celu przyłaczenia instalacji odbiorczej prosimy dostarczyć nastepujace dokumenty:wypełniony wniosek o przyłaczenie instalacji odbiorczej, kopię pozwolenia na budowę - konieczne w przypadku nowego obiektu budowlanego, uzgodniony w enea projekt techniczny instalacji odbiorczej jeśli konieczność jego opracowania wynika z umowy o przyłaczenie' Jak kopię pozwolenia na budowę skoro do wiosny nic nie bede robić, to nie można miec prądu przed uzyskaniem pozwolenia na budowę ?! Przepraszam że może chaotycznie napisane i dla kogoś mogą być to sprawy oczywiste, dla mnie ta procedura jest na trzeźwo nie do ogarnięcia Pozdrawiam Edytowane 13 Grudnia 2016 przez calvin66 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 15.12.2016 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 Dokładnie tak to jest w Enea. Jeśli wogóle potrzebujesz prądu na starcie to bierz elektryka i on ci wszystko zrobi, a następnie po podpisaniu umowy enea zrealizuje swoją część tzn. rozbuduje skrzynkę o dodatkowe pole pomiarowe jeśli ono już nie istnieje a następnie założy zabezpieczenia i licznik.Opłata przyłączeniowa jest ujęta w umowie.Po zakończeniu budowy i zgłoszeniu tego do urzędu zgłaszasz do enea że chcesz przejść z taryfy budowlanej na normalną.Jeśli koło działki jest skrzynka i masz jakiegoś sąsiada który już mieszka to proponuję na czas zaczynania budowy do czasu pobudowania stanu surowego zamkniętego nie doprowadzać energii i zrobić to dopiero do skrzynki rozdzielczej w przyszłym domu. Wtedy to samo WLZ będzie już docelowe a energie do tego czasu może być pożyczana od sąsiada lub ekipa budowlana często posiada swój mały agregat. Energii nie potrzeba aż tak dużo gdyż odpalenie dwa razy w ciągu dnia betoniarki w etapie fundamentów a następnie używane są tylko lekkie sprzęty w formie mieszadła do zaprawy cienkowarstwowej itp.To samo z wodą i do czasu tynków i posadzek zupełnie wystarcza jeden zbiornik typu Mauser 1000l który potem przyda się np. do zbierania deszczówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
calvin66 15.12.2016 11:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 Wodę mam do podlewania drzewek i na czas budowy od sąsiada więc tutaj problemu nie ma. Prąd jednak będę potrzebować czy do szlifierki czy betoniarki bo ściany będę mieć z pustaków Maxa więc też trochę zaprawy zejdzie, nie licząc wylewek, tynków, ogrodzenia itd. chcę budować systemem gospodarczym więc własny i niezależny prąd to podstawa Sąsiada mam tylko jednego ale to domek letniskowy jest on w nim góra 1m-c w ciągu roku. Mam z resztą WT i umowę podpisaną więc będę działać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 15.12.2016 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 Poszukaj jakiegoś elektryka najlepiej żeby pracował lub miał dojścia w Rejonie Energetycznym to bez problemu i zbędnej papierologii w postaci pomiarów i zaświadczeń założył RB-kę i kabel.On ci powie co ewentualnie masz kupić.Odnośnie kabla to możesz pomyśleć nad odcinkiem docelowym którego zwój nadmiaru zakopiesz w ziemi.Nic mu się nie stanie a będziesz miał gotowca tak aby po zadaszeniu domu przenieść WLZ do domowej skrzynki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts