NC_PC 30.12.2016 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 (edytowane) Post usunięty - oferty handlowe są pogwałceniem regulaminu forum. Edytowane 1 Stycznia 2017 przez Redakcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 31.12.2016 00:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 (edytowane) Zachęcam wszystkich planujących zainstalować tradycyjne ogrzewanie do zapoznania się tematem pomp ciepła.,Tutaj cała kotłownia dla domu 120mkw ze standardową izolacja:- pompa ciepła np. LG 9kW - zbiornik CWU 300L- sterowanie bezprzewodowe- elementy instalacyjne- robociznato koszt razem z montażem około 24tyś zł brutto, a koszty ogrzewania jakie możemy uzyskać na takiej pompie to około 1800 - 2300zł.To co reprezentujesz sobą jako CNC Marek Jankowski i jako sprzedawca pomp ciepła to szczyt bezczelności i kłamstwa.Dom 120m2 to potrzeby na energię do ogrzewania rzędu 6000kWh a to przy inwestycji ok.2500zł w kociołek elektryczny a nie jak proponujesz 24000zł w pompe ciepła daje rachunek za ogrzewanie 1800zl a z cwu 2400zł.Czemu robisz nieświadomych inwestorów za idiotów i kto Ci na to pozwala i za jaką kwotę ? Edytowane 31 Grudnia 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 31.12.2016 01:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 (edytowane) I z czym do ludzi CNC Marek Jankowski ?,ja od 4 lat grzeje pompą ciepła p-w,oczywiście nie pompą LG i rocznie nie przekraczam 1000zł za c.o+cwu:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-D%C4%85%C5%BCenie-do-spe%C5%82nienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszcz%C4%99dna-)&p=7135190&viewfull=1#post7135190A wiesz o czym to świadczy ? O Twoim braku wiedzy i totalnej ignoracji żeby nie napisać głupocie.Potrafisz jedynie głupio pisać swoją "papką marketingową" ogłupiając nie swiadomych inwestorów. Edytowane 31 Grudnia 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 31.12.2016 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 witam Zaraz zaraz. To ile w końcu to kosztuje ? 1000 czy 2300 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 31.12.2016 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 Tylko 2300zł za ogrzewanie i CWU uważam za strasznie dużo. To w nowym domu dla pompy chyba niewykonane ? Jak bym miał płacić 2300 to z węglem do końca życia zostanę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 31.12.2016 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 Dom 120m2 to potrzeby na energię do ogrzewania rzędu 6000kWh a to przy inwestycji ok.2500zł w kociołek elektryczny ..... Tyle że, zgodnie z obowiązującymi przepisami, takiego/tego domu nie można ogrzewać tylko czystą elektrycznością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.12.2016 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 to koszt razem z montażem około 24tyś zł brutto, a koszty ogrzewania jakie możemy uzyskać na takiej pompie to około 1800 - 2300zł. Strasznie drogo. Niższe koszty ogrzewania wychodzą mi prądem (gdybym grzał 100% prądem 1:1, ale muszę mieć w bilansie 49% ogrzewania domu z kominka, żeby mi się z aktualnym jeszcze dzisiaj EP domknęło). Nawet razem z kominem i kominkiem instalacja wyjdzie dużo taniej. http://kaizen.neostrada.pl/public/co+cwu_winner.png Komu takie ogrzewanie się zwróci? Że w przyszłym roku już EP się nie dopnie? No, trzeba dorzucić śmieciucha... tfu, kocioł na biomasę (najtańszy, tylko do wyliczeń) jak kominek na biomasę nie wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 31.12.2016 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 Tak się składa że ja akurat mam taki dom w planie, dokładnie 120 mkw powierzchni użytkowej, 102 mkw powierzchni zabudowy. Wyliczenia ze strony ciepłowłasciwe.pl . Bez żadnego naciągania w izolacji, to co planuję, dom został zakwalifikowany do kategorii B czyli energooszczędny (tak ledwo w sumie bo wyszło 39W/mkw), niestety moc grzewcza dla PC wyszła dość duża bo 11 kW (co+cwu) dla -20 st C. Zużycie na poziomie 11 900 kWh. Poniżej tabelka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 31.12.2016 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 (edytowane) witam Zaraz zaraz. To ile w końcu to kosztuje ? 1000 czy 2300 ?Gdyby facio był jarzący a nie jedynie uskuteczniał "papkę marketingową" to by odpowiedział i napisał,że zużycie energii na ogrzewanie a to się wiąże z PLN za nie,zależy od ilości energii jaką dom potrzebuje i którą trzeba mu dostarczyć.Tylko 2300zł za ogrzewanie i CWU uważam za strasznie dużo. To w nowym domu dla pompy chyba niewykonane ? No dokładnie,to by znaczyło zużycie energii w ilości 7600kWh a biorąc pod uwagę COP wyszłoby,że dom potrzebuje na c.o+cwu 22800kWh a to stara rudera tyle potrzebuje a nie nowy dom 120m2.Ale w tym właśnie widać "fachowość" tegoż sprzedawcy.Dla zainteresowanych pompa ciepła ma zamontowane w razie czego wspomaganie 4kW wiec temperatura nawet -22st.C czy wiatr jej nie straszne. WIATR ????? Edytowane 31 Grudnia 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 31.12.2016 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 CNC, strasznie drogo i kiepska reklama. moja kotłownia za 3 tys. zł dała rok temu rachunki rzędu 1300 zł za CO i CWU grzane w taniej taryfie grzałkami, w domu 22°C, CWU to prysznic dla trzech osób. myślę że przy przeciętnym poprawnie wybudowanym dzisiaj domu wyszłoby maksymalnie dwa razy drożej przy takim systemie grzewczym jak mój a inwestycja 8 razy mniejsza niż ta twoja pompa. twój post to tylko pożywka dla sprzedawców kotłów węglowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 31.12.2016 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 CNC, strasznie drogo i kiepska reklama. moja kotłownia za 3 tys. zł dała rok temu rachunki rzędu 1300 zł za CO i CWU grzane w taniej taryfie grzałkami, w domu 22°C, CWU to prysznic dla trzech osób. myślę że przy przeciętnym poprawnie wybudowanym dzisiaj domu wyszłoby maksymalnie dwa razy drożej przy takim systemie grzewczym jak mój a inwestycja 8 razy mniejsza niż ta twoja pompa. twój post to tylko pożywka dla sprzedawców kotłów węglowych Pozwolę się z Tobą nie zgodzić w pełni. Otóż mój dom ciut większy od Twego i ocieplony standardowo/przeciętnie ma wyliczone przez Asolta zapotrzebowanie na samo ogrzewanie 10000kWh z haczykiem, więc grzejąc czystym prądem wychodzi wg taryfy mego dostawcy (PGE) minimum 3200pln. Do tego doliczmy minimum 3 prysznice dziennie dla mieszkańców, itp. W swoich dyskusjach powinniście brać pod uwagę to, że czyta Was cała Polska a nie tylko część pł-zach. gdzie mrozy są taką rzadkością jak u mnie kozice górskie. Nie staję po stronie CNC, ale bądźcie obiektywni, bo na razie wygląda na to, że próbujecie wykosić konkurencję dla panasa. CNC nawet moim zdaniem laika, trochę źle podlicza potrzeby domów na obciążenie ciplne, ale w tym go poprawiajćie a nie w tym, że jego lg jest be i już. Pozdrawiam wszystkich i życzę aby kolejny rok nie był gorszy od mijającego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 31.12.2016 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 (edytowane) Pozwolę się z Tobą nie zgodzić w pełni.Otóż mój dom ciut większy od Twego i ocieplony standardowo/przeciętnie ma wyliczone przez Asolta zapotrzebowanie na samo ogrzewanie 10000kWh z haczykiem,Plus do tego ok.3000-4000kWh na cwu i zużycie energii dla domu ok.150m2 to ok.13000-14000kWh a nie jak pisze CNC 23000kWh dla domu 120m2.Mówiłem,że stara rudera tyle potrzebuje a nie nowy dom.A 13000kWh przy COP da ok.4000kWh a to 1200zł do ciągle nie 1800-2300zł.Facet zyje w jakimś zacofanym świecie...i weź tutaj takiego "fachofca" i kup od niego pompę Edytowane 31 Grudnia 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 31.12.2016 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 Pozwolę się z Tobą nie zgodzić w pełni. Otóż mój dom ciut większy od Twego i ocieplony standardowo/przeciętnie ma wyliczone przez Asolta zapotrzebowanie na samo ogrzewanie 10000kWh z haczykiem, więc grzejąc czystym prądem wychodzi wg taryfy mego dostawcy (PGE) minimum 3200pln. Do tego doliczmy minimum 3 prysznice dziennie dla mieszkańców, itp. W swoich dyskusjach powinniście brać pod uwagę to, że czyta Was cała Polska a nie tylko część pł-zach. gdzie mrozy są taką rzadkością jak u mnie kozice górskie. Nie staję po stronie CNC, ale bądźcie obiektywni, bo na razie wygląda na to, że próbujecie wykosić konkurencję dla panasa. CNC nawet moim zdaniem laika, trochę źle podlicza potrzeby domów na obciążenie ciplne, ale w tym go poprawiajćie a nie w tym, że jego lg jest be i już. Pozdrawiam wszystkich i życzę aby kolejny rok nie był gorszy od mijającego. OK, ale ty masz dom w Białymstoku, CNC działa na Pomorzu. ty jesteś świadomy, użytkownicy forum nie - jak zobaczą 2300 PLN za ogrzewanie domu 120 m2 pompą ciepła za 24 kPLN to zrezygnują z tego wynalazku i wstawią kocioł na ekogroszek. tak zrobiłby mój sąsiad i 90% budująych domy w mojej okolicy. za 20 tys. zł można tak doizolować dom na Pomorzu, że taniej wyjdzie ogrzewanie w taniej taryfie grzałką niż tą PC. zresztą spójrz na Twój dom. wyliczyłeś CO 3200 zł, do tego dodaj max 1000 zł na CWU (wg mnie niemożliwe przy prysznicu). 4200 zł - podziel przez COP 3 i wychodzi ile? 1400 zł, ale nie na Pomorzu, tylko w na wschodzie i to przy większym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.12.2016 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 (edytowane) Ty mi tabelkę to ja Ci też tabelkę: [ATTACH=CONFIG]377200[/ATTACH] Nie widzę tabelki. Widzę wykres słupkowy. Nie wiadomo co pokazujący na dobrą sprawę. W przyszłym roku EP to maksymalnie 95kWh/m2/r co przy ogrzewaniu PC daje zapotrzebowanie na EK na poziomie takim samym. 95kWh/m2/r x 120m2 to 11,4MWh/m2/r. Koszt takiej ilości prądu przy grzaniu 1:1 w tańszej strefie to 3762 zł a przy PC o średnim COP 3.0 to 1254zł. Jakim cudem zatem wyszło Ci, że ogrzanie takiego domu (podkreślam, to MINIMUM jakie musi spełniać dom już jutro) 1800-2300 zł? Grzanie tylko w drogiej strefie? Bo wtedy wyjdzie w okolicach Twojej górnej granicy (nawet dla G11 wychodzi mniej niż 2300zł) Tym bardziej nie rozumiem zachwalania, że to tak tanio. Czy może ta PC średnio w roku nie wyciągnie COP 3.0? Czyli już przy najsłabiej ocieplonym domu o powierzchni 120m2, ta PC będzie się zwracała 8 lat w porównaniu do grzania prądem. http://kaizen.neostrada.pl/public/120m_ep_95.png Jak nieczytelne - to prawoklik i "pokaż obrazek" Mój ma mieć 5m2 mniej i zużywać połowę tego ciepła (ale już widzę, że do wyliczeń OZC przyjęto prawie 3x więcej CWU, niż zużywam). Edytowane 31 Grudnia 2016 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 31.12.2016 14:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 Nie widzę tabelki. Widzę wykres słupkowy. Nie wiadomo co pokazujący na dobrą sprawę. W przyszłym roku EP to maksymalnie 95kWh/m2/r co przy ogrzewaniu PC daje zapotrzebowanie na EK na poziomie takim samym. 95kWh/m2/r x 120m2 to 11,4MWh/m2/r. Koszt takiej ilości prądu przy grzaniu 1:1 w tańszej strefie to 3762 zł a przy PC o średnim COP 3.0 to 1254zł. Jakim cudem zatem wyszło Ci, że ogrzanie takiego domu (podkreślam, to MINIMUM jakie musi spełniać dom już jutro) 1800-2300 zł? Grzanie tylko w drogiej strefie? Bo wtedy wyjdzie w okolicach Twojej górnej granicy (nawet dla G11 wychodzi mniej niż 2300zł) Tym bardziej nie rozumiem zachwalania, że to tak tanio. Czy może ta PC średnio w roku nie wyciągnie COP 3.0? Czyli już przy najsłabiej ocieplonym domu o powierzchni 120m2, ta PC będzie się zwracała 8 lat w porównaniu do grzania prądem. http://kaizen.neostrada.pl/public/120m_ep_95.png Jak nieczytelne - to prawoklik i "pokaż obrazek" Mój ma mieć 5m2 mniej i zużywać połowę tego ciepła (ale już widzę, że do wyliczeń OZC przyjęto prawie 3x więcej CWU, niż zużywam). Liczysz coś i tak zapomniałeś o jednym. Jeżeli masz dom o zapotrzebowaniu 7kW przy -20st.C!, czyli mniej więcej standardowy. tutaj opis i obliczenia dla takiego domu: http://cieplowlasciwie.pl/wynik/1ysg Czyli przy temperaturze -20st.C na zewnątrz masz zamiar mu dostarczyć 168kWh w 10 godzin taniego prądu. Bo Ty planujesz grzać tylko w taniej taryfie dlatego takie różowe wyliczenia pokazujesz. Czyli przyłącze elektryczne jakie musi mieć na budynek to około 30kW!!!! takie przyłącza to mają fabryki. Pomyślałeś o tym jeszcze że żeby zgromadzić 168kWh w podłodze jako akumulator musisz ja rozgrzać do ponad 40st.C!!! Przecież to kurde nie możliwe. Chyba ze chcesz mieć w domu w nocy 28st.C a w dzień 20st.C opcja druga możesz sobie zamontować bufory wodne i grzać je tyle że: Żeby zgromadzić 168kWh ciepła potrzebujesz bufor 2000L zagrzać do temperatury 90st.C!!! i musisz to zrobić grzałką 17kW! Żeby zmieścić się tanim prądzie. Super pomysł. Bo Ty sobie rysujesz tabelki i Ci wychodzi, a ja dokładam do tego jeszcze praktykę i wiem gdzie jest problem. A to wszystko bo moje budynki już kilka zim gdzie temp była -15st.C i niżej przeżyły. Wracając do obliczeń zapotrzebowania budynku. Temat trochę wcześniejszy, że niby na ogrzewanie budynku potrzeba 10tyś kWh ciepła i za 1000zł da się to zrobić. Super twierdzenie, tylko niech potem taki ktoś weźmie umowę i napisze inwestorowi że zapłaci za ogrzewanie 1000zł nie więcej. Starzy instalatorzy od kotłów coś o tym wiedzą, żaden Ci nie podpisze na umowie że spalisz 2 tony węgla za 1600zł i nic więcej. Budynek 120mkw w 3strefie klimatycznej izolowany 15cm styropianu w ścianach i na podłodze, 25cm wełny w dachu, temp wewnętrzna 23st.C 4 osoby w domu, głównie prysznice czasem kąpiel. Taki budynek potrzebuje 7kW przy -20st.C czyli 14 759kWh = 53GJ Do tego należy doliczyć jeszcze zapotrzebowanie na ciepłą wodę gdzie jak założymy 4 osoby i średnie zużycie 50L/osoba to potrzebujemy dodatkowe jakieś 2500kWh Łącznie mamy 17259kWh jak pompa ciepła, będzie miała na ogrzewanie i produkcję ciepłej wody użytkowej średnie COP około 3,3 to zużyjemy na to około 5230kWh energii elektrycznej. Jak uda nam się 75% w taniej a 25% w droższej taryfie to rachunek wyjdzie nam 1215zł + 877zł = 2092zł. Gdzie szukać ewentualnych oszczędności? zmniejszyć temperaturę wewnątrz do 22st.C będzie taniej o jakieś 10%. więcej taniej taryfy: np. 90%/10% wyjdzie nam 1459zł + 350zł = 1809zł. Montaż rekuperacji, lepsza izolacja, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JUG 31.12.2016 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 Dla poparcia zawartej treści ale tez prośba o odpowiedź na zawarte poniżej pytanie.Od siedmiu lat jestem użytkownikiem pompy ciepła Aktualnie korzystam z taryfy G12w wcześniej G12g.Myślę,że osiągnąłem dobre parametry użytkowe.Ogrzanie 1m2 to pobór ok 18- 19 kWh/rok (140 m2 pow. uzyt 160 m2 po podłogach +dogrzewany garaż 32 m2) .Wszystkie parametry użytkowe mam precyzyjnie odnotowane i wyliczone na przestrzeni lat a ostatni rok szczególnie. Sr. zużycie prądu na cały dom 26,12 kWh i 10,40 zł/dzień w tym pompa odpowiednio 11,29 kWh i 4,47 zł/dzień. Udokumentowane w Exel-u. . Ponieważ mam dobrze izolowany dom(przenikalność Uk ok 0,16-0,18) zastanawiam się czy można jeszcze osiągnąć oszczędności poprzez pracę pompy tylko w czasie drugiej taryfy.. Jeśli ktoś ma doświadczenia w tej materii proszę o informacje. P.S.W tym roku osiągnęłam dodatkowe niezłe oszczędności na dostawie energii (wcześniej Tauron). Srednio kiWh przez pełny rok to 0,3917 zł. na pompie zaś cały dom 0,3983 zł brutto ze wszystkimi opłatami(całkowity koszt pompy to 1635 zł/rok.)Jeśli jest ktoś zainteresowany służę doświadczeniem. Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 31.12.2016 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 Liczysz coś i tak zapomniałeś o jednym. Jeżeli masz dom o zapotrzebowaniu 7kW przy -20st.C!, czyli mniej więcej standardowy. tutaj opis i obliczenia dla takiego domu: http://cieplowlasciwie.pl/wynik/1ysg Czyli przy temperaturze -20st.C na zewnątrz masz zamiar mu dostarczyć 168kWh w 10 godzin taniego prądu. Bo Ty planujesz grzać tylko w taniej taryfie dlatego takie różowe wyliczenia pokazujesz. Czyli przyłącze elektryczne jakie musi mieć na budynek to około 30kW!!!! takie przyłącza to mają fabryki. Pomyślałeś o tym jeszcze że żeby zgromadzić 168kWh w podłodze jako akumulator musisz ja rozgrzać do ponad 40st.C!!! Przecież to kurde nie możliwe. Chyba ze chcesz mieć w domu w nocy 28st.C a w dzień 20st.C opcja druga możesz sobie zamontować bufory wodne i grzać je tyle że: Żeby zgromadzić 168kWh ciepła potrzebujesz bufor 2000L zagrzać do temperatury 90st.C!!! i musisz to zrobić grzałką 17kW! Żeby zmieścić się tanim prądzie. Super pomysł. Bo Ty sobie rysujesz tabelki i Ci wychodzi, a ja dokładam do tego jeszcze praktykę i wiem gdzie jest problem. A to wszystko bo moje budynki już kilka zim gdzie temp była -15st.C i niżej przeżyły. Wracając do obliczeń zapotrzebowania budynku. Temat trochę wcześniejszy, że niby na ogrzewanie budynku potrzeba 10tyś kWh ciepła i za 1000zł da się to zrobić. Super twierdzenie, tylko niech potem taki ktoś weźmie umowę i napisze inwestorowi że zapłaci za ogrzewanie 1000zł nie więcej. Starzy instalatorzy od kotłów coś o tym wiedzą, żaden Ci nie podpisze na umowie że spalisz 2 tony węgla za 1600zł i nic więcej. Budynek 120mkw w 3strefie klimatycznej izolowany 15cm styropianu w ścianach i na podłodze, 25cm wełny w dachu, temp wewnętrzna 23st.C 4 osoby w domu, głównie prysznice czasem kąpiel. Taki budynek potrzebuje 7kW przy -20st.C czyli 14 759kWh = 53GJ Do tego należy doliczyć jeszcze zapotrzebowanie na ciepłą wodę gdzie jak założymy 4 osoby i średnie zużycie 50L/osoba to potrzebujemy dodatkowe jakieś 2500kWh Łącznie mamy 17259kWh jak pompa ciepła, będzie miała na ogrzewanie i produkcję ciepłej wody użytkowej średnie COP około 3,3 to zużyjemy na to około 5230kWh energii elektrycznej. Jak uda nam się 75% w taniej a 25% w droższej taryfie to rachunek wyjdzie nam 1215zł + 877zł = 2092zł. Gdzie szukać ewentualnych oszczędności? zmniejszyć temperaturę wewnątrz do 22st.C będzie taniej o jakieś 10%. więcej taniej taryfy: np. 90%/10% wyjdzie nam 1459zł + 350zł = 1809zł. Montaż rekuperacji, lepsza izolacja, itd. CNC, wypisujesz bzdury. obciążenie cieplne zawsze jest większe na papierze niż w rzeczywistości. dom o obciążeniu 7 kW z grzałkami 12 kW spokojnie da radę. przyłącze elektryczne kosztuje 70-80 zł/kW. u mnie wystarcza 18 kW z zabezpieczeniem 32 A. nie masz pojęcia o grzaniu akumulacyjnym. po co chcesz grzać wylewkę do 40°C? wiesz jaką pojemność cieplną ma dom murowany, że takie bzdury wypisujesz? mam obciążenie 3,2 kW, czyli dwa razy mniej niż Twoje 7 kW. nigdy nie potrzebowałem temperatur zasilania wyższych niż 30°C, nigdy też nie grzałem pełnych 10 godzin taniej taryfy moją grzałka 6 kW, poza początkiem sezonu grzewczego, gdzie trzeba wstępnie rozgrzać wychłodzoną podłogę. co to za bzdura z przeliczaniem zapotrzebowania z obciążenia (pogrubione)? jak na to wpadłeś? poza tym jeśli już raz na 5 lat się zdarzy że temperatura spadnie na kilka dni do -20°C to można to obskoczyć grzałką w drogiej taryfie. nie warte inwestycji 20 tys. zł więcej w bardziej awaryjne urządzenie. nie jestem przeciwnikiem pomp ciepła, wręcz zwolennikiem, ale wg mnie powinieneś lepiej przemyśleć co piszesz. no i uważam, że lepiej zainwestować w izolację, stolarkę i wentylację, mieć rachunki jak przy PC a zakup PC odłożyć na później - jeśli energia zdrożeje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 31.12.2016 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 i jeszcze pytanie - czy w koszcie ogrzewania PC 2 tys. zł jest koszt przeglądu gwarancyjnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 31.12.2016 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 (edytowane) Dla poparcia zawartej treści ale tez prośba o odpowiedź na zawarte poniżej pytanie.Od siedmiu lat jestem użytkownikiem pompy ciepła I dlatego specjalnie się dzisiaj zarejestrowałeś/łaś na forum i swój pierwszy post taki natrzaskałeś...Ludzie to już mają nasrane w głowach mysląc i udając idiotów,że ktoś się nabierze na to.Ja jestem użytkownikiem pompy ciepła od 4 lat no i co ? I wiem o czym pisze...Myślę,że osiągnąłem...P.S.W tym roku osiągnęłam....I zastanów się kim jesteś,kobietą,facetem czy obojnakiem ?Może żoną naciągacza ?P.S.Ja mam obciązenie cieplne 3,5kW w domu budowanym 6 lat temu. Edytowane 31 Grudnia 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 31.12.2016 15:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 CNC, wypisujesz bzdury. obciążenie cieplne zawsze jest większe na papierze niż w rzeczywistości. dom o obciążeniu 7 kW z grzałkami 12 kW spokojnie da radę. przyłącze elektryczne kosztuje 70-80 zł/kW. u mnie wystarcza 18 kW z zabezpieczeniem 32 A. nie masz pojęcia o grzaniu akumulacyjnym. po co chcesz grzać wylewkę do 40°C? wiesz jaką pojemność cieplną ma dom murowany, że takie bzdury wypisujesz? mam obciążenie 3,2 kW, czyli dwa razy mniej niż Twoje 7 kW. nigdy nie potrzebowałem temperatur zasilania wyższych niż 30°C, nigdy też nie grzałem pełnych 10 godzin taniej taryfy moją grzałka 6 kW, poza początkiem sezonu grzewczego, gdzie trzeba wstępnie rozgrzać wychłodzoną podłogę. co to za bzdura z przeliczaniem zapotrzebowania z obciążenia (pogrubione)? jak na to wpadłeś? poza tym jeśli już raz na 5 lat się zdarzy że temperatura spadnie na kilka dni do -20°C to można to obskoczyć grzałką w drogiej taryfie. nie warte inwestycji 20 tys. zł więcej w bardziej awaryjne urządzenie. nie jestem przeciwnikiem pomp ciepła, wręcz zwolennikiem, ale wg mnie powinieneś lepiej przemyśleć co piszesz. no i uważam, że lepiej zainwestować w izolację, stolarkę i wentylację, mieć rachunki jak przy PC a zakup PC odłożyć na później - jeśli energia zdrożeje. masz dom, prawie pasywny, 3,2 kW czyli możesz grzać, suszarką w łazience, przy -20st.C potrzebujesz 77kWh, ciepła i faktycznie tyle to pewnie uda Ci się zakumulować w betonie a i pewnie masz jeszcze płytę grzewczą czyli jakieś 10cm betonu albo więcej. A standardowa wylewka to 6cm spróbuj w tym akumulować 170kWh! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts