Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oświetlenie nad wyspą w kuchni otwartej.

Ewb26

Recommended Posts

Ewb26 napisał:
Tak się w ogóle zastanawiam czy jest sens robić wyspę skoro zaraz obok jest jadalnia?

czy to będzie funkcjonalne? proszę o rady jak to rozwiązać?

Nie jestem ekspertem ale właśnie skończyłem kuchnię to może coś doradzę.

Rzeczywiście warto się zastanowić po co ci ta wyspa. Jeśli tylko po to, żeby tam jeść to trochę dubluje się ze stołem w jadalni. Jeśli ma to być blat roboczy, to powinno coś jeszcze na nim być - płyta grzewcza albo zlew. Bo nie sądzę, żeby chciałby ci się na niej kroić produkty wyciągnięte z lodówki i wracać do garnka na kuchni.

Tak na marginesie, to fajnie jest mieć lodówkę - zlew - płytę grzewczą w trójkącie, żeby się nie nabiegać za bardzo po kuchni.

Co do oświetlenia, to nad stołem jadalni wydaje się OK. Ale wyspę i blat chyba dobrze lepiej doświetlić. Może 3 lub 4 lampki kierunkowe pod sufitem. Albo jakaś listwa LED nad blatem kuchennym?

Pawel_13 napisał:
Nie jestem ekspertem ale właśnie skończyłem kuchnię to może coś doradzę.

Rzeczywiście warto się zastanowić po co ci ta wyspa. Jeśli tylko po to, żeby tam jeść to trochę dubluje się ze stołem w jadalni. Jeśli ma to być blat roboczy, to powinno coś jeszcze na nim być - płyta grzewcza albo zlew. Bo nie sądzę, żeby chciałby ci się na niej kroić produkty wyciągnięte z lodówki i wracać do garnka na kuchni.

Tak na marginesie, to fajnie jest mieć lodówkę - zlew - płytę grzewczą w trójkącie, żeby się nie nabiegać za bardzo po kuchni.

Co do oświetlenia, to nad stołem jadalni wydaje się OK. Ale wyspę i blat chyba dobrze lepiej doświetlić. Może 3 lub 4 lampki kierunkowe pod sufitem. Albo jakaś listwa LED nad blatem kuchennym?

Witam,

A gdzie można zobaczyć twoją zrobioną kuchnię?

Boję się płyty na wyspie że nie uda mi do utrzymać porządku a w takim układzie jest trochę schowaj.

Co do świateł to planuje dac halogeny nad kuchnia i zastanawiam się czy dawać zwisy jeszcze nad wyspą dodatkowo?

Ewb26 napisał:
Witam,

A gdzie można zobaczyć twoją zrobioną kuchnię?

Boję się płyty na wyspie że nie uda mi do utrzymać porządku a w takim układzie jest trochę schowaj.

Co do świateł to planuje dac halogeny nad kuchnia i zastanawiam się czy dawać zwisy jeszcze nad wyspą dodatkowo?

Dodaję zdjęcie kuchni. U mnie wyspa jest od razu stołem jadalnianym i ma płytę grzewczą. Nad stołem mam dwie lampy jak widać. Płytę doświetlam oświetleniem okapu. Blat i ogólnie kuchnia oświetlana jest 4 lampami kierunkowymi. Ale jeszcze rozważam doświetlenie blatu z tyłu pod tą "drewnianą" półką. Może jakaś listwa LED właśnie. Jeszcze nie wiem.

PC300191.jpg

Pawel_13 napisał:
Dodaję zdjęcie kuchni. U mnie wyspa jest od razu stołem jadalnianym i ma płytę grzewczą. Nad stołem mam dwie lampy jak widać. Płytę doświetlam oświetleniem okapu. Blat i ogólnie kuchnia oświetlana jest 4 lampami kierunkowymi. Ale jeszcze rozważam doświetlenie blatu z tyłu pod tą "drewnianą" półką. Może jakaś listwa LED właśnie. Jeszcze nie wiem.

[ATTACH=CONFIG]377448[/ATTACH]

Och super jaka nietuzinkowa kuchnia.

Pomyślę jeszcze nad płytą na wyspie.

Ile kosztował twój okap ? Czy szafki to Ikea?

Ewb26 napisał:
Och super jaka nietuzinkowa kuchnia.

Pomyślę jeszcze nad płytą na wyspie.

Ile kosztował twój okap ? Czy szafki to Ikea?

Obudowa okapu to 4 płyty OSB obite gips-kartonem. A w tej obudowie zamontowany zwykły okap kominowy Electroluxa - jakieś 300 PLN.

To nie Ikea. Meble robione na zamówienie.

Elfir napisał:
Może inspiracją będą zdjęcia forumowej efilo:

http://lh4.ggpht.com/_S_Bk5fMqaWw/TSRbx6Y4Y8I/AAAAAAAAALA/ty3hNAI5OT4/dsc41201.jpg

Czyli oprawy nastropowe

Albo taka listwa:

http://www.tanieoswietlenie.pl/56598-thickbox_880/lampa-wiszaca-soft-graphite-90-grafitowa-podluzna-do-biura-kuchni-jadalni-salonu-nad-stol-wyspe-kuchenna.jpg

http://www.apdmarket.pl/55660-watermark/lampa-wiszaca-pellaro-czarna-matowa-podluzna-nad-stol-do-jadalni-biura-ze-sciemniaczem-dotykowym.jpg

Wydaje mi się, że taka listwa sprawdza się idealnie w przypadku wysp.