Tomciopal 21.12.2016 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 Witam Szanowne GronoJestem na etapie zakupu połowy bliźniaka w stanie surowym zamkniętym ,jak wiadomo na nie wszystko mam wpływ .Budynek piętrowy z garażem w bryle i powierzchni około 140 m( z garażem )ocieplenie styropian 15 cm .Proszę o porady min. dotyczące pieca .Przewidziane jest ogrzewanie gazowe - podłogowe na obydwu kondygnacjach . Pytanie jaki wybrać piec (marak ,model) ? czy z zasobnikiem ?! może tylko z wbudowanym 35 l np? (piec w łazience druga nad nim a kuchnia za ścianą czyli wszędzie blisko ) czy ogrzewanie podłogowe sprawdzi się też w sypialni ? pod łóżkiem ? Niestety na okna już nie mam wpływu choć jest Drutex ale 2 szybowy plus roleta. Jakie wybrać tynki .Proszę o jakiekolwiek pomocne informacje Tych którzy już to przeszli a może nie popełnię tych samych błędów.Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.12.2016 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 Masz kiepsko wykończony dom jak na współczesne standardy - Drutex to tanie okna, dwuszybowe to już niska jakość. Sporo będzie kosztować grzanie. Podłogówka nie koliduje z łóżkiem i meblami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 21.12.2016 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 jeśli chodzi o tynki to gipsowe ok 22-24 zł m2 do szpachlowania raz (niektórzy nie szpachlują) , cem wapienny 23-26 zł ( dwukrotne szpachlowanie - większość tynków). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 21.12.2016 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 Pod łóżkiem też będzie ciepło - podłogówka jest ok Kociołek kondensacyjny, z jak najniższą mocą minimalną, firmę to wybierz po obeznaniu, które serwisy działają blisko Ciebie. Zasobnik osobny albo wbudowany albo przepływowy (2-funkcyjny) (to tak żartobliwie:) ) - zależy ile łazienek i jak od siebie oddalone, ile osób mieszka itp. Tynki przemyśl - ja mam gipsowe, dobrze zrobione nie wymagają dalszej gładzi, ale są trochę miększe niż cem-wap. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.12.2016 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 ja mam tynki cementowo-wapienne bez szpachlowania - zrobione wprost pod malowanie (miałki piasek).Co kto lubi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 21.12.2016 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 ja mam tynki cementowo-wapienne bez szpachlowania - zrobione wprost pod malowanie (miałki piasek). Co kto lubi. Zgadza się - od tego trzeba zacząć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomciopal 22.12.2016 12:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 Zgadza się - od tego trzeba zacząć. Niestety na typ okien już nie miałem wpływu . jedynie "ciepły parapet " poprosiłem .Co do tynków to słyszałem że gipsowe chłoną wilgoć i część osób poleca wapienno cementowe . Mam wycenioną developerkę na 60 tyś zł . Z tego co wiem to dobre pieniądze . Jedynie do pieca z zasobnikiem muszę dopłacić 2000 zł . Dlatego pytam jaki wybrać bo to jedna z pierwszych spraw którą trzeba uzgodnić przed wylewkami . Kolega ma Junkersa z zasobnikiem 35 l ale kosztował dość sporo bo 7500 zł jedynie że ma wyjście na kolektory słoneczne których na razie nie montuje . U mnie odległość do łazienki to tylko przez sufit i przez ścianę około 3 do 7 metrów do kranu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts