ania_pika 29.12.2016 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Witajcie. Jestem tu nowa Nie wiem czy dobrą kategorię wybrałam do założenia wątku, jeśli nie to skierujcie mnie w odpowiednie miejsce. Chciałam zapytać o 2 kwestie: 1) czy posiadacie w swoich domach systemy alarmowe i czy je regularnie konserwujecie (przez firmę zewnętrzną)? i powiązane z tym pytanie nr 2) czy orientujecie się, czy do ubezpieczenia w przypadku wystąpienia szkody potrzebny jest dokument poświadczający regularne serwisowanie systemu alarmowego? Pytałam w pzu i oni twierdzą, że niby nie wymagają, ale może byc przydatne w przypadku szkody. No to juz nie wiem czy musi czy nie musi. Mi instalator wystawia zaświadczenie, że system przeszedł okresową kontrolę i że jest sprawny albo co wymieniono i tyle. A czy to wystarczy to nie wiem. Jakie macie w tym temacie doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 08.01.2017 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 W przypadku ubezpieczenia domu bądź mieszkania z systemem alarmowym szkoda nie ma tu nic do tego gdyż sam fakt posiadania alarmu może być brany jest pod uwagę przez ubezpieczyciela tylko w przypadku zniżek przy zawieraniu takowego ubezpieczenia. Regularny serwis systemu musiał by być wpisany w umowie i od niego powinna być w tym przypadku uzależniona kontynuacja zniżki w ubezpieczeniu.Także jeśli chodzi o abonament i opłatę pobieraną przez firmy ochroniarskie to często jego wielkość i pewne zapisy w umowie są uzależnione od przeglądu systemu.Wiąże się to z darmowymi interwencjami oraz z fałszywym zadziałaniem alarmu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tywymyvony 13.12.2021 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2021 Moim zdaniem alarm warto mieć, nawet dla samego siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts