Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie pompą ciepła domu 120mkw za 1800zł/rocznie razem z CWU

NC_PC

Recommended Posts

@ Kaizen

Mam OZC na poziomie 7,1kw bez CWU i zuzycie na poziomie 11000 kwh bez cwu. Rodzinka 2+ 2. Uwazasz ze taniej bedzie grzac czystym pradem ? Nowy dom, postawiony w 2016 od lutego 2017 ruszam z wykonczeniem. Podloga 20 styro, sciany z bk + 25 styro, sufit 40 cm welna, okna uw~8.

U mnie niestety zuzywa sie duzo wody i moim zdaniem PC to dla mnie dobry wybor.

Dodam ze liczy sie dla mnie komfort cieplny a nie tylko oszczednosci. Inwestycja w grzanie tylko pradem moze i jest fajna ale jak bedziemy grzali tylko w 2 T. W momencie wejscia w pierwsza taryfe bo np zonie bedzie za chlodno zdecydowanie podnosi miesieczny koszt, a przy PC tylko minimalnie.

Ja akurat jestem z tych uzytkownikow ktorzy wola wydac na poczatku i placic mniej pozniej.

Dyskusja poszla w zla strone bo zamiast ciekawostek dla takich zielonych ludkow jak ja czytam tylko obrzucanie sie blotem.

Pozdrawiam

Robiłeś OZC?

Jakiej powierzchni użytkowej masz dom?

• Odpowiedzi 95
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Uwazasz ze taniej bedzie grzac czystym pradem ?

Grzać na pewno nie będzie taniej. Pytanie, kiedy zwróci się koszt instalacji PC. I jakie będą dodatkowe koszty utrzymania leciwej już PC na chodzie.

Prawdopodobnie PC za 25K zwróci Ci się po ok. 10 latach w porównaniu do grzania prądem 1:1 przy 80% zużycia w tańszej strefie.

IMO to jest na granicy opłacalności.

Grzać na pewno nie będzie taniej. Pytanie, kiedy zwróci się koszt instalacji PC. I jakie będą dodatkowe koszty utrzymania leciwej już PC na chodzie.

Prawdopodobnie PC za 25K zwróci Ci się po ok. 10 latach w porównaniu do grzania prądem 1:1 przy 80% zużycia w tańszej strefie.

Granica opłacalnosci uzalezniona jest od kosztów energii, kosztów instalacji przy grzaniu czystym prądem, kosztem pompy, zuzycia całkowitego na cwu i co. Inna opłacalnosc bedzie w Tauronie inna w PGE. Bez dokładnych danych jest to tylko gdybanie i przypuszczenia.

On też sprzedaje pompy. Ale używane . Sprowadza je ze Szwecji i wciska każdemu komu się tylko da. Czy nowoczesne budownictwo czy stare, bez znaczenia. A jak coś nie po jego myśli , to wycina zdania swoich postów i cytuje np Ciebie. Także uważaj na typka ( kolesia malinowego) . Już dawno ignoruje takich kolesi. Włażą wszędzie i robią kibel.

Szczerze mówiąc dopiero teraz się dowiaduje o jego "działalności" więc chyba taki natarczywy nie jest.

Wysyłam tą informację dla poparcia zawartej treści ale też z prośbą o odpowiedź na zawarte poniżej pytanie.

Od siedmiu lat jestem użytkownikiem pompy ciepła Aktualnie korzystam z taryfy G12w wcześniej G12g.Myślę,że osiągnąłem dobre parametry użytkowe.Ogrzanie 1m2 to pobór poniżej 20 kWh/rok (170 m2 pow. użytkowej + dogrzewany garaż 27 m2 razem 197 m2)

Dom pasywny zaczyna się od 15 kWh/m2 w dół .

Wszystkie parametry użytkowe mam precyzyjnie odnotowane i wyliczone na przestrzeni lat a ostatni rok szczególnie. Sr. zużycie prądu na cały dom 26,12 kWh to daje 10,11 zł/dzień 10,70 zł z opłatami handlowymi w tym pompa odpowiednio 11,29 kWh z ciepłą wodąi 4,33 zł/dzień 4,59 zł z opłatami.Samo ogrzewanie z opłatami ok. 3,80 zł/dzień Udokumentowane kilkudziesięciu pomiarami w całym 2016 roku w Exel-u z uwzględnieniem rożnych wyliczeń.Telefonicznie potwierdziłem to na koniec roku u dostawcy energii i dystrybutora. przesyłu. Czekam na fakturę.

. Ponieważ mam dobrze izolowany dom(przenikalność Uk ok 0,16-0,18) zastanawiam się czy można jeszcze osiągnąć oszczędności poprzez pracę pompy tylko w czasie pracy drugiej taryfy.. Jeśli ktoś ma doświadczenia w tej materii proszę o informacje.Biorę pod uwagę fotovoltaikę oraz baterie Tesli ale najpierw chcę zobaczyć czy w prostszy sposób mozna coś zaoszczędzić.

P.S.

W tym roku osiągnęłam dodatkowe niezłe oszczędności na dostawie energii (wcześniej Tauron). Średnio kiWh przez pełny rok to 0,4067 zł. na pompie zaś cały dom 0,4098 zł brutto ze wszystkimi opłatami(całkowity koszt pompy to 1635 zł/rok wtym samo ogrzewanie 1350-1380 zł.)

Jeśli jest ktoś zainteresowany służę doświadczeniem.

W miedzy czasie rozmawiałem z kilkoma autorytetami w tej dziedzinie i w istocie najlepszy kierunek to fotovoltaika tym bardziej że w moim regionie ma byc uruchomiony program OZE ze zwrotem 85% inwestycji. Więc jak słusznie piszesz nie ma co kombinować Ale dzieki za komentarz.

Pozdrawiam

Granica opłacalnosci uzalezniona jest od kosztów energii, kosztów instalacji przy grzaniu czystym prądem, kosztem pompy, zuzycia całkowitego na cwu i co. Inna opłacalnosc bedzie w Tauronie inna w PGE. Bez dokładnych danych jest to tylko gdybanie i przypuszczenia.

Dostawcę prądu masz tego samego niezależnie, czy grzejesz 1:1, czy PC. Jak ktoś podaje globaplne zużycie kWh na ogrzewanie, to nie ma większego znaczenia, czy to na CO, czy CWU, bo średnio COP chyba wyjdzie podobny dla CO i CWU (niby dla CWU powinno być słabiej, bo do wyższej temperatury grzanie, a z drugiej strony to przez znaczą część sezonu nadrabia grzaniem w wyższych temperaturach otoczenia).

Oczywiście, że to szacunki i jeden pad sprężarki wywala wszystko do góry nogami. Pewnie, że można podstawić do zestawienia taryfę promocyjną Duonu, gdzie w tańszej strefie jest prąd darmowy. Sprzedawcę prądu można zmienić w każdej chwili, a przesył wcale tak bardzo się nie różni.

heh nie podważalem zadnych wyliczeń, nie odnosilem sie do zadnego eop121 tylko do twojego kpiacego zdania ze 15 cm na scianach w podlodze i 25 na dachu to prawie ze sredniowiecze , nie manipuluj, te grubosci z najlepszym wspolczynnikiem wiesz jakie ci moga dac wyniki?

Tak, to był opis i entuzjastyczna ocena ocieplenia,z którego wyszło EP (BTW co to eop?) 121.

Ze średniowieczem to nie manipulacja? Nic takiego nie pisałem - tylko że takie wyniki były niedopuszczalne w domach budowanych od pewnego czasu.

Tak, to był opis i entuzjastyczna ocena ocieplenia,z którego wyszło EP (BTW co to eop?) 121.

Ze średniowieczem to nie manipulacja? Nic takiego nie pisałem - tylko że takie wyniki były niedopuszczalne w domach budowanych od pewnego czasu.

nie bądz taki "mundry" pisalem na tel na szybko i wskoczyla mi literka przy EP... jak nie wiesz co pisales i z czego kpiles to przeczytaj swoje posty bo udajesz eksperta a potem mydlisz oczy o czym pisales... kpiles z ocieplenia, a nie zadales sobie trudu sprawdzic a moze i nie masz pojecia o tym do jakich warunkow bylo to ozc na tej stronce liczone i nie bede ci tego ulatwial ekspercie z bożej łaski

Dostawcę prądu masz tego samego niezależnie, czy grzejesz 1:1, czy PC

I dlatego ma to znaczenie, róznica w kosztach przy grzaniu czystym prądem czy PC jest rózna w zaleznosci od dystrybutora i sprzedawcy, tam gdzie koszt energii jest mniejszy mniejsza jest róznica miedzy roznymi rodzajami grzania, tam gdzie drozej róznica jest wieksza czyli zakładając takie same koszty inwestycyjne (dla uproszczenia)

opłacalnosc PC będzie mniejsza tam gdzie tansza energia , a wieksza gdzie energia drozsza.

I dlatego specjalnie się dzisiaj zarejestrowałeś/łaś na forum i swój pierwszy post taki natrzaskałeś...Ludzie to już mają nasrane w głowach mysląc i udając idiotów,że ktoś się nabierze na to.Ja jestem użytkownikiem pompy ciepła od 4 lat no i co ? I wiem o czym pisze...I zastanów się kim jesteś,kobietą,facetem czy obojnakiem ?Może żoną naciągacza ?P.S.Ja mam obciązenie cieplne 3,5kW w domu budowanym 6 lat temu.

Nie bardzo rozumiem dlaczego mnie obrażasz.

Wiem co napisałem i jak pewnie doczytałeś mam to udokumentowane. Nie zależy mi na tym aby cię przekonywać ale poważnie zainteresowanym chętnie przedstawię fakty choc jest to informacja przy okazji bo o co innego pytałem. W miedzy czasie dostałem z profesjonalnych źródeł sugestie w tej kwestii..Po otrzymaniu ostatnich faktury za 2016 r będzie to potwierdzenie tego co napisałem. Na tą chwilę uzgodniłem te wartości tel z dostawcą energii i przesyłu. A te pokrywają sie z moimi danymi więc wiem o czym mówię. Z pewnością bym tego wyniku nie osiągnął. Jednym z argumentów niech będzie informacja, ze mam 50 cm mury(36,5 cm Ytong + wełna 12 cm Rockwool i tynk)

Pozdrawiam

Pozdrawiam

Robilem ozc podalem wyzej jakie uzyskalem dane.

Dochodzimy do sedna sprawy - co ma mi sie zwrocic ? Powtarzam po raz kolejny - w ogrzewaniu nic nie ma mi sie zwracac. Chce uzyskac relatywnie niskie wydatki roczne w sstosunku do inwestycji. Wychodzac z zalozenia ze cos sie musi zwrocic to postawilbym sobie koze i palil paletami i smieciami bo bedzie taniej. Zgadzam sie z Toba ze grzanie pradem 1:1 jest fajne - ale tylko w konkretnych przypadkach i przy 100% pewnosci taryf i cen pradu bo jak sie przeliczysz i bedziesz grzal w drogiej to juz wesolo nie bedzie. Ja nie mam zamiaru myslec na etapie budowy domu ze uzalezniam sie z gory od grzania w godzinach 22-6. Wole zalozyc ze bede grzal jak chce a pozniej w miare mozliwosci pokombinowac i ewentualnie przyoszczedzic nientracac na komforcie. Inwestycja rzedu 27k za kotlownie to moim zdaniem bardzo korzystne rozwiazanie. Bylem zwolennikiem ekogroszku - zrobienie sensownej kotlowni z groszkiem to koszt 12-15k. Do tego syf i dyganie workow. Stwierdzilem ze bedzie propanz butla w ziemi. Wstepne wyceny z dobrym piecem i gotowa kotlownia 22-25k. Na minus szalejace ceny gazu i niepewnosc rocznych rachunkow. Wiec co jest dla mnie idealnym rozwiazaniem ? Wlasnie PC i doszedlem do tego poprzez to forum. Niestety czytajac nagonke ze grzanie pradem 1:1 jest zajebiste a PC montuja tylko frajerzy do mnie nie przemawia. Wszystko zalezy od checi inwestora i doradztwie instalatora. Nie dziwie sie cnc ze zacheca do pc - tez uwazam ze to zajebiste rozwiazanie dla wiekszosci ludkow ktorzy mysla o ekogrochu, a nie dla kilkunastu ktorzy mysla o grzaniu pradem. Rozumiesz roznice ? Ludzie nie lubia ograniczen, a w przypadku grzania czystym pradem z gory nastawiasz sie na ograniczenia. Takie jest moje zdanie - kogos kto dopiero wgryza sie w temat i jest na etapie wyboru.

...Nie dziwie sie cnc ze zacheca do pc - tez uwazam ze to zajebiste rozwiazanie dla wiekszosci ludkow ktorzy mysla o ekogrochu, a nie dla kilkunastu ktorzy mysla o grzaniu pradem. Rozumiesz roznice ? Ludzie nie lubia ograniczen, a w przypadku grzania czystym pradem z gory nastawiasz sie na ograniczenia. Takie jest moje zdanie - kogos kto dopiero wgryza sie w temat i jest na etapie wyboru.

W przypadku grzania czystym prądem za pomocą bufora z grzałkami i wezownicą cwu nie ma zadnych ograniczeń powtórzę zadnych ograniczen. Minus jest taki ze koszty są wieksze niz przy PC nawet przy uwzględnieniu faktu ze dzieki buforowi mamy zuzycie 100% w II taryfie. Koszt II taryfy jest najnizszy w Tauronie i dlatego wszyscy ci którzy są na terenie innych dystrybutorów a w szczegolnosci PGE gdzie róznica w G12w II taryfie dochodzi do 8 gr, są jakby w mniej komfortowej sytuacji dla takiego grzania, z drugiej strony opłacalnosc PC w ich przypadku jest wieksza.

Panowie wybaczcie że was zaniedbałem, ale pracowałem.

Co do kolegi Kaizen, to gdyby faktycznie wszyscy tak budowali że dom 120mkw potrzebuje 11400kWh ciepła na rok razem z CWU,

to pewnie grzanie prądem miało by dużo większe uzasadnienie. Posadzka akumulacyjna, tania taryfa utrzymująca ciepło i wtedy trzeba się pogodzić tak jak kolega powyżej pisze z grzaniem w godzinach 22-6 gdzie mogą występować wahania temperatury tym bardziej gdy na zewnątrz będzie zimno.

Ale instalacja tania i prosta.

Te wyliczenia o których pisałeś łatwiej uzyskać w I strefie klimatycznej, ale strefy IV i V to już problem(a raczej spory koszt) by wybudować taki dom.

Niestety w Polsce większość domów w Polsce powstaje tak jak pisałem jako raczej energożerne a nie energooszczędne i tutaj niestety dużo z tym nie zrobimy bo Polak zawsze chce jak najtaniej.

Świadomość osób udzielających się na tym forum jest już spora, ale nie ukrywajmy jest nas mało, i większość buduje niezgodnie z dzisiejszymi wymogami.

Dlatego uważam że grzanie prądem jest na chwilę obecną dla osób bardzo świadomych tego co robią, i na co się decydują i jak najbardziej jest sensowne ale tylko w wybranych przypadkach.

Tobie kolego Kaizen dziękuję za trochę informacji prawnych bo naprawdę były mi przydatne.

Mam nadzieję iż moje informacje na temat tego jak wygląda aktualny standard budownictwa też Ci się przydały.

Powtarzam po raz kolejny - w ogrzewaniu nic nie ma mi sie zwracac. Chce uzyskac relatywnie niskie wydatki roczne w sstosunku do inwestycji.

Te dwa zdania są ze sobą sprzeczne. Właśnie stosunek kosztów używania do kosztów inwestycyjnych to inna miara tego samego.

Mi najbardziej do wyobraźni przemawia wielkość w latach kiedy sumaryczne koszty się zrównają. Od tego momentu zmieni się lider.

Wychodzac z zalozenia ze cos sie musi zwrocic to postawilbym sobie koze i palil paletami i smieciami bo bedzie taniej.

Ja bym nie grzał, gdyby to odpowiadało moim wymogom.

IMO trzeba określić jaką użyteczność chcesz osiągnąć. I do tego dobrać rozwiązanie w ramach środków jakimi dysponujesz i warunków brzegowych (np. wymogi prawne czy warunek bezobsługowości). I nie koniecznie wydać cały budżet - jeżeli uznasz, że użyteczność krańcowa dołożenia kolejnej złotówki jest niezadowalająca - to nie dokładać jej.

Można ujmować pieniążki z kupki "izolacja" i przekładać na "kotłownia" (w domyśle droższa kotłownia ma produkować ciepło taniej). Można odwrotnie.

Zgadzam sie z Toba ze grzanie pradem 1:1 jest fajne - ale tylko w konkretnych przypadkach i przy 100% pewnosci taryf i cen pradu bo jak sie przeliczysz i bedziesz grzal w drogiej to juz wesolo nie bedzie.

W życiu pewna jest jedynie niepewność. I tu kolejna zaleta 1:1 - nie wywalasz grubych pieniędzy. W każdej chwili bez większych sentymentów możesz zezłomować kocioł za te 2 czy 3 tys. zł i podpiąć się do ciepła sieciowego, które się właśnie pojawiło bo gaz z łupków wypalił i tuż obok powstała elektrociepłownia do jego spalania, która za bezcen oddaje ciepło, które jest dla niej odpadem a wydalenie do środowiska pociąga grube opłaty.

Albo przeciwnie - za 500zł można pomalować dach farbą, która dostarczy prądu ze sprawnością większą, niż dzisiejsze panele FV. I starczy prądu nawet w zimie do ogrzewania.

A może ®ewolucja PC PW wypuści na rynek za rok dwa czy pięć PC o średnim COP >10 i cenie 2x niższej, bo obecne IMO dyskwalifikują PC jako rozwiązanie do nowo budowanych, niewielkich domów (będą miały sens do dużych domów i do innych, większych i bardziej energochłonnych budynków - więc producenci powinni dostosować się szukając możliwości obniżenia cen).

A może i nic się nie zmieni, poza tym, że mi gmina dofinansuje 80% ceny PC (teraz nie chcą mi nic dopłacić). Z taką dopłatą PC powinna mieć sens, chociaż ceny "bazowe" z tych przetargów są często odlotowe.

Bylem zwolennikiem ekogroszku - zrobienie sensownej kotlowni z groszkiem to koszt 12-15k. Do tego syf i dyganie workow.

Ja nigdy nie byłem. Jeszcze jestem zwolennikiem kominków. Ale pewnie dlatego, że nigdy nie miałem. Ale jakbym był zmuszony do jego używania, to szybko bym przestał go lubić (taki dziwny jestem, że obowiązek zabija we mnie przyjemność). Myślę, że i machanie siekierką, i wygrzewanie się w mrozy przy wysokotemperaturowym źródle ciepła, tęsknoty za którym się obawiam w przyzwoicie ocieplonym domu z podłogówką) będzie przyjemnością.

Stwierdzilem ze bedzie propanz butla w ziemi. Wstepne wyceny z dobrym piecem i gotowa kotlownia 22-25k.

To jest dopiero skazanie się na przyszłość. Zbiornik kupujesz, czy wydzierżawisz? Ile realnie wyjdzie kWh z takiego źrodła?

Wlasnie PC i doszedlem do tego poprzez to forum. Niestety czytajac nagonke ze grzanie pradem 1:1 jest zajebiste a PC montuja tylko frajerzy do mnie nie przemawia.

A pokaż wyliczenia, jak Ci się to opłaci? To nie nagonka, to prosta ekonomia i matematyka.

Nie dziwie sie cnc ze zacheca do pc - tez uwazam ze to zajebiste rozwiazanie dla wiekszosci ludkow ktorzy mysla o ekogrochu, a nie dla kilkunastu ktorzy mysla o grzaniu pradem.

I to jest nagonka. Bez argumentów merytorycznych, tylko przymiotniki (zajebiste - co to znaczy?). I przeciwstawianie węgiel-PC i nic innego nie istnieje.

Ja rozważam, co mi się opłaci. I jak ktoś mi mówi, że PC jest super, bo domek jak mój ogrzeję za jedyne 1800 zł jak mi prądem wychodzi 1600zł - to to jest nagonka.

Te wyliczenia o których pisałeś łatwiej uzyskać w I strefie klimatycznej, ale strefy IV i V to już problem(a raczej spory koszt) by wybudować taki dom.

.

Ok 7500 kWh/a (+4000 kWh na cwu) dla domu 120 m2 to praktycznie zadne osiągniecie i to dla III strefy. Oczywiscie ze ten sam dom w IV i V strefie bedzie miał wieksze zapotrzebowanie ale bez przesady. Poza tym udział procentowy budynków w V strefie jest ponizej 1 procenta, dla IV strefy nieco wiecej ale tez niewiele co wynika nie tylko ze stosunkowo małej powierzchni tych stref ale i mniejszej gestosci zaludnienia a co za tym idzie ilosci budynków. Oczywiscie ze te parametry nie dotyczą wszystkich budujących bo swiadomosc jest jeszcze mała ale systematycznie rosnie. Prawdziwym problemem są niedokształceni architekci, dzisiaj rozmawiałem z inwestorem który stwierdził ze jego projekt indywidualny który sie tworzy musi miec wentylację grawitacyjną poniewaz w przypadku braku zasilania domownicy mogą sie podusic (słowa architekta). Jak ow archtekt sobie poradzi ze Ep<=95 kWh/m2*a nie wiem, ale wiem ze musi oszukac w charakterystyce energetycznej budynku bo innej mozliwosci nie ma. Za takie cos powinny byc odbierane uprawnienia. Jak sobie poradzą w 2021 roku tez nie wiem bo Ep=70 kWh/m2*a to juz naprawde nie przelewki, niestety winne jest równiez panstwo bo nie wprowadziło nakazu stosowania wm z rekuperacją i dlatego tacy architekci dalej mogą kombinowac jak obejsc przepisy.