Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła a kocioł gazowy

Wybuduję czy nie

Recommended Posts

Hejo to znowu ja :)

Do domku 100m2 powierzchni uż. z poddaszem użytkowym całkiem nieźle ocieplonym warto rozważać pompę ciepła?

Chce być pewny swojego wyboru w 100proc - na razie na pierwszym miejscu jest gaz ziemny, który mam w drodzę.

Dom nie będzie miał alternatywnego źródła energii, żadnego kominka, solar itp. W domu będzie w 100 proc. ogrzewanie podłogowe + WM z rekuperatorem.

Planuję piec kondensacyjny jednofunkcyjny z zasobnikiem.

Swój wybór argumentuję dużą różnicą przy kosztach inwestycyjnych na samym początku w przypadku pompy ciepła, w dodatku dom budowany na kredyt, tak że każdą złotówkę muszę liczyć prawie podwójnie. Stąd amortyzacja pompy ciepła to bardzo długi okres. Do tego w przypadku awarii pompy ciepła rozwiązanie to nie opłaca się wcale. Dobrze myślę?

• Odpowiedzi 101
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zaraz się zacznie.... PC się opłaca czy się nie opłaca :). Na forum jest kilku takich co mówią że PC do małego domu i dobrze ocieplonego nie ma racji bytu i wszystkich którzy uważają inaczej nazywają powielaczami głupot, a sami ją zainstalowali i nawet twierdzą że się szybko zwróciła. Bądź czujny autorze postu bo coś mi się wydaje że i tutaj polityka zaczęła się ujawniać ;)

Ciekawi mnie też co oznacza całkiem nieźle ocieplony?

I błagam nie namawiajcie mnie na dokładanie kolejnego 20cm styropianu gdziekolwiek - niedajmy się zwariować :):):)

Dla mnie to jest dom z całkiem niezłym ociepleniem. Nie uważam za opłacalne budowanie domu pasywnego.

Fundamenty:

*15 cm styropian EPS lub XPS

* 25m beton

Ściany:

* materiał budowlany na ściany zewnętrzne - 25 cm Porotherm PW Eder

* ocieplenie 20 cm styropian EPS 80-036

Podłoga na gruncie:

*4 cm wylewka cementowa zbrojona

*15 cm styropian EPS 100-038

*10 cm wylewka betonowa

Podłoga na gruncie (kotłownia garaż):

*5 cm wylewka cementowa zbrojona

*15 cm styropian EPS 200-036

*10 cm wylewka betonowa

Strop nad parterem:

*4 cm wylewka cementowa zbrojona

*4 cm styropian EPS-038

*strop terriva

Strop nad poddaszem/ Stropodach:

*15 cm wełna mineralna

*15 cm wełna mineralna/stelaż stalowy

*2,5 cm płyty KG

Bądź czujny autorze postu bo coś mi się wydaje że i tutaj polityka zaczęła się ujawniać ;)

Nie zamierzam nikogo krytykować, a tym bardziej obrażać. Sam nie uważam siebie za specjalistę w aspektach budowy domu.

Moim zadaniem jest wybór to co bardziej opłacalne do osiągnięcia zadowlającego efektu przy parametrach budynku jak wyżej. A czy to będzie gaz, czy pompa ciepła to nie ma znaczenia. Baa daleko mi do ekologów forumowych i nie miał bym oporu do zainstalowania pieca na paliwo stałe :)

Zaraz, nic nie rozumiem, nie naprawiasz pomp, a piece w zasadzie non stop, pomp nie trzeba czyścić, a piec tak, i ty polecasz piec? Ja osobiście brałbym pompę ciepła, a i koszty inwestycyjne chyba nie są tak rozbieżne. Ciekawi mnie też co oznacza całkiem nieźle ocieplony?

TAk polecam piec . Bo za 10000 zł zrobię fajną kotłownie a za 20 000 zł PC .Przy kredycie ta różnica wyrówna się gdy tych urządzeń już nie będzie.

Ale lubię PC

TAk polecam piec . Bo za 10000 zł zrobię fajną kotłownie a za 20 000 zł PC .Przy kredycie ta różnica wyrówna się gdy tych urządzeń już nie będzie.

Ale lubię PC

Polecasz piec bo dla ciebie jako instalatora to "zysk na przyszłość". Uruchomienie -producent da 3-4 stówki, przeglądy, czyszczenie wymiennika, itp...

Polecasz piec bo dla ciebie jako instalatora to "zysk na przyszłość". Uruchomienie -producent da 3-4 stówki, przeglądy, czyszczenie wymiennika, itp...

A przy pompie zarobię dwa razy więcej (. I tak źle i tak nie dobrze . A najgorsze ,że jestem fachowcem.A fachowiec kłamie.

A już najgorsze ,że chce zarobić jak nie teraz to za kilka lat

SKANDAL

Ty oczywiście na nikim nie zarabiasz - płaci Tobie pracodawca

Edytowane przez fachman19

Zaraz się zacznie.... PC się opłaca czy się nie opłaca :). Na forum jest kilku takich co mówią że PC do małego domu i dobrze ocieplonego nie ma racji bytu i wszystkich którzy uważają inaczej nazywają powielaczami głupot, a sami ją zainstalowali i nawet twierdzą że się szybko zwróciła. Bądź czujny autorze postu bo coś mi się wydaje że i tutaj polityka zaczęła się ujawniać ;)

Ty pseudointeligencie, powielaczu glupot, nie przekracaj tego co pisza inni. Nie dosc, ze nie zrozumiales tego co pisalismy, to jeszcze wmawiasz , ze pisalismy cos czego nikt nie napisal !!!!!!

Poworze jeszcze raz i zapamietaj to raz na zawsze.

POMPA JEST MNIEJ OPLACALNA DO MALEGO I DOBRZE OCIEPLONEGO DOMU.

Slowo mniej oplacalna nie oznacza, ze nie jest oplacalna w ogole. Potrafisz to zrozumiec czy zbyt trudne?

A przy pompie zarobię dwa razy więcej (. I tak źle i tak nie dobrze . A najgorsze ,że jestem fachowcem.A fachowiec kłamie.

A już najgorsze ,że chce zarobić jak nie teraz to za kilka lat

SKANDAL

Ty oczywiście na nikim nie zarabiasz - płaci Tobie pracodawca

W sumie masz rację nie patrzę na to z tej strony. Ja zarabiam pośrednio Ty bezpośrednio ale na ty samym kliencie.

I błagam nie namawiajcie mnie na dokładanie kolejnego 20cm styropianu gdziekolwiek - niedajmy się zwariować :):):)

Dla mnie to jest dom z całkiem niezłym ociepleniem. Nie uważam za opłacalne budowanie domu pasywnego.

Fundamenty:

*15 cm styropian EPS lub XPS

* 25m beton

Nie zamierzam nikogo krytykować, a tym bardziej obrażać. Sam nie uważam siebie za specjalistę w aspektach budowy domu.

Moim zadaniem jest wybór to co bardziej opłacalne do osiągnięcia zadowlającego efektu przy parametrach budynku jak wyżej. A czy to będzie gaz, czy pompa ciepła to nie ma znaczenia. Baa daleko mi do ekologów forumowych i nie miał bym oporu do zainstalowania pieca na paliwo stałe :)

I słusznie - z krytyką i obrażaniem trzeba ostrożnie.

Solidny fundament zrobiłeś :)

A w temacie - przy takiej powierzchni i dobrym wykonaniu ocieplenia (równie ważne jak jego parametry-nawet najlepszy styropian można przecież źle położyć) popytaj też o oferty kotłów elektrycznych (jeśli masz/możesz mieć instalację w podłogach).

Widzisz nasłuchałem się, że fundament to podstawa i się leje 25 metrów :)

Jeśli chodzi o kotły elektryczne to nie jestem zainteresowany - wiem, że to glupie bo widzę po komentarzach, że w dobrze izolowanym domu to ogrzewanie się sprawdza, ale ciągle obawiam się tego rozwiązania. Po prostu pomińmy ten tę opcję. Z góry dzięki za wyrozumiałość:p:p:p

Chyba zostanę przy gazie. Miałem w projekcie dolączoną "charakterystykę energetyczną budynku" dla gazu, gdzie obliczono zapotrzebowanie na rok na kwotę 2700 zł przy obecnych cenach z tym, że ja dokonuję zmian w ociepleniu na lepszę:

* + 5 cm na ściany

* + 5 cm na dach

* zasobnik do kotła kondensacyjnego zmniejszam z 300l na max 150l

* moc kotła zmniejszam z 18kw na ok, 12kw

* wywalam jeden spory mostek - balkon

Podsumowując kwota 2700zł jest dla mnie jak najbardziej do przyjęcia.

Edytowane przez Wybuduję czy nie? :)

Mamy 100m2 i 4 osoby. Wydatki na gaz na CO i CWU dla 4 osób to 1730 zł za zeszły okres rozliczeniowy.

Pewnie wyjdzie Ci podobnie, a może nawet lepiej bo Wrocław to chyba ciepłe okolice.

Po doliczeniu serwisu co rok i tak powinieneś się zmieścić w 2000 zł.

Gaz w drodze, z projektem, przyłączem 40mb, kotłem, kominem itd. wyszło około 15.000 zł.

Bądźmy realistami, dwie poprzednie zimy były anormalne jeśli chodzi o klimat PL. Ta jak widać już teraz taka nie będzie. Jeśli w zeszłym roku kogoś ogrzewanie wyszło 1700zl to w normalną zimę trzeba jednak liczyć 2200-2500zl.

Rodzice mają kotłownie węglową w sporym domu. Zima - 2014/2015 - koszt węgla około 1900zł, zima 2015/2016 - koszt węgla około 2000zł, obecna zima do grudnia już prawie 800zł a jeszcze sie nie zaczeła... Pomijam koszt zakupu węgla bo od 3 lat kosztuje prawie tyle samo.

Widzisz nasłuchałem się, że fundament to podstawa i się leje 25 metrów :)

Jeśli chodzi o kotły elektryczne to nie jestem zainteresowany - wiem, że to glupie bo widzę po komentarzach, że w dobrze izolowanym domu to ogrzewanie się sprawdza, ale ciągle obawiam się tego rozwiązania. Po prostu pomińmy ten tę opcję. Z góry dzięki za wyrozumiałość:p:p:p

Chyba zostanę przy gazie. Miałem w projekcie dolączoną "charakterystykę energetyczną budynku" dla gazu, gdzie obliczono zapotrzebowanie na rok na kwotę 2700 zł przy obecnych cenach z tym, że ja dokonuję zmian w ociepleniu na lepszę:

* + 5 cm na ściany

* + 5 cm na dach

* zasobnik do kotła kondensacyjnego zmniejszam z 300l na max 150l

* moc kotła zmniejszam z 18kw na ok, 12kw

* wywalam jeden spory mostek - balkon

Podsumowując kwota 2700zł jest dla mnie jak najbardziej do przyjęcia.

Skonsultuj się z chłopakami, którzy instalują kotły, według mnie 12kw, do domu 100m2, tak dobrze ocieplonego to sporo za dużo. Jak można oszczędzić, to po co przepłacać :-)