Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Działa rolna a budowa domu

marcinek1738

Recommended Posts

Witam

Zamierzam kupić działkę o powierzchni około 10 arów. Jest to działka na której chciałbym w przyszłości pobudować dom. Jednak mam małe wątpliwości co do jej kupna. Sprzedający wysłał mi dokładny projekt na którym widnieje działka lecz z oznaczeniem R - III i IV klasy. Cały obszar ma plan zabudowania przestrzennego a moja działka ma oznaczenie w gminie jako '' Mn " . Do działki nie ma na razie poprowadzonej drogi ale widnieje na projekcie oznacznie " KDL " . Sprzedający mówi, że nie będzie problemu postawić na niej domu ponieważ jest ona terenem pod zabudowę domu jednorodzinnego. Przerabialiście może taki temat? Mam pewne obawy i chciałbym być pewny. Sprzedający miał jedną dużą działkę, którą podzielił na 7 mniejszych i wszystkie mają oznaczenie Mn, druga sprawa że w księdze wieczystej nie ma podziału na siedem mniejszych tylko jest jedna duża. Nie zdążyli wpisać czy to może być jakiś przekręt? Z góry dzięki za każdą pomoc ! Pozdrawiam

Wpisać do księgi mogli nie zdążyć ale na pewno do Ksiąg powinien wpłynać już wniosek z tym związany, który możesz podejrzeć. Dowiedz sie dokładnie jak to jest ze statusem tych działek bo działek rolnych nie można od tego roku sprzedawać osobą prywatnym jesli nie są rolnikami. Drogą dojazdową do swojej działki musisz miec wytyczoną, naniesioną na mapy w urzędzie, inaczej nie dostaniesz PnB.

O KW i bezpieczeństwo powinien zadbać notariusz - więc lepiej wybierz swojego, to będziesz miał większą pewność, że nie przekręt. Może być jedna KW i wiele działek w niej. U notariusza możesz jednocześnie załatwić kupno i wydzielenie z dotychczasowej KW i założenie odrębnej (dokładnie to notariusz może złożyć odpowiednie wnioski do sądu).

Zapis w MPZP jest OK.To typowe, że działka w rejestrze jest rolna do czasu zbudowania i odrolnienia. A PnB dostajesz na podstawie przeznaczenia docelowego (jak sama nazwa wskazuje to PLAN zagospodarowania przestrzennego, a nie opis stanu obecnego).

Jedyne ryzyko, jakie teraz widzę, to ostatni pomysł naszej władzy, dosyć szeroko komentowany, wprowadzenia obowiązku bezpośredniego dostępu do drogi publicznej dla uzyskania PnB. Obecnie nie ma takiego wymogu, a czy będzie - to nie wiadomo.

Zajawka prasowa:

http://www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/sluzebnosc-kodeks-budowlany-mieszkaniowka,229,0,2220517.html

Dowiedz sie dokładnie jak to jest ze statusem tych działek bo działek rolnych nie można od tego roku sprzedawać osobą prywatnym jesli nie są rolnikami.

Art. 1a. Przepisów ustawy nie stosuje się do nieruchomości rolnych:

[...]

2) o powierzchni mniejszej niż 0,3 ha.

A tu mowa o 10 arach.

Do tego, jeżeli jest MPZP to:

Art. 2. Ilekroć w ustawie jest mowa o:

1) „nieruchomości rolnej” – należy przez to rozumieć nieruchomość rolną w rozumieniu Kodeksu cywilnego, z wyłączeniem nieruchomości położonych na obszarach przeznaczonych w planach zagospodarowania przestrzennego na cele inne niż rolne;

Czyli z dwóch powodów nie ma problemu z kupnem takiej działki przez nie-rolnika.

Dzięki za tak szybką odpowiedź. W planie miejscowym zagospodarowania przestrzennego jest droga prowadząca do mojej działki. Ma oznaczenie " KDL " czyli droga publiczna. To jest zakup bardziej przyszłościowy a na pewno w najbliższych latach nie będę się budował. Jak mogę sprawdzić czy wniosek wpłynął w sprawie podziału tych działek? może jeszcze jakieś uwagi?