Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o konsultację ceny stanu deweloperskiego nietypowego domu

Recommended Posts

Witam wszystkich użytkowników,

Jestem architektem i popełniłem dla klienta koncepcję domu wakacyjnego na Mazurach.

Ponieważ specjalizuję się we wnętrzach i architektura to może maks. 30 % moich działań

i w dotychczasowych realizacjach nie było wcześniej większej ilości detalu drewnianego, to o dziwo

mam pewien problem z oszacowaniem ceny metra stanu deweloperskiego tego budynku.

Pomyślałem, że doświadczeni inwestorzy i ew. wykonawcy ogólnobudowlani na tym forum

mogą mieć kosztowe "sokole oko":)

Oczywiście to etap wczesnej koncepcji i będzie pełen projekt wykonawczy, proj. branżowe

i po nich detaliczny kosztorys, ale to będzie za kilka miesięcy, a inwestor już dziś potrzebuje

szacunków, bo musi podjąć szybkie decyzje finansowe związane z tą realizacją.

Przedstawiłem mu moją wstępną rachubę na podstawie wcześniejszych realizacji na 5 tys./ m2

stanu deweloperskiego i widzę, że jego granica bólu jest na 4 tys./ m2 bez basenu, szamba,

studni głębinowej, zagosp. działki i oczywiście bez wykończenia wnętrz pod klucz.

I tu konkretne pytania do tych "co zęby zjedli" na budowlance - czy Wasze oko ocenia te 4 tys./ m2

na realistyczne ?

Pow. netto ( bez basenu) 286 m2

Materiały: ściany piwnicy - bloczki bet. ew. pustaki bet. z szalunkiem traconym 15 cm. styro. i 12 cm. bloczka

osłłonowo pod cienką okładzinę kamienną z gnejsu.

Ściany parteru: Tynk gipsowy, Porotherm 25 Dryfix, 15 cm. wełny, elewacja półbale 6 x 25 cm. na ruszcie.

Stropy - 2 płyty zbrojone bez szaleństw konstrukcyjnych

Dachy jak widać proste dwuspadowe: wełna 30 cm. gont drewniany łupany.

Sporo okien, ale 3/4 to szklenia stałe nigdzie nie przekradzające 2.5 m wym szyby zespolonej trójszybowej.

Izolacje przeciwodne zwykłe lekkie - dobre warunki wodne na działce - grunt nośny przepuszczalny.

Będe bardzo wdzieczny za rzucenie okiem i rzeczone "sokole oko" :)

Pozdrawiam,

Michał

Parter 1.jpg

Piwnica 1.jpg

Poddasze 1.jpg

Dom Mazury.jpg

I uzupełnienie:

Powietrzna pompa ciepła plus zapasowy kocioł na solidne mrozy, podłogówka w całym domu.

Żadnej inteligentnej elektryki, automatyki rolet itp. czyli bez wodotrysków instalacyjnych.

Wentylacja basenu to oddzielny temat i nie wchodzi w cenę metra stanu deweloperskiego.

Inwestor napalony na rekuperację , czego delikatnie mówiąc nie podzielam. Także tu temat otwarty.

Widoczna miejscami cegła to tylko akcent estetyczny - osłonowa 12 cm.

• 4 weeks później...