Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

BK kto budował

pagu

Recommended Posts

Gość Arturo72
W przypadku 18cm różnica w cenie między Xellą i pozostałymi producentami nie jest już tak duża - ok. 52 vs 48 PLN/m2 (ściany nośne parteru będę miał z 18-tki, dlatego mam też ofertę na bloczki tej szerokości).W moim przypadku ściana na 24 cm to niestety mus, bo już wyprowadziłem (zgodnie z projektem) z płyty fundamentowej zbrojenie pod słupy/rdzenie żelbetowe - zabezpieczenie przed szkodami górniczymi.
Mam również rdzenie żelbetowe w związku ze szkodami gorniczymi jak też mam płytę fundamentowa i konstruktor nie widział problemu ze zmianą 24cm na 18cm na scianach zewnetrznych. Wewnętrzne nośne mam 24cm. To pierwsza sprawa a druga sprawa bierzesz pod uwagę drogą Xelle zamiast znacznie tańszy silikat np.z grupysilikaty.http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-D%C4%85%C5%BCenie-do-spe%C5%82nienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszcz%C4%99dna-)&p=4804043&viewfull=1#post4804043 Edytowane przez Arturo72

• Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Arturo72

Możliwe, że w innych rejonach Polski silikat jest tańszy, ale na Górnym Śląsku wychodzi drożej niż BK czy ceramika.

Silikat kupowałem gdzieś z okolic Kielc i nawet z transportem było taniej niż u nas w skladach budowlanych. Co prawda miałem problem ze zwrotem palet ale wyszła nie rzetelność sprzedawcy. m2 18cm wyniósł mnie w 2012

W przypadku 18cm różnica w cenie między Xellą i pozostałymi producentami nie jest już tak duża - ok. 52 vs 48 PLN/m2 (ściany nośne parteru będę miał z 18-tki, dlatego mam też ofertę na bloczki tej szerokości).

W moim przypadku ściana na 24 cm to niestety mus, bo już wyprowadziłem (zgodnie z projektem) z płyty fundamentowej zbrojenie pod słupy/rdzenie żelbetowe - zabezpieczenie przed szkodami górniczymi.

No to 48zł/m2 to chyba nie jest źle ?

Z doświadczenia wiem że u nas najtańszy jest Sil-Pro Godzikowice i zakład Grupy Silikaty w Kluczach.

Ja wybrałem Sil-Pro i cena byłą bardzo OK.

Szkoda, że masz te 24cm wyprowadzone, bo jak sądzę dało się to zrobić w 18cm.

Mnie 1m2 silikatu z firmy Szlachta - N18 kosztował z kosztem transportu 50,58zł za m2 licząc zużycie 18sztuk na m2 (na cienką spoinę)

Za 1 bloczek N18 płaciłem 2,64zł brutto (VAT23%).

Miałem oferty tańsze ale koszt transportu był tragicznie wysoki (3 transporty)

Ja mam pozwolenie na budowę z murami 24cm. Mnóstwo słupów i zbrojeń.

KB z uprawieniami kontruktora zmienił mi zbrojenia i dopasował do muru 18cm ...

Dobra, a pytanie jak taki silikat jest dokładny (o wysokość głównie chodzi). BK zeszlifujesz bez problemu, silikat chyba ciut gorzej zrównać żeby było gładko na cienką spoinę lub piankę? Wiem że tu nie piszecie o kwestii wykonawstwa, ale buduję sam i jeszcze mam czas na ewentualne zmiany (choć i tak zakładam ściany zewnętrzne z 24 BK i wewnętrzne z silikatu).

Murowałem osobiście na klej z 18 i 12 z Grupy Silikaty z zakładu w Ludyni i nie stwierdziłem żadnych trudności, choć nie mierzyłem bloczków. Mnie robiło się nimi super, choć 18 dość ciężka, a co dopiero mówić o 24... Cieszyłem się jak kończyłem murowanie :) przerzucenie iluśset bloczków jednak daje w kość, tym bardziej jak nie masz pomocnika, i sam musisz sobie przynieść, wrzucić na rusztowanie, złazić, docinać, włazić znowu. Po docince w przypadkach kiedy brakowało mi niewiele, naddatek szlifowałem pilnikiem do drewna i całkiem przyjemnie się bloczki poddawały.

Dobra, a pytanie jak taki silikat jest dokładny (o wysokość głównie chodzi). BK zeszlifujesz bez problemu, silikat chyba ciut gorzej zrównać żeby było gładko na cienką spoinę lub piankę? Wiem że tu nie piszecie o kwestii wykonawstwa, ale buduję sam i jeszcze mam czas na ewentualne zmiany (choć i tak zakładam ściany zewnętrzne z 24 BK i wewnętrzne z silikatu).

W praktyce nic się nie powinno szlifować. Ja akurat budowałem z jeszcze czegoś innego (pustaki ceramiczne na Dryfix) i to powinno działać tak, że po równym ułożeniu pierwszej warstwy idziesz już w górę bez jakiegokolwiek szlifowania. To oczywiście sprawia, że nie ma miejsca na pomyłkę wykonawczą (bo nie ma jak zgubić na spoinie), ale generalnie nie jest to takie trudne. Same pustaki są cięte laserowo i naprawdę wyglądają jak klony (oczywiście na wysokość, bo na długości się trochę różnią). Szlifowanie materiału na budowie to zły pomysł, bo po pierwsze jest czasochłonne, a po drugie bardzo trudno zrobić to na tyle dokładnie, żeby nie zrobić sobie mostka termicznego. Generalnie nie polecałym takiego rozwiązania (albo potraktował jako totalną ostateczność...)

• 2 weeks później...

Odkopię trochę temat.

Planowałem ściany wznosić z betonu komórkowego gr.24 (w projekcie był Porotherm 25) to jednak ze względu na to że będę chciał grzać budynek pompą ciepła głównie w taniej taryfie to będzie mi zależało by akumulacja ciepła była jak najlepsza. Dlatego myślałem o powrocie do ceramiki ale po zapoznaniu się z zaletami silikatów bardzo się nimi zainteresowałem. Mam jednak obawę czy nie jest za późno na taką zmianę. Mam już skończony stan zero. Czy pod mury z silikatów gr.18 nie jest potrzebny inny projekt fundamentów gdyż straszą że silikat cięższy dlatego muszą być dodatkowe wzmocnienia np. zbrojenie pod ściany działowe . Budynek będzie parterowy więc chyba tak masa murów diametralnie się nie zwiększy?