Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Liwko,

z Twojego punktu widzenia tak to może wyglądać i jak najbardziej możesz mieć uzasadnione wątpliwości co do kosztu Legalettu. Miło, że jeszcze potrafisz to wyrazić w kulturalny sposób nie obrażając innych użytkowników :)

Jeśli porównujesz to rozwiązanie do płyty fundamentowej ogrzewanej kablami, to należy wziąć pod uwagę, że kable umieszczane są w wylewce. To jest kolejna praca wykonywana na mokro już po wykonaniu SSZ. Legalett umożliwia przyśpieszenie kolejnych etapów budowy i prac wykończeniowych. Płytę można wygrzać w prosty sposób przy użyciu agregatów budowlanych jeszcze przed postawieniem ścian. Nie ma konieczności robienia wylewek, można więc od razu przystąpić do prac wykończeniowych. Tak więc moim zdaniem system ten może być korzystny w sytuacji, gdy chcemy szybko wybudować dom i się do niego wprowadzić.

Kolejna sprawa, to kwestia ... kabli. Nie każdy chce je mieć pod posadzką. Ja nie chciałem. Bez konkretnego uzasadnienia. Tak samo rurki z wodą. Też nie chciałem. A chciałem mieć ogrzewanie podłogowe. Jaką możesz zaproponować mi alternatywę?

Staram się pokazać, że każdy z inwestorów może kierować się innymi przesłankami przy podejmowanych przez siebie decyzjach. Nie tylko ceną ...

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Liwko,

dla Ciebie nie jest argumentem, a dla mnie jest. Dlaczego nie chcesz przyjąć tego do wiadomości, że ktoś może kierować się innymi przesłankami niż Ty? :)

Edit:

A propos kosztów, mnie dopłata do Legalettu wyniosła ok. 20 tyś. w stosunku do podstawowej oferty wybudowania domu do stanu deweloperskiego z płytą fundamentową i ogrzewaniem za pomocą grzejników elektrycznych i ok. 10 tyś więcej w porównaniu do wersji z ogrzewaniem gazowym (piec dwufunkcyjny i grzejniki ścienne), bez uwzględnienia kosztów podłączenia gazu.

Edytowane przez Dareckyy

Liwko i reszta - po kiego grzyba się tu wypowiadacie? Jesteście mieszkańcami domów z płyta Legalett?

Jak nie, to nie spamujcie tego tematu. Dla przypomnienia brzmi on: Legalett - doświadczenia MIESZKAŃCÓW.

Jak chcecie się wyżywać na firmie, to załóżcie sobie swój własny wątek - "dlaczego nienawidzę Legaletta?".

Tutaj jesteście po prostu zwykłymi trollami, wypowiadającymi się nie na temat.

Edytowane przez Elfir

Liwko i reszta - po kiego grzywa się tu wypowiadacie? Jesteście mieszkańcami domów z płyta Legalett?

Jak nie, to nie spamujcie tego tematu. Dla przypomnienia brzmi on: Legalett - doświadczenia MIESZKAŃCÓW.

Jak chcecie się wyżywać na firmie, to załóżcie sobie swój własny wątek - "dlaczego nienawidzę Legaletta?".

Chyba zauważyłaś z mojej strony AMEN???? Po co jeszcze podgrzewasz atmosferę???

Racja,ale grunt to nie dać się naciągnąć.A płacąc tyle kasy np Pref-budowi ,Abakonowi czy samemu Legalettowi daliście się zwyczajnie wydymać. I tyle.Nic więcej.Systemów jest wiele ,sposobów wykonania też.Jeden woli sam inny z firmą.Wszystko jedno.Cały czas chodzi o fakt ,że oni (Pref-budy,Legalety, Abakony )dymają naiwnych wciskajac im jakis marketing dla 5 latkow

A pan znowu uważa, że jesteśmy idiotami, którzy nie umieją czytać ani podejmować decyzji. Kiedy nareszcie pan zrozumie, że znaliśmy wszystkie za i przeciw i biorąc pod uwagę te elementy i nasze potrzeby czy założenia wybraliśmy ten system. Gdybyśmy mogli albo chcieli to byśmy wybrali inne rozwiązanie.

Ktoś tutaj ma fundament z PC. Rewelacja. Też bym tak chciał. Może gdybym poznał takie rozwiązania lub tego forumowicza to bym to próbował robić. Pytanie kto i gdzie by mi taki projekt zrobił na płytę i PC do ogrzewania. Nie stać mnie było na zatrudnienie projektanta. Jest dużo zmiennych, które wpływają na nasz wybór a Panowie cięgle sugerują, że marketing dla naiwnych działa, ponieważ wszyscy, którzy się budują i wybierają legalett mają 5 lat w rozwoju intelektualnym. Ciekawe ile trzeba mieć lat żeby wybrać ogrzewanie piecem olejowym czy węglem.

Właśnie sobie pomyślałem, że nie ma firmy, która mówi prawdę w reklamach. Moim dzieciom wpajam, że reklamy zawsze kłamią. Niestety jest to bolączka naszych czasów, że marketingowcy "kłamią" (używają niedomówień) i na pewno nie jest to tylko cecha tej jednej firmy budowlanej.

Zatrudniłem firmę do wykonania stropu i umówiłem się na zatarcie dokładne betonu. Po zalaniu usłyszałem: "Panie się nie zaciera, do widzenia".

Tak na marginesie co to za firmy ten abakon i pref-bud? Nie znam...

Liwko i reszta - po kiego grzyba się tu wypowiadacie? Jesteście mieszkańcami domów z płyta Legalett?

Prosimy o troszkę obiektywizmu.

Tomek - to załóż sobie swój temat i tam sie wypowiadaj - osoby, które już mają taki fundament nie zmienia go, tylko dlatego, że tobie nie podoba się marketing firmy Legalett.

Moderacja otrzymała kilka zgłoszeń, by wywalić wpisy Liwko i reszty, jako niezgodne z treścią wątku.

No witam. Przepraszam będzie długo.

1) Zgadzam się absolutnie z tezą, że wykonanie Legalettu przez dowolną akredytowaną firmę jest droższe niż zrobienie płyty grzewczej "samemu" w kilku etapach. Płaci się za biuro, handlowców, marżę, ale także i gwarancję. Fatalne i niezrozumiałe jest to, że im większy fundament, tym to porównanie wypada gorzej. To niedobrze. Pewnie w "kalkulatorze" kosztorysanta (jak znam życie) wpisana jest stała cena. A nie powinna. Wraz ze wzrostem powierzchni przecież koszt jednostkowy bankowo spada. Marża niech sobie zostanie stała - w końcu nikt nie pracuje za darmo.

2) Każdy przy wyborze inwestycji powinien się kierować własną kalkulacją. Legalett robi się atrakcyjny przy małych powierzchniach, w parterówkach. Czyli w domkach, nie domach. Ja z założenia chciałem domek. To co mam to dla mnie aż nadto. Dwa lata temu spokojnie się mieściłem na 62 m2 w bloku. Tu mam 102 m2 + strych + domek ogrodowy za 2 tys. U mnie teraz cotygodniowe odkurzanie i mycie podłóg i tak zajmuje za długo. Stać cię na gosposię? 140 - 180 m2 jak znalazł. Ja znam lepsze zastosowania żony niż wieczna sprzątaczka goniąca ścierą brudzące dzieci. A dzieci? Wystarczy im po pokoiku. W bloku miałyby więcej? przecież nie. A tu mają ogród. I tak za 15 - 20 lat pójdą w świat. Żeby mieszkały ze mną po swoim ślubie to ja sobie nawet nie życzę. A co ja bym potem z pustym większym domem zrobił? Kury hodował? Sprzedał? Przy parterówce to nawet wyjęcie liści z rynien nie jest problemem. Teraz to ja sobie mogę fikać po dachu. Za lat 20? Niekoniecznie. Itd., itp. Dlatego jest to wybór indywidualny. Co kto chce mieć - to sobie buduje.

3) Ponowię i trochę dopiszę: Ceny brutto: Fundament z całym osprzętem na szkodach górniczych (kanaliza, inne podejścia mediów, geodeta, wykopy, podsypka z zagęszczeniem itp, + integracja z DGP połowy płyty), styro EPS 200, rury legaletu spiro fi 100 + agregaty i sterowniki, zacierka w tolerancji +/- 1,5mm (gwarantują +/- 3mm ale wyszło lepiej), karczunek zarośniętej działki i wywóz odpadów z ziemią spod wykopu: 67 000. Dużo? Może. Tyle że to dodatkowo usługa z pakietem. Dom w stanie "deweloperskim" - surowy zamknięty, okna 3 szybowe, dachówka Braas, podbitka + ocieplone połacie dachowe, kominy - główny w klinkierze, gotowy system grzewczy, instalacje (wraz z projektami i odbiorami technicznymi dla nadzorbudu!) rozprowadzone pod biały montaż, posadzka gotowa pod cokolwiek. Sufit podwieszany bez ocieplenia międzystropia. Woda i kanaliza podpięta - podejścia z drogi robiłem we własnym zakresie. Wylane schody i podbudowa na taras na gotowo, można kłaść kostkę. Przy drobnych niedoróbkach, zamiast się wykłócać o kasę negocjowałem roboty dodatkowe. Ot i schody. Suma - 218 000 brutto. Gwarancja 25 lat na dach i 50 na resztę konstrukcji. Przepłaciłem? Ej, chyba nie ;-) 2150 zł od firmy za m2 to moim zdaniem niedużo. Budowa do ostatniego protokołu ubezpieczona przez wykonawcę. Np wytargali złomiarze mi 50 m MOJEGO kabla do zasilania przyszłej bramy oraz oświetlenia ogrodu i starą "bramę" (stara ale była) i problemu nie było. Kabel został założony na nowo, a zamiast bramy mam wysypaną i ubitą ścieżkę wejściową. Dla mnie bomba. Tyle tylko że z ludźmi trzeba umieć żyć. Swojego nie popuścić ale na spokojnie. Aha, dodatkowo z powodu tego, że dom nie jest "zagłębiony" fundamentem, tylko w sumie "pływa" na działce udało mi się uratować stare drzewa (od południowego wschodu 2 czereśnie, z północy jodła i sosna) rosnące na działce relatywnie blisko domu. Kapitalnie to wygląda, jakby dom stał tam od zawsze ;-)

W banku z powodu tego, że dom był stawiany przez firmę w całości, oraz ubezpieczony zbiłem marżę o 1%. Przy kredycie na 30 lat, to jest całkiem sporo pieniędzy. Nie podam nazwy, bo znowu się dowiem, że tam pracuję. A jak to zrobiłem - to na priv.

4) O moim prywatnym zdaniu na temat technicznych przewag wielkiej płyty, zwłaszcza na śląsku, już pisałem 20.04.2011. Kto chce niech zajrzy tam, bo mój obecny post jest wystarczająco długi.

I na koniec. Gdybym mieszkał przed budową u rodziców lub kątem u kogoś z rodziny, mojej lub żony, pewnie pokusiłbym się o budowę gospodarczą, rozłożoną na jakieś 3 lata (mieszkanie w "kuchni" i wykańczanie reszty z dzieckiem na głowie przy moim trybie pracy nie wchodziło w grę). Dom z pewnością stanąłby taniej. Ale mieszkałem na swoim mieszkaniu, gdzie rachunki zżerały mi 1200 - 1500 miesięcznie. Działkę kupiłem za swoje. Budowa musiała już być na kredyt. W systemie który wybrałem od wbicia łopaty do przeprowadzki na gotowy i wyposażony dom minęło 11 miesięcy. Różnica średnio licząc 18 x 1400 = ok 25 000, nie licząc rat kredytu na "pusto".

Tak już pół - żartem. Czy to jest tok myślenia i wyliczenia 5 - latka?

Jakby ktoś się chciał o coś dopytać - proszę bardzo.

Aaaa... Zanim skończyłem pisać to się tu popojawiało... Ej, jak się chłopaki nie będą już wygłupiać to ich i wpisy zostawcie. Krytyka też jest potrzebna. Czy forma była dobra - no, to już rzecz gustu. Niektóre ich uwagi były dość celne :-) Forum pewnie przeglądają szukający pomysłu na własny dom. To że nie wszystko jest cacy i że można inaczej też dobrze wiedzieć.

Panowie "anty": nawet w Muppetach była loża szyderców. I nie przeszkadzała. Byle z umiarem. A niektórzy przeginali.

Nie, nie ja zgłaszałem "off - topic"

Co do uwag Tomka o nachalnym czasem "marketingu". Hmm, w niektórych postach rzeczywiście lekko "wieje starym sandałem". Powiem tak: nie mam nic przeciwko, żeby wypowiadał się tu oficjalnie ktoś od dostawcy systemu który jest w temacie. Tylko że mają to być otwarte karty - niech się zaanonsuje, wpisze się @technicznylegalett albo jak i luz. Tylko bez marketingu - techniczne kwestie użytkowania. I w takim przypadku odsieje się wszystkich "sandalących". Nie wiem tylko, jak na to się zapatruje szanowny Admin i Der Internetforumregulamin (heh, jeżeli jest takowy) ;-)

regulamin przewiduje konta firmowe - przecież wszyscy wiedzą, kto jest np. montażystą okien i jakiej firmy albo budowniczym kominków, bo mają konto firmowe.

Nie chcę usuwać postów krytycznych, ale lepiej by było, gdyby krytykanci założyli po prostu osobny watek. Przyjdzie tutaj osoba, która chce sprawdzić jak innym się żyje z takim fundamentem a dowiaduje się, że jest głupim snobem, co przepłaca budowę domu. Przecież to zniechęca do korzystania z forum, bo wątki stają się mętne.

Wydaje mi sie że wypadałoby napisać że jest to wątek reklamowy. Zapominacie o tym że zaglądają tu również tacy którzy chcą po prostu popytać o rozwiązania techniczne. Tak było ze mną. Nie wiedziałem nic na temat Legalett ale płytę chciałem. Ich również brałem pod uwagę. Jednak moje pytania o styropian pod płytą okazały sie na tyle drażliwe że wywołaly reakcję już chyba nie tylko uzytkowników Legalett ale ludzi w jakiś sposób z nią związanych. Zamiast wyjaśnic moje wątpliwości (co jak już wiem okazało sie niemożliwe) zacząłem być tu traktowany jak wróg. Można sie cofnąć i sprawdzić. Nikogo nie zaczepiałem, nikogo nie oskarżałem, chciałem tylko wiedzieć. Ten wątek moim zdaniem powinien znaleść się w ogłoszeniach. Tam nikogo nie zdziwią marketingowe zagrywki. Tu wyglądaja one na wypowiedzi osób postronnych a to moim zdaniem juz jest na takim forum niedopuszczalne.

Dokładnie.Jeśli mają być usunięte wpisy krytykujące system (a było masę względów technicznych w owej krytyce ,ważnych względów technicznych !!) i ma zostać samo chwalenie systemu przez paru naganiaczy ,a firma nie ma na tyle przyzwoitości by wystąpić pod oficjalnym szyldem ,to dajmy to w ogłoszenia.

To ludzie tworzą to forum i duża ich część uważa ,że krytyka owego systemu powinna w wątku pozostać.Nie może być tak,że kształtuje forum podstępny marketing jakiejś firmy ,która za wszelką cenę chce udowodnić ,że coś zwyczajnego jest high-endem technicznym wartym krocie.

Harnaś kto ci budował dom,jeśli to nie tajemnica.

Wydaje mi sie że wypadałoby napisać że jest to wątek reklamowy. Zapominacie o tym że zaglądają tu również tacy którzy chcą po prostu popytać o rozwiązania techniczne. Tak było ze mną. Nie wiedziałem nic na temat Legalett ale płytę chciałem. Ich również brałem pod uwagę. Jednak moje pytania o styropian pod płytą okazały sie na tyle drażliwe że wywołaly reakcję już chyba nie tylko uzytkowników Legalett ale ludzi w jakiś sposób z nią związanych. Zamiast wyjaśnic moje wątpliwości (co jak już wiem okazało sie niemożliwe) zacząłem być tu traktowany jak wróg. Można sie cofnąć i sprawdzić. Nikogo nie zaczepiałem, nikogo nie oskarżałem, chciałem tylko wiedzieć. Ten wątek moim zdaniem powinien znaleść się w ogłoszeniach. Tam nikogo nie zdziwią marketingowe zagrywki. Tu wyglądaja one na wypowiedzi osób postronnych a to moim zdaniem juz jest na takim forum niedopuszczalne.

Proszę pamiętać, że to wątek użytkowników legalett, którzy nie są z reguły specjalistami budowlanymi, nie znają się na styropianie i nie mają możliwości wejścia pod dom i sprawdzenia czy coś tam jest nie tak. Nie można oczekiwać, że udzielą informacji, które Pan potrzebował. Z takimi pytaniami trzeba się udać do producenta systemu i styropianu. Ewentualnie poprosić ich projektanta o wyliczenia, które zrobił w związku z projektem. Ja nie mam pojęcia jaki styropian mi włożyli.

Tutaj mówimy o naszych doświadczeniach, nie reklamujemy systemu i nie krytykujemy innych systemów. Staramy się nie obrażać innych użytkowników. Niestety ciągle my jesteśmy obrażani. Nie życzę sobie słyszeć, że jestem półinteligentem o rozumie 5-latka, który nie umie wybierać tego na co ma ochotę zgodnie z własnymi potrzebami. Nie życzę sobie słyszeć, że jestem jakimś naganiaczem i większość z nas uważa to za bardzo obraźliwe. Bardzo proszę Pana Elfir o zrobienie porządku na tym forum, ponieważ ze względu na te obraźliwe i chamskie epitety wiele osób przestało wchodzić na ten wątek a możliwe, że ja również przestane.

Proszę pamiętać, że to wątek użytkowników legalett, którzy nie są z reguły specjalistami budowlanymi, nie znają się na styropianie i nie mają możliwości wejścia pod dom i sprawdzenia czy coś tam jest nie tak. Nie można oczekiwać, że udzielą informacji, które Pan potrzebował. Z takimi pytaniami trzeba się udać do producenta systemu i styropianu. Ewentualnie poprosić ich projektanta o wyliczenia, które zrobił w związku z projektem. Ja nie mam pojęcia jaki styropian mi włożyli.

Tutaj mówimy o naszych doświadczeniach, nie reklamujemy systemu i nie krytykujemy innych systemów. Staramy się nie obrażać innych użytkowników. Niestety ciągle my jesteśmy obrażani. Nie życzę sobie słyszeć, że jestem półinteligentem o rozumie 5-latka, który nie umie wybierać tego na co ma ochotę zgodnie z własnymi potrzebami. Nie życzę sobie słyszeć, że jestem jakimś naganiaczem i większość z nas uważa to za bardzo obraźliwe. Bardzo proszę Pana Elfir o zrobienie porządku na tym forum, ponieważ ze względu na te obraźliwe i chamskie epitety wiele osób przestało wchodzić na ten wątek a możliwe, że ja również przestane.

Obrażanie nie może miec miejsca ale powinno to obowiązywać obie strony. Jeżeli ma to być wątek tylko dla osób legalett chwalących a więc również takich ktorzy piszą o nim nieprawdę po to by przyciągnąć klientów to bedzie to zadziwiająca rzecz na forum czasopisma mającego ambicje bycia poradnikiem i doradcą dla każdego budującego się. Oznaczałoby to niestety że treści tu są cenzurowane więc niewiarygodne.

Obrażanie nie może miec miejsca ale powinno to obowiązywać obie strony. Jeżeli ma to być wątek tylko dla osób legalett chwalących a więc również takich ktorzy piszą o nim nieprawdę po ty by przyciągnąć klientów to bedzie to zadziwiająca rzecz na forum czasopisma mającego ambicje bycia poradnikiem i doradcą dla każdego budującego się. Oznaczałoby to niestety że treści tu są cenzurowane więc niewiarygodne.

Wydaje mi się, że trochę upraszczamy. Nie wszyscy chwalą. To, że użytkownicy zachwalają jak są zadowoleni nie oznacza, że to jest marketing. Wiele osób zachwala rozwiązania, urządzenia, które użytkuje. Zachwalam mojego smartphone'a każdemu, czy to znaczy, że pracuję dla tej firmy? Upraszczamy, ponieważ wielu z użytkowników tego forum pisało tutaj o problemach z dogrzaniem małych pomieszczeń, problemach z szumem z agregatów, były osoby, które mają duże problemy żeby dogrzać, itd. Nie jest więc to wątek jak Pan sugeruje osób tylko i wyłącznie zachwalających i piszących nieprawdę. Tutaj znowu zarzuca Pan zwykłym użytkownikom, że kłamią. Czy któryś z Panów przyjechał do mnie do domu kiedy zapraszałem jakiś czas temu, żeby zobaczyć i porozmawiać? Łatwo cały czas krytykować bez brania pod uwagę przyczyn często czysto subiektywnych, dla których inwestor wybrał takie a nie inne rozwiązanie.