kal800 20.12.2016 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 hej, witam serdecznie i zwracam się o pomoc w problemie. Otóż, montowałem bujankę w pokoju syna. Zakupiłem w markecie takie metalowe kołki rozporowe do betonu (w kolorze miedzianym) oraz gruby hak - oba elementy na gwint metryczny. Następnie zgodnie z informacją na etykiecie oraz zaleceniem sprzedawcy wywierciłem otwór wiertłem 10. Kołek nie chciał wejść więc rozwierciłem dwunastką - tyle że nie na całej długości otworu, ale w części gdzie wchodził kołek. Wkręcam zatem mój hak, wkręcił się do 2/3 długości gwintu, ale szło coraz ciężej. Postanowiłem rozwiązać sprawę siłowo - w hak włożyłem kawałek rurki i cisnąłem dalej. Niestety, w pewnym momencie o zgrozo hak się ukręcił i została nagwintowana śruba stercząca z sufitu. Próbowałem kombinerkami - ani drgnie, próbowałem żabą - również - żaba tylko się ślizga po zjechanym gwincie śruby. Co teraz? macie jakiś pomysł, jak można się tego pozbyć? dzięki za wszelkie sugestie Kal800 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan Kalita 20.12.2016 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 Jedyne co mi przychodzi do głowy, to uciąć wystającą część haka i potem rozwiercić. Ewentualnie wiercić obok do uzyskania luzu na kołku, a potem powstałą dziurę wypełnić np akrylem w tubie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 20.12.2016 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 Albo uciąć i rozwiercić albo uciąć i zaszpachlować. Rozwiercaniem i próbą wyjęcia pozostałości haka narobisz sobie bałaganu, bo wiertło nie będzie chciało iść prosto w hak i będzie zjeżdżało w strop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.12.2016 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 Nawiercić i wykręcić wykrętakiem. Albo dospawać kawałek pręta i "normalnie" wykręcić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 20.12.2016 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 Dwie nakrętki, skontrować i wykręcić - jeśli wystający odcinek na to pozwala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 20.12.2016 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 ja bym to zaszpachlował a obok wywiercił drugą dziurę na drugi kołek. niestety, w przypadku stalowych kołków w zasadzie nie ma miejsca na pomyłkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.12.2016 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 Dospawać coś i wykręcić.Ostro podgrzany gwint przy spawaniu się poluzuje i problemu nie będzie.A jak będzie - to już tylko trotyl zostaje... Uciąć szlifierką na równo, zaszpachlować i zapomnieć. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wayne2mike 20.12.2016 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 Uciac bedzie najprosciej no chyba ze poprawic gwint narzynką, skontrowac dwie nakretki tak jak koledzy wyzej pisali i sprobowac wykrecic chociaz i tak moze byc problem z wyciagnieciem reszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 20.12.2016 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 Najłatwiej to chyba przewiercić dziurę od góry i wybić młotkiem. Tak poważnie, jak się solidnie trzyma może po prostu powieś to co miałeś powiesić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek88 21.12.2016 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 jak nie zależy CI na estetyce to bym podgrzał palnikiem i wyciągnął Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts