Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie absolutnie, nie!

Ja mam ogrzewanie gazowe do Legalett więc inna bajka ale sprawdziłbym czy:

1. wentylatory chodzą oba cały czas - jeśli tak to podejrzane... bo nie może dogrzać.

2. Temperaturę przy podłodze i przy suficie - przy dobrze docieplonym domu powinno być 1-2 stopnie róznicy - jak jest więcej to albo gdzieś ucieka ciepło, albo (w przypadku np nowych domów) ściany są mokre / nie wyschły.

3. No i generalnie sprawdzić gdzie może uciekać ciepło. Może kamerą termowizyjną? - taka usługa kosztuje ok 300 zł.

Jeśli powyższe 3 punkty nic nie wniosą to może coś jest nie tak z grzałkami?... ale to niech Legalett podpowie....

Powodzenia

w ubiegłym sezonie słyszałam tylko, że system się włączał i wyłączał. Wentylatorów jakbby oddzielnie nie słyszałam. Są dwa włazy w domu...nie ruszałam ich bo pewnie i tak nie dałabym rady. Ucho mam przyłożyć ? :D

Ciepło ucieka mi przez jedne drzwi balkonowe. Drągowski, a się wypaczył i na dole nie domyka. Muszę poszukać czy znajdę jakiś dokument zakupu/montażu, może jest jakaś gwarancja (ale to już chyba więcej niż 10 lat). No i coś tam było przy nich kiedyś majstrowane...jakieś dziury we framudze na dole powiercone...

Gąbką uszczelniłam zimą i coć tam przyłożyłam...no ale nie ma się co oszukiwać...ciepło mi pewnie tamtędy ucieka :(

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ciepło ucieka mi przez jedne drzwi balkonowe. Drągowski, a się wypaczył i na dole nie domyka. Muszę poszukać czy znajdę jakiś dokument zakupu/montażu, może jest jakaś gwarancja (ale to już chyba więcej niż 10 lat). No i coś tam było przy nich kiedyś majstrowane...jakieś dziury we framudze na dole powiercone...

To ile lat ma ten dom ?

Bo jeśli jest już wiekowy to może się okazać że ma bardzo symboliczną grubość izolacji i nikt sie nie przejmował aby zachować ciągłośc i aby była szczelność a jak tak jest i dom grzany czystym prądem to rachunki będą z kosmosu ...

Dodatkowo z tego co piszesz na poddaszu nie ma żadnego ogrzewania a rura od kominka to raczej wątpliwe ogrzewanie .

To ile lat ma ten dom ?

Bo jeśli jest już wiekowy to może się okazać że ma bardzo symboliczną grubość izolacji i nikt sie nie przejmował aby zachować ciągłośc i aby była szczelność a jak tak jest i dom grzany czystym prądem to rachunki będą z kosmosu ...

Dodatkowo z tego co piszesz na poddaszu nie ma żadnego ogrzewania a rura od kominka to raczej wątpliwe ogrzewanie .

Dom budowany w 2004/5. Nie ma tu gazu, chyba miał być legalett połączony z ogrzewaniem kominkowym. Kominek jest i działa, ale chyba rozprowadzania po całym domu nie ma...tylko z boku na ścianie i w następnym pokoju takie kratki pod sufitem.

Wiem, ze dom z Ytonga, ale jak z izolacją ... nie mam pojecia. Otynkowany, nie wiem jak sprawdzić.

Sorki, brzmię pewnie jak totalny ignorant, ale po prostu nie znam się na tym. Jedyna osoba, która była tu przy budowie ma daleko posuniętego Alzhaimera. Specjalisty żadnego budowlanego w najbliższym otoczeniu nie mam. Chciałam dom sprzedać, ale chetnego nie ma, więc muszę to jakoś sama ogarnąć. Najwięcej te rachunki za prąd mnie obciążają, dlatego porady u Was szukam.

To jak określić dogrzanie domu ...z tą kamerą termowizyjną mam speca wzywać?

W ostatnim sezonie nigdy mi temperatura na samym legalecie powyżej 19.5 stopnia nie wzrosła, chyba że kominkiem dogrzewałam

To może brut-force i przekaźnikiem podpiętym do zwykłego programatora odcinaj prąd ogrzewaniu w drogiej strefie? Opcja z utrzymywaniem w dzień przeciwzamrożeniowej a w nocy cieplej sprawdzi się najprawdopodobniej co do nie grzania w drogiej strefie, ale pewnie z powodzeniem można by obniżyć jeszcze temperaturę.

Jak dom taki stary, to może być słabo ocieplony jak na dzisiejsze czasy i ilość kWh może do tego pasować.

Zmierz grubość całej ściany i połaci. Da się z tego oszacować grubość izolacji.

Wentylacja grawitacyjna?

Edytowane przez Kaizen

Szczerze raczej 2004 domy miał raczej symboliczną ilość ocieplenia i raczej nikt się nie przejmował mostkami termicznymi i itd , więc dom jest wysokoenergetyczny.

Nie wiem czy masz kable grzejne czy może podłogówkę , jak podłogówka to można być dać pompę ciepła aby zmniejszyć rachunki , ale jak sa kabel grzewcze to kicha ...

Dopiero bardzo dobre ocieplenie domu by rozwiązało problem , a to raczej jest nierealne ...

Jak tak jest to jedynie pozostaje wyprowadzenie ciepła z kominka do całego domu i ... grzanie kominkiem ...

Będzie wtedy najtaniej ...

Jak dom ma nędzne ocieplenie , nie kompletne i ma spore mostki to grzanie czystym prądem będzie baaaaaardzo kosztowne ..

Cudów nie będzie. Jak kiepsko zbudowany , ze słabą izolacją , nie szczelny ani bez ciągłości izolacji to rachunki będą bardzo bardzo wysokie ...

Zmierz grubość całej ściany i połaci. Da się z tego oszacować grubość izolacji.

Wentylacja grawitacyjna?

Grawitacyjna....

grubość ściań 42 cm, a jedna od północy 44 cm. Ta od północy ma tylko jedne drzwi i 967 cm szerokości. Wyskości, a zatem połaci miarką taką dwumetrową nie zmierzę.

A ten brut to co to za urządzenie...w necie tylko jeden opis znalazłam ... :lol2:

Nie wiem czy masz kable grzejne czy może podłogówkę , jak podłogówka to można być dać pompę ciepła aby zmniejszyć rachunki , ale jak sa kabel grzewcze to kicha ...

Legalett to system oparty na rozprowadzaniu ciepłego powietrza w kanałach zatopionych w płycie fundamentowej. Obieg jest zamknięty. Płyta kumuluje ciepło i potem "oddaje" przez podłogę do pomieszczeń domu...

grubość ściań 42 cm, a jedna od północy 44 cm.

Ze zewnątrz jaki tynk? Jak zapukasz to odgłos jest głuchy, czy podobny jak od wewnątrz?

A ten brut to co to za urządzenie...w necie tylko jeden opis znalazłam ... :lol2:

Chodzi mi o dowolny programator (może być taki do gniazdka, może być sterownik do podłogówki) który włączy i wyłączy zasilanie ogrzewania. Sam programator pewnie nie da rady, bo za dużą moc ma ogrzewanie, więc trzeba by to załatwić za pomocą przekaźnika który to uciągnie - pewnie trzyfazowy by się przydał, a ten programator tylko by podawał mu napięcie na styki sterujące.

Ja np. do wygrzewania podłogówki załatwiłem w ten sposób, że do termostatu (temperatura bez znaczenia - robi tylko za zegar) podpiąłem zasilacz - jak zasilacz dostaje prąd, to załącza przekaźniki w wybranych pomieszczeniach:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=417796

Wygrzewanie.jpg

Ze zewnątrz jaki tynk? Jak zapukasz to odgłos jest głuchy, czy podobny jak od wewnątrz?

Tynk ładny, kremowy, chropowaty...chciałam dodać zdjęcie, ale wyskakuje powiadomienie, że "założenie grupy nie powiodło się" :lol2:

Jak pukam od środka to niski i głuchy dzwięk. jak od zewnątrz to taki dzwięczniejszy. Zdecydowanie jest różnica

Chodzi mi o dowolny programator (może być taki do gniazdka, może być sterownik do podłogówki) który włączy i wyłączy zasilanie ogrzewania. Sam programator pewnie nie da rady, bo za dużą moc ma ogrzewanie, więc trzeba by to załatwić za pomocą przekaźnika który to uciągnie - pewnie trzyfazowy by się przydał, a ten programator tylko by podawał mu napięcie na styki sterujące.

Ja np. do wygrzewania podłogówki załatwiłem w ten sposób, że do termostatu (temperatura bez znaczenia - robi tylko za zegar) podpiąłem zasilacz - jak zasilacz dostaje prąd, to załącza przekaźniki w wybranych pomieszczeniach:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=417796

AAaaa...i dzięki za dokumentację foto...ktoś mądry jak zobaczy to może mi takie cudo zamontuje. Jak nie to...nie wybrałbyś się na Mazury? Jesienią pięknie tu :D

Przy styropianie jest gluchy. Być moze masz scianę jednowarstwową.

W tamtych latach, z tego co pamiętam, szerszy Ytong był produkowany w wersji 30 i 40cm. Skoro jednowarstwowa z 40tki to ma wspł.przenikania ciepła 0,23 W/(m2K)

Czy jest ocieplony...najlepiej sprawdzić...gwoździem w jakimś niewidocznym miejscu (gzyms, może jakaś antena przez mur przechodzi,itp)

Edytowane przez Pytajnick

No to nie pozostaje mi już nic innego jak spytać czy ktoś przeprowadzał audyt energetyczny i może polecić osobę/firmę.

Dziękuję wszystkim za komentarze i porady. Taryfę zmienię na pewno, programator chętnie o ile znajdę mądrego co mi to inteligentnie zamontuje...znaczy pod legalett tylko, a nie np. pod alarm :lol2:

Audyt pewnie też zrobię.

Jak nie sprzedam to na przyszłe lato może wynajmę (do jeziora 500 m) żeby na następne grzanie zarobić :lol2::lol2::lol2:

Pozdrawiam

Pozdrawiam

W tamtych latach, z tego co pamiętam, szerszy Ytong był produkowany w wersji 30 i 40cm. Skoro jednowarstwowa z 40tki to ma wspł.przenikania ciepła 0,23 W/(m2K)

Czy jest ocieplony...najlepiej sprawdzić...gwoździem w jakimś niewidocznym miejscu (gzyms, może jakaś antena przez mur przechodzi,itp)

Dzięki!

Przy mocowaniu rynny dziurkę znalazłam i kulkę styropianu wygrzebałam, znaczy ocieplony jakoś :yes:

Może niedokładnie, może nie grubo jak trzeba? Może jednak coś z tym legaletem? Grzałkami, wiatrakami czy grubością wylewki?

No chyba bez audytu się nie obędzie...

Weź zrób w jakimś miejscu dziurę. Jakiś kawał pręta i wbij go w ścianę i pchaj tak dlugo aż poczujesz duży opór (ściana) i później zmierz na jaką głębokość wszedł pręt a dziurę później zaklej pianką montażową.

Dodatkowo warto by zobaczyć jak ocieplony jest dach ...

Dodatkowo przydało by się abyś znalazła jakiegoś fachowca od legaletu aby podjechał i sprawdził czy sam system i instalacja działa poprawnie , bo może coś nie działa jak powinno albo jest źle wykonane.

Na razie by się przydalo dowiedzieć jak to jest ocieplone i czy tutaj też nie jest przyczyna ..

Wiele lat temu materiały ociepleniowe były drogie i nikt się nie przejmował ociepleniem , ale jeśli jest zamontowany Legalett to sądzę że ktoś kto budował miał jakieś pojęcia i chyba starał sie wykonać jak najbardziej energooszczędny dom na tamte czasy ..