Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy zmienić pompę na silnieszą?

orasje

Recommended Posts

Witam serdecznie. Mam podobny problem co część kolegów. Natomiast pytanie sformułuję inaczej. Co zrobić aby rotametry na rozdzielaczach się otwierały?. Czy pompa powinna być mmocniejsza?. W tej chwili pompa obsługuje 6 pętli na parterze i 4 na piętrze. Rotametry pomomo że sa manualnie otwarte/odkrecone praktycznie nie wskazują przepływu. Woda gorąca do rozdzielacza dopływa bez problemu i troche wydaje mi się dostaje sie do instalacji. Przy zadławieniu wszystkich na parterze po kolei 2 z nich otwieraja się w zasadzie prawidłowo. Mam też sterowniki elektryczne, które w związku z tym że nie działaja rotametry, straciły swoją funkcję. Tak więc pytanie. Czy zmienić pompe na bardziej wydajną?. Nie przychodzi mi do głowy żadny inny pomysł w tej chwili. Piec działa poprawnie, moz ustawiona poprawnie, problem chyba z cisnienieniem wody w instalacji. W chwili obecenej jest too Wilo Yonos z podnoszeniem chyba 5 m. Bede bardzo wdzieczny za podpowiedź. Pozdrawiam.

• 1 month później...
Nadal niedobrze. Prosze spojrzeć na zdjęcia. Dużo pętli ale woda gorąca dochodzi. Pomimo, że zamknięte są rotametry i żadna siła ich nie chce otworzyć to woda idzie do instalacji bi rurki czerwone pod belką są gorące. Tempteratura ustawiona zasilania na 50 stopni a idzie około 45 w instalacje. Zamykałem wszystkie pętle i otwierałem po koleji żeby odpowietrzać ale z tego odpowietrznika płynie woda a więc chyba w miarę. Odlączałem termoregulatory w pokoju bo myślałem że może one blokują ale nie ma poprawy. Pogłoda gdzie niegdzie ciepła ale w salonie około 18-19 stopni i nie idzie w górę. Proszę o sugesteie. Może pętle są zapowietrzone. Wymieniane były pompy ( na zdjęciu to te po llewej stronie, dwie pozostałe to grzejniki ) i może wtedy doszło do zapppwietrzenia. Nie widze u siebie żadnego "głównego" odpowietrznika. Pozdrawiam.

IMG_20170128_095037.jpg

IMG_20170128_095128.jpg

"Niestety" wszystko wydaje się być ok. Zera mam u góry baniek, czuje jak woda dochodzi do górnej belki i jest gorąca. Czy mozliwe jest aby podłogówka się zapowietrzyła. Jedyne zdarzenie jakie kojarzę z urtatą jej sprawności to montaż kominka w tym samym salonie ale to raczej nie możlwie zeby ją mechanicznie uszkodzić. Ten sam piec grzeje i podaje również wodę na kaloryfery i podłogówkę w innej części domu; na zdjęciu widać dwie pompy starego typu-to te grzejnikowwe i dwie nowszego to te na dwa systemy podłogówki. Troche wody gorącej musi docierać do instalacji bo mam temperaturę ok 19 stopni ale ani trochę do góry. No i rotametry ciągle zamknięte lub...minmalnie otwarte ale ciągle w granicach zera. Co robić?