Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zakamuflowanie klimatyzatora

Recommended Posts

Nie wątpie ze masz w domu ciepło, przeciez pisałes ze grzejesz kominkiem.

Przy grzaniu podłogą myślę że parę procent może się tracić na takim błędzie wykonawczym.

Klimę mam jak poniżej. Z daleka jej nie widać bo jest jeszcze przykryta ścianą. A jednostka wewnętrzna w pokoju o jakieś 7m w prawo.

http://galerkiwnetrz.pl/obrazki/klima-img/klima1.jpg

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie wątpie ze masz w domu ciepło, przeciez pisałes ze grzejesz kominkiem.

Przy grzaniu podłogą myślę że parę procent może się tracić na takim błędzie wykonawczym.

Klimę mam jak poniżej. Z daleka jej nie widać bo jest jeszcze przykryta ścianą. A jednostka wewnętrzna w pokoju o jakieś 7m w prawo.

http://galerkiwnetrz.pl/obrazki/klima-img/klima1.jpg

Dzięki za fotkę. Nie uważam, że masz coś spieprzone, klima jak dla mnie za nisko i nie praktycznie - czemu pisałem wyżej. Ja chodniki wyobrażałem sobie i nadal wyobrażam przytknięte do cokołu. U mnie woda i glina, przekleństwo, nie zrozumie ten kto mieszka na piachach. Co nie zmienia faktu, że chodnik bardzo mi się podoba.

Oj tam zaraz mostek, bez przesady. Ja mam przymocowany do ściany i moim zdaniem wygląda spoko.

[ATTACH=CONFIG]376504[/ATTACH]

no kolego, dom masz przepiękny co sprawia że ten klimatyzator tym bardziej psuje efekt. Im ładniejszy dom tym bardziej taka klima przeszkadza oczom (w moim odczuciu). Widać ostro się atakujecie tylko po co? mi tu chodziło o estetyke a nie od razu o sączenie jadu, relax panowie:) a co do klimy to nie ma wątpliwości, trzeba go jakoś mądrze zamaskować, ale żeby rzeczywiście nie naruszać jego pracy

Chodnik przy samej ścianie nie jest tak dobry bo barki masz szersze niż nogi i praktycznie 20cm chodnika przy samej ścianie i tak pojdzie na zmarnowanie bo nogi tam nie postawisz.

Glina nie ma znaczenia bo i tak nawieziesz ziemi pod trawnik a podbudowy pod chodnik wiec to nie wpływa.

Ja z tych kamieni póki co jestem zadowolony a dzięki nim wykorzystuję całą szerokość chodnika.

Na tych zdjeciach nie widać błędu w cokole ale zaraz poszukam lepszego na którym są okna do ziemi

no kolego, dom masz przepiękny co sprawia że ten klimatyzator tym bardziej psuje efekt. Im ładniejszy dom tym bardziej taka klima przeszkadza oczom (w moim odczuciu).

Widać ostro się atakujecie tylko po co? mi tu chodziło o estetyke a nie od razu o sączenie jadu, relax panowie:) a co do klimy to nie ma wątpliwości, trzeba go jakoś mądrze zamaskować, ale żeby rzeczywiście nie naruszać jego pracy

Dzięki, że się podoba. No ale jak pogodzić fakt posiadania ładnego domu z chęcią klimatyzowania pomieszczeń? Ja chciałem jednostkę zewnętrzną z tyłu, za garażem w niewidocznym narożniku ale - za daleko od miejsca montażu jednostki wewnętrznejm i jest gdzie jest. To ściana boczna, od frontu nie bardzo widać. Mógłby być niżej ale czy to by coś zmieniło?

Pociagne OT ale co do gliny to nasypanie na nią humusu pod trawnik nic nie daje. Mam też fragment działki w glinie. Po mocnym deszczu robi się ciapa i trzyma nawet tydzień. Tak naprawdę poradzono mi wywieść glinę aż 60cm wgłąb albo przynajmniej taką warstwę wymieszać z piachem gruboziarnistym, najlepiej z dodatkiem trocin i przekopać pare razy z przerwami po kilka tygodni. Tylko że wywiezienie 60cm gliny z powierzchni 200-300m2 to są setki ton.

Co do cokoła to dla mnie czym wyższy tym gorsze parametry domu i gorszy wygląd.

Taki cokół zbyt wysoki w termowizji (zima - ogrzewanie podłogowe)

To nie jest kwestia wysokości cokołu, tylko jak są rozłożone warstwy wewnątrz i na zewnątrz.

Przy płycie fundamentowej izolowanej pod i z boku nie ma to praktycznie znaczenia, bo masz ciągłość izolacji termicznej.

A przy ławach to naczytałem się sporo rozwiązań.

Mi najbardziej pasuje taki układ, że ściana fundamentowa kończy się równo z chudziakiem. I na to izolacja przeciwwilgociowa po całości.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=376505

Zwłaszcza, przy murze z BK, który dosyć dobrze izoluje i niewiele ciepła przekaże z podłogówki do ściany fundamentowej (nie chce mi się wierzyć, żeby choć trochę zaizolowana ściana fundamentowa przy takim układzie zaświeciła jak na obrazkach)

A czy ten poziom hydroizolacji jest 20cm czy 60 nad gruntem - to już bez większego znaczenia.

Takiego układu:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=376506

Bo chociaż cokołu praktycznie nie ma, to tutaj właściwie nie ma izolacji i ściana fundamentowa przejmuje ciepło od ogrzewania podłogowego i nie tylko sama odprowadza ciepło do gruntu, to jeszcze przekazuje chudziakowi.

Edit.

Chociaż jak popatrzyłem na skalę i na to jak grunt świeci, to zacząłem się zastanawiać, czy ten fundament świeci dlatego, że oddaje ciepło z domu, czy dlatego, że przewodzi ciepło z gruntu, który "świeci" bardziej, niż ściana fundamentowa.

1570995_podloga1.jpg

dz05NTUmaD01NzQ=_src_190927-parkietkomplex_podloga_budujemydompl.jpg

Edytowane przez Kaizen

jeśli 10cm (izolacja undamentu) a 20cm (elewacji) nie robi różnicy, to w jakim celu uzywamy styropianu 20cm na ściany?

Popatrz na pierwszy obrazek. Po drugiej stronie ściany fundamentowej nie masz pomieszczenia czy grzewczego jastrychu. Masz grunt, który od pomieszczenia jest jeszcze odizolowany grubą warstwą izolacji.

Co innego, jak za ścianą (czy to "zwykłą", czy fundamentową) masz pomieszczenie albo, jak na drugim obrazku, wylewkę (nawet nie koniecznie z podłogówką - ale wtedy jeszcze większa różnica temperatur się robi i większe straty ciepła).

Ja w projekcie miałem 18cm gruntotermu na ściany fundamentowe i 20 cm wełny wyżej. Do tego w posadzce łącznie 22 cm wełny. Coś czuję, że wywaliłem kasę w błoto jak kazałem na składzie zwalać 12cm XPSa który na fundamenty zamówił wykonawca i ładować 15cm (nie tylko więcej m3 ale jeszcze stawka wyższa). Pod posadzkę pójdzie jeszcze 20cm EPSa zamiast tej wełny. Mam mocno mieszane uczucia - bo do gruntu będę miał lepszą izolację, niż na ścianach. A różnica temperatur znacznie mniejsza. Pocieszam się, że ewentualne docieplenie posadzki będzie trudno czy wręcz awykonalne. A ściany stosunkowo łatwo docieplić.

Edytowane przez Kaizen

tylko że pierwszy obrazek nie ma zastosowania u kol wg39070.

Zauważ że cokół mu się zaczyna tam gdzi kończy się okno czyli jak sądzę - podłoga na gotowo.

Zatem ze 2cm parkietu/płytek, potem 7cm wylewki, ze 13 cm styropianu dopiero pod wylewką

Czyli jeśli wylewka rozpoczyna się 9cm pod parapetem okna to akurat naprzeciw ma cokół z 12 cm ocieplenia zamiast 20cm

tylko że pierwszy obrazek nie ma zastosowania u kol wg39070.

Jeżeli faktycznie ma coś, jak na "moim" drugim obrazku, to faktycznie ciepło ucieka. I to nie tylko na zewnątrz, ale i do gruntu. Co zwłaszcza przy wysokich wodach gruntowych, które "zabiorą" ciepło dalej oznacza niepotrzebne straty.

Ale przysypując cokół nawet do zera niewiele poprawi - tylko o tyle, o ile ta podsypka zaizoluje.

Więc tak czy inaczej to nie wysokość cokołu jest problemem.

Czyli wcześniej skończyc izolacje fundamentu i zaczac izolacje sciany

To izolacja cieplna wewnątrz ma się zaczynać tam, gdzie kończy się ściana fundamentowa. Samo lepsze ocieplenie fundamentu to półśrodek.

Trzeba wewnątrz podnieść chudziak na równo ze ścianą fundamentową, na to izolację termiczną i dopiero jastrych.

Inaczej ten radiator (fundament) dalej będzie się nagrzewał od podłogówki i przewodził ciepło. To, że trochę mniej odda do powietrza po ociepleniu - OK. Coś to da.

IMO ważniejsze, to zaizolowanie tak, żeby fundament się nie nagrzewał od wnętrza, a nie izolowanie już ogrzanego fundamentu, żeby nie oddawał ciepła dalej.