mikron575 27.12.2016 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Witam wszystkich użytkowników, Jestem architektem i popełniłem dla klienta koncepcję domu wakacyjnego na Mazurach. Ponieważ specjalizuję się we wnętrzach i architektura to może maks. 30 % moich działań i w dotychczasowych realizacjach nie było wcześniej większej ilości detalu drewnianego, to o dziwo mam pewien problem z oszacowaniem ceny metra stanu deweloperskiego tego budynku. Pomyślałem, że doświadczeni inwestorzy i ew. wykonawcy ogólnobudowlani na tym forum mogą mieć kosztowe "sokole oko":) Oczywiście to etap wczesnej koncepcji i będzie pełen projekt wykonawczy, proj. branżowe i po nich detaliczny kosztorys, ale to będzie za kilka miesięcy, a inwestor już dziś potrzebuje szacunków, bo musi podjąć szybkie decyzje finansowe związane z tą realizacją. Przedstawiłem mu moją wstępną rachubę na podstawie wcześniejszych realizacji na 5 tys./ m2 stanu deweloperskiego i widzę, że jego granica bólu jest na 4 tys./ m2 bez basenu, szamba, studni głębinowej, zagosp. działki i oczywiście bez wykończenia wnętrz pod klucz. I tu konkretne pytania do tych "co zęby zjedli" na budowlance - czy Wasze oko ocenia te 4 tys./ m2 na realistyczne ? Pow. netto ( bez basenu) 286 m2 Materiały: ściany piwnicy - bloczki bet. ew. pustaki bet. z szalunkiem traconym 15 cm. styro. i 12 cm. bloczka osłłonowo pod cienką okładzinę kamienną z gnejsu. Ściany parteru: Tynk gipsowy, Porotherm 25 Dryfix, 15 cm. wełny, elewacja półbale 6 x 25 cm. na ruszcie. Stropy - 2 płyty zbrojone bez szaleństw konstrukcyjnych Dachy jak widać proste dwuspadowe: wełna 30 cm. gont drewniany łupany. Sporo okien, ale 3/4 to szklenia stałe nigdzie nie przekradzające 2.5 m wym szyby zespolonej trójszybowej. Izolacje przeciwodne zwykłe lekkie - dobre warunki wodne na działce - grunt nośny przepuszczalny. Będe bardzo wdzieczny za rzucenie okiem i rzeczone "sokole oko" Pozdrawiam, Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikron575 27.12.2016 14:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 I uzupełnienie: Powietrzna pompa ciepła plus zapasowy kocioł na solidne mrozy, podłogówka w całym domu. Żadnej inteligentnej elektryki, automatyki rolet itp. czyli bez wodotrysków instalacyjnych. Wentylacja basenu to oddzielny temat i nie wchodzi w cenę metra stanu deweloperskiego. Inwestor napalony na rekuperację , czego delikatnie mówiąc nie podzielam. Także tu temat otwarty. Widoczna miejscami cegła to tylko akcent estetyczny - osłonowa 12 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.12.2016 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 wątpię czy ktokolwiek tutaj pomoże. Raczej trzeba byłoby biegłego kosztorysanta i jego sokole oko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ACCel 24.01.2017 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 mikron575, dlatego na zachodzie przyjmują się systemy BIM, jak projektujesz to masz od razu arkusz z detalicznym wyliczeniem co ile ma kosztować. Może jest jakaś wtyczka do twojego CADa. Na oko to nawet w małym domku trudno oszacować z dokładnością 20% jaka jest tobie potrzebna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts