Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mokro po deszczu ...

Recommended Posts

Witam,

Mam problem z którym jak narazie nikt mi nie pomógł - może brać forumowa pomoże.

Problem pojawił się po zamontowaniu okien - mianowicie po deszczu, nawet niewielkim (zwłaszcza od strony zachodniej gdzie najbardziej zacina) pod oknami jest mokro.

IMG_2808.jpg

Kierownik budowy (zarazem generalny wykonawca) zwalił winę na nieszczelność uszczelek w oknach. Na zorganizowanym spotkaniu - firma od okien vs kierownik okazało się, że to jednak nie jest wina okien. Montaż był dość dawno a kierownik do dnia dzisiejszego nie wyjaśnił mi przyczyny "mokrej podłogi" pod oknami. Jedyne co powiedział to, że po wykonaniu elewacji problem ma ustąpić i że taki stan rzeczy to normalka. Elewację planujemy wykonać w maju a wylewki w marcu i czy ta wilgoć może mieć wpływ na podłogę ?

Czy ktoś z forumowiczów jest mi w stanie odpowiedzieć czy to faktycznie stan normalny a jeżeli nie to co może być przyczyną ?

Podmurówka pod oknem: putak Ytong

Ściany: Porotherm dryfix

Pustak pod oknem nie jest w żaden sposób zabezpieczony od zewnetrznej strony.

Witam,

Mam problem z którym jak narazie nikt mi nie pomógł - może brać forumowa pomoże.

Problem pojawił się po zamontowaniu okien - mianowicie po deszczu, nawet niewielkim (zwłaszcza od strony zachodniej gdzie najbardziej zacina) pod oknami jest mokro.

[ATTACH=CONFIG]377067[/ATTACH]

Kierownik budowy (zarazem generalny wykonawca) zwalił winę na nieszczelność uszczelek w oknach. Na zorganizowanym spotkaniu - firma od okien vs kierownik okazało się, że to jednak nie jest wina okien. Montaż był dość dawno a kierownik do dnia dzisiejszego nie wyjaśnił mi przyczyny "mokrej podłogi" pod oknami. Jedyne co powiedział to, że po wykonaniu elewacji problem ma ustąpić i że taki stan rzeczy to normalka. Elewację planujemy wykonać w maju a wylewki w marcu i czy ta wilgoć może mieć wpływ na podłogę ?

Podmurówka pod oknem: putak Ytong

Pustak pod oknem nie jest w żaden sposób zabezpieczony od zewnetrznej strony.

Tak to jest z kierownikiem budowy który jednocześnie jest GW - do swojego błędu się nie przyzna.

Załóż folię na zewnętrzną część "pustaka" Ytoung tak aby cały "pusytak" i jego okolice zabezpieczyć (osłonić) od deszczu.

Folią przyduś do ziemi pustakami , cegłami itp.

Powinno pomóc.