Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

system alarmowy - księga lub protokół kontroli systemu - czy potrzebne?

Recommended Posts

Witajcie. Jestem tu nowa :) Nie wiem czy dobrą kategorię wybrałam do założenia wątku, jeśli nie to skierujcie mnie w odpowiednie miejsce. :)

Chciałam zapytać o 2 kwestie:

1) czy posiadacie w swoich domach systemy alarmowe i czy je regularnie konserwujecie (przez firmę zewnętrzną)? i powiązane z tym pytanie nr 2) czy orientujecie się, czy do ubezpieczenia w przypadku wystąpienia szkody potrzebny jest dokument poświadczający regularne serwisowanie systemu alarmowego?

Pytałam w pzu i oni twierdzą, że niby nie wymagają, ale może byc przydatne w przypadku szkody. No to juz nie wiem czy musi czy nie musi. Mi instalator wystawia zaświadczenie, że system przeszedł okresową kontrolę i że jest sprawny albo co wymieniono i tyle. A czy to wystarczy to nie wiem. Jakie macie w tym temacie doświadczenia?

• 2 weeks później...

W przypadku ubezpieczenia domu bądź mieszkania z systemem alarmowym szkoda nie ma tu nic do tego gdyż sam fakt posiadania alarmu może być brany jest pod uwagę przez ubezpieczyciela tylko w przypadku zniżek przy zawieraniu takowego ubezpieczenia.

Regularny serwis systemu musiał by być wpisany w umowie i od niego powinna być w tym przypadku uzależniona kontynuacja zniżki w ubezpieczeniu.

Także jeśli chodzi o abonament i opłatę pobieraną przez firmy ochroniarskie to często jego wielkość i pewne zapisy w umowie są uzależnione od przeglądu systemu.

Wiąże się to z darmowymi interwencjami oraz z fałszywym zadziałaniem alarmu.

• 4 years później...