Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Próba szczelności podłogówki i CWU - powietrzem

Pod

Recommended Posts

Witam

Wykonawca który robił mi podłogówkę zrobił na końcu test szczelności. Zrobiono go kompresorem (powietrzem). Niestety nie było mnie na miejscu w czasie testów - mam tylko protokół. Nabito do 2.2bara i po 30 minutach obniżono ciśnienie do 1,8bar i tak zostało do teraz. Spadków ciśnienia wiekszych niż 0.1bar nie zauważono. Dzis po 24h ciśnienie dalej na manometrze jest okolo 1-7 do 1.8 bar więc wydaje sie szczelnie. Z tym że np według tego opisu http://www.e-instalacje.pl/a/proba-cisnieniowa-instalacji-w-domu-10118.html cisnienie powinno być 1.5 raza wieksze od roboczego. Czy 2.2bara do takiego testu to nie za mało ? Wykonawca w rozmowie telefoniczniej (jest już kilkaset km dalej na innej robocie) twierdzi że zawsze tak testuje i jest ok ale mine to nie zadowala. Na tym forum wiele osob testowalo podłogwkę nawet na 6bar.... tyle że wodą a ja mam powietrze no bo zima...Zakladając test powietrzem jakie cisnienie będzie dobre? Mam mały kompresor i mogę sobie dobić i przetestować.

O ile to ma znaczenie to rurki w podlodze oczywiscie pex a piony PP zgrzewane (kilka zgrzewow w warstwie wylewki stąd moje obawy).

To samo pytanie o odcinek rur od CWU, woczraj dołożyliśmy jeden odcinek i też chcemy go przetestować. Rurki pex (zaciskane) jak podłogówka. 6 bar powietrzem bedzie ok ?

Edytowane przez Pod

O ile to ma znaczenie to rurki w podlodze oczywiscie pex a piony PP zgrzewane (kilka zgrzewow w warstwie wylewki stąd moje obawy).

To samo pytanie o odcinek rur od CWU, woczraj dołożyliśmy jeden odcinek i też chcemy go przetestować. Rurki pex (zaciskane) jak podłogówka. 6 bar powietrzem bedzie ok ?

Ciśnienie 2,2 bara bym się nie przejmował. W instalacji cwu po reduktorze prawdopodobnie nie będzie więcej niż 3 bary więc ta próba także OK!

Zgrzewy w miejscach niedostępnych czasem się zdążają i jedynie na pex w odcinku cwu włącza mi się jakiś alarm.

Mam nadzieję że to wasza inicjatywa a nie radosna twórczość instalatora.

Mam trzy lub cztery zgrzewy na pionach z PP które są w wylewkach, nie ma szans inaczej tego zrobić. Co do wody to zaciskane pexy sa w wylewce conajmniej w 5 miejscach, też nie bardzo wiem jak można by to zrobić inaczej. Te trójniki tam muszą być.

Robiłem te próby szczelności dziś, dałem 5 bar powietrza i lekko spadało, przez 3 godziny spadło do 4.4bara, z tym że przypuszczam że to wina kompresora i jakiejś nieszczelności na nim, nie miałem zaworka żeby odciąć kompresor do testów i zostawiałem na wężu. Manometr też ten za rekuktorem kompresora a nie bezpośrednio w instalacji. Na pewno nigdzie nie było słychać uciekającego powietrza.

Edytowane przez Pod

Są pewne zasady przeprowadzania prób szczelności . Przede wszystkim nie powietrzem tylko wodą .

Np 1,5 ciśnienia roboczego ,ale nie mniej niż ... . Czas też jest określony.

Wszystkie inne sposoby dają jakieś informacje . Ale czy wystarczające . ???

http://instalreporter.pl/porady/jak-wykonac-badanie-szczelnosci-instalacji-wodociagowych-i-grzewczych-jakie-bledy-popelniane-sa-w-praktyce-na-budowach/

Edytowane przez fachman19

Oprócz fachowca który robił mi test szczelności, pytałem też w dwóch sklepach gdzie kupowałem złączki. Wszyscy twierdzili że w zimę testy powinno się robić powietrzem w nieogrzewanych budynkach. Zresztą na wielu stronach z poradami piszą o testach powietrzem jako alternatywa dla wody. Trudno mi robic test wodą jak temperatura w budynku wynosi okolo zera i każdej następnej nocy może spaść poniżej zera.

Oprócz fachowca który robił mi test szczelności, pytałem też w dwóch sklepach gdzie kupowałem złączki. Wszyscy twierdzili że w zimę testy powinno się robić powietrzem w nieogrzewanych budynkach. Zresztą na wielu stronach z poradami piszą o testach powietrzem jako alternatywa dla wody. Trudno mi robic test wodą jak temperatura w budynku wynosi okolo zera i każdej następnej nocy może spaść poniżej zera.

Pytasz jak należy robić .

sasiad robił test szczelnosci wodą, do 7 atm idealnie, stało jak drut tydzień, ale nabił do 10atm i co sie okazało, po 1h godzinie ciśnienie spadało do 7 atm i pojawił sie wyciek na kolanlu, wymieniono kolano a to co puszczało, rozcięto wzdłuż, sprawdzić co była przyczyną. okazało sie, ze źle było zgrzane, mnóstwo pustek pomiędzy ściankami zgrzewanymi. Znalazł jeszcze kilka takich kolanek. Po wymianie wszystkich podejrzanych kolan, trójników, nabito do 10atm i takie cisnienie zostało ponad tydzień. Oczywiście instalacja była doładowywana na początku tak jak przewiduje norma.

Rury PPR zgrzewane od zimnej i ciepłej wody idace w wylewce.

Czy powietrzem przy 2,2atm by sprawdził? nigdy. Takie źle zgrzane połączenie, pusciło by wczesniej lub później.

Przepraszam ale mam parę pytań do twojego posta bo wydaje się strasznie naciągany. Piszesz że ciśnienie spadło z 10 bar na 7 a potem pojawił się wyciek. Co sie stało z tą masą wody w między czasie? Przecież musiało to być sporo litrów wody skoro ciśnienie spadło prawie o połowę... I to w godzinę.... Ciśnienie spadało a sąsiad się patrzył jak zalewa mu styropian z kolana przez godzinę??? Kolano puściło dopiero po godzinie? Co więc się stało z tą wodą przy spadku z 10 do 7bar?

Pustki na zgrzewach? Czym to było zgrzewane? Suszarką? Co się zmieniło że potem te nowe kolanka były już zgrzane lepiej i nie puściły przy 10bar? Swoją drogą 10bar to ciśnienie nominalne tych rurek i nie wiem czy jest potrzeba katowania ich aż takim ciśnieniem przez tydzień - to bardzo osłabia nawet bardzo dobrze wykonane zgrzewy. Większość producentów zalecą test koncowy do 3h ciśnieniem niższym niż 10 bar, dla wody 6 -8bar, dla CO niżej.

Edytowane przez cactus

Przepraszam ale mam parę pytań do twojego posta bo wydaje się strasznie naciągany. Piszesz że ciśnienie spadło z 10 bar na 7 a potem pojawił się wyciek. Co sie stało z tą masą wody w między czasie? Przecież musiało to być sporo litrów wody skoro ciśnienie spadło prawie o połowę... I to w godzinę.... Ciśnienie spadało a sąsiad się patrzył jak zalewa mu styropian z kolana przez godzinę??? Kolano puściło dopiero po godzinie? Co więc się stało z tą wodą przy spadku z 10 do 7bar? Rozumiesz że twój post jest bez sensu ?

Pustki na zgrzewach? Czym to było zgrzewane? Suszarką? Co się zmieniło że potem te nowe kolanka były już zgrzane lepiej i nie puściły przy 10bar? Swoją drogą 10bar to ciśnienie nominalne tych rurek i nie wiem czy jest potrzeba katowania ich aż takim ciśnieniem przez tydzień - to bardzo osłabia nawet bardzo dobrze wykonane zgrzewy. Większość producentów zalecą test koncowy do 3h ciśnieniem niższym niż 10 bar, dla wody 6 -8bar, dla CO niżej.

Woda jest nieściśliwa ,Wyciek kilku mililitrów wody powoduje spadek ciśnienia do zera . Fizyka

Woda jest nieściśliwa ,Wyciek kilku mililitrów wody powoduje spadek ciśnienia do zera . Fizyka

Owszem woda uznawana jest za nieściśliwą, ale instalacja też pracuje, zmienia się jej pojemność podczas napełniania i wytwarzania ciśnienia, dodatkowo zawsze zostaje coś powietrza które potrafi zakłócić pomiar.

Żeby ciśnienie spadło musi pojawić się wyciek a nie odwrotnie jak opisał to autor postu, dlatego pytam co się działo z woda przez godzinę czasu.

Edytowane przez cactus

Owszem woda uznawana jest za nieściśliwą, ale instalacja też pracuje, zmienia się jej pojemność podczas napełniania i wytwarzania ciśnienia, dodatkowo zawsze zostaje coś powietrza które potrafi zakłócić pomiar.

Ty jak uważasz ściśliwa czy nie? . A próbę przeprowadza sie wodą , anie jej mieszaniną z powietrzem . WYstarczy odpowietrzyć instalację .

Próby szczelności przeprowadza się od jakiegoś czasu i jest to możliwe . A wszystkie zakłócenia pomiarów już dawno rozpracowano

Inna sprawa, że skoro mała ilośc powietrza zakłóca próbę to co warta jest próba na samym powietrzu :no:

Edytowane przez fachman19

Ty jak uważasz ściśliwa czy nie? . A próbę przeprowadza sie wodą , anie jej mieszaniną z powietrzem . WYstarczy odpowietrzyć instalację .

Próby szczelności przeprowadza się od jakiegoś czasu i jest to możliwe . A wszystkie zakłócenia pomiarów już dawno rozpracowano

Uznaje się ją za nieściśliwą ... jeśli już popierasz się fizyką. Żadna instalacja nie będzie w 100 % odpowietrzona i odgazowana, jeśli sam uznajesz wodę za nieściśliwą to skąd w instalacji ciśnienie ?

A dokładnie, zgodnie z Fizyką to jest trochę inaczej - ściśliwość wody to jedna z jej cech osobliwych:

- "Ściśliwość wody maleje ze wzrostem temperatury aż do wartości minimalnej w temperaturze ok. 46.5°C. Oznacza to, że poniżej tego punktu woda staje się łatwiejsza do ściśnięcia wraz z obniżaniem temperatury".

http://www.if.pw.edu.pl/~anadam/WykLadySO/SO%20MATERII%2005.html

Przepraszam ale mam parę pytań do twojego posta bo wydaje się strasznie naciągany.1 Piszesz że ciśnienie spadło z 10 bar na 7 a potem pojawił się wyciek. Co sie stało z tą masą wody w między czasie? Przecież musiało to być sporo litrów wody skoro ciśnienie spadło prawie o połowę... I to w godzinę.... Ciśnienie spadało a sąsiad się patrzył jak zalewa mu styropian z kolana przez godzinę??? Kolano puściło dopiero po godzinie? Co więc się stało z tą wodą przy spadku z 10 do 7bar?

2Pustki na zgrzewach? Czym to było zgrzewane? Suszarką? Co się zmieniło że potem te nowe kolanka były już zgrzane lepiej i nie puściły przy 10bar? 3Swoją drogą 10bar to ciśnienie nominalne tych rurek i nie wiem czy jest potrzeba katowania ich aż takim ciśnieniem przez tydzień - to bardzo osłabia nawet bardzo dobrze wykonane zgrzewy. Większość producentów zalecą test koncowy do 3h ciśnieniem niższym niż 10 bar, dla wody 6 -8bar, dla CO niżej.

1Źle zrozumiałeś, przy 7 atmosferach wszystko było ok, nabił do 10atm i w ciagu 1h cisnienie spadło znów do 7 atm. Nikt nie siedział przy manometrze i wpatrywał sie w niego jak sroka w gnat, tylko po 1h poszli sprawdzić co pokazuje manometr i zobaczyli że cisnienie spadło. Wtedy poszli szukać, gdzie cieknie i znaleźli małą kałużę na podłodze a w zasadzie mokrą posadzkę. Styropianu nie ma jeszcze. Aby cisnienie spadło o 3atm, wystarczy 1/4 szklanki ubytku, a o 1 atm naparstek. woda jest niescisliwa. Pojemność układu to kilka litrów.

2Zgrzewane było zgrzewarką.

Nowe kolana zgrzewał juz inny hydraulik

3 nominalne* ciśnienie wody z wodociagów bądź hydroforu to 6atm, próbe cisnieniowa wykonuje sie przy 1,5 raza wiekszym cisnieniu niż cisnienie nominalne, czyli ok 9 atm, zwyczajowo jest to 10atm.

Podłogówkę tez sprawdza sie dla 10atm, Układ CO wystarczy 3atm.

* nominalne, nie znaczy, ze takie zawsze wystepuje, z reguły jest mniejsze, ale zawsze trzeba załozyć, ze takie moze być.

u nas średnio jest 4-4,5atm, ale w zime potrafi byc i 6 atm, w lato w upały potrafi spaśc i do 3atm

Kolejna sprawa, dlaczego tydzień? otóż sasiad sam robił próby cisnieniowe, a ze bywa na budowie tylko w weekend to po któryms tam nabiciu w niedzielę, tak zostawiał do nastepnej soboty. Stwierdził, ze dopóki cisnienie nie bedzie spadać, to znaczy, ze jest ok. Dlaczego tak walczył? dlatego, ze jak z druga ekipa znalazł tych kilka połaczeń złych, to musiał byc pewny, ze wszedzie jest ok.

Nadmienie, ze nabicie do 6 atm, nie powodowało zadnych spadków cisnień(pomijam, standardowe spadki i wzrosty dla rur PPR), dopiero nabicie do 10atm ujawniało nieszczelnosci.