kaszpir007 22.08.2018 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2018 A Twoja centrala reku nie ma bypassa? Pozwoliłoby to nie ogrzewać powietrza nawiewanego. Ma bypassa ... Tyle że bypass to nie takie cudowne rozwiązanie jak niektórzy myślą . Powietrze przechodzi przez centralę i same kanały , wentylatory też podgrzewają temepraturę więc temperatura nawiewana jest daleka od tej co na zewnątrz ... Miałem włączony bypass ale dla mnie chłodzenie bypassem jest nieefektywne i wolę osobiście wieczorem pootwierać okna i tak "chłodzić" niż "bypasem" .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 22.08.2018 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2018 Wentylatory pobierają kilkanaście W... Skąd ogrzewanie powietrza przez kanały i centralę, która jest wewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 22.08.2018 09:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2018 (edytowane) Wentylatory pobierają kilkanaście W... Skąd ogrzewanie powietrza przez kanały i centralę, która jest wewnątrz? Rury FLEX 75cm są przysypane około 40cm ocieplenia. Sądzę że po prostu powietrze jest przy samym przesyle podgrzewane. Mam zamontowany w najdalej oddalonym pomieszczeniu w anemostacie termometr cyfrowy i w zimę robiłem pomiary to temperatura nawiewu z anemostatu była wyższa od tej która wychodziła bezpośrednio z centrali , więc podczas transferu powietrza następowało jego ogrzewanie ... W zimę był to dodatkowy plus ale w lato już nie ... Myślę że ten sam "problem" jest obecnie w lato ... Bypasu nie używam , bo wolę sobie otworzyć na noc okna ... Być może bypass źle u mnie działa bo nie widziałem jakiejś strasznej różnicy nawiewanego powietrza przez bypass a z bypassem , ale może też za słabą miałem ustawiona wydajnośc rekuperatora. Przez otwarte okna wleci na pewno duuużo więcej świeżego powietrza i chłodniejszego niż przez centralę .. Po prostu zawsze w lato miałem pootwierane wieczorami/nocami okna , niezależnie czy miałem WM czy też nie i dalej tak zostanie Jak nadchodzi wiosna/lato to staram się otwierać okna , bo nie po to budowałem się w leśnej dziczy aby potem siedzieć cały rok z szczelnie zamkniętymi oknami ... Edytowane 22 Sierpnia 2018 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 29.08.2018 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2018 Robiles pomiary powietrza wychodzacego z anemostatów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 29.08.2018 11:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2018 Robiles pomiary powietrza wychodzacego z anemostatów? Kiedyś tak, Temperatury były zbliżone ale najdalej oddalony anemostat dawał temperaturę nawiewu najwyższą. Myślę że dzięki grubej izolacji i temu że podczas długiego przepływu powietrza temepratura się dodatkowo lekko dogrzewała. Mam w tym pomieszczeniu zamontowany termometr elektroniczny z sondą wsuniętą w kanał anemostatu i na bieżąco mogę obserwować temperaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 29.08.2018 14:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2018 Minął właśnie rok jak mieszkamy Czas się więc pochwalić pierwszym rachunkiem za prąd za cały rok (CO + CWU) Zużycie 2678 kWh , niemalże 100% w taniej taryfie. Czyli w naszym przypadku około 860zł , ale dolliczę te powiedzmy z 40zł za I taryfę (choć baaardzo mało pompa działała w drogiej taryfie) więc niech łącznie będzie 900 zł. Jesteśmy bardzo zadowoleni z kosztów i mamy nadzieję że po likwidacji pewnych problemów jakie odkryliśmy w pierwszym sezonie grzewczym (nieszczelne okna w salonie , całkowicie nieszczelne drzwi wejściowe , źle działający rekuperator) w następnym sezonie będzie jeszcze lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 29.08.2018 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2018 Hej Kaszpir Czy tu nie ma błędów? To szokujący wynik. 900 za za rok... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.08.2018 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2018 Czy tu nie ma błędów? To szokujący wynik. 900 za za rok... Pewnie przez te problemy z reku i izolacją. No i to pierwszy rok. Za rok pewnie z 600 wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 29.08.2018 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2018 Nie mam liczników do CO i CWU, u mnie prąd to 2480 rocznie za wszystko, teraz 2 dorosłych i 2 dzieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 29.08.2018 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2018 Pewnie przez te problemy z reku i izolacją. No i to pierwszy rok. Za rok pewnie z 600 wyjdzie. Wielkich cudów bym się nie spodziewał , bo mam duże przeszklenia oraz część domu z wysokimi sufitami , więc patrząc na kubaturę dom mimo że ma tylko 117 m2 to patrząc na kubaturę ma zbliżoną do domów o większym metrażu. Dodatkowo jesteśmy dość ciepłolubni i temperaturę w całym domu mamy około 22,5 stopnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 29.08.2018 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2018 Hej Kaszpir Czy tu nie ma błędów? To szokujący wynik. 900 za za rok... Nie , nie ma błędów. Mam podlicznik cyfrowy tylko dla pompy , więc wiem na bieżąco ile prądu pobiera łącznie pompa. Ja z wyniku jestem bardzo zadowolony , tym bardziej że ten dom nie jest jakiś super energooszczędny , bo ma duże przeszklenia oraz ma wysokie sufity , więc kubaturę przypomina domy sporo większe .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TeDy1989 30.08.2018 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 NIc tylko pogratulować i pozazdrościć takiego wyniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 30.08.2018 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 Nie , nie ma błędów. Mam podlicznik cyfrowy tylko dla pompy , więc wiem na bieżąco ile prądu pobiera łącznie pompa. Ja z wyniku jestem bardzo zadowolony , tym bardziej że ten dom nie jest jakiś super energooszczędny , bo ma duże przeszklenia oraz ma wysokie sufity , więc kubaturę przypomina domy sporo większe .. a jak sie sprawuje wam LG nie ma z nia jakis problemow? Jesli nie tajemnica duzo was kosztowała? Jak cenowo serwis? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RRR. 30.08.2018 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 Ja z wyniku jestem bardzo zadowolony , tym bardziej że ten dom nie jest jakiś super energooszczędny , bo ma duże przeszklenia oraz ma wysokie sufity , więc kubaturę przypomina domy sporo większe .. Buduję ten sam projekt w zbliżonym standardzie energetycznym co Ty. Według OZC obciążenie cieplne wynosi 4,3 kW, więc całkiem przyzwoicie. PS. Kaszpir pamiętasz ile wyszło Ci m2 tynków wewnętrznych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 30.08.2018 15:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 a jak sie sprawuje wam LG nie ma z nia jakis problemow? Jesli nie tajemnica duzo was kosztowała? Jak cenowo serwis? Problemów nie ma. Nie jest to tajemnica bo już podawałem. Kosztowała mnie kotłownia na gotowo (pompa , bojler 300L , cały osprzęt (lepszej jakości z rurami ze stali a nie PP) z montażem niecałe 20tys zł). Jak montował mi instalator pompę to wspominał coś o 300zł za przegląd u niego i raz rocznie , ale warto się przy wycenie od razu pytać aby później się nie okazało że będzie chciał 2x i za wyższą cenę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 30.08.2018 15:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 Buduję ten sam projekt w zbliżonym standardzie energetycznym co Ty. Według OZC obciążenie cieplne wynosi 4,3 kW, więc całkiem przyzwoicie. PS. Kaszpir pamiętasz ile wyszło Ci m2 tynków wewnętrznych ? Co do tynków to miałem tynki twarde gipsowe Dolina Nidy Zeta (droższe od miękkich) i z tego co tak na szybko wyliczyłem to około 340 m2. Sądzę jednak że mogą być różnice bo zależy do jakiej wysokości będzie tynkował ... Tynki mam wszędzie , nawet tam gdzie były kładzione później kafle na ścianach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ojojoj 30.08.2018 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 a jak ogólne wrażenia z samego domu i mieszkania w nim, wygody, ergonomii pomieszczeń, bo budowaliście dość wiernie z projektem, co na + co na - ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 30.08.2018 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 a jak ogólne wrażenia z samego domu i mieszkania w nim, wygody, ergonomii pomieszczeń, bo budowaliście dość wiernie z projektem, co na + co na - ? Na razie szukam czegoś co mi w nim nie pasuje i ... na razie nie mogę znaleźć . Projekt dość długo wyszukiwaliśmy i mieliśmy już pewne warunki jaki taki "idealny" dla nas dom musi mieć. Wiedzieliśmy co nam przeszkadza , co nam brakuje w starym domu i na te wady i braki byliśmy "wyczuleni" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RRR. 31.08.2018 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2018 Ja jeszcze dodam od siebie, bo jak już wspominałem także buduje ten projekt: na plus: - bardzo przemyślany układ pomieszczeń o różnych funkcjach (na 110 m2 przewidziano 4 sypialnie, 2 łazienki, przestronny salon z dużą kuchnią, pralnię ew. garderobę, spiżarnię, pom.gospodarcze,), - wysoki sufit w salonie daje niesamowite wrażenie i wraz ze sporych rozmiarów przeszkleniami powoduje, że w domu jest dużo światła, - dobrze nadaje się na działki z wjazdem od wschodu lub przy lustrzanej wersji od zachodu - wówczas dom odwrócony jest dużymi przeszkleniami w stronę południową, natomiast od strony północnej liczba przeszkleń jest ograniczona do minimum ponadto znajdują się w tej części tylko pomieszczenia gospodarcze i łazienki, na minus: - projekt jest niesamowicie przezbrojony, dlatego warto zadbać na etapie adaptacji o jego odchudzenie. Naprawdę mało jest projektów z tak dużą ilością stali i betonu, - przez zbrojenia i dużą liczbę przeszkleń wbrew nazwie nie jest tani w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 31.08.2018 09:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2018 Ja jeszcze dodam od siebie, bo jak już wspominałem także buduje ten projekt: na minus: - projekt jest niesamowicie przezbrojony, dlatego warto zadbać na etapie adaptacji o jego odchudzenie. Naprawdę mało jest projektów z tak dużą ilością stali i betonu, - przez zbrojenia i dużą liczbę przeszkleń wbrew nazwie nie jest tani w budowie Z tego co rozmawiałem z KB to niestety wiele nowych projektów jest mocno przezbrojona. Z tego co mi powiedział projekty często są oferowane także poza Polską i chcą aby nadawały się do budowy niemalże w każdych warunkach i lokalizacji. Innym problemem jest to że często projektantami są młodzi bez doświadczenia konstruktorzy którzy wolą "dla bezpieczeństwa" gdzie się tylko dać beton i stal. U mnie KB z uprawnieniami konstruktora od razu wyłapał takie miejsca gdzie zbrojenia i dawanie betonu nie ma żadnego sensu a nawet jest szkodliwe bo może powodować że będą pękać ściany. U mnie zostało to trochę odchudzone , ale też nic na siłę . Z tego co mi mówił KB taka konstrukcja dachu (podwójna więźba dachowa) też powoduje potrzebę niektórych dodatkowych zbrojeń i zwiększa koszty i gdyby się zrezygnowało z wysokiego dachu to można by część zbrojeń zliwidować , tak samo jakbyśmy chcieli mniejsze okna to też można by jeszcze odchudzić , ale nie po to wybraliśmy projekt z wysokim sufitem i z dużymi oknami aby z tego rezygnować. Ja z kosztów budowy jestem bardzo zadowolony. Udało się wybudować w naprawdę dobrej cenie i spokojnie z zakładanym budżecie a nawet taniej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts