Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie Elektryczne... Czy to się może udać ?

nordzik

Recommended Posts

W zasadzie to jesteśmy coraz bardziej przekonani do wodnego na parterze z buforem, wentylacja będzie mechaniczna z reku.

W pokojach na poddaszu też zrób podłogówkę, nawet jeśli to będą sypialnie. Przy dobrze zaizolowanym domu temperatura podłogi będzie tylko o 3*C wyższa od temp. powietrza w pokoju. Poza tym przy OP, jesteś w stanie rozładować bufor do 30*C, a już tak niska temp. nie nadaje się do grzejników na ścianie. Chyba że mocno przewymiarowane. Podłogówka w całym domu to prosta i łatwa w regulacji instalacja.

Pozdrawiam

Cezary

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich,

W połowie przyszłego rozpoczynamy budowę domu jednorodzinnego projektu o nazwie "Marisa 5" goo.gl/Zelu2n

- Płyta fundamentowa, grubość izolacji 30cm

- ściany zewnętrzne murowane, dwuwarstwowe, pustaki ceramiki poryzowanej 24 cm, ocieplenie 20 cm

- Okna 3 szybowe Uw = 0,69 W/m2K

- ocieplenie wełna mineralna 30 cm, dachówka ceramiczna

Województwo zachodniopomorskie cena prądu za 1kw ENEA 0,3894 zł w taryfie G12 w nocy i przez 2 godziny między 13:00 a 17:00 0,1807 zł

W projekcie chcemy zmienić kilka rzeczy przede wszystkim rezygnacja z kominów: (paliwo stałe, kominek, wentylacja grawitacyjna)

Na parterze ogrzewanie podłogowe kuchnia, łazienka, salon i korytarz. W pokoju na dole dla gości grzejnik elektryczny gdyż ten pokój będzie rzadko używany.

Grzejniki elektryczne hybrydowe w pokojach na poddaszu.

Rodzina 3 osobowa na górze docieplane będą tylko dwa pokoje korytarz i łazienka.

Większość dnia spędzamy w części dziennej optymalna temperatura to 21°C a pokojach w nocy to 18°C

Energia użytkowa dla tego projektu (EUco) to około = 16 kWh/(m2rok)

Do ogrzania przewiduje 120m2 x EK=87.11 x 0,25zł i tutaj wychodzi mi około 2600zł

Poprawcie jeśli się mylę czy EK to jest energia potrzebna do ogrzania budynku i przygotowania ciepłej wody czy tylko ogrzania budynku ?

Czy maty elektryczne najlepiej pod płytkami zamontować a kable pod parkietem czy zrezygnować z tego i zrobić wodne a w tedy piec elektryczny z buforem i w tedy ten bufor połączyć z boilerem do ogrzania wody bieżącej ?

Dziękuję za wasze opinie i podpowiedzi

Mariusz

E tam źle liczysz w EneA Szczecin tania taryfa to ok. 0,33 pln brutto czyli jak już liczysz to raczej 120Xek87,11X 0,40pln=4180 pln .

A pc gruntowa do takiego domu to góra 25 K pln , do ogrzania wyjdzie mniej jak 1000 pln

E tam źle liczysz w EneA Szczecin tania taryfa to ok. 0,33 pln brutto czyli jak już liczysz to raczej 120Xek87,11X 0,40pln=4180 pln .

A pc gruntowa do takiego domu to góra 25 K pln , do ogrzania wyjdzie mniej jak 1000 pln

U mnie pojawiają się inne ceny takie jak podałem w pierwszym poście ,

ena.png

ena.jpg

Edytowane przez nordzik

Dziękuję wam wszystkim za tak ożywioną dyskusję, szczerze to nie spodziewałem się że otrzymam aż tyle interesujących odpowiedzi.

Wracając do pustaków to w projekcie była ceramika dlatego też o niej wspomniałem ale po grubszym rozpoznaniu tematu wybierzemy silke i tutaj chciałbym już zakończyć dyskusję na temat jaki pustak i co ma lepsze właściwości więc wróćmy do ogrzewania.

Skupmy się teraz na samym ogrzewaniu i wentylacji bo pomoże to pomóc w wyborze nie tylko mnie ale też innym osobą które czytają i obserwują ten wątek.

Można powiedzieć że już od około 4mcy szukam, pytam, analizuje i porównuje jakie powinno być to ogrzewanie, zaczynałem od gruntowej pompy ciepła, później ekogorszek, pellety ostatnio ogrzewanie matami - foliami - kablami grzewczymi ostatecznie coraz bardziej jestem przekonany do Powietrznej pompy ciepła z wodnym poziomym ogrzewaniem parteru. Jest to o tyle dobre rozwiązanie dla osób planujących płytę fundamentową gdzie od razy pod wylewką będzie rozprowadzona cała instalacja ogrzewania wodnego.

resize_860_860_1_f_bw.jpg

Do ogrzania parteru mam 71m2 (bez garażu i kotłowni)

resize_860_860_1_f_bw.jpg

Doradźcie mi proszę jak taki schemat ogrzewania podłogowego i CWU mógłby wyglądać powietrzną pompą ciepła , w domu tak jak pisałem będzie wentylacja mechaniczna z rekuperacją bez GWC czy taka wentylacja może w jakiś sposób być połączona z PC ?

Czy powietrzna pompa ciepła powinna znajdować się tylko na zewnątrz budynku a nie mogłaby być np w kotłowni (5m2) gdzie do tego pomieszczenia byłby doprowadzony nawiew z reku ?

Czy powietrzną pompę ciepła można połączyć z buforem załóżmy 800l tak aby ogrzewać wodę co CWU i CO np w nocnej taryfie ?

Dzięki wielkie za pomoc

Doradźcie mi proszę jak taki schemat ogrzewania podłogowego i CWU mógłby wyglądać powietrzną pompą ciepła , w domu tak jak pisałem będzie wentylacja mechaniczna z rekuperacją bez GWC czy taka wentylacja może w jakiś sposób być połączona z PC ?

Najpierw OZC, potem do tego dobieraj sposób ogrzewania i projekt CO.

Generalnie to przy domu o małym zapotrzebowaniu na ciepło ogrzewanie prądem 1:1 jest najsensowniejsze ekonomicznie, ale niemożliwe ze względu na wymagane EP. Trzeba je jakoś podrasować, żeby się zmieścić w limicie przyszłorocznym. IMO granica opłacalności PC to gdy jest o tyle droższa, od ogrzewania prądem w instalacji, ile kWh rocznie ciepła potrzebujesz. Wyliczenia i przykłady tutaj a tutaj rozważania nad płytą.

Jak widać to cena energii. Dolicz koszt przesyłu.

Dokładnie tak jest , jak się podzieli tą kwotę zamieszczoną w fakturze przez ilość kwh to wyjdzie ok 0,33 pln tania taryfa, u mnie tak wychodzi , a energię dostarcza mi ENEA Szczecin .

Ciekawe jest jak ludzie są naiwni , nie sprawdzając dokładnie takiej informacji , podejmują strategiczną decyzję co do źródła ciepła , a to w przypadku ogrzewania prądem , zwłaszcza ,,czystym prądem " dość istotne jest.

Dokładnie tak jest , jak się podzieli tą kwotę zamieszczoną w fakturze przez ilość kwh to wyjdzie ok 0,33 pln tania taryfa, u mnie tak wychodzi , a energię dostarcza mi ENEA Szczecin .

Ciekawe jest jak ludzie są naiwni , nie sprawdzając dokładnie takiej informacji , podejmują strategiczną decyzję co do źródła ciepła , a to w przypadku ogrzewania prądem , zwłaszcza ,,czystym prądem " dość istotne jest.

Masz racje

Czy zgodzicie się z tym stwierdzeniem:

"Ogrzewanie bezpośrednie, zużywa znacznie mniej kWh i zapewnia znacznie większy komfort przy niższej cenie instalacji, niż ogrzewanie pompą ciepła w systemie centralnym dlatego że:

- nie ma bufora i żadnej akumulacji.

-jest zadaniowe ( oddzielnie ciepła woda, oddzielnie grzanie powietrza, indywidualnie pomieszczenia.

Wentylacji nie należy łączyć z ogrzewaniem czy chłodzeniem.

Jeszcze raz! Bufory i ogrzewanie pośrednie (hydrauliczne) nie nadaje się do współczesnego budownictwa. Nie da się wykonać poprawnie instalacji !"

Ogrzewanie CWU poza sezonem grzewczym zawsze oznacza straty - coś ucieknie do otoczenia, którego nie chcemy ogrzewać więc jest to stratą. Przy zasobnikach większe są straty, przy ogrzewaniu przepływowym mniejsze, bo i czas, i powierzchnia są mniejsze.

Ale w sezonie grzewczym to nie straty, tylko ogrzewanie. Więc straty to jedynie to, co ucieknie na zewnątrz budynku.

Logika, ze bufor i akumulacja to same w sobie straty w przypadku ciepła jest bzdurą. Ciepło nie znika.

W przypadku PC dochodzą kwestie zależności COP od różnych czynników. Ale zawsze jest to dużo tańsze, niż jakiekolwiek ogrzewania 1:1. W przypadku prądu 1:1 sprawność układu jest praktycznie stała.

Za to akumulacyjność pozwala zamontować mniejszą moc, niż chwilowe zapotrzebowanie. Chyba nikt nie ma w domu jednorodzinnym przyłącza, które pozwoliłoby jednocześnie odpalić kuchenkę elektryczną i dwoma przepływowymi ogrzewaczami napełniać dwie wanny. Nie wspominając o odpaleniu w tym momencie CO jak na zewnątrz mamy -20* i trzeba dostarczyć z 8kW do zrównoważenia strat.

Generalnie akumulacyjność jest fajna (oprócz powyższego w przypadku prądu pozwala minimalizować zużycie w droższej strefie).

Gość Arturo72
Czy zgodzicie się z tym stwierdzeniem:

"Ogrzewanie bezpośrednie, zużywa znacznie mniej kWh i zapewnia znacznie większy komfort przy niższej cenie instalacji, niż ogrzewanie pompą ciepła w systemie centralnym dlatego że:

- nie ma bufora i żadnej akumulacji.

-jest zadaniowe ( oddzielnie ciepła woda, oddzielnie grzanie powietrza, indywidualnie pomieszczenia.

Wentylacji nie należy łączyć z ogrzewaniem czy chłodzeniem.

Jeszcze raz! Bufory i ogrzewanie pośrednie (hydrauliczne) nie nadaje się do współczesnego budownictwa. Nie da się wykonać poprawnie instalacji !"

Nie zgodzę się z tym. Ilość energii potrzebnej do ogrzewania określają straty ciepła domu. Czym tą ilość energii dostarczymy i w jaki sposób nie ma znaczenia ale zawsze ta ilość będzie taka sama.

Najpierw OZC, potem do tego dobieraj sposób ogrzewania i projekt CO.

Generalnie to przy domu o małym zapotrzebowaniu na ciepło ogrzewanie prądem 1:1 jest najsensowniejsze ekonomicznie, ale niemożliwe ze względu na wymagane EP. Trzeba je jakoś podrasować, żeby się zmieścić w limicie przyszłorocznym. IMO granica opłacalności PC to gdy jest o tyle droższa, od ogrzewania prądem w instalacji, ile kWh rocznie ciepła potrzebujesz. Wyliczenia i przykłady tutaj a tutaj rozważania nad płytą.

Jak najbardziej zgadzam się z twoimi obliczeniami Ep z tym że obliczałeś również na podstawie wentylacji grawitacyjnej u mnie będzie mechaniczna z rekuperacją więc tej energii dom do ogrzania będzie potrzebował znacznie mniej bo nie będzie tak szybko uciekać ciepło .

Edytowane przez nordzik

Jak najbardziej zgadzam się z twoimi obliczeniami Ep z tym że obliczałeś również na podstawie wentylacji grawitacyjnej u mnie będzie mechaniczna z rekuperacją więc tej energii dom do ogrzania będzie potrzebował znacznie mniej bo nie będzie tak szybko uciekać ciepło .

Nigdzie nie przyszło mi do głowy liczenie dla wentylacji grawitacyjnej. Ale to, co podaję, jest niezależne od wentylacji. EP bazuje na EUco+w w których to uwzględniono właśnie straty na wentylacji.

I bazuję na swoim projekcie i PCHE - a tu jest uwzględniony rekuperator o sprawności 95%.

Bufor przy pompie ciepła to dobra rzecz ale nie jako akumulator ciepła

1. Bufor z wężownicą przepływową CWU przy pompie ciepła umożliwia grzanie CWU latem z pompy ciepła która będzie się włączać raz dziennie w taniej taryfie

2. W razie awarii pompy ciepła używamy wbudowanych w bufor grzałek i spokojnie czekamy na serwis pompy ciepła bez żadnej straty na komforcie mieszkania

1. Bufor z wężownicą przepływową CWU przy pompie ciepła umożliwia grzanie CWU latem z pompy ciepła która będzie się włączać raz dziennie w taniej taryfie

2. W razie awarii pompy ciepła używamy wbudowanych w bufor grzałek i spokojnie czekamy na serwis pompy ciepła bez żadnej straty na komforcie mieszkania

Bufor przy pompie ciepła to tylko niepotrzebne podnoszenie kosztów i gorszy COP ...

Sama podłogówka jest wystarczająca do płynnej pracy układu ...

A jak ktoś tak bardzo boi się awarii pompy ciepła to wystarczy zrobić zwykłe obejście z grzałką w kawałku rury ...:yes:

Bufor przy pompie ciepła to tylko niepotrzebne podnoszenie kosztów i gorszy COP ...

Sama podłogówka jest wystarczająca do płynnej pracy układu ...

A jak ktoś tak bardzo boi się awarii pompy ciepła to wystarczy zrobić zwykłe obejście z grzałką w kawałku rury ...:yes:

Jasne, są jakieś straty do otoczenia z bufora ale:

Masz od razu tańsze źródło ciepła do CWU

Zabudowany karton gipsem i zasypany bufor perlitem straty do otoczenia ma raczej minimalne

Pomimo tego nadal uważasz że nie warto?

Jasne, są jakieś straty do otoczenia z bufora ale:

Masz od razu tańsze źródło ciepła do CWU

Zabudowany karton gipsem i zasypany bufor perlitem straty do otoczenia ma raczej minimalne

Pomimo tego nadal uważasz że nie warto?

Jak dla mnie to bufor nadaje się jedynie do kotła śmieciucha który ma pracować razem z ogrzewaniem podłogowym...:yes:

1 latem jak będzie np zasobnik 300 l to też bezie grzało raz lub dwa ( raczej o drugie ) a co to za różnica ile razy na dobę będzie grzało skoro i tak

da się wysterować grzanie CWU tylko w taniej taryfie .

2 Tak jak jasiek napisał ,

Sprawdź też cenę zasobnika 300 l i bufora z wężownicą do grzania przepływowego wody , a później płakanie inwestora czemu instalacja pc taka droga .