Blade86 31.12.2016 04:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 WitajcieKilka lat temu wybudowałem dom z poddaszem do stanu surowego zamkniętego. Nadszedł w końcu czas by go wykończyć.Jest to dom o powierzchni zam. 158m2. ściany trójwarstwowe( ceramika 29cm, styr 2x4 i ceramika chyba 9cm), strop betonowy i na nim jest 2x5 styro.chciałbym wykonać na parterze ogrzewanie podłogowe. I tutaj zaczynają się schody tj. wysokość parteru w planie na pusto 274 a poddasza 260. Dzisiaj biorę metr bo coś nisko mi się wydaje a tu parter do suchego 260 a poddasze 250. Budowlańcy to rodzina i chyba za bardzo im zaufałem. proszę o rady jak mógłbym uratować sytuację bo jestem załamany, ściany zza niskie słabo chyba wszystko ocieplone.Mogę skłuć np suchy i w ten sposób obniżyć parter?Proszę o pomoc pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.Paco. 31.12.2016 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 Czesc, moglbys ale to wtedy schodki w dol? Generalnie sprawdz jak masz schody bo czesto to jest wyznacznikiem - jestes naprawde w czarnej.... Niby moglbys drozsza izolacje na podloge bo bedzie cieniej ale to da centymetry.....ile masz izolacji w projekcie na dole a ile w rzeczywistosci, tzn miedzy chudziakiem a "zero" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blade86 31.12.2016 12:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 Schodów jeszcze nie ma bo mają być drewniane. Ogólnie fundamenty są podniesione ponad poziom. Od dołu jakieś 70cm a od góry 30. Myślałem położyć płytę polisterynową jako ocieplenie podłoża. W projekcie jest chyba 2x4cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofb51 31.12.2016 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 2x4cm + wylewka z 5-8cm + panele, plytki to daje napewno 15cm, 160-15= 245cm nisko;/. Chociaz ostatnio bylem u rodziny w nowy domu i z ciekawosci spytalem sie ile maja do sufitu i na czysto juz im wyszlo 252-253 i nie powiem jakos strasznie nisko mi sie nie wydawalo bo sam u siebie bede mial w granicy 2,55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 31.12.2016 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 bardzo nisko, powinno być 10 cm styropian + wylewka + ostateczne podłoże co daje około 18-20 cm czyli 240 cm wysokoścki. To bardzo mało, jak jeszcze dojdą sufity podwieszane w niektóych miejscach to wogóle. W Warunkach Technicznych jest chyba minimnalna wysokość 250 cm...Dziwne, zę się pomylili o 15 cm... bo przecież różnica powinna być na wysokość jednego pustaka??? Sprawdź otwory pod drzwi, żeby się nie okazało, że wyjdą na gotowe 195 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blade86 31.12.2016 14:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 W planie jest podana wysokosc ścian wewn. 274cm a na gotowo 260 plus 14cm ocieplenie i posadzka. Widocznie wzieli 260 jak wysokość na sucho. A nie mógłbym zkuć suchego betonu i dajmy na to obniżyć na gruncie te 14cm? Salon mam z jadalnią o pow.34m2 i to będzie wyglądać tragicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 31.12.2016 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 W planie jest podana wysokosc ścian wewn. 274cm a na gotowo 260 plus 14cm ocieplenie i posadzka. Widocznie wzieli 260 jak wysokość na sucho. A nie mógłbym zkuć suchego betonu i dajmy na to obniżyć na gruncie te 14cm? Salon mam z jadalnią o pow.34m2 i to będzie wyglądać tragicznie. Jak obniżysz chudy beton to co z otworami okiennymi drzwiami? Też do przeróbki. Kolejny problem brak ciągłości izolacji poziomej (o ile w ogóle jest). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.12.2016 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 A nie mógłbym zkuć suchego betonu i dajmy na to obniżyć na gruncie te 14cm? Będziesz miał wtedy duże straty ciepła (zwłaszcza jeżeli będzie podłogówka) i mostek termiczny do gruntu przez ścianę fundamentową. I prawdopodobnie problemy z wilgocią zaciąganą przez ścianę fundamentową która wtedy wyjdzie ponad poziomem posadzki albo równo z nią. Generalnie masz problem chyba nie do ogarnięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 31.12.2016 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 Będziesz miał wtedy duże straty ciepła (zwłaszcza jeżeli będzie podłogówka) i mostek termiczny do gruntu przez ścianę fundamentową. I . Wystarczy ścianę ocieplić "dobrze" i po problemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 31.12.2016 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 Wystarczy ścianę ocieplić "dobrze" i po problemie. Od wewnątrz pod posadzką? Będzie ciężko, ale do zrobienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.Paco. 31.12.2016 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 W planie jest podana wysokosc ścian wewn. 274cm a na gotowo 260 plus 14cm ocieplenie i posadzka. Widocznie wzieli 260 jak wysokość na sucho. A nie mógłbym zkuć suchego betonu i dajmy na to obniżyć na gruncie te 14cm? Salon mam z jadalnią o pow.34m2 i to będzie wyglądać tragicznie. ale wtedy bedziesz mial schodki w dol...a na jakiej wysokosci masz grunt na zenatrz w stosunku do chudziaka obecnie i czy dom jest na gorce. Bo jedynie co widze to ciagnac w dol a jak poziom dzialki nie pozwala to niestety bedziesz mial niski dom...za jaja bym powiesil rodzine:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts