Wybuduję czy nie 18.12.2016 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 Hejo to znowu ja Do domku 100m2 powierzchni uż. z poddaszem użytkowym całkiem nieźle ocieplonym warto rozważać pompę ciepła? Chce być pewny swojego wyboru w 100proc - na razie na pierwszym miejscu jest gaz ziemny, który mam w drodzę. Dom nie będzie miał alternatywnego źródła energii, żadnego kominka, solar itp. W domu będzie w 100 proc. ogrzewanie podłogowe + WM z rekuperatorem. Planuję piec kondensacyjny jednofunkcyjny z zasobnikiem. Swój wybór argumentuję dużą różnicą przy kosztach inwestycyjnych na samym początku w przypadku pompy ciepła, w dodatku dom budowany na kredyt, tak że każdą złotówkę muszę liczyć prawie podwójnie. Stąd amortyzacja pompy ciepła to bardzo długi okres. Do tego w przypadku awarii pompy ciepła rozwiązanie to nie opłaca się wcale. Dobrze myślę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 18.12.2016 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 Dobrze. Nawet jeżeli PC jest tańsza w eksploatacji . Ja prywatnie zrobiłem odwrotnie ,ale mam PC bardzo tanio i umiem naprawić.Kocioł trzeba co roku czyścić - to koszt dodatkowy. Inna sprawa ,że nie naprawiam wielu pomp , a kotły do 3 dziennie w sezonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 18.12.2016 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 Zaraz, nic nie rozumiem, nie naprawiasz pomp, a piece w zasadzie non stop, pomp nie trzeba czyścić, a piec tak, i ty polecasz piec? Ja osobiście brałbym pompę ciepła, a i koszty inwestycyjne chyba nie są tak rozbieżne. Ciekawi mnie też co oznacza całkiem nieźle ocieplony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 18.12.2016 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 Zaraz się zacznie.... PC się opłaca czy się nie opłaca . Na forum jest kilku takich co mówią że PC do małego domu i dobrze ocieplonego nie ma racji bytu i wszystkich którzy uważają inaczej nazywają powielaczami głupot, a sami ją zainstalowali i nawet twierdzą że się szybko zwróciła. Bądź czujny autorze postu bo coś mi się wydaje że i tutaj polityka zaczęła się ujawniać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wybuduję czy nie 18.12.2016 17:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 Ciekawi mnie też co oznacza całkiem nieźle ocieplony? I błagam nie namawiajcie mnie na dokładanie kolejnego 20cm styropianu gdziekolwiek - niedajmy się zwariować :) Dla mnie to jest dom z całkiem niezłym ociepleniem. Nie uważam za opłacalne budowanie domu pasywnego. Fundamenty: *15 cm styropian EPS lub XPS * 25m beton Ściany: * materiał budowlany na ściany zewnętrzne - 25 cm Porotherm PW Eder * ocieplenie 20 cm styropian EPS 80-036 Podłoga na gruncie: *4 cm wylewka cementowa zbrojona *15 cm styropian EPS 100-038 *10 cm wylewka betonowa Podłoga na gruncie (kotłownia garaż): *5 cm wylewka cementowa zbrojona *15 cm styropian EPS 200-036 *10 cm wylewka betonowa Strop nad parterem: *4 cm wylewka cementowa zbrojona *4 cm styropian EPS-038 *strop terriva Strop nad poddaszem/ Stropodach: *15 cm wełna mineralna *15 cm wełna mineralna/stelaż stalowy *2,5 cm płyty KG Bądź czujny autorze postu bo coś mi się wydaje że i tutaj polityka zaczęła się ujawniać Nie zamierzam nikogo krytykować, a tym bardziej obrażać. Sam nie uważam siebie za specjalistę w aspektach budowy domu. Moim zadaniem jest wybór to co bardziej opłacalne do osiągnięcia zadowlającego efektu przy parametrach budynku jak wyżej. A czy to będzie gaz, czy pompa ciepła to nie ma znaczenia. Baa daleko mi do ekologów forumowych i nie miał bym oporu do zainstalowania pieca na paliwo stałe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 18.12.2016 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 Ależ oczywiście że się opłaca pompa ciepła zwłaszcza gruntowa ,, koniecznie inwerterowa , ALE inwestycja W pc MUS się zamknąć poniżej 20K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 18.12.2016 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 -Do domku 100m2 powierzchni uż. z poddaszem użytkowym- Czyli jak to rozumieć dom 100m2 parter + 100m2 poddasza , czy 100m2 łącznej powierzchni parter+poddasze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wybuduję czy nie 18.12.2016 17:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 Łącznie 100m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 18.12.2016 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 Zaraz, nic nie rozumiem, nie naprawiasz pomp, a piece w zasadzie non stop, pomp nie trzeba czyścić, a piec tak, i ty polecasz piec? Ja osobiście brałbym pompę ciepła, a i koszty inwestycyjne chyba nie są tak rozbieżne. Ciekawi mnie też co oznacza całkiem nieźle ocieplony? TAk polecam piec . Bo za 10000 zł zrobię fajną kotłownie a za 20 000 zł PC .Przy kredycie ta różnica wyrówna się gdy tych urządzeń już nie będzie. Ale lubię PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 18.12.2016 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 TAk polecam piec . Bo za 10000 zł zrobię fajną kotłownie a za 20 000 zł PC .Przy kredycie ta różnica wyrówna się gdy tych urządzeń już nie będzie. Ale lubię PC Polecasz piec bo dla ciebie jako instalatora to "zysk na przyszłość". Uruchomienie -producent da 3-4 stówki, przeglądy, czyszczenie wymiennika, itp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 18.12.2016 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 (edytowane) Polecasz piec bo dla ciebie jako instalatora to "zysk na przyszłość". Uruchomienie -producent da 3-4 stówki, przeglądy, czyszczenie wymiennika, itp... A przy pompie zarobię dwa razy więcej (. I tak źle i tak nie dobrze . A najgorsze ,że jestem fachowcem.A fachowiec kłamie. A już najgorsze ,że chce zarobić jak nie teraz to za kilka lat SKANDAL Ty oczywiście na nikim nie zarabiasz - płaci Tobie pracodawca Edytowane 18 Grudnia 2016 przez fachman19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 18.12.2016 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 Zaraz się zacznie.... PC się opłaca czy się nie opłaca . Na forum jest kilku takich co mówią że PC do małego domu i dobrze ocieplonego nie ma racji bytu i wszystkich którzy uważają inaczej nazywają powielaczami głupot, a sami ją zainstalowali i nawet twierdzą że się szybko zwróciła. Bądź czujny autorze postu bo coś mi się wydaje że i tutaj polityka zaczęła się ujawniać Ty pseudointeligencie, powielaczu glupot, nie przekracaj tego co pisza inni. Nie dosc, ze nie zrozumiales tego co pisalismy, to jeszcze wmawiasz , ze pisalismy cos czego nikt nie napisal !!!!!! Poworze jeszcze raz i zapamietaj to raz na zawsze. POMPA JEST MNIEJ OPLACALNA DO MALEGO I DOBRZE OCIEPLONEGO DOMU. Slowo mniej oplacalna nie oznacza, ze nie jest oplacalna w ogole. Potrafisz to zrozumiec czy zbyt trudne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 18.12.2016 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 A przy pompie zarobię dwa razy więcej (. I tak źle i tak nie dobrze . A najgorsze ,że jestem fachowcem.A fachowiec kłamie. A już najgorsze ,że chce zarobić jak nie teraz to za kilka lat SKANDAL Ty oczywiście na nikim nie zarabiasz - płaci Tobie pracodawca W sumie masz rację nie patrzę na to z tej strony. Ja zarabiam pośrednio Ty bezpośrednio ale na ty samym kliencie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 18.12.2016 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 I błagam nie namawiajcie mnie na dokładanie kolejnego 20cm styropianu gdziekolwiek - niedajmy się zwariować :) Dla mnie to jest dom z całkiem niezłym ociepleniem. Nie uważam za opłacalne budowanie domu pasywnego. Fundamenty: *15 cm styropian EPS lub XPS * 25m beton Nie zamierzam nikogo krytykować, a tym bardziej obrażać. Sam nie uważam siebie za specjalistę w aspektach budowy domu. Moim zadaniem jest wybór to co bardziej opłacalne do osiągnięcia zadowlającego efektu przy parametrach budynku jak wyżej. A czy to będzie gaz, czy pompa ciepła to nie ma znaczenia. Baa daleko mi do ekologów forumowych i nie miał bym oporu do zainstalowania pieca na paliwo stałe I słusznie - z krytyką i obrażaniem trzeba ostrożnie. Solidny fundament zrobiłeś A w temacie - przy takiej powierzchni i dobrym wykonaniu ocieplenia (równie ważne jak jego parametry-nawet najlepszy styropian można przecież źle położyć) popytaj też o oferty kotłów elektrycznych (jeśli masz/możesz mieć instalację w podłogach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wybuduję czy nie 18.12.2016 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 (edytowane) Widzisz nasłuchałem się, że fundament to podstawa i się leje 25 metrów Jeśli chodzi o kotły elektryczne to nie jestem zainteresowany - wiem, że to glupie bo widzę po komentarzach, że w dobrze izolowanym domu to ogrzewanie się sprawdza, ale ciągle obawiam się tego rozwiązania. Po prostu pomińmy ten tę opcję. Z góry dzięki za wyrozumiałość:p:p Chyba zostanę przy gazie. Miałem w projekcie dolączoną "charakterystykę energetyczną budynku" dla gazu, gdzie obliczono zapotrzebowanie na rok na kwotę 2700 zł przy obecnych cenach z tym, że ja dokonuję zmian w ociepleniu na lepszę: * + 5 cm na ściany * + 5 cm na dach * zasobnik do kotła kondensacyjnego zmniejszam z 300l na max 150l * moc kotła zmniejszam z 18kw na ok, 12kw * wywalam jeden spory mostek - balkon Podsumowując kwota 2700zł jest dla mnie jak najbardziej do przyjęcia. Edytowane 18 Grudnia 2016 przez Wybuduję czy nie? :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 18.12.2016 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 2700pln/rok to mi przy moim metrażu i mieszanej instalacji nie chce wyjść - u Ciebie musi być mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 18.12.2016 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 Mamy 100m2 i 4 osoby. Wydatki na gaz na CO i CWU dla 4 osób to 1730 zł za zeszły okres rozliczeniowy.Pewnie wyjdzie Ci podobnie, a może nawet lepiej bo Wrocław to chyba ciepłe okolice.Po doliczeniu serwisu co rok i tak powinieneś się zmieścić w 2000 zł. Gaz w drodze, z projektem, przyłączem 40mb, kotłem, kominem itd. wyszło około 15.000 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 19.12.2016 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Bądźmy realistami, dwie poprzednie zimy były anormalne jeśli chodzi o klimat PL. Ta jak widać już teraz taka nie będzie. Jeśli w zeszłym roku kogoś ogrzewanie wyszło 1700zl to w normalną zimę trzeba jednak liczyć 2200-2500zl.Rodzice mają kotłownie węglową w sporym domu. Zima - 2014/2015 - koszt węgla około 1900zł, zima 2015/2016 - koszt węgla około 2000zł, obecna zima do grudnia już prawie 800zł a jeszcze sie nie zaczeła... Pomijam koszt zakupu węgla bo od 3 lat kosztuje prawie tyle samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 19.12.2016 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Widzisz nasłuchałem się, że fundament to podstawa i się leje 25 metrów Jeśli chodzi o kotły elektryczne to nie jestem zainteresowany - wiem, że to glupie bo widzę po komentarzach, że w dobrze izolowanym domu to ogrzewanie się sprawdza, ale ciągle obawiam się tego rozwiązania. Po prostu pomińmy ten tę opcję. Z góry dzięki za wyrozumiałość:p:p Chyba zostanę przy gazie. Miałem w projekcie dolączoną "charakterystykę energetyczną budynku" dla gazu, gdzie obliczono zapotrzebowanie na rok na kwotę 2700 zł przy obecnych cenach z tym, że ja dokonuję zmian w ociepleniu na lepszę: * + 5 cm na ściany * + 5 cm na dach * zasobnik do kotła kondensacyjnego zmniejszam z 300l na max 150l * moc kotła zmniejszam z 18kw na ok, 12kw * wywalam jeden spory mostek - balkon Podsumowując kwota 2700zł jest dla mnie jak najbardziej do przyjęcia. Skonsultuj się z chłopakami, którzy instalują kotły, według mnie 12kw, do domu 100m2, tak dobrze ocieplonego to sporo za dużo. Jak można oszczędzić, to po co przepłacać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 19.12.2016 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 (edytowane) No właśnie, aby być realistami.Dom z powierzchnią grzania niecałe 200 m2, pompa 9 kW - oferta z kotłownią ok. 30 000 zł. Naprawdę zastanawiam się czy nie iść w gaz.... Edytowane 19 Grudnia 2016 przez Pablo_11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts