SledgehammerPL 23.12.2016 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2016 Męczę się z ogrzewaniem domu od 10 lat. Co przychodzi zima, to jestem niezadowolony. Na początku miałem problem, że piwnica i parter miały idealną temperaturę, ale piętro w ogóle nie wydalało, rekord padł 12*C w sypialni. Poregulowałem, zmieniłem sterownik podłogówki, ustawiłem kryzy, zmieniłem jeden grzejnik na większy, przebudowałem poddasze i teraz na piętrze mam cieplutko, za to w piwnicy i na parterze zimnica. Doszedłem już do tego, że mam cofkę z komina w piwnicy, więc nie jest dziwne, czemu na dole jest zimno jak w psiarni. Wszędzie na forach krzyczą, że winą cofki jest za słaba wentylacja (jak powietrze wychodzi, to gdzieś musi wejść). Dziwne, że wcześniej (gdy było ciepło) problemu nie było, co więcej akurat w piwnicy wybiłem dodatkową dziurę nawiewową, bo mi pranie kisło. Żeby było jeszcze dziwniej, to jak przyszedł kominiarz, żeby sprawdzić, to jak wlazł na dach (otworzył okienko dachowe) to wentylacja działała prawidłowo - tak - jak otworzę klapę na dachu to cofki nie ma. Czyli jak powietrze wychodzi wielką dziurą, to nie potrzebuje wejść, ale jak nie wychodzi - to nagle jest zapotrzebowanie na powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 23.12.2016 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2016 Jakiego typu kocioł do ogrzewania masz w domu.Czy nie jest on czasem umieszczony w piwnicy.Twoje problemy pojawiają się prawdopodobnie w czasie zimowego załamania pogody, które wymusza "cofkę kominową". System kominowo-wentylacyjny budynków mieszkalnych wyprowadzony jest ponad dach. Ciężkie zimne powietrze zewnętrzne wytwarza w bryle budynku podciśnienie; przy wyższych budynkach do 100 Pa na poziomie gruntu.Wskutek zbiegu okoliczności podciśnienie w bryle budynku może odwrócić kierunki przepływów w kominie i wentylacji grawitacyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SledgehammerPL 23.12.2016 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2016 Tak, kocioł w piwnicy. Czy budynek wysoki? Hmm Nigdy nie zastanawiałem się, ale w sumie 4 uczciwe kondygnacje - piwnica użytkowa, parter, piętro 2.40 i poddasze 2m.. Co można na to poradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 24.12.2016 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2016 Kocioł atmosferyczny na gaz czy piec na paliwo stałe ?Czy cofka nie powoduje problemów z działaniem kotła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SledgehammerPL 24.12.2016 14:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2016 Kocioł na gaz z zamkniętą komorą spalania.Nie mam pojęcia czy w kominie spalinowym jest cofka, ale byłby to dla mnie szok ;DPiec IMMERGAS VICTRIX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 24.12.2016 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2016 Wentylacja to jedna i osobna sprawa a ogrzewanie to inna.Nie twierdzę że te dwa czynniki się ze sobą nie łączą ale należy wykluczyć je po kolei i nie sugerować się wpisami na forach.Gdy problem się pojawi należy zawezwać kominiarza aby ocenił i zdiagnozował sprawę anemometrem lub też samemu zbliżyć świeczkę do kratki wentylacyjnej i określić czy powietrze nawiewa do środka.Wychładzanie pomieszczeń może mieć związek albo z tym efektem lub też problem może leżeć po stronie instalacji, w której np. pompka nie podaje czynnika grzewczego do wszystkich elementów instalacji.To drugie może należy wykluczyć ze względu na fakt iż jak określasz pomieszczenie które są najbliżej kocioł jednak nie dogrzewa.Na taki stan wpływ ma wiele czynników, także Twoja ingerencja w instalacje mogła spowodować odwrócenie sytuacji w której to jednak poddasze było nie dogrzane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SledgehammerPL 24.12.2016 15:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2016 No właśnie kominiarz pokazał mi jak sprawdzać (zapałka zdmuchnięta i w którą stronę dym idzie). Ale nic mądrego nie poradził. Jedynie pokazał, że jak otwarta klapa na dach jest, to wentylacja działa prawidłowo, a jak zamknięta - to wieje dokładnie przeciwnie. Trudno mi uwierzyć, że to deficyt powietrza, bo w tym pomieszczeniu jest wywiercony otwór fi 100mm jedynie z siatką przeciw owadom - więc nie umiem zrozumieć, czemu dodatkowo wieje z komina (czyt. skoro tyle powietrza wchodzi, to do licha gdzie ono wychodzi?). Poddasze nigdy nie było dogrzane, wcześniej było niedogrzane piętro - na poddaszu oczywiście jest zimno (bo nie ma tam ani jednego kaloryfera), ale to jest strych na bambetle więc mi to nie przeszkadza. Wszędzie mam wełnę mineralną grubo wciśniętą, również w sufit między piętrem a poddaszem. Jedynie zastanawiam się, czy niezbyt szczelne wejście na poddasze może mieć aż tak wielkie znaczenie. Ewentualnie mogę w ostateczności zamontować jednak kaloryfer na strychu (bo wyprowadzenie tam przewidująco zrobiłem). Umówiłem się z dwoma instalatorami po świętach, zobaczymy co doradzą, ale chciałbym jednak nieco zdobyć informacji, bo już tylu magików widziałem, że nikomu nie ufam bezkrytycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.12.2016 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2016 "chciałbym jednak nieco zdobyć informacji, bo już tylu magików widziałem, że nikomu nie ufam bezkrytycznie. " I bardzo słusznie!Uruchom ROZUM i zrób SAM normalny i staranny OBRZĘD GROMNICZNY. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SledgehammerPL 24.12.2016 16:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2016 Poczytałem i jako, że dwa najbliższe dni będą raczej wolne - poszukam gromnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 24.12.2016 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2016 (edytowane) Skąd kocioł bierze powietrze do spalania? Bo skoro kocioł z zamkniętą komorą spalania to raczej przez komin współosiowy a nie z otoczenia? Pewnie jest zimno bo kocioł źle wysterowany i za mało grzeje. Jeśli nie byłoby ujścia spalin to wyrzucałby błąd. Podobnie wydaje mi sie jakby nie miał powietrza do spalania - błąd i zatrzymanie kotła Ile m3 pobiera na dobę? Edytowane 24 Grudnia 2016 przez Adam626 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SledgehammerPL 24.12.2016 23:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2016 Ciągnie z dworu (ale nie z komina) - wlot jest metr nad gruntem.Piec grzeje 70*C (bo jak dałem 65*C to już nie dało się wytrzymać) Jak stwierdzić ile bierze m3 na dobę? Z rachunku/średnio czy jakoś z pieca?z rachunku 13m3/dobę listopad-grudzień - gaz jest tylko do ogrzewania - kuchnia jest na prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 25.12.2016 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2016 (edytowane) Skąd kocioł bierze powietrze do spalania? Bo skoro kocioł z zamkniętą komorą spalania to raczej przez komin współosiowy a nie z otoczenia? Zamknięta komora spalania to jedna sprawa a pobór powietrza to inna. Nawet kotły które posiadają zamkniętą i te kondensacyjne z kominem współosiowym ciągną powietrze z pomieszczenia bo w niektórych warunkach jest im po prostu łatwiej. Komin współosiowy dochodzi ładnie do kotła i wszystko jest Ok ale po otwarciu przedniej ścianki ukazuje nam się przykry widok w którym tylko wewnętrzna rura spalinowa wędruje do komory, natomiast zewnętrzna rura powietrzna kończy się na obudowie zewnętrznej kotła. Powietrze do spalania wysysane jest przez wentylator kanałem z tworzywa sztucznego która po tłumiku i filtrach kończy się w okolicach zakończenia kanału współosiowego. Szczelność podobno mają zapewniać uszczelki na przedniej i tylnej pokrywie lecz od spodu kotła gdzie są wyprowadzane wszystkie przyłacza dostęp powietrza z pomieszczenia jest nadal swobodny. Jestem w stanie zgodzić się że poprzez podciśnienie kociołek pociągnie powietrze z zewnątrz szachtem wyprowadzonym przez ścianę o tyle przy połaczeniu kominowym tylko niewielka ilość powietrza pochodzi z zewnątrz. Ciągnie z dworu (ale nie z komina) - wlot jest metr nad gruntem. Piec grzeje 70*C (bo jak dałem 65*C to już nie dało się wytrzymać) . Ten twój kociołek jest kondensacyjny czy nie ? Trochę trudno uwierzyć w fakt iż przy 65*C zasilania w domu jest zimno a przy 70*C jest OK. Może jak poprawiłeś instalację i góra jest dogrzana to zaklej ten otwór w piwnicy i wtedy będzie OK. Może i powietrze wchodzi kominem wentylacyjnym ale tworząc nadciśnienie musi wychodzić właśnie tą kratką którą wykułeś, Napisz czy kratki wentylacyjne są tylko w piwnicy czy też są w kuchni, łazienkach itp. Powodem takiego stanu może być złe zakończenie komina w którym brak jest jakichkolwiek kratek, a powietrze jest wtłaczane poprzez wiatr, lub też faktycznie w domu istnieje podciśnienie. Edytowane 25 Grudnia 2016 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SledgehammerPL 25.12.2016 09:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2016 Do pieca dochodzą dwie rury - jedna idzie do komina (spaliny) a druga przechodzi przez ścianę na dwór - i to moim zdaniem jest źródło powietrza do pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 25.12.2016 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2016 Dzięki Mareks77 za wyjaśnienie jak to jest w praktyce zrealizowane w kotle. Muszę sprawdzić jak to jest u mnie, bo doprowadzenie mam przez komin współosiowy i posiadam termometr spalin i dolotu i widzę proporcjonalne uzależnienie temp dolotu od temp spalin. Być moze u mnie ciągnie przez komin, ale moze tez tak być że od dołu zaciąga przez kocioł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts