fotohobby 16.01.2018 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Proszę:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?241834-jaki-rekuperator-do-ma%C5%82ego-domu-90m2-u%C5%BCytkowej&p=7033605&viewfull=1#post7033605 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 18.01.2018 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 (edytowane) Reklamacja wysłana. Hurtownia Dom-Went po moim telefonie potwierdziła że wysłała do producenta , ale oczywiście nie podała gdzie.Znalazłem informację że jedynym autoryzowanym dystrybutorem na Polskę jest firma Lindab i tam wysłałem zapytanie czy dostali moją reklamację.Okazało się że dostali i mają dać dziś odpowiedź ... Jaką to nie wiem ... Ale osobiście nie widzę żadnych podstaw aby nie uznali reklamacji , bo rękojmia jest 2 lata i jak produkt jest niepełnowartościowy lub niezgodny to można spokojnie reklamować ... A ciężko nazwać rekuperator który cieknie , świszczy , w którym zbiera się w wymienniku dziennie z minimum litr wody i sprawność spada do około 40% za produkt pełnowartościowy i zgodny z tym co zapewnia producent.Po prostu ma wadę i sprzedawca powinien ją usunąc albo poprzez naprawę albo wymianę na nowy ... Oglądałem dokładnie rekuperator i jak dla mnie niestety jest bardzo kiepsko wykonany wewnątrz , bardzo oszczędnie klejony i sądzę że to może być tego efektem.Kształtki styropianowe też nie są zbyt dobrze spasowane i widać szpary ... Mam nadzieję na profesjonalizm firmy , dam później znać do było dalej , myślę że wielu tych co myślą o zakupie rekuperatora Kinetic też będzie tym zainteresowana jak działa ewentualny serwis ... Edytowane 18 Stycznia 2018 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.01.2018 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Ale osobiście nie widzę żadnych podstaw aby nie uznali reklamacji , bo rękojmia jest 2 lata i jak produkt jest niepełnowartościowy lub niezgodny to można spokojnie reklamować ... Skoro reklamujesz w ramach rękojmi, to nie widzę podstaw, żeby Lindab to uznało. Rękojmię masz u sprzedającego - tylko i wyłącznie. I to od sprzedającego masz uzyskać odpowiedź, czy uznaje reklamację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 18.01.2018 11:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Skoro reklamujesz w ramach rękojmi, to nie widzę podstaw, żeby Lindab to uznało. Rękojmię masz u sprzedającego - tylko i wyłącznie. I to od sprzedającego masz uzyskać odpowiedź, czy uznaje reklamację. Na razie nie wnikam w szczegóły .. Sprzedawca wysłał moją reklamację do Lindabu i dostałem odpowiedź od Lindabu (za pośrednictwem Domwentu) że mam zrobić zdjęcia podłaczenia (rury + syfon) i im wysłać , ale piszą że raczej będą chcieli u siebie sprawdzić w fabryce (Lindab) A czy to będzie załatwione jako rekojmia , gwarancja to mnie szczerze mówiąc nie interesuje. Dla mnie najważniejsze abym dostał w pełni sprawny rekuperator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19TOMEK65 18.01.2018 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Kaszpir Działaj , naprawiaj, opisuj ...Twoja budowa jest dla mnie inspiracją do porządnego i szybkiego budowania. Pilnie obserwuję i życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RRR. 21.01.2018 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2018 Kaszpir w łazience i pralni dałeś okna o wymiarach z projektu (90x90) czy mniejsze ? Zastanawiam się czy ich nie zmniejszyć, biorąc pod uwagę to, że to i tak zacieniona strona północna więc uzysków światła za dużo nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 21.01.2018 11:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2018 Są takie jak w projekcie. Nie są to duże okna a jednak dają światło. W łazience małej okna nie ma i zawsze trzeba włączać światło jak się z niej chce skorzystać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 24.01.2018 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2018 Jak oceniasz okna? Wysłałem do nich prośbę o wycenę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 24.01.2018 11:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2018 Jak oceniasz okna? Wysłałem do nich prośbę o wycenę... Nie narzekam , ale wiesz tutaj wielki wpływ ma montażysta i później też firma to "serwisuje" .. Chociaż miałem już doświadczenie z naprawą gwarancyjną. Po jakimś czasie po montażu zobaczyłem że na jednym oknie (słupku) jest błąd fabryczny (zmarszczona , źle "nałożona" folia). Trochę wkurzało bo było w takim miejscu dość widocznym. Zgłosiłem reklamacje i ... zapomniałem. Od razu powiedziałem że jak ma się to wiązać w demontażem okien to odpada i wtedy rezygnuję z wymiany. Po jakimś czasie miałem telefon z fabryki że jedzie do mnie serwisant i wymieni słupek. Przyjechał i wymienił. i jest ok. Nie było mnie przy wymianie więc nie wiem jak sobie poradził. Więc pierwszy kontakt gwarancyjny z fabryką bardzo udany.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azyga 27.01.2018 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 Witaj Kaszpir,czytam Twój dziennik już może 10 raz i podziwiam Cię i tempo budowy.Stawiamy ten sam dom tylko w szkielecie i mam pytanie, jaki dokładny model komina zamawiałeś z Żar?Ja też zastanawiam się nad kozą? Palisz trochę w niej, jak Twoje odczucia - warto!???Proszę o kilka informacji na temat tego komina i samej inwestycji w kozę!Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 27.01.2018 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 Dzięki. Zobaczymy czy coś przyśla. Na razie najlepszą ofertę dostałem od przedstawiciela MS okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 27.01.2018 22:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 Stawiamy ten sam dom tylko w szkielecie i mam pytanie, jaki dokładny model komina zamawiałeś z Żar? Ja też zastanawiam się nad kozą? Palisz trochę w niej, jak Twoje odczucia - warto!??? Proszę o kilka informacji na temat tego komina i samej inwestycji w kozę! Pozdrawiam Komin MK Żary MKD Premium. Komin uniwersalny do każdego rodzaju paliwa. Co do kozy to jeszcze nie palę , bo ... jest nie podłączona ... Okazało się że albo ja źle wyliczyłem wysokość na jakiej ma znajdować się wejście dla kozy , albo wykonawca źle umieścił i muszę teraz lekko kozę podnieść do góry (jakaś mała podstawka) aby dopasować wysokość kozy do wyjścia spalin. Więc na razie nie używam , choć nie ukrywam że jakimś wielkim fanem palenia w kominku nie jestem , więc jak już to i tak będzie raczej sporadycznie i dla klimatu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azyga 27.01.2018 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 Szkoda że jeszcze nie używałeś, sam nie wiem czy go montować czy nie??? Jeżeli mogę zapytać to jaki koszt takiego komina?Dzięki za szybką odpowiedź,Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 27.01.2018 23:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 Szkoda że jeszcze nie używałeś, sam nie wiem czy go montować czy nie??? Jeżeli mogę zapytać to jaki koszt takiego komina? Dzięki za szybką odpowiedź, Pozdrawiam Jeśli dobrze pamiętam to coś koło 2000 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azyga 28.01.2018 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2018 Ok, dzięki za info! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 31.01.2018 16:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 (edytowane) Następny raport dotyczący zużycia prądu przez pompę ciepła na CO i CWU. Dodatkowo "dzięki" mrozom wyszło że miałem jedno duże okno tarasowe całkowicie nieszczelne i pięknie od wielu miesięcy mi wychładzało dom. Dopiero kilka dni temu serwis poprawił ten problem. Dodatkowo wyszło też że rekuperator działał na bardzo niskiej sprawności , bo jest chyba nieszczelny i ciagnie "lewe" powietrze i to negatywnie wpływa na jego sprawność. Podobno w poniedziałek ma przyjechać serwisant z nowym rekuperatorem i wtedy mam nadzieję że już nie będzie bezsensownych strat ciepła Ale wracając do tematu Za styczeń tym pompa zużyła 486kWh. W styczniu w większości działała tylko w II taryfie , ale były momenty gdy grzanie tylko w II taryfie nie było zbyt komfortowe i dodałem 2 godziny grzania w I tayrfie. Jednak nie do końca byłem zadowolony , bo mimo że było ponad 22 stopnie to nie odczuwało się że jest ciepło .. Od wczoraj pompa puszczona została bez żadnych ograniczeń czasowych i działa już cały czas 24 godziny na dobę. Myślę że jednak tak pozostawię bo jak dla mnie komfort cieplny przy stałym grzaniu jest jednak wyższy niż przy grzaniu "na zapas" . Niby taka sama temperatura na termometrze a odczucia zupełnie inne .. Będzie trochę drożej , ale no cóż. Myślę że tragedii nie będzie bo jednak przy taryfie G12W mamy 10godziin dziennie taniej energii i cały weekend także taniej a dodatkowo pompa działająca cały czas działa na niższych ustawieniach (niższej krzywej) i może modulować na niższej mocy i także działa w dzień przy wyższych temperaturach (wyższy COP) i powinno to dodatkowo zminimalizować różnice .. Edytowane 31 Stycznia 2018 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 01.02.2018 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 (edytowane) Co konkretnie się działo z tym oknem? Próbowałeś puścić PC na mocniejsze grzanie w nocy (a w zasadzie pod koniec 2T w okolicach 4-6h), ew dogrzać mocniej koło 9-10 w 1T i potem w 2T 13-15 zamiast puszczać pracę przez cały dzień? Może to okno i walnięty reku jest przyczyną dyskomfortu a nie godziny pracy PC? Edytowane 1 Lutego 2018 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brysia8 01.02.2018 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Myślę że jednak tak pozostawię bo jak dla mnie komfort cieplny przy stałym grzaniu jest jednak wyższy niż przy grzaniu "na zapas" . Niby taka sama temperatura na termometrze a odczucia zupełnie inne .. U mnie to samo, też nastawiałam się na grzanie w 2t jednao życie to zweryfikowało,ogrzewanie chodzi kiedy chce, CWU tylko w taniej taryfie. Gratuluję pięknego domu i pozdrawiam serdecznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 01.02.2018 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Co konkretnie się działo z tym oknem? Próbowałeś puścić PC na mocniejsze grzanie w nocy (a w zasadzie pod koniec 2T w okolicach 4-6h), ew dogrzać mocniej koło 9-10 w 1T i potem w 2T 13-15 zamiast puszczać pracę przez cały dzień? Może to okno i walnięty reku jest przyczyną dyskomfortu a nie godziny pracy PC? W dużym skrócie część okna nie dociskała ramy do uszczelki i była nieszczelność (szpara gdzieś 1,5m). Jak przyszły mrozy to wtedy bardziej dało się to wyczuć ... Jeszcze pokombinuje. Na razie udało mi się ustawić krzywą do grzania nonstop. 2 pierwsze dni grzania wyszły dość optymistycznie. Pierwszy dzień po uruchomieniu na grzanie nonstop dał zużycie około 15Kwh (na 24 godziny pracy) , dziś było to już tylko 11kWh ... Ale dziś wyłączyłem już pompę i spróbuję grzać tak jak Arturo , czyli ustawię np. 35 stopni w podłogę. Może bardziej rozgrzana podłoga pomoże i komfort będzie wyższy .. Ale też sobie wyliczyłem zakładając że tania taryfa to 0,32 a droga 0,66 to wychodzi mi średnio 0,46 za 1kWh jakbym grzał nonstopa przecież może być tak że mimo pracy nonstop pompy wyższe zużycie będzie w nocy czyli taniej taryfie ... Przetestuje jeszcze i znajdę co dla mnie będzie najlepsze .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 01.02.2018 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Z oknami miałem podobnie, zgłosiłem finlandi reklamacje, przyjechał i stwierdził że tym się serwis fabryczny zajmie. Przyjechał pan z vertex, i po miesiącu wymienił 4 ramy i poprawił suwanke. Myślę, że z tymi 35 stopni w podłogę dobrze nie będzie, ale każdy dom jest inny. U siebie tak miałem i w nocy było za gorąco, dodałem 2 godzinki do okienka południowego i było ok. czyli 22-6 i 13-17. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts