kaszpir007 08.06.2017 06:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2017 (edytowane) Przed wczoraj przyjechała zamówiona dużo szybciej (w kwietniu) brama przesuwna i furtka. Wybraliśmy nowoczesną Polbram Bali. Furtka , brama i 2 wiaty były zamówione już w kwietniu i czekaliśmy aż znajomy wykonawca który zajmuje się montażem ogrodzeń będzie miał czas aby zając się naszym ogrodzeniem i nadszedł ten czas i w zeszłą sobotę miało wszystko dotrzeć. Niestety Leroy daj delikatnie mówiąc d... , bo w umówionym terminie zamówiony towar nie dostarczyli , dostarczyli 2 dni później ale nie kompletny (bez wiat) , bo ... komuś innemu sprzedali ... I teraz na wiaty trzeba czekać ... Ale najważniejsze że wykonawca już zaczyna działać ... Teraz robię "casting" na firmę która położy mi płyty chodnikowe 50x50x7cm. Czemu płyty a nie kostka brukowa ? Surowe płyty betonowe bardziej pasują do nowczesnej bryły domu a dodatkowo sądze że mniej będą zarastać mchem i chwastami i będą mniej podatne na deformacje podłoża (bo większe i cieższe). Dom będzie miał 2 tarasy (większy) przy salonie i mniejszy przy garderobie (na szczycie domu). Będa one połączone 1m tarasem (ścieżką). Dodatkowo będą 2 wiaty , jedna na samochód , druga dla nas Z jednym brukarzem się już widziałem i zrobił na mnie dobre wrażenie , w sobotę drugi (tańszy) zobaczymy ... Tak naprawdę co chwilę znajduje się coś do poprawienia , naprawiania .... Wczoraj przesuwałem ruę doprowadzjącą powietrze do kominka o 2m , bo była w miejscu gdzie będzie taras , muszę wykopać i przedłużyć też skrzynkę rozdzielajacą do oczyszczalni bo wykonawca mi ją zakopał a dostęp do niej musi byc , musze też poprawić elektryka bo źle wyprowadził oświetenie zewnatrze , muszę też wyprowadzić ośwetlenie przy wejsciu , bo kabel został w innym miejscu ... A są jeszcze inne rzeczy do wykonania ... Sporo takich "pierdół" które są często bardzo czasochłonne i problamtyczne ... Edytowane 8 Czerwca 2017 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emek81 08.06.2017 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2017 Hej, miałeś jakiś projekt tej wentylacji czy sam rozmieściłeś wedle uznania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anemonek 08.06.2017 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2017 Jaki masz pomysł na podjazd? Wykorzystasz takie same płyty, co przy tarasie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 08.06.2017 08:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2017 Hej, miałeś jakiś projekt tej wentylacji czy sam rozmieściłeś wedle uznania? Projekt jest dołączony do projektu domu , ale jak już pisałem nie był on dla mnie zbyt przydatny , bo chciałem wykonać go na innych materiałach (typ , średnica , rozwiązania). Rozrysowałem sobie sam gdzie będą nawiewy a gdzie wywiewy i dopasowałem do wymagań pomieszczeń i ich funkcji , ale położenie anemostatów jest w większosci bardzo zbliżone do tego co w oryginalnym projekcie. Mój projekt ... Trochę jeszcze go zmodyfikowałem , bo stwierdziłęm że nie ma sensu dawać w dużej łazience aż 3 rur i spokojnie starczą 2 rury a zamiast tego zwiększyć siłę wywiewu w kuchni. Umiejscowienie takie aby było zgodne z "zasadami montazu" i najmniej problematyczne w montażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 08.06.2017 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2017 Jaki masz pomysł na podjazd? Wykorzystasz takie same płyty, co przy tarasie? No właśnie nie ... Na poczatku też miały być płyty , ale zalezy nam aby wszyscie ścieżki i itd były w linii prostej i pod kątem prostym (żadnych fal i itd ) bo wtedy popsuło by to końcowy wygląd i "zamysł" jak ma to wygladać ... Ale niestety nie dawało by się tak zrobić jak sobie założyliśmy , bo miejsce gdzie będzie wiata jest o 2m dalej od wejścia do domu Rozwiązaniem tego problemu byłby montaż bramy dwuskrzydłowej 4m , bo zajmuje ona sporo mniej miejsca niż przesuwna , ale z naszego doświadczenia już bramy dwukrzydłowej nie chcemy i tylko przesuwna wchodziła w rachubę. Jaki zatem mamy pomysł ? Chcemy kupić plastikowe kratki i uzupełnić je kamieniem ... Kratki są wytrzymałe i wytrzymują obciążenia samochodów .. Na działce będzie sporo kamienia , bo nie chcę zbytnio trawy ... Będzie głównie kamień + kora , na strefie dla dzieci będzie trawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 08.06.2017 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2017 Ale nikt nie powiedział, że ma być energooszczędny ponad wszystko i bez względu na cenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 08.06.2017 11:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2017 Jeśli dom w zamyśle ma być energooszczędny to chyba błędem było niezainstalowanie okien w ociepleniu. Miał być energooszczędny , ale nie pasywny i sądzę że taki będzie ... Co do montażu w warstwie ocieplenia to myślałem o tym , ale kompletne systemowe rozwiązania (np. MOVO) są bardzo drogie a zyski bardzo minimalne i ten pomysł odpadł . Dom ma być jak najcieplejszy ale nie za wszelką cenę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 08.06.2017 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2017 Jeśli ktoś wydaje kupę kasy na 3 szybowe okna i gruby grafitowy styropian oraz wybiera taką zwartą bryłę domu to raczej myśli o energooszczędności. Dlatego dziwna jest rezygnacja z podstawowego wymogu przy budowie domu energooszczędnego. Ciągłość izolacji i szczelność to zasady budownictwa niskoenergetycznego. Przed wyborem różnych rozwiązań staje każdy inwestor i decyduje na podstawie gotowych kanonów, zasłyszanych informacji lub z kalkulatorem z ręku. Do tego dochodzą realne możliwości wykonania przez lokalną ekipę. Staram się tu dzielić doświadczeniami i wspierać. Dlatego mimo, że ogólnie zgadzam się z Twoją uwagą, to chyba nie na miejscu jest wytykanie jej po montażu i wykonaniu elewacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 08.06.2017 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2017 Proste pytanie: po jakim czasie montaż w ociepleniu, np MOWO po blisko 200zł/m zwróci się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anemonek 08.06.2017 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2017 Jaki zatem mamy pomysł ? Chcemy kupić plastikowe kratki i uzupełnić je kamieniem ... Ha! Myślałam nawet, czy Ci napisać, że takie kratki z kruszywem byłyby fajne, ekologiczne, bo przepuszczają wodę, uniknęłoby się problemu z plamami po oleju w przeciwieństwie do kostki betonowej, ale stwierdziłam, że co ja się będę wymądrzać, a tu proszę W Internecie niewiele jest zdjęć z realizacji, to ciągle chyba jeszcze dość niszowe rozwiązanie, choć kratki można kupić w większości hipermarketów budowlanych. Ostatnio, w delegacji natknęłam się na ścieżkę zbudowaną z kratek i zamiast słuchać, co do mnie mówią zajęłam się "testowaniem" rozwiązania i powiem Ci, że nie rozczarowałam się. Powierzchnia była twarda i stabilna, a kruszywo w kratkach dość drobne. Nie wiem, jak by było z grubszym sortem, ale tak czy inaczej wrażenia miałam bardzo pozytywne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 08.06.2017 15:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2017 A ile będzie kosztowało usuwanie grzyba pojawiającego się wokoło ram okiennych? Również ile, tak na prawdę, jest ocieplenia na tej ścianie której 2/3 powierzchni zajmują okna. Przecież ten wąski słupek ocieplenia między tymi dużymi oknami niczego nie ociepla. Chłopie , daj sobie spokój ... Nie wybrałem montażu w warstwie ocieplenia , bo koszt w wykonaniu systemowych był za wysoki , a firma od której kupiłem okna nie montowała w warswie ocieplenia i nie chciała. I jak dla mnie temat to zamyka. Na temat grzyba i tego typu bzdur nie chce mi się nawet pisać ... Więc jak możesz to daj sobie spokój ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 08.06.2017 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2017 Ehhh ... Pojechaliśmy na działkę aby przygotować miejsce na wiatę przy domu. Zaznaczyliśmy (odunęliśmy wiatę od domu o 1m) i popatrzyliśmy z oddali i ... Okazało się że zapomnieliśmy o jednym ... O śniegu Wiata z niemalże płaskim dachem (spadek 2%) więc raczej nie wytrzyma olbrzymiego obciążenia a przecież w zimę zacznie spadać z dachu śnieg (zsuwać się) i jak sobie spadnie na wiatę to zapewne od razu dach ulegnie zniszczeniu i znajdujący sie tam samochód Bo wiata na 100% nie wytrzyma takiego dużego obciążenia Więc trzeba by ją dośc sporo odsunać aby być pewien że spadający (zsuwający się) z dachu śnieg spadnie koło wiaty a nie na dach wiaty ... Przesunąc zbytnio nie ma zbytnio sensu bo potem bedzie utrudniiony wjazd , bo będzie przeszkadzała studnia Coś musimy wymyśleć , albo oddać jedną wiatę Ehhh .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 08.06.2017 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2017 Ehhh ... Coś musimy wymyśleć , albo oddać jedną wiatę Tak, płotki mogą rozwiązać sprawę. Ja zainstalowałem płotki w miejscach, gdzie spadający śnieg mógłby spowodować zniszczenia. Nie jest to najwyższy poziom estetyki, wręcz estetycznie mnie drażni, ale spełnia swoją funkcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 08.06.2017 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2017 (edytowane) Od tego żeby śnieg się z dachu nie zsuwał są takie "płotki" instalowane na dachu. Ooo , no faktycznie ... Ale jak to "działa" i czy nie jest niezbepieczne dla dachu ? Bo zależy mi aby śnieg w sposób niekontrolowany nie zsunął sie z dachu , bo mógłby wyrządzić spore szkody (uszkodzić wiatę i samochód) ... Ale wielkie dzięki. Czyli mogę spokojnie montować wiatę Edytowane 8 Czerwca 2017 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 08.06.2017 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2017 Tak, płotki mogą rozwiązać sprawę. Ja zainstalowałem płotki w miejscach, gdzie spadający śnieg mógłby spowodować zniszczenia. Nie jest to najwyższy poziom estetyki, wręcz estetycznie mnie drażni, ale spełnia swoją funkcję. Wiesz estetyka ważna , ale bezpieczeństwo ważniejsze ... Tam gdzie będzie wiata będzie też stała zewnatrzna jednostka pompy ciepła , a pod wiatą samochód , a wiem że ta wiata zbyt dużego obciążenia nie wytrzyma a nie chciałbym aby połamała się wiata i ucierpiał samochód ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.06.2017 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2017 Twój dom i Twoje decyzje. Nie zdziw się tylko jak ten betonowy słup pomiędzy oknami przy 20 stopniowym mrozie zamarznie Ci na wskroś. IMO montaż w warstwie ocieplenia to spore ryzyko i zajęcie raczej dla samorobów. Jest nie tylko drogi tak, że finansowo nigdy się nie zwróci*. O ile w ogóle da jakieś oszczędności na ogrzewaniu. A skąd wątpliwości? Jeżeli chodzi o taki montaż: http://www.oknagalio.pl/images/stories/poradnik/jb_d/grafika/03_jb_d_konsola_dolna_wzmocniona.jpg to powodzenia z jego obrobieniem ociepleniem tak, żeby nie wyszło gorzej, niż przy zwykłym "ciepłym" montażu. A jeżeli chodzi o taki fajny montaż: http://www.oknonet.pl/img/newsy/tremco/_big/2012-07-20_123818.jpg?1342781788358 To też naprawdę wykonawcy ocieplenia tak tak precyzyjnie docinają styropian/wełnę? Dwa schodki (dwie głębokości węgarka)? Też wymaga precyzji i dokładności wykonawcy. Raczej rozwiązanie dla samorobów. W obydwu przypadkach, jak porównamy z takim montażem: http://cdn12.pb.smcloud.net/s/image/t/1464/jak_montowac_okna_cieply_montaz_2390972.jpg to tracimy grubość ocieplenia na ramie. Jak licujemy z murem, to wyjeżdżamy na ramę całą grubością ocieplenia ze 2-3 cm. Proste dla wykonawcy, nie ma miejsca na pomyłki czy niedokładności. I jest tanie. A różnice energetyczne nawet przy idealnie wykonanym montażu w warstwie ocieplenia IMO niemierzalne. *chyba, że pozwoli zrezygnować z instalacji CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.06.2017 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2017 (edytowane) Biorąc pod uwagę koszt 1kWh uzyskanej z pompy ciepła ciepły montaż to nieporozumienie - chyba, że pomógłby z tej pompy zrezygnować.Co do przemarzania słupka między oknami, to zgadzam się, że to mostek termiczny, pytanie tylko, czy na tyle duży, że dochodzi do kondensacji pary wodnej ?Ocieplenie ram faktycznie kiepskie. Powinno się styropianem elewacyjnym dojechać do wysuniętego lica okna, a póżniej obrobić wnękę styropianem grubości 5-6cm zakrywając ramy, które są piętą achillesową okien. Edytowane 9 Czerwca 2017 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 09.06.2017 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2017 (edytowane) Muszę z ciekawości sprawdzić , ale w obecnym domu w którym mieszkam 6 lat mam chyba tak samo obrobione okna i mimo że nie ma montażu warstwowego ani deweloper nie uzywał dodatkowych listwew przyokiennych (od strony zewnatrzej ani wewnatrznej) to nic się nie dzieje ...A okna duuużo gorsze ,,,Ani grzyba , ani wilgoci ... nic ...Więc wątpie aby w nowym domu miało coś być , tym bardziej że ramy są sporo cieplejsze i grubsze niż w starym domu a montaż duuużo dokładniejszy a dodatkowo warstwowwy + dodatkowe listwy doszczelniajace (wewnatrzna i zewnatrzna).Pianki nie żałowali i widziałem że robili bardzo starannie.Co do mostka to zawsze będzie , bo ramy okna są duuużo zimniejsze od samych szyb ... Ja rozumię energooszczędność i dążenie do minimalizowania strat , ale nie wyobrażam sobie okien , bez widocznych ram , choć już same okna są olbrzymim u mnie mostkiem , ale nie wyobrażam sobie likwidacji tego "mostka" ... Myślę że niektórzy wpadają z skrajności w skrajność ... PS. Prosiłbym wątku "okiennego" dalej nie ciągnąć ... Edytowane 9 Czerwca 2017 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wykona 09.06.2017 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2017 Chcemy kupić plastikowe kratki i uzupełnić je kamieniem ... [ATTACH=CONFIG]390748[/ATTACH] Kratki są wytrzymałe i wytrzymują obciążenia samochodów .. Na działce będzie sporo kamienia , bo nie chcę zbytnio trawy ... Będzie głównie kamień + kora , na strefie dla dzieci będzie trawa Sprawdź cenę za m2 ... ona może Cie zaskoczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 09.06.2017 09:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2017 Sprawdź cenę za m2 ... ona może Cie zaskoczyć Widziałem ... Tanio nie jest ... Wychodzi nawet drożeje niż m2 płyt chodnikowych ... Tyle że nie chcemy wszystkiego wyłożyć płytami 50x50 .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts