Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zaczynam developerke

Tomciopal

Recommended Posts

Witam Szanowne Grono

Jestem na etapie zakupu połowy bliźniaka w stanie surowym zamkniętym ,jak wiadomo na nie wszystko mam wpływ .Budynek piętrowy z garażem w bryle i powierzchni około 140 m( z garażem )ocieplenie styropian 15 cm .Proszę o porady min. dotyczące pieca .Przewidziane jest ogrzewanie gazowe - podłogowe na obydwu kondygnacjach . Pytanie jaki wybrać piec (marak ,model) ? czy z zasobnikiem ?! może tylko z wbudowanym 35 l np? (piec w łazience druga nad nim a kuchnia za ścianą czyli wszędzie blisko ) czy ogrzewanie podłogowe sprawdzi się też w sypialni ? pod łóżkiem ? Niestety na okna już nie mam wpływu choć jest Drutex ale 2 szybowy plus roleta. Jakie wybrać tynki .

Proszę o jakiekolwiek pomocne informacje Tych którzy już to przeszli a może nie popełnię tych samych błędów.

Dziękuję

Pod łóżkiem też będzie ciepło :) - podłogówka jest ok

Kociołek kondensacyjny, z jak najniższą mocą minimalną, firmę to wybierz po obeznaniu, które serwisy działają blisko Ciebie.

Zasobnik osobny albo wbudowany albo przepływowy (2-funkcyjny) (to tak żartobliwie:) ) - zależy ile łazienek i jak od siebie oddalone, ile osób mieszka itp.

Tynki przemyśl - ja mam gipsowe, dobrze zrobione nie wymagają dalszej gładzi, ale są trochę miększe niż cem-wap.

Zgadza się - od tego trzeba zacząć.

Niestety na typ okien już nie miałem wpływu . jedynie "ciepły parapet " poprosiłem .Co do tynków to słyszałem że gipsowe chłoną wilgoć i część osób poleca wapienno cementowe .

Mam wycenioną developerkę na 60 tyś zł . Z tego co wiem to dobre pieniądze . Jedynie do pieca z zasobnikiem muszę dopłacić 2000 zł . Dlatego pytam jaki wybrać bo to jedna z pierwszych spraw którą trzeba uzgodnić przed wylewkami . Kolega ma Junkersa z zasobnikiem 35 l ale kosztował dość sporo bo 7500 zł jedynie że ma wyjście na kolektory słoneczne których na razie nie montuje . U mnie odległość do łazienki to tylko przez sufit i przez ścianę około 3 do 7 metrów do kranu .