Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

założenie włącznika oznaczenie

Recommended Posts

15592140_1193963173992498_1620921140_n.jpg

Witam,

chciałbym się dowiedzieć od Was w którą z zaznaczonych "dziurek" mam włożyć kable z prądem a gdzie neutralny. widzę że jest oznaczenie "P". Włącznik jest pojedynczy lecz włącza dwie lampy na raz tak więc proszę o pomoc gdzie kabelki z prądem a gdzie kabel neutralny. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

Oznaczenie P - wejście zasilania, czyli przewodu fazowego.

Drugi zacisk - wyjście fazy na odbiorniki (lampy). Zacisk może być podwójny.

chciałbym się dowiedzieć od Was w którą z zaznaczonych "dziurek" mam włożyć kable z prądem a gdzie neutralny.
:no:

Bez "pośrednictwa" lampy będzie to czyste zwarcie !

No i wszystko jasne.

Stary wyłącznik, skoro posiada trzy zaciski, jest wyłącznikiem schodowym (poprawiłem), ale pracującym jako pojedynczy. Prawdopodobnie gdzieś jest drugi, w pozycji załącz (lub inna kombinacja)

Nowy wyłącznik jest wyłącznikiem pojedynczym.

Załączanie oświetlenia - na zacisk P faza wejściowa, na drugi zacisk próbnie ta żyła, która spowoduje załączenie lampy. Trzecia żyła do schowania i zaizolowania.

Edytowałem, poprawiłem z "świecznikowy' na "schodowy".

Edytowane przez elpapiotr

dokładnie, jest drugi włącznik od tych samych lamp. a będzie działało na tej samej zasadzie, że jak jednym się włączy to drugim wyłączy i odwrotnie?

No to kicha. Nie będzie działać zgodnie z życzeniem.

Należy kupić wyłącznik schodowy, nie pojedynczy.

Oj, ciężko było wyciągnąć informacje od kolegi, bardzo ciężko.