Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

https://www.extradom.pl/projekt-domu-eryk-bianco-WRC1963?gclid=CJ7kwbqCgdECFcXJsgod2s

Wstępnie wybrałem ten projekt domu, Zastanawiam się nad sposobem ogrzewania, nie mam gazu przy działce, chciałbym uniknąć węgla. Czym więcej czytam tym bardziej przekonuję się do prądu, czy to dobry pomysł? Jeśli zdecydowałbym się na prąd to co musi zawierać instalacja i jakie będą jej koszty? Ile mniej więcej będą wynosiły koszty roczne ? Czy rekuperacja będzie konieczna? Następna rzecz to sam projekt, jakieś sugestie zmian?

Wiem, że to dużo pytań ale liczę na waszą pomoc.

W tej chwili jest to wg. deklaracji architektów:

Parametr dla domu Eryk z wentylacją mechaniczną z odzyskiem ciepła

EUco = 20.96 kWh/(m2rok)

To niezły wynik. Mam podobny i roczny koszt grzania gazem wynosi ok. 1600 zł.

Prądem zakładam ok. 2,5-3 tyś. Głównie ze względu na CWU a nie CO (u nas są dwie osoby, u was cztery - więcej energii pochłonie przygotowanie wody do mycia)

IMHO ten projekt nie jest najlepszy - w sumie dość małe, wąskie okno w sypialniach i to głęboko pod okapem dachu może spowodować, że zimą będzie po prostu ciemno.

Niewielkim kosztem wyrównując uskok znacząco zwiększasz sobie przestrzeń.

Do rozważenia sens budowy stropu gęsto żebrowego w parterówce.

Jeśli już koniecznie ten projekt, to proponuję takie zmiany:

http://images82.fotosik.pl/245/f0c0ddf7cb9efa1egen.png

W toalecie gościnnej umieściłam prysznic (ok. 80x120 cm), żeby można było się wykąpać, jak nastolatek zajmie wannę na kilka godzin. Między łazienką a toaletą gościnną jest pralnia z miejscem na zasobnik na wodę (Z). Pod sufitem można zawiesić WM.

Proponuję polikwidować te maleńkie bezsensowne okienka oraz zmniejszyć okno przesuwne (suwanki są koszmarnie drogie). Za to powiększyłam okna w sypialniach. Zamiana drzwi balkonowych na okna polepsza ustawność maleńkich pokoi i zwiększa poczucie bezpieczeństwa (drzwi balkonowe, uchylone latem, jako miejsce wejścia potencjalnego złodzieja).

Zmniejszyłam też okno w kuchni, aby swobodnie można było zawiesić szafki na bocznych ścianach.

Znakiem zapytania oznaczyłam elementy, co do których można przemyśleć ich likwidację.

Ogólnie lubię spiżarki, ale w tym przypadku trochę zawadza.

Poza tym przesunęłam o kilkanaście centymetrów komin kominka.

Drzwi w wiatrołapie można też zmienić na suwane, by nie zajmowały miejsca.

Edytowane przez Elfir

w tym projekcie jest bardzo mało miejsca do przechowywania. Pokoje dzieci też maleńkie. Jest tylko biurko, łózko, szafa. A jakiś regał na książki? Komódka gdzie można ustawić misie albo klatkę chomika?

Erykowi naprawdę dużo dobrego zrobiłoby poszerzenie o 0,5 m kosztem tego podcienia.

Edytowane przez Elfir

w tym projekcie jest bardzo mało miejsca do przechowywania. Pokoje dzieci też maleńkie. Jest tylko biurko, łózko, szafa. A jakiś regał na książki? Komódka gdzie można ustawić misie albo klatkę chomika?

Erykowi naprawdę dużo dobrego zrobiłoby poszerzenie o 0,5 m kosztem tego podcienia.

Masz jakiś pomysł na to powiększenie Eryka?

Mówiłam o przesunięciu zewnętrznej ściany (co spowoduje likwidację tych żaluzji fasadowych za grube tysiące złotych). Można w ten sposób albo powiększyć pokoje, albo łazienki i pom. gospodarcze:

http://images83.fotosik.pl/245/5aae8f805b28a7a7.png

Przy okazji zmieniłabym miejscami ścianę nośną.

Mówiłam o przesunięciu zewnętrznej ściany (co spowoduje likwidację tych żaluzji fasadowych za grube tysiące złotych). Można w ten sposób albo powiększyć pokoje, albo łazienki i pom. gospodarcze:

http://images83.fotosik.pl/245/5aae8f805b28a7a7.png

Przy okazji zmieniłabym miejscami ścianę nośną.[/QUOT

Przesunięcie ściany taj jak narysowałaś to dobry pomysł, dzięki temu pokoje byłyby trochę większe i więcej światła będzie docierało do pomieszczeń( tych żaluzji fasadowych nie miałem zamiaru robić). Jeśli chodzi o łazienkę,toaletę i kotłownie(pomieszczenie gospodarcze) to raczej zostałbym przy pierwotnym ustawieniu(może z delikatnymi zmianami). Ze spiżarni mam zamiar zrezygnować. Jeśli chodzi o strop to upieram się przy ,,twardym,,.

Z czego lepiej budować , ceramika , ytong?

Buduje się z materiału najtańszego za m2 (oczywiście przy założonych parametrach wytrzymałościowych).

I tak każdy trzeba ocieplić - czyli skup się na najlepszej i możliwe grubej izolacji.

Przy czym bierz pod uwagę, że wyliczone Eu domu jest dla konkretnych materiałów budowlanych - każda zmiana, zmienia też współczynnik, a tym samym przyszłe koszty grzania.

Jeśli wybierzesz strop strunowy lub lany, zamiast terivy, możesz prawdopodobnie zrezygnować ze ściany nośnej, bo mają większe rozpiętości.

Ja nie jestem architektem :)

Ale robiąc bardzo podobny projekt, od początku, możesz zamienić tę nieszczęsną ścianę nośną albo rozważyć jej likwidację (czyli zmiana projektu stropu), co pozwoli na bardzo plastyczne podejście do aranżacji przestrzeni - np. jak się dzieci wyprowadzą.