besciak 14.12.2016 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 (edytowane) Wstępny projekt domu parterowego zakłada brak stropu - sufit g-k podwieszany pod więźbę, dach czterospadowy. W najwyższym miejscu odległość sufitu od elementów dachu do 2.4 m. Nad salonem sufit otwarty. Obawiam się pęknięć gdy więźba będzie pracowała (wiatr i dosychanie). Co myślicie o takim rozwiązaniu? Edytowane 14 Grudnia 2016 przez besciak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 15.12.2016 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 Właśnie robiłem inspekcję po trzech latach od płytowania na podwieszanym suficie. Stojąc na drabinie dostrzegłem jedną ryskę, na połączeniu sufitu ze ścianą. Pojawiła się w okolicach wypukłego narożnika na największej połaci - całość tego sufitu ma jakieś 44m2, a rozpiętości mają po największych wymiarach około 9x7 m. Gdzie indziej w tym pomieszczeniu i w mniejszych pomieszczeniach nie widziałem nawet rysek z drabiny. Bez drabiny też bym tej nie dostrzegł. Jakby była widoczna z dołu, to przykryłbym ją akrylem, tak jak zrobiłem trzy lata temu. Połączenie sufitu ze ścianą nie było na sztywno, tylko właśnie szczelina z akrylem. Sufit i konstrukcję robiłem sam, nie posiadając w tym zakresie szczególnego doświadczenia - 20 lat wcześniej przykręciłem kilka płyt u brata.Ruchy więźby nie powinny się przenosić na sufit, po to jest niezależna, podwieszana konstrukcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
besciak 15.12.2016 13:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 O ile dobrze to rozumuje, to do końca nie jest to niezależna konstrukcja- wieszaki przykręcone są do elementów więźby, stąd moja obawa. Możliwie że te ruchy nie są aż tak duże, a dobrze wykonany stelaż "pływa" razem w więźbą. Jakie najdłuższe wieszaki masz u siebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 15.12.2016 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 Konstrukcję mam podwieszoną do belek stropowych i elementów wkręconych między nimi, opuszczoną o jakieś 40-50 cm. Wieszaki obrotowe, ruszt krzyżowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
besciak 15.12.2016 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 U mnie zaprojektowana jest tradycyjna więźba bez belek stropowych, gdzie odległość pomiędzy rusztem a elementem do którego będzie mocowany to przeszło 2 metry, stąd moje obawy. Myślisz, że sprawdzi się tutaj również to rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 15.12.2016 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 Pamiętam że widziałem takie rozwiązanie w którymś blogu na mojabudowa.pl, ale to było 3-4 lata temu.Szkoda by mi było strychu nad powierzchnią która nie będzie otwarta. Może dać tam belki stropowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
besciak 16.12.2016 10:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Za strychem aż tak nie rozpaczam, bo pod parterem będzie 120 metrów piwnicy w tym garaż. Bardziej martwię się o to, czy w przyszłości nie będzie problemów z tym np. pękanie sufitów i czy pójdzie to dobrze zaizolować z tymi wieszakami długimi. Dodam, że nad sufitem pójdzie wentylacja mechaniczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam1234567 27.12.2016 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Moim zdaniem jeśli masz do więźby to tym bardziej mniejsze jest ryzyko na pęknięcia, bo przykręcając stelaż do belek stropowych jak użytkownik gorbag jest już jakaś ingerencja człowieka, który tam po stryszku chodzi itd, a u ciebie nie ma, a same druty czy 40 cm czy 250 cm to co za różnica, drut się nie rozciągnie a sam stelaż leży też jakby swobodnie na profilu przyściennym UD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam1234567 27.12.2016 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Konstrukcję mam podwieszoną do belek stropowych i elementów wkręconych między nimi, opuszczoną o jakieś 40-50 cm. Wieszaki obrotowe, ruszt krzyżowy. Mam pytanko, 1) czy dawałeś u siebie pod profil przyścienny zakład foli, którą później wywija się na folie docelową jak w filmie poniżej? 2) jaką dawałeś folie: żółtą stosowaną od lat, aluminiową czy jakąś jeszcze inna? 3)czy w/w folie dawałeś bezpośrednio pod same płyty i na folie od razu wełna? 4)jakiej grubości stosowałeś stelaż: 04, 0,5 0,6? Z góry dziękuję za odp, bo niebawem będę robił stelaż taki jak ty i liczę się z każdą rada i opinią Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts