Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie chodzi o to, żeby nie było krytyki Legalettu zarówno ze strony użytkowników jak i osób w jakiś sposób zainteresowanych tematem, tylko żeby dyskusja toczyła się na jakimś przyzwoitym poziomie. A przede wszystkim, żeby nie było wpisów mających na celu obrażanie innych forumowiczów.

Sam zgłosiłem do moderacji kilka postów jednego z forumowiczów, w których nie było żadnej merytorycznej treści, miały one na celu tylko i wyłącznie obrażenie innych forumowiczów i praktycznie były identyczne, więc dla mnie dodatkowo były spamem (i nie chodziło mi tu o Liwko).

Jeśli ktoś uważa, że dany wpis ma charakter reklamowy również można to zgłosić do usunięcia lub moderacji (na dole każdego postu jest taki znak trójkąta z wykrzyknikiem).

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na odchodne z tego wątku powiem tak. Krytyka powoduje dyskusję, a z dyskusji przyszły inwestor się dowie najwięcej. To że nie mam tego systemu, i kompletnie nic o nim wcześniej nie słyszałem, nie oznacza, że nie chcę się na jego temat czegoś dowiedzieć. Być może, za jakiś czas znowu się będę budował, albo ktoś z najbliższych. Warto więc liznąć różne tematy. Samo rozwiązanie Legalett nie jest złe (pomijając ten nieszczęsny styropian), zła jest jego cena. I jeżeli ta się w przyszłości zmieni, zapewne będzie więcej chętnych.

Nie mam żalu do paskudnych donosicieli (żart :D), ja już się po prostu dowiedziałem tego czego chciałem;)

Pzdr

...Nie jest więc to wątek jak Pan sugeruje osób tylko i wyłącznie zachwalających i piszących nieprawdę. Tutaj znowu zarzuca Pan zwykłym użytkownikom, że kłamią....

Gdzie ja to napisałem? Zdaje się miało kłamstw nie być?

Przypomnę za to co napisałem przy okazji wypowiedzi Dareckiego:

"Nie byłoby tu takich przepychanek gdyby wszystkie opinie były takie jak twoja. Sensowna i wywazona. Nikt nie wymaga od ciebie i innych nabywców Legalett by wstydzili sie tego że taki fundament mają ale nie można pisać nieprawdy by uzasadnić swoją decyzję. Te argumenty za Legalett ktore podałeś będą myślę przekonujące dla wielu klientów. Wiedziałeś co kupujesz, działa, jesteś zadowolony z wykonawstwa. Nic więcej nie potrzeba by stwierdzić ze podjąłeś dobra dla siebie decyzję. "

Niestety były też teksty typu: "To jedyny akumulacyjny fundament grzewczy", "Legalet ma większą akumalacyjność", czy też masę nieprawdy o tym nieszczęsnym styro. Nie wspomnę juz o cenie czy też o przekonywanu innych że dzięki Legalett mniej płaci sie za ogrzewanie. Trudno tego nie skomentować.

Abstrahując od obecnej wymiany uprzejmości ;-)

Czy płaci się mniej czy więcej to ja sam jestem ciekaw. Teoria, teorią - praktyka, praktyką.

Wiem ile płacę użytkując legalett w domu z klasyczną wentylacją grawitacyjną. Moim zdaniem jest to relatywnie mało. Ale szczerze nie wiem ile płacą ludzie w porównywalnych domach. Kuzyn i znajomi mają hacjendy po 150 m2 z użytkowymi poddaszami. Jeden grzeje kominkiem na wypasie z wentylatorami i innymi bajerami. Dogrzewa podłogówką elektryczną. Drugi ma dwufunkcyjny piec na gaz ziemny. podłogówka na dole, konwektory na górze. Jeden i drugi w porównaniu ze mną sporo dopłacają.

Ale:

Inne domy, inna kubatura, inna technologia wykonania, inne użytkowanie. Poza tym jedni z nich są przy takiej kasie, że mają głęboko oszczędzanie 300 - 400 złotych miesięcznie w sezonie. Ma być ciepło i tyle :-)

Ma ktoś kogoś znajomego (choćby z innego tematu na forum) kto ma coś podobnego do "wrzosa" ale z innym grzaniem.? (jak domek budżetowy, to może podejście do rachunków też...) Może by podał jak tam jego rachunki do końca stycznia?

Harnaś ,skoro dla ciebie 150m to hacjenda to wnioskuję ,że nie chciałeś dużo wydać na dom.Skoro to wrzosy to budował Pref-bud .Gdybyś budował normalnie,miałbyś za tą cenę 150m.Gdybyś budował normalnie wrzosy ,miałbyś kiladziesiąt koła w kieszeni.DOdatkowo o Pref-budzie czytałem wiele złych opinii widać ,że przemilczasz konsekwentnie jakość tej budowy

Jest tu takich dwóch, jeden powtarza z uporem maniaka mantrę ze styropianem drugi nie może przeboleć że ma tańszą płytę. Czytają wyrywkowo i notorycznie przytaczają wyrwane z kontekstu zdania swoich adwersarzy oskarżając o kłamstwo. Do tego wyraźna agresja i wyzwiska. W świetle tego co piszą w/w osobnicy, wszyscy posiadający legalett mogą czuć się jako podejrzani o czerpanie korzyści z działalności firmy, która budowała im fundament.

Niestety merytoryczny przekaz tego wątku można odkryć dopiero po przeczytaniu wszystkich postów co jest niezwykle czasochłonne ale nie niemożliwe. Nie mniej w/w zagorzali oponenci będąc tego świadomi iż wielu nie będzie rozpoczynać lektury od początku, szczują na każdej stronie, powtarzając swoje frazesy i nie wnosząc do wątku niczego nowego.

o Pref-budzie czytałem wiele złych opinii

A ja gdzieś czytałem, że jesteś naganiaczem innej technologii wynagradzanym akordowo z ilości "antypostów" w stosunku do Legalett, WM i kilku innych.

Podobnie jak TY - nie mam na to dowodów, ale WIEM że to prawda.

pozdrawiam,

Zbyszek

ps. może byś w końcu się wziął za budowanie?

Edytowane przez el_hogar
Dbałość o zgodność z "ACTA" ;-)

Tomek - nic nie przemilczam. Nigdy. Dopiero po dopytywaniu się napisałem, że to był Pref - Bud. Ty od razu wyjechałeś z Abakonem, że tańszy i że przepłaciłem. Po czym, po jakimś czasie spokojnie ten Abakon zjechałeś, pisząc, że to w Pref - Budzie profesjonaliści. Nieprawdaż? Ja przecież dokładnie opisałem spory czas temu co i jak było na mojej budowie, nota bene w dyskusji z Tobą. Skleroza? Czy po prostu konsekwentnie pleciesz, żeby pleść - parafrazując Twoją wypowiedź. Sam sobie przeczysz.

Ty mi kolego powiedz gdzie i w jakiej innej firmie miałbym ten dom do kilkudziesięciu tysięcy taniej? Ciekawym wielce.

Napiszże ile kosztują wszystkie elementy składowe do stanu identycznego z moim. Łącznie z kosztami projektów instalacji, kierownikiem, geodezją, odbiorami technicznymi, podejściami i podbudową tarasu. Z wywiezieniem ziemi, marasu i przygotowaniem działki. Dach z podbitką i orynnowaniem. Oknami, tynkami wew (jeżeli technologia inna), odwodnieniem. I na wszystko gwarancja, choćby i dwu - trzyletnia. Wszystkie instalacje na gotowo, etc., etc. Weź sobie i 10 firm na każdy etap z osobna. Podaj wyceny. I niech potem ludzie walą drzwiami i oknami do nich. Niech rosną domy z lewa, z prawa. Ludzie żyją szczęśliwie i dostatnio dzięki zaoszczędzonym pieniądzom. A Ty kasuj procent z praw autorskich i zagnij Kulczyka. Sam ci te prawa autorskie poświadczę. Życzę Ci tego z całego serca, bo mnie sukces i szczęście innych w oczy nie kolą.

Czekam.

Jest tu takich dwóch, jeden powtarza z uporem maniaka mantrę ze styropianem drugi nie może przeboleć że ma tańszą płytę. Czytają wyrywkowo i notorycznie przytaczają wyrwane z kontekstu zdania swoich adwersarzy oskarżając o kłamstwo. Do tego wyraźna agresja i wyzwiska. W świetle tego co piszą w/w osobnicy, wszyscy posiadający legalett mogą czuć się jako podejrzani o czerpanie korzyści z działalności firmy, która budowała im fundament.

Niestety merytoryczny przekaz tego wątku można odkryć dopiero po przeczytaniu wszystkich postów co jest niezwykle czasochłonne ale nie niemożliwe. Nie mniej w/w zagorzali oponenci będąc tego świadomi iż wielu nie będzie rozpoczynać lektury od początku, szczują na każdej stronie, powtarzając swoje frazesy i nie wnosząc do wątku niczego nowego.

No i kto tu sieje zamęt i zaczepia?

Żeby tu jak to Elfir napisała nie robic offtopa czyli nie psuć niektórym humoru założę wątek na temat wad Legalett. Tu niech radosnie tańcżą trzymając sie za rączki użytkownicy Legalett a tam będzie mozna przeczytać o tym co z Legalett jest nie tak. Myslę że trochę sie tego uzbiera i myślę że sporo ewentualnych klientow Legalet chętnie przeczyta to co tu starają sie niektórzy tak skrzętnie ukryć.

HArnaś wyjechałem z Abakonem ? Może zasugerowałem ,żeby sprawdzić bo tańszy chyba.Sam myślałem nad technologią i firmami.Tymi firmami.Po dokładnej analizie stwierdziłem ,że Legalett to głupota (dla mnie) i te połamane ,poszarpane ścianki z Praefy jeszcze większa.Za dużą kasę.Rozmawiałem też z Pref-budem.Musiało to być po naszej wymianie poglądów,bo po tych rozmowach nabrałem przekonania ,że Pref-bud przynajmniej profesjonalnie podchodzi do sprawy na etapie kontaktu,mimo ,że Pani Dyrektor stosuje specyficzny marketing to rozmowa z nią jest dosyć rzeczowa,potrafi doradzić ,zaproponować.Odpisuje i oddzwania.Jak coś obieca dotrzymuje słowa.Ale to tylko etap kontaktu.Z uwagi na ceny odpadł i Pref-bud i Abakon.

Nawiasem mówiąc jak twoje odczucia (przypomnij )związane z jakością Pref-budu? Przypomnij ,ale oby nie w stylu naganiackiego dziennika pewnej pary.To ważna informacja bo na całym śląsku ,chyba tylko oni i Abakon robią Legalett.

Gdzie ja to napisałem? Zdaje się miało kłamstw nie być?

Myślałem, że to zaznaczyłem w cytacie.. Napisał Pan: " Jeżeli ma to być wątek tylko dla osób legalett chwalących a więc również takich ktorzy piszą o nim nieprawdę po ty by przyciągnąć klientów to bedzie to zadziwiająca rzecz na forum czasopisma mającego ambicje bycia poradnikiem i doradcą dla każdego budującego się. "

Sugeruje Pan, że to wątek ludzi piszących nieprawdę o legalett żeby przyciągnąć klientów. Poczułem się dotknięty i tyle. Staram się tylko podzielić swoimi wrażeniami. System jak każdy ma wady. Na przykład w małej łazience mam chłodniej. Teraz myślę, że trzeba było tam dołożyć pod płytkami mate grzewczą.

Żeby tu jak to Elfir napisała nie robic offtopa czyli nie psuć niektórym humoru założę wątek na temat wad Legalett. Tu niech radosnie tańcżą trzymając sie za rączki użytkownicy Legalett a tam będzie mozna przeczytać o tym co z Legalett jest nie tak. Myslę że trochę sie tego uzbiera i myślę że sporo ewentualnych klientow Legalet chętnie przeczyta to co tu starają sie niektórzy tak skrzętnie ukryć.

Wydaje mi się, że tomek131 w zeszłym roku już założył taki wątek.

Po dokładnej analizie stwierdziłem ,że Legalett to głupota (dla mnie) i te połamane ,poszarpane ścianki z Praefy jeszcze większa.Za dużą kasę... Z uwagi na ceny odpadł i Pref-bud i Abakon.

W takim razie co Pan wybrał dla siebie?

Czy może Pan podesłać firmę, która robi kompleksowo fundament płytowy z ogrzewaniem nie wodnym i takim do którego można podłączyć inne źródło ciepła?

Ale dlaczego "nie wodnym" ?

ZDECYDOWANEJ większości użytkowników woda nie przeszkadza, więc dlaczego na siłę trzeba szukać ogrzewania "nie wodnego" ?

To jakaś fobia z tą wodą ?

Sądzę, że bardziej można by się bać EPS100 pod płytą, niż przewodu z wodą wewnątrz niej.

Innych mogą odstraszać wibracje i szum powietrza - ja od "zawsze" mam PCta chłodzonego wodą, albo pasywnie, bo szum wentylatorów to dla mnie dyskomfort.

A niektórzy użytkownicy mieli tu z nim kłopot.

Jeszcze inni mogą przekalkulować sprawę i po rezygnacji z L., majac tak samo funkcjonalne ogrzewanie zakupic WM z reku, kino domowe, albo kupią płytki do ogrodu.

Do @Tomek 131

Nie, no... To ja Ci mam przypominać i wyszukiwać co Ty pisałeś? No bez jaj. O jakości prac i ścian u mnie powtórzę: pisałem w trakcie dyskusji z Tobą. Teraz krótko - nie miałem zastrzeżeń. Żadnej ścianie (nie "ściance" jak piszesz z przekąsem) nic się nie stało.

Nie udało ci się obalić ani podważyć niczego, co ja napisałem. Ani wtedy, ani w czasie późniejszych dyskusji. Zadam Ci teraz dwa pytania, jedno techniczne drugie finansowe - ponowione.

1) Podaj przykład rozwiązania technicznego ściany które jest mocniejsze i trwalsze od prefabrykatu betonowego. Nawet jeśli jest poukruszany - to co jest równiejsze i wymaga mniejszego nakładu prac na wykończenie. Podeprzyj odpowiedź czymkolwiek.

2) W poprzednim poście zadałem Ci konkretne pytanie na temat tańszego zamiennika mojego domu w dowolnej technologii, poza "kanadyjczykiem". Przeczytaj to pytanie jeszcze raz DOKŁADNIE. Oczekuję wyczerpującej odpowiedzi. Dlaczego? Bo ciągle mnie oskarżasz o wyrzucenie pieniędzy w błoto. Podajesz nawet kwoty. Ok, wykaż się. Proszę. Poczekam choćby i tydzień. Chociaż jeżeli posiadasz wystarczające informacje do tego, żeby z mostu zarzucić mi indolencję, to przecież nie powinienem czekać tak długo.

Do @Perm: Nikogo nie mam zamiaru trzymać trzymać za rączki. No i nie trzymałem. Jeżeli wkurza Cię niewiedza techniczna niektórych zwolenników - podyskutuj ze mną. Jak sobie przypominam nikt mi żadnego "babola" nie zarzucił ;-)

Edytowane przez Harnaś78
Gramatyka ;-)

Harnaś

ad 1 - lepszy i wielokrotnie tańszy jest silikat,do tego jest wymurowany a nie stoi jak ścianki domku z kart.

ad 2 - patrz ad1 i poczytaj wątki ,dzienniki budowy i zestawienia kosztów forumowiczów (bo mnie i tak nie uwierzysz).Są tego setki na forum ,niektóre dokładne co do 1gwozdzia.Mniej więcej, twój stan deweloperski = (w przypadku normalnej budowy) pełnemu wykończeniu domu i zagospodarowaniu działki.Ja bym wolał kupić zonie ładne auto za różnicę,nowiutkie w salonie,ale to może dlatego ,że ja kocham swoją żonę ,a ty żonę właściciela Pref-budu :) Żarcik oczywiście taki,nie biegnij do moderatora