MD. 26.03.2017 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2017 Rurki z ciepłą wodą zostawisz tak bezpośrednio na chudziaku? Ja bym je ulokował w warstwie ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flatos 26.03.2017 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2017 Ile w Pana przypadku wyszło punktów elektrycznych (gniazdka, przełączniku, punkty świetlne)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.03.2017 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2017 Nie obawiasz się, że CWU dużo ciepła odda to płyty, zanim dotrze do baterii? Czy dobrze widzę, że nie robisz cyrkulacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 26.03.2017 16:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2017 Rurki z ciepłą wodą zostawisz tak bezpośrednio na chudziaku? Ja bym je ulokował w warstwie ocieplenia. Nie. Będzie jeszcze 10cm styropianu i dopiero wtedy wylewka. Obecnie już w płycie jest 15cm styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 26.03.2017 16:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2017 (edytowane) Ile w Pana przypadku wyszło punktów elektrycznych (gniazdka, przełączniku, punkty świetlne)? Elektryk policzył mi 110 punktów .. Okazało sie że dla niego punkt to każde miejsce gdzie kończy się "kabel" ... Czyli np. gniazdo - 1 puinkt , wyłącznik 1 punkt ale wychodząca z punktu lampa to następny punkt , a jak jest wyłącznik podwójny i dwa punkty świetlne to robią się łącznie 3 punkty ... Tak samo kazde wyprowadzenie prądu to też punkt ... I się nazbierało Okazało się że moje wyliczenia a wyliczenia elektryka mocno się różniły ... Myślałem że na puinkty uda mi sie mocno zaoszczedzić a wcale tak mało nie zapłaciłem , choć patrząc na wyceny jakie miałem to i ak najtaniej wyszło ... Jeszcze sam będę powiększał ilośc zródeł światła , bo w wielu pokojach będą montowane panele LED po 4 sztuki a w tych pokojach jest wyprowadzony tylko jeden kabel. Nie chciałem płacić elektrykowi za takie "punkty" które sam szybko wykonam sam ... Edytowane 26 Marca 2017 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 26.03.2017 16:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2017 (edytowane) Nie obawiasz się, że CWU dużo ciepła odda to płyty, zanim dotrze do baterii? Czy dobrze widzę, że nie robisz cyrkulacji? Przecież mam płytę fundamentową ... Jest pod nią 15cm styropianu 0,035 a dookoła płyty 18cm styropianu. Dodatkowo rurki też są w lekkie izolacji a będzie jest styropian położonby (10cm). Ddoatkowo rurki PE to nie miedź ani metal i świetnie ciepła nie oddają. Cyrkulacji nie daje , bo i po co ? W obecnym domu nie mam i nie narzekam a w nowym wszystkie łaziienki są blisko kotłowni więc odległości jakie musi pokonać woda są symboliczne. Największa odległość jest do kuchni na wyspę ... Nie muszę mieć od razu ciepłej wody po otwarciu kurka ,mogę chwilę poczekać Edytowane 26 Marca 2017 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.03.2017 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2017 Przecież mam płytę fundamentową ... Kładziesz na tę płytę, o temperaturze rzędu kilku stopni na plusie rury w których płynie 50*. Pojemność cieplna takiej masy betonu jest ogromna w kontekście studzenia CWU. Jest pod nią 15cm styropianu 0,035 a dookoła płyty 18cm styropianu. To być może za 20 lat, dzięki tej izolacji płyta będzie już miała 30* dzięki ciepłu, jakie odebrała od CWU a nie oddała na zewnątrz. I nastąpi równowaga, bo co płyta zabierze z CWU to odda otoczeniu i zimnej wodzie. Dodatkowo rurki też są w lekkie izolacji a będzie jest styropian położonby (10cm). Taka otulina to jest jak pół litra na dwóch - czyli nic. Dlatego zazwyczaj się daje CWU w warstwie ocieplenia - z 5cm pod i 5-10 nad oszczędzi ciepło. A skoro i tak dajesz izolację, to praktycznie nic nie kosztuje. Cyrkulacji nie daje , bo i po co ? W obecnym domu nie mam i nie narzekam a w nowym wszystkie łaziienki są blisko kotłowni więc odległości jakie musi pokonać woda są symboliczne. Mi wygląda na dosyć długi kawałek rury do wyspy kuchennej (jak się domyślam?). W bloku mnie irytuje czekanie - przy oszczędnym perlatorze w umywalce ponad 40s muszę czekać na ciepłą wodę (cyrkulacja jest w pionie, góra 2m rurki dzieli baterię od pionu). U mnie nie ma kanalizacji, więc to dodatkowy argument - spuszczanie wody do szamba to większy koszt, niż koszt strat na cyrkulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 26.03.2017 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2017 Tak z ciekawosci ile placiles za ten punkt elektryczny za sama robocizne? (bo material rozumiem samemu/osobno ?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 26.03.2017 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2017 Tak z ciekawosci ile placiles za ten punkt elektryczny za sama robocizne? (bo material rozumiem samemu/osobno ?) 25zł za punkt. Materiał cześciowo sam kupowałem. Elektryk chwalił sie że ma dobre ceny w hurtowni , więc później on kupował. Później okazało sie że te jego dobre ceny , może i są dobre patrząc na ceny w loklanych sklepach (hurtowniach) ale patrząc na ceny hurtowni z internetu to już tak super nie są Zapewne zarobił jeszcze na materiale ... Czyli "standard" , dlatego tak bardzo elektrycy/hydraulicy "wzbraniają" się przed zakupowaniem materiałów samodzielnie przez klienta ... Ale i tak nie narzekam , bo w "cenie" był montaż rozdzielni i będą jeszcze wykonane pomiary , też w cenie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 26.03.2017 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2017 (edytowane) To wcale duzo nie zaplaciles kabelek w rozdzielnicy tez jako punkt? Edytowane 26 Marca 2017 przez Busters Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 27.03.2017 05:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2017 To wcale duzo nie zaplaciles kabelek w rozdzielnicy tez jako punkt? Chyba nie ... Na poczatku ustaliliśmy że montaż rozdzielni i uzbrojenie jest za darmo tak samo jak podłączenie do skrzynki prądowej energetyki jak i późniejsze pomiary instalacji i jedynie liczpone będą "punkty". Moje "punkty" nie uwzgledniały oświetlenia i dodatkowych kabli (np. dodatkowy prąd na zewnatrz , na poddasze i itd , a to wszystko się liczy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_81 27.03.2017 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2017 Gratuluję tempa prac na kolejnej budowie, podobnie mam dużą działkę i swoje warzywa, w ubiegłym roku pomidory pomidory mi tak obrodzily że trudno było nam zjadać na bieżąco Chyba jedyny minus działki koło lasu to kleszcze chociaż koleżanka mieszka na osiedlu w bloku i dziecko również przynosiło na sobie te małe szkodniki Co do elektryka to cena dobra, mi będzie rozkladal kable znajomy więc będzie taniej , teraz to walczę z ogrodzeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 27.03.2017 12:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2017 Kwiecień zapowiada się baaaardzo pracowicie. Tak po 10 kwietnia ma rozpocząć się ocieplanie (grafit 22cm) + tynk silkonowo-silikatowy natryskowy , mają być robione tynki gipsowe Dolina Nidy Zeta (twarde) , następnie będę rozkładał z żoną styropian (10cm - 5+5cm) , wchodzi hydraulik i układa podłógowkę i na koniec miesiąca zarezerwowane są wylewki ... Później miesiąc przerwy (technologicznej) i sądze że na czerwiec będą robione sufity i ocieplenie wewnątrzne (sądzę że będzie celuzoza) a na skosach wełna (myslę że dam 20cm wełny 0,039 + 20cm wełny 0,039) Oczywiście w maju sądzę że zajmę się wykonaniem WM ... I myślę że w czerwcu będziemy mieli stan deweloperski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrotii 28.03.2017 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2017 Witaj Kaszpir007, gratulacje z postępów! jak szacujesz koszt stropów drewnianych? Zastanawiałeś się nad zmianą drewnianych na inną technologie / porównywałeś koszty takich rozwiązań? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 29.03.2017 05:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 (edytowane) Witaj Kaszpir007, gratulacje z postępów! jak szacujesz koszt stropów drewnianych? Zastanawiałeś się nad zmianą drewnianych na inną technologie / porównywałeś koszty takich rozwiązań? To do m bez poddasza użytkowego więc nie myślalem nad zmianą stropu na inny (np. betonowy) , bo wymagało by to adaptacji i zmiany projektu (dodatkowe koszty) a koszt zmiany stropu na betonowy lub tego typu na pewno wyszedł by sporo drożej. Dodatkwoo strop drewniany ma ten plus że jakieś poźniejsze modyfikacje nie są probleme a przy betonowym było by dużo trudniej a w wiekszości zmiany i modyfikacje były by niemożliwe. Przez chwilę myślałem natomiast nad zmianą więźby "tradycyjnje" na prefabrykowaną (wiązary) , ale przy mojej konstrukcji dachowej + potrzeby wykonania "strychu" koszty były by sporo wyższe. Edytowane 29 Marca 2017 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 30.03.2017 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Co człowiek to podejście - sam osobiście wykonałbym instalację wodną na styropianie. Tzn rzuciłbym ją chociaż na pierwszą warstwę styropianu co by jak najwolniej się wychładzała dodatkowo jeszcze w ten czerwony peszel. Jednak mam nadzieję, że będzie to działać tak jak chcesz. alarm zakładasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 30.03.2017 08:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Co człowiek to podejście - sam osobiście wykonałbym instalację wodną na styropianie. Tzn rzuciłbym ją chociaż na pierwszą warstwę styropianu co by jak najwolniej się wychładzała dodatkowo jeszcze w ten czerwony peszel. Jednak mam nadzieję, że będzie to działać tak jak chcesz. alarm zakładasz? A czemu miało by nie działać Styropian będzie jak pisałem jeszcze 10cm (2x5cm) .Te rury w otulinie będą przecież z 3 stron jeszcze opatulone styropianem , więc ewentualne "straty" będą symboliczne , tym bardziej że nie bedzie cyrkulacji. Dodatkowo jak pisałem jest jeszcze 15cm styropianu 0,034 pod podłogą , więc te dodatkowe stracy będa delikatnie mówiac symboliczne , tym bardzej że przecież nie będzie puszczana bardzo gorąca woda w obieg ... Dodatkowo rury PP to nie miedż ani stal i aż tak dobrze ciepla nie przenoszą .. Nie wpadajmy w paranoję Alarmu nie będzie , nie widziałem nigdy potrzeby posiadania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 03.04.2017 17:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2017 (edytowane) A co tam u nas słychać ? W tygodniu dzwonił tynkarz że zrobiło mu się "okienko" i że może u mnie ruszyć. Mówię czemu nie i za kilkanaście minut spotkaliśmy się na budowie. Okazało się że trzeba wezwać hydraulika i elektryka do lekkich poprawek. Poprosiłem o chwilę czasu abym mógł uporać się z problemami. Dziś pojawił się tynkarz i zaczęło się .. Ale nie tynkowanie , bo najpierw trzeba zabezpieczyć okna , przygotowac otwory okienne (trochę się wkurzał na taśmy) , wkleic narożniki , zciąć wystające parapety i przymocować listwy przyokienne. Oczywiście jeszcze zagruntować ściany i zrobiło się niebiesko ... Jutro mają ruszyć już i mają zacząć się pojawiać pierwsze metry tynku Dolina Nidy Zeta ... Poza budową oczywiście zajmujemy się jeszcze ogrodem a może dwoma ... Bo ogród na starej działce jak i ogród który cały czas powstaje na nowej działce. Sad już gotowy , warzywnik przygotrowany , poadzonych ponad 100 berberysów .. A w weekend przygotowana większa rabata ... Muszę się wreszcie wziąć za robotę i spalić jeszcze około 40 drzew ,a raczej to co z nich pozostało , bo najgrubsze kawałki wydałem. W sobotę trochę popaliłem ale ciągle mam jeszcze wielką górę do spalenia Edytowane 3 Kwietnia 2017 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 03.04.2017 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2017 A Wy te stelaże dajecie już teraz ? Przed tynkowaniem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 03.04.2017 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2017 A Wy te stelaże dajecie już teraz ? Przed tynkowaniem ? A czemu nie ? Stelaże były montowane przez hydraulika podczas wykonywania instalacji wodno-hydraulicznej. W komplecie były specjalne plastikowe zaślepki chroniące mechanizm spłukujący a dodatkowo tynkarz też zabezpieczył przed zabrudzeniem. Później bedzie jeszcze wykonana zabudowa z płyt KG (stelaż) i tyle ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts