Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z napięciem

Recommended Posts

Witam. Kupiłem dom i właśnie kończę go remontować. Nie ruszałem elektryki bo pan który zmieniał licznik twierdził że jest ok. W skrzynce w domu mam cztery bezpieczniki. Trzy od faz a na jednym jest przewód neutralny.(swoją drogą pierwszy raz widzę żeby neutralny przechodził przez bezpiecznik) Chciałem sprawdzić co się stanie gdy włączę ten bezpiecznik z neutralnym przewodem i po jego odłączeniu spaliło mi piec gazowy... Wyłączyłem więc wszystkie odbiorniki i multimetrem sprawdziłem napięcie w gniazdkach. Przy włączonym tym bezpieczniku jest ~230 A gdy go wyłączę jest ~470 . Co może być nie tak? Wezwe elektryka ale chce wiedzieć co jest nie tak.

Rany boskie i wszyscy święci !!

Tak robić nie wolno !!

Brak tzw. zera na zasilaniu to podanie napięcia międzyprzewodowego 400 V na urządzenia odbiorcze 1-fazowe.

Na przewodzie zerowym NIE ma prawa być zabezpieczenia.

A pan, który zmieniał licznik jest ... nie doinformowany, delikatnie mówiąc.

Nie przestało tylko piec spaliło. Ale lampy świeciły dalej tyle że jaśniej.

Gdybyś włączył tylko piec to by nic się nie stało. Niestety nie jeden "elektryk" przejechał się na niedokręconym N-ie;-) Wygoglaj sobie grafiki z połączeniem w gwiazdę, najlepiej takie z rozrysowanymi napięciami a potem odetnij N czyli ten środkowy pkt. powinieneś zrozumieć co się stało.

Nie przestało tylko piec spaliło. Ale lampy świeciły dalej tyle że jaśniej.

Bo asymetria była nieduża, wystarczająca by uwalić piec ale lampy przeżyły. Gdyby na innej fazie pracował jakiś odbiornik większej mocy (np. grzejnik, czajnik etc.) to i lampy by padły.

Wygoglaj sobie grafiki z połączeniem w gwiazdę, najlepiej takie z rozrysowanymi napięciami a potem odetnij N czyli ten środkowy pkt. powinieneś zrozumieć co się stało.

Dodaj jeszcze żeby w ramiona gwiazdy wstawił odbiorniki o różnych mocach. Bo jeśli wstawi jednakowe to w odciętym N wyjdzie 0V a na odbiornikach 230V.

Zostaw dla siebie takie komentarze. Samobojcą bym był gdybym to tak zostawił i nic nie robił z tym.

Bezpiecznik bezwzględnie do likwidacji. Prąd z jednej fazy przez odbiornik dostawał się na przewód neutralny w domu, a następnie przez kolejny odbiornik do drugiej fazy.

A tak na przyszłość to remonty zaczyna się od instalacji, a nie zostawia się je na koniec.

Zaproś elektryka, zapytaj czy można w tej instalacji zastosować różnicówkę - znacznie podnosi bezpieczeństwo.