libra100 07.09.2018 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 Po to wkleiłem tabelkę aby pokazać że te opinie to bzdury które nie mają nic wspólnego z rzeczywistością .. Gazobeton lubią wykonawcy , bo zamiast murować 18sztuk bloczka który waży kazdy 14-19Kg wolą murować z gazobetonu bo tam idzie tylko 7-8 bloczków na m2. Więc duuużo mniej pracy !!!! I to jest JEDYNY powód "niechęci" ... Przy gazobetonie mniej się wykonawca namęczy i później szybko na inną budowę .. Dodatkowo hurtownie wolą gazobeton , bo jest lekki i można jednego HDSa mocno wypełnić bloczkami (niższe koszty transportu) a silikat jest cięzki i nie da się go duża zapakować , więc koszty dla hurtowni wyższe .. My jesteśmy namawiani na porotherm. Osobiście ceramika nie widzi mi się głównie ze względu na jej nierówną powierzchnię ( czy nie wyjdzie więcej tynku?) oraz zdaje się słabsze parametry dźwiękoszczelności. Ceramika też została przedstawiona jako materiał o lepszej izolacyjności, natomiast w domu gdzie zewnętrzne ściany są silikatowe, bez klimy ani rusz (pomijam czy będziemy mieć duże okna od południa czy nie), bo jak dom raz się nagrzeje, to później ciężko go schłodzić. Moim zdaniem to styro zapewnia sensowny poziom izolacyjności, ale może się mylę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TeDy1989 07.09.2018 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 Guzik prawda ... Póki co do tego nie mogę się ustosunkować do póki sam nie zamknę domu. Mówię tylko to co jestem w stanie dostrzec gołym okiem, bez żadnych przyrządów. Po zamknięciu będę pamiętał aby to sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 07.09.2018 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 Ceramika i lepsza izolacyjność od czego? Izolacyjnie najlepiej wypada gazobeton. Ale to nie zawsze jest najważniejszy parametr.Wcześniej pytałem, gdzie Ci takie newsy sprzedaje, ale nie odpowiedziałeś - chodzi o wykonawcę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
libra100 07.09.2018 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 Ceramika i lepsza izolacyjność od czego? Izolacyjnie najlepiej wypada gazobeton. Ale to nie zawsze jest najważniejszy parametr. Wcześniej pytałem, gdzie Ci takie newsy sprzedaje, ale nie odpowiedziałeś - chodzi o wykonawcę? Owszem, chodzi o wykonawcę. Ale jakie to ma znaczenie, dla mnie ważne czy podane informacje są zgodne z doświadczeniami użytkowników. On nie upiera się przy swoim, mówi, że jak chcemy to zbuduje z silikatów, żaden problem, ale uprzedza o możliwych konsekwencjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 07.09.2018 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 Ma znaczenie, bo jak wykonawca już na początku zaczyna ściemniać, bo tak mu wygodniej, to potem może być tylko gorzej. Jeśli fakty mówią jedno, a wykonawca drugie, to jak to o nim świadczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
libra100 07.09.2018 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 Ma znaczenie, bo jak wykonawca już na początku zaczyna ściemniać, bo tak mu wygodniej, to potem może być tylko gorzej. Jeśli fakty mówią jedno, a wykonawca drugie, to jak to o nim świadczy? jestem pewna, że gdybym zadała pytanie na forum miłośników porothermu, wykonawca otrzymałby same pochwały właśnie próbuję ustalić fakty na podstawie doświadczeń innych. Albo jest ta wilgoć oddawana po zamieszkaniu, albo nie. Albo ciężko chałupę ochłodzić jak złapie temperaturę, albo nie. I czy w ogóle budulec ma znaczenie w tym temacie, skoro z zewnątrz jest styro. (pomijam orientację okien). Dzięki Kaszpir oraz Wam wszystkim za opinię. Jeśli ktoś miałby jeszcze trochę doświadczeń po zamieszkaniu, piszcie proszę na priv jeśli się Wam przypomni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.09.2018 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 Nadinterpretacja, to Twoje założenie, że chodzi o o nasiąkliwość w stosunku do masy. Równie dobrze można założyć, że chodzi o % w stosunku do 1 m3, skoro przy masie tak przyjęto. Nie można założyć, bo podane parametry pasują do nasiąkliwości masowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 07.09.2018 12:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 Owszem, chodzi o wykonawcę. Ale jakie to ma znaczenie, dla mnie ważne czy podane informacje są zgodne z doświadczeniami użytkowników. On nie upiera się przy swoim, mówi, że jak chcemy to zbuduje z silikatów, żaden problem, ale uprzedza o możliwych konsekwencjach. On się nie "upiera" ale "sugeruje" bo wie że dla wielu inwestorów to co mówi wykonawca to "święte" . Tak jak pisałem , budowanie gazobetonem jest najszybsze i najłatwiejsze dla wykonawcy. Może szybko skończyć murować i lecieć na inną budowę .. Jakbyś była wykonawca i za taka sama kasę miałabyś murować 2dni albo 6 dni to jaki materiał byś sugerowała inwestorowi ? Dodatkowo ten co wymaga 6 dni wymagał by od Ciebie jeszcze lepszego sprzętu (do cięcia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
libra100 07.09.2018 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 Tak jak pisałem , budowanie gazobetonem jest najszybsze i najłatwiejsze dla wykonawcy. Może szybko skończyć murować i lecieć na inną budowę .. Kaszpir, on nam poleca porotherm, o gazobetonie nie ma mowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 07.09.2018 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 Porothermu tez wchodzi 10sztuk na m2 zamiast 18;) Mam silikat i polecam. Z wilgotnoscia nie mialem zadnego problemu jak kaszpir - na poczatku kolo 50% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 07.09.2018 12:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 (edytowane) Kaszpir, on nam poleca porotherm, o gazobetonie nie ma mowy. Ja z ceramiki nie chciałem , bo po pierwsze są komory powietrzne i musi być wybudowany bardzo dokładnie aby potem nie wiało "z gniazdek" . Do tego bardzo kruchy i nierówny .. Oczywiście można kupić "szlifowany" i kleić go na piane i wtedy wykonawcy łatwiej i szybciej. Dodatkowo z silikatu można wybudować dom z bloczków 18cm , i dodatkowo zyskać kilka metrów powierzchni gratis a później mieć tańsze ościeżnice regulowane , parapety i cieńsze mury. Aby nie było że jestem "miłośnikiem" silikatu to powiem jedynie że znam wady i zalety silkatu , gazobetonu i ceramiki i wybrałem taki jaki miał dla mnie najwięcej najważniejszych dla mnie zalet. Preferencje wykonawcy i to że będzie miał przy murowaniu łatwiej i szybciej i mniej się namęczy nie brałem zupełnie pod uwagę. Edytowane 7 Września 2018 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka Bobek 07.09.2018 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 Mój majster z kolei mówi, że dom z porothermu to jak w porcelanowa filiżanka. Ja od początku chciałam z silki i stawiam z silki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 11.09.2018 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2018 (edytowane) Fajnie sie wierci w porothermie. Jaką finalnie oczyszczalnie wybrałeś? Ja ze względu na ograniczoną ilośc miejsca wezmę chyba drenaż z pakietami. Edytowane 15 Września 2018 przez pandzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MateuszMateusz 18.09.2018 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2018 "Ja z wyniku jestem bardzo zadowolony , tym bardziej że ten dom nie jest jakiś super energooszczędny , bo ma duże przeszklenia oraz ma wysokie sufity , więc kubaturę przypomina domy sporo większe .. " duże przeszklenia od południa więc jest energooszczędny w końcu słońce dogrzewa dom zimą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MateuszMateusz 18.09.2018 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2018 Kaszpir u Ciebie SILKA18 ? a dokładniej jaka? bo też stawiam na SILKA18, ale tego tyle na rynku, że nie wiem na co się zdecydować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 18.09.2018 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2018 Kaszpir u Ciebie SILKA18 ? a dokładniej jaka? bo też stawiam na SILKA18, ale tego tyle na rynku, że nie wiem na co się zdecydować U nas budowaliśmy z silikatów z małej fabryki "Silikaty-Szlachta". Tam gdzie mieszkamy silikaty są mało popularne i ceny w hurtowniach (jeśli są) to kiepskie. Z tej fabryki udało się uzyskać najlepsze warunki i cenę i tam kupiłem. Co do silikatów to polecam nie patrzeć na producenta a na cenę za m2 i tyle Najlepiej wybrać producenta który ma niedaleko fabrykę , bo przy silikacie bardzo ważne są koszty transportu , więc czym bliżej tym tańszy transport. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 20.09.2018 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2018 (edytowane) A u nas nudy Jakiś czas temu dzieciaki zachciały ponownie huśtawkę . W starym domu miały podwójną huśtawkę ze zjeżdżalnią ale dzieciaki rosną i wyrastają z niektórych już zabaw. Myślałem że już nie będą chciały , bo jakby nie patrzeć to już nastolatki ale widać ciągle dzieci Chciałem na początku sam zrobić , bo nie chciałem gotowej z Leroya czy też Obi , bo mi się one nie podobały. Zacząłem więc szukać innej i okazało się że niedaleko mnie jest producent i ma w ofercie taką huśtawkę jaka mi się od razu spodobała a dodatkowo jest od razu malowana na kolor antracyt Podjechałem , kupiłem , zmontowałem , dołożyłem "bocianie gniazdo" i już huśtawka jest okupowana Niestety muszę "ratować" bocianie gniazdo bo nasz "kochany" ponad 30kg szczeniaczek już pierwszego dnia lekko "zmęczył" już bocianie gniazdo Myślę też nad zrobieniem domku na palach. Dzieciaki męczą , ale nie wiem czy dla nastolatek budowa takiego domku ma jeszcze sens , bo to jednak nie kilkuletnie dzieci , więc i domek musiałby być solidniejszy i większy. I znów nie mogę znaleźć niczego co mi się podoba i jest na tyle solidne aby pomieściło dwójkę nastolatek i oczywiście miało jeszcze rozsądną cenę. Więc na razie jeszcze myślę nad tym czy ma to sens. Zrobiliśmy też miejsce pod palenisko. Pomysł zaczerpnięty z internetu , nic nadzwyczajnego. Wykopaliśmy kwadrat , zasypaliśmy go kamieniem + dodatkowo dookoła położyliśmy płyty chodnikowe. Na środku już czeka żeliwne palenisko. Szukałem odpowiednich dużych ławek (bez oparcia) aby postawić obok paleniska , ale znów problem , bo takich jakie mi się podobają brak , a jak już to albo za małe albo pomalowane na kolor który nam się nie podoba albo ceny z kosmosu. Zamówiłem nogi (znalazłem takie jakie mi się podobały) , pojechałem do tartaku i wybrałem odpowiednie strugane heblowane drewno i robię sam ławki. Będą solidne i długie (200cm) ławki , i w takim kolorze jak chce (szary). Za chwilę więc będzie można sobie rozpalić palenisko i zrobić sobie kiełbaskę z ogniska , upiec ziemniaka albo się ogrzać przy ogniu Ale najpierw muszę zamówić drewno , bo jeszcze drewna brak. Dalej działamy w ogrodzie. Czekamy na dostawę róż i i drzew owocowych , bo chcemy powiększyć sad. Dodatkowo zamówiona została szklarnia. Za kilka dni zapewne ją dostarczą i będzie trzeba ją zamontować. Cieszmy się że powoli całe "otoczenie" domu zaczyna się zmieniać , tak samo jak ogród . To cieszy , bo widać że nasza praca nie idzie na marne. I chyba na razie tyle ... Edytowane 20 Września 2018 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 20.09.2018 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Szalejesz. Ladna huśtawka, ile kosztuje?Pytalem o oczyszczalnie. Finalnie nie wziąłeś z tunelami? Ja sie raczej na taka.zdecyduje. na zwykly drenaz nie mam miejsca w tej czesci dzialki gdzie mam wyjscie kanalizy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 20.09.2018 10:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Szalejesz. Ladna huśtawka, ile kosztuje? Pytalem o oczyszczalnie. Finalnie nie wziąłeś z tunelami? Ja sie raczej na taka.zdecyduje. na zwykly drenaz nie mam miejsca w tej czesci dzialki gdzie mam wyjscie kanalizy. Huśtawka 390zł. Namiary znajdziesz na Allegro. Na początku chciałem z tunelami czy tez pakietami WBOX , bo zajmuje to wtedy mniej miejsca i teoretycznie montaż byłby tańszy (mniej kamienia , mniej robót ziemnych). Rozmawiałem jednak z fachowcem który od wielu lat zajmuje się oczyszczalniami i powiedział mi jak chce oczyszczalnie drenażową , to to tylko i wyłącznie zwykły drenaż i też długi (minimum 48mb drenażu) i nie oszczędzać na kamieniu). Mówił że jedynie taki rodzaj rozsączania jest długowieczny i bezproblemowy. Tunelów i innych pakietów nie polecał , bo jak powiedział często się one zapychają i nie funkcjonują tak jak powinny i są z nimi spore problemy i później trzeba to wszystko odkopywać , czyścić i mnóstwo dodatkowej roboty i dodatkowych kosztów. Dodatkowo często te "pakiety i itd" tak naprawdę zostały stworzone do drenażu czystej wody (deszczówki) a nie do odprowadzania ścieków. Dodatkowo powiedział że wyliczenia sprzedawców oczyszczalni jeśli chodzi o ilość tych pakietów/tuneli są mocno "optymistyczne" i tak naprawdę powinno ich być nawet kilka razy więcej ... Sprzedawcy lubia oferować takie "zestawy" bo po prostu dla nich większy zarobek ... Jak nie masz miejsca to może pomyśl o oczyszczalni biologicznej ? Ona wymaga dużo mniej miejsca . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 20.09.2018 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Koszta są większe. Jakaś absolutne min z fukro to 5 tys zl plus tunele do rozsaczania. A i tak u mnie to pewnie nie bedzie działało. Czytalem Twoj watek, te argumenty przeciw tunelom. Rozumiem pakiety, to sie moze zapchac, ale do tuneli wlewa sie woda i powoli przesącza sie do gruntu. Tyle. Co ttam sie moze zapchac? Mam 3 metry piachu, woda wsiaka jak w gąbkę a pod te tunele uloze z 50cm zwiru plukanego i tyle. Zastanowie sie przez weekend. Jak tam wyrzutnia i czerpnia reku, nie brudzą elewqcji? Reku działa? Zastanawiam sie nad nim, jakby co pomozesz mi z wejscie do serwisowego menu aby podciqgnac troche moc na pierwszych biegach. Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts