Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowoczesna stodoła w głębokim lesie ...

Recommended Posts

A Twoja centrala reku nie ma bypassa? Pozwoliłoby to nie ogrzewać powietrza nawiewanego.

Ma bypassa ...

Tyle że bypass to nie takie cudowne rozwiązanie jak niektórzy myślą . Powietrze przechodzi przez centralę i same kanały , wentylatory też podgrzewają temepraturę więc temperatura nawiewana jest daleka od tej co na zewnątrz ...

Miałem włączony bypass ale dla mnie chłodzenie bypassem jest nieefektywne i wolę osobiście wieczorem pootwierać okna i tak "chłodzić" niż "bypasem" ..

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wentylatory pobierają kilkanaście W... Skąd ogrzewanie powietrza przez kanały i centralę, która jest wewnątrz?

Rury FLEX 75cm są przysypane około 40cm ocieplenia. Sądzę że po prostu powietrze jest przy samym przesyle podgrzewane.

Mam zamontowany w najdalej oddalonym pomieszczeniu w anemostacie termometr cyfrowy i w zimę robiłem pomiary to temperatura nawiewu z anemostatu była wyższa od tej która wychodziła bezpośrednio z centrali , więc podczas transferu powietrza następowało jego ogrzewanie ...

W zimę był to dodatkowy plus ale w lato już nie ...

Myślę że ten sam "problem" jest obecnie w lato ...

Bypasu nie używam , bo wolę sobie otworzyć na noc okna ...

Być może bypass źle u mnie działa bo nie widziałem jakiejś strasznej różnicy nawiewanego powietrza przez bypass a z bypassem , ale może też za słabą miałem ustawiona wydajnośc rekuperatora.

Przez otwarte okna wleci na pewno duuużo więcej świeżego powietrza i chłodniejszego niż przez centralę ..

Po prostu zawsze w lato miałem pootwierane wieczorami/nocami okna , niezależnie czy miałem WM czy też nie i dalej tak zostanie :)

Jak nadchodzi wiosna/lato to staram się otwierać okna , bo nie po to budowałem się w leśnej dziczy ;) aby potem siedzieć cały rok z szczelnie zamkniętymi oknami ...

Edytowane przez kaszpir007

Robiles pomiary powietrza wychodzacego z anemostatów?

Kiedyś tak, Temperatury były zbliżone ale najdalej oddalony anemostat dawał temperaturę nawiewu najwyższą. Myślę że dzięki grubej izolacji i temu że podczas długiego przepływu powietrza temepratura się dodatkowo lekko dogrzewała.

Mam w tym pomieszczeniu zamontowany termometr elektroniczny z sondą wsuniętą w kanał anemostatu i na bieżąco mogę obserwować temperaturę.

Minął właśnie rok jak mieszkamy :wave:

Czas się więc pochwalić pierwszym rachunkiem za prąd za cały rok (CO + CWU)

Zużycie 2678 kWh , niemalże 100% w taniej taryfie.

Czyli w naszym przypadku około 860zł , ale dolliczę te powiedzmy z 40zł za I taryfę (choć baaardzo mało pompa działała w drogiej taryfie) więc niech łącznie będzie 900 zł.

Jesteśmy bardzo zadowoleni z kosztów i mamy nadzieję że po likwidacji pewnych problemów jakie odkryliśmy w pierwszym sezonie grzewczym (nieszczelne okna w salonie , całkowicie nieszczelne drzwi wejściowe , źle działający rekuperator) w następnym sezonie będzie jeszcze lepiej :)

Pewnie przez te problemy z reku i izolacją. No i to pierwszy rok. Za rok pewnie z 600 wyjdzie.

Wielkich cudów bym się nie spodziewał , bo mam duże przeszklenia oraz część domu z wysokimi sufitami , więc patrząc na kubaturę dom mimo że ma tylko 117 m2 to patrząc na kubaturę ma zbliżoną do domów o większym metrażu.

Dodatkowo jesteśmy dość ciepłolubni i temperaturę w całym domu mamy około 22,5 stopnia.

Hej Kaszpir :)

Czy tu nie ma błędów? To szokujący wynik. 900 za za rok...

Nie , nie ma błędów. Mam podlicznik cyfrowy tylko dla pompy , więc wiem na bieżąco ile prądu pobiera łącznie pompa.

Ja z wyniku jestem bardzo zadowolony , tym bardziej że ten dom nie jest jakiś super energooszczędny , bo ma duże przeszklenia oraz ma wysokie sufity , więc kubaturę przypomina domy sporo większe ..

Nie , nie ma błędów. Mam podlicznik cyfrowy tylko dla pompy , więc wiem na bieżąco ile prądu pobiera łącznie pompa.

Ja z wyniku jestem bardzo zadowolony , tym bardziej że ten dom nie jest jakiś super energooszczędny , bo ma duże przeszklenia oraz ma wysokie sufity , więc kubaturę przypomina domy sporo większe ..

a jak sie sprawuje wam LG nie ma z nia jakis problemow? Jesli nie tajemnica duzo was kosztowała? Jak cenowo serwis?

Buduję ten sam projekt w zbliżonym standardzie energetycznym co Ty. Według OZC obciążenie cieplne wynosi 4,3 kW, więc całkiem przyzwoicie.

PS. Kaszpir pamiętasz ile wyszło Ci m2 tynków wewnętrznych ?

a jak sie sprawuje wam LG nie ma z nia jakis problemow? Jesli nie tajemnica duzo was kosztowała? Jak cenowo serwis?

Problemów nie ma.

Nie jest to tajemnica bo już podawałem. Kosztowała mnie kotłownia na gotowo (pompa , bojler 300L , cały osprzęt (lepszej jakości z rurami ze stali a nie PP) z montażem niecałe 20tys zł).

Jak montował mi instalator pompę to wspominał coś o 300zł za przegląd u niego i raz rocznie , ale warto się przy wycenie od razu pytać aby później się nie okazało że będzie chciał 2x i za wyższą cenę ...

Buduję ten sam projekt w zbliżonym standardzie energetycznym co Ty. Według OZC obciążenie cieplne wynosi 4,3 kW, więc całkiem przyzwoicie.

PS. Kaszpir pamiętasz ile wyszło Ci m2 tynków wewnętrznych ?

Co do tynków to miałem tynki twarde gipsowe Dolina Nidy Zeta (droższe od miękkich) i z tego co tak na szybko wyliczyłem to około 340 m2.

Sądzę jednak że mogą być różnice bo zależy do jakiej wysokości będzie tynkował ...

Tynki mam wszędzie , nawet tam gdzie były kładzione później kafle na ścianach.

a jak ogólne wrażenia z samego domu i mieszkania w nim, wygody, ergonomii pomieszczeń, bo budowaliście dość wiernie z projektem, co na + co na - ?

Na razie szukam czegoś co mi w nim nie pasuje i ... na razie nie mogę znaleźć .

Projekt dość długo wyszukiwaliśmy i mieliśmy już pewne warunki jaki taki "idealny" dla nas dom musi mieć.

Wiedzieliśmy co nam przeszkadza , co nam brakuje w starym domu i na te wady i braki byliśmy "wyczuleni"

Ja jeszcze dodam od siebie, bo jak już wspominałem także buduje ten projekt:

na plus:

- bardzo przemyślany układ pomieszczeń o różnych funkcjach (na 110 m2 przewidziano 4 sypialnie, 2 łazienki, przestronny salon z dużą kuchnią, pralnię ew. garderobę, spiżarnię, pom.gospodarcze,),

- wysoki sufit w salonie daje niesamowite wrażenie i wraz ze sporych rozmiarów przeszkleniami powoduje, że w domu jest dużo światła,

- dobrze nadaje się na działki z wjazdem od wschodu lub przy lustrzanej wersji od zachodu - wówczas dom odwrócony jest dużymi przeszkleniami w stronę południową, natomiast od strony północnej liczba przeszkleń jest ograniczona do minimum ponadto znajdują się w tej części tylko pomieszczenia gospodarcze i łazienki,

na minus:

- projekt jest niesamowicie przezbrojony, dlatego warto zadbać na etapie adaptacji o jego odchudzenie. Naprawdę mało jest projektów z tak dużą ilością stali i betonu,

- przez zbrojenia i dużą liczbę przeszkleń wbrew nazwie nie jest tani w budowie :)

Ja jeszcze dodam od siebie, bo jak już wspominałem także buduje ten projekt:

na minus:

- projekt jest niesamowicie przezbrojony, dlatego warto zadbać na etapie adaptacji o jego odchudzenie. Naprawdę mało jest projektów z tak dużą ilością stali i betonu,

- przez zbrojenia i dużą liczbę przeszkleń wbrew nazwie nie jest tani w budowie :)

Z tego co rozmawiałem z KB to niestety wiele nowych projektów jest mocno przezbrojona. Z tego co mi powiedział projekty często są oferowane także poza Polską i chcą aby nadawały się do budowy niemalże w każdych warunkach i lokalizacji.

Innym problemem jest to że często projektantami są młodzi bez doświadczenia konstruktorzy którzy wolą "dla bezpieczeństwa" gdzie się tylko dać beton i stal.

U mnie KB z uprawnieniami konstruktora od razu wyłapał takie miejsca gdzie zbrojenia i dawanie betonu nie ma żadnego sensu a nawet jest szkodliwe bo może powodować że będą pękać ściany.

U mnie zostało to trochę odchudzone , ale też nic na siłę .

Z tego co mi mówił KB taka konstrukcja dachu (podwójna więźba dachowa) też powoduje potrzebę niektórych dodatkowych zbrojeń i zwiększa koszty i gdyby się zrezygnowało z wysokiego dachu to można by część zbrojeń zliwidować , tak samo jakbyśmy chcieli mniejsze okna to też można by jeszcze odchudzić , ale nie po to wybraliśmy projekt z wysokim sufitem i z dużymi oknami aby z tego rezygnować.

Ja z kosztów budowy jestem bardzo zadowolony. Udało się wybudować w naprawdę dobrej cenie i spokojnie z zakładanym budżecie a nawet taniej ...