pagu 22.12.2016 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 Chciałbym usłyszeć tu opinie osób które budowały swoje domy z BK , ich uwagi rady doświadczenia oraz czy są przekonane że to był dobry wybór czy nie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 22.12.2016 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 Ja mieszkam w domu z gazobetonu Solbet 600. Minusy - słaba wytrzymałość , w niektórych miejscach pękała ściana , ale zostalo to naprawione. Izolacja akustyczna nie istnieje. Oosba siedząca na końcu domu jak puści bąka to na drugiim końcu domu to słychać. Akumulacja ciepła słabiutka. Dom szybko sie wychładza. W nowym domu odpuściłem gazobeton ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Volke 22.12.2016 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 Ja mieszkam w domu z gazobetonu Solbet 600. Minusy - słaba wytrzymałość , w niektórych miejscach pękała ściana , ale zostalo to naprawione. Izolacja akustyczna nie istnieje. Oosba siedząca na końcu domu jak puści bąka to na drugiim końcu domu to słychać. Akumulacja ciepła słabiutka. Dom szybko sie wychładza. W nowym domu odpuściłem gazobeton ... Pierwszy raz słyszę opinie negatywną od kogoś kto wybudował i mieszka w domu z betonu komórkowego:jawdrop: Przeważnie ludzie jak już się zdecydowali na taki materiał i z niego wybudowali to twardo zachwalają że to najlepszy materiał Więc wszystkie te mankamenty o których pisał przedmówca można wyeliminować stosując silikat pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 22.12.2016 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 BK to zachwają głównie wykonawcy a nie inwestorzy. Dla wykonawcy ma prawie same zalety, potem przy mieszkaniu to juz prawie same wady - no moze plus że fajnie sie w nim wierci i obrazki wiesza. Nie zapomne jak dzieciak sąsiada bawił się na budowie i jak rodzice nie patrzyli to wydrążył w ścianie w bloczku tuż nad fundametem ogromna dziure zwyklą łyżka do zupy, która miał się bawić w piasku obok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1006 22.12.2016 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 Ja mieszkami budowałem z SOLBETu 600 P+W, nic nie pękło - materiał jak każdy inny - bierz co tańsze - później i tak dojdziesz do wniosku że wybór materiału na ściany nośne to pikuś w całym etapie budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil2k3 22.12.2016 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 (edytowane) Prawidłowo postawiona ściana z BK nie ma prawa pęknąć trudno dochodzić co zostało spaprane nie widząc uszkodzenia.Dziurę i owszem się wydłubie, ale trudno mieć za złe materiałowi, że podczas obróbki mechanicznej się uszkadza w styropianie też dziurę łyżeczką wydłubiesz i co nie zastosujesz go z tego powodu ? Same wady... to już jest bzdura totalna ma wady i zalety jak każdy materiał, jest znacznie cieplejszy pozwala budować bardziej energooszczędne domy, szybko oddaje wilgoć jest polecany np na zalewowych terenach no i jest naprawdę prosty w obróbce zależy kto czego potrzebuje. Akustycznie jest słabym izolatorem i to chyba jego największy minus akumulacji też nie ma jak pisano wyżej ale te wszystkie wady i zalety są znane od dawna nikt tu ameryki nie odkryje.Mi zależało na ciepłym domu więc wybrałem BK na ściany nośne a aby w domu było cicho oraz występowała akumulacja ciepła ściany działowe mam z silki i dla mnie taka konfiguracja była najlepsza, ale z czego nie wybudujesz będziesz zadowolony każdy materiał jest dobry zależy czego od niego oczekujesz po prostu. .......PS.Dokładnie jak łukasz napisał w połowie budowy materiał na ściany jest tak nieistotny, że sam się dziwię, że się kiedyś nad tym rozwodziłem co będzie lepsze. Edytowane 22 Grudnia 2016 przez kamil2k3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofb51 22.12.2016 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 Wszyscy pisze ze bk jest bardzo kruchy, zgodze sie z tym ale jak jest luzno jezeli jest juz wymurowany to az taki kruchy nie jest. Piszecie tez ze srubokretem mozna dziury zrobic dla jednych wada dla innych zaleta. dlaczego nikt nie napisze o porothermie ze jak walne mlotkiem to moze sie caly rozleciec? Kazdy material ma plusy i minusy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil2k3 22.12.2016 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 Dokładnie , mówię w styropianie też się dziurę zrobi a mimo to jakoś go ludzie stosują.Buduj z czego chcesz nie ma to większego znaczenia co wybierzesz tak naprawdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofb51 22.12.2016 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 Jakby bk byl naprawde taki zly to uwierz mi ze ludzie z niego by nie budowali a mimo wszystko i tak sie duzo widzi budynkow z bk a tani tez nie jest. Moze i rzeczywiscie sciany z silki sa dobre ale nie wiem dlaczego ludzie i tak zadko to wybieraja skoro ktos tu na forum napisal ze wcale nie jest drozszy od innych materialow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 22.12.2016 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 My budowaliśmy z bk 400 forte, środek z silki. Po roku raczej cieżko coś stwierdzić. Ściany nie mają rys, nic nie popękało. Tynk również jest cały i nie jest popękany. Jak wyjdzie podczas ogrzewania i mieszkania zobaczymy. Budując kolejny raz zrobiłbym tak samo, albo cały dom z silki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 22.12.2016 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 Tu gdzie mieszkam ściany zewnętrzne są z siporeksu, ocieplone 15 cm styro, ale dawno temu i pewnie na placki. Wewnętrzne z silki. Strop drewniany ocieplony wiórobetonem i od strony wewnętrznej 5 cm wełny i k/g. Czyli lekki o kiepskiej akustyce.Jak zamknę okna to nie słyszę wjeżdżającego samochodu na podwórko. W mieszkaniu też jakiejś tragedii z akustyką nie ma. Najwięcej niepożądanych dźwięków dochodzi jednak przez drzwi wewnętrzne. Nowy dom z BK bo:Z daleka od drogi i sąsiadów - kwestia akustyki, tu pomijalna.Świadomie zrezygnowałem z akumulacji ścian bo jest ona w buforze ciepła i posadce.Postawiłem na tradycyjne ławy i ściany fundamentowe - ograniczenie przenikania ciepła do gruntu.BK jest cieplejszy = 5 cm styroOkna osadzone z licem muru BK nie cierpią tak jak osadzone w silikacie. Chudziak do poziomu ściany fundamentowej. Ocieplenie podłogi i jastrych z OP dochodzi do bloczka BKOgraniczenie mostków termicznych wcześniej wspomnianych, podłoga, okna i fundamenty. W innych, niekorzystnych warunkach lokalizacyjnych zastosowałbym silikaty na płycie fundamentowej i strop z betonu zbrojony stalą. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pagu 22.12.2016 11:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 Dzięki z wpisy , czekam jeszcze na komentarze osób mieszkających w domach z BK . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 22.12.2016 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 Dzięki z wpisy , czekam jeszcze na komentarze osób mieszkających w domach z BK . Ja mieszkałam do niedawna w domu z Ytonga pękła ściana pod oknem, tutaj powinno się wzmocnić pewnie tego nie zrobiono oraz jedna zewnętrzna sąsiadująca z sąsiadem szeregowiec skrajny i dylatacja. Dom od dewelopera więc może kwestia wykonania.Fakt nie jest cicho. Też nie zdecydowałam się drugiego domu budować na BK takie moje doświadczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofb51 22.12.2016 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 Sciany z porothermu tez nie sa ciche:) Obecnie mieszkam w bloku wybudowanego z takiego cudwnego materialu i niestety ale slysze wszystko co sasiedzi robia;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pagu 22.12.2016 12:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 Pewnie można by było na jednej scianie zastosować oba materiały ? np . do wzmocnienia konstrukcji przy dużych oknach wstawić przy nich pionowo wyklejone bloczki silki połączone poziomo z BK . To wzmocniłoby osadzenie ciężkich nadproży połączonych z wieńcem ? wtedy nie ma mowy raczej o pękaniu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 22.12.2016 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 Jak połączysz dwa materiały o całkowicie innej rozszerzalności to ci to wszystko będzie pękać. Poza tym koszty, koszty.... BK jest dobry do murowania ale ja tam plusów przy mieszkaniu nie widzę. Na pewno 10 razy bardziej narażony jest na uszkdozenia mechaniczne w czasie budowy. Widywałem na budowie bardzo dużo ukruszonych bloczków przez nieuważnych wykonawców - a to ktoś zahaczy taczką, a to walnie rusztowaniem, a to odłupie sie cały kawał przy wierceniu blisko krawędzi. Co to za materiał na dom które krawędź można odłamać naciskając gólym palcem. Ja z BK nie postawiłbym domu. Ceramika albo silka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1006 22.12.2016 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 Jak połączysz dwa materiały o całkowicie innej rozszerzalności to ci to wszystko będzie pękać. Poza tym koszty, koszty.... BK jest dobry do murowania ale ja tam plusów przy mieszkaniu nie widzę. Na pewno 10 razy bardziej narażony jest na uszkdozenia mechaniczne w czasie budowy. Widywałem na budowie bardzo dużo ukruszonych bloczków przez nieuważnych wykonawców - a to ktoś zahaczy taczką, a to walnie rusztowaniem, a to odłupie sie cały kawał przy wierceniu blisko krawędzi. Co to za materiał na dom które krawędź można odłamać naciskając gólym palcem. Ja z BK nie postawiłbym domu. Ceramika albo silka. Tylko że odmian BK jest kilka. Wiec nie wrzucajmy BK do jednego wora. Solbet ma odmianę 400-500-600-700 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 22.12.2016 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 (edytowane) Pewnie można by było na jednej scianie zastosować oba materiały ? np . do wzmocnienia konstrukcji przy dużych oknach wstawić przy nich pionowo wyklejone bloczki silki połączone poziomo z BK . To wzmocniłoby osadzenie ciężkich nadproży połączonych z wieńcem ? wtedy nie ma mowy raczej o pękaniu . Projekt domu jaki budujesz jest przecież na silikacie 25cm. To projekt tego samego producent co mój projekt ... Więc czemu ławy miały by nie wytrzymać czegoś na co zostały obliczone ??? Według mnie nie tak gdzie trzeba szukasz oszczędności ... Edytowane 22 Grudnia 2016 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pagu 22.12.2016 12:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 Ten dom był inspiracją jest trochę zmieniony projekt indywidualny zresztą silikat trochę ciężki w okolicy piotrkowa nie ma fabryki więc koszty transportu są lekko mówiąc mało opłacalne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil2k3 22.12.2016 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 Pewnie można by było na jednej scianie zastosować oba materiały ? np . do wzmocnienia konstrukcji przy dużych oknach wstawić przy nich pionowo wyklejone bloczki silki połączone poziomo z BK . To wzmocniłoby osadzenie ciężkich nadproży połączonych z wieńcem ? wtedy nie ma mowy raczej o pękaniu . Pod oknami konieczne jest uzbrojenie przed ostatnią warstwą i to wystarczy nic więcej nie trzeba robić niestety aby zaoszczędzić na materiale i robocie bardzo wielu wykonawców tego nie robi wtedy owszem może pękać i nie tylko przy BK. Co do izolacyjności dźwięku faktycznie nie jest zbyt dobra siostra mieszka w nowym bloku z ceramiki i słychać dosłownie wszystko co się u sąsiadów dzieje nawet TV czy normalne rozmowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts