Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

niski parter,

Recommended Posts

Witajcie

Kilka lat temu wybudowałem dom z poddaszem do stanu surowego zamkniętego. Nadszedł w końcu czas by go wykończyć.

Jest to dom o powierzchni zam. 158m2. ściany trójwarstwowe( ceramika 29cm, styr 2x4 i ceramika chyba 9cm), strop betonowy i na nim jest 2x5 styro.chciałbym wykonać na parterze ogrzewanie podłogowe. I tutaj zaczynają się schody tj. wysokość parteru w planie na pusto 274 a poddasza 260. Dzisiaj biorę metr bo coś nisko mi się wydaje a tu parter do suchego 260 a poddasze 250. Budowlańcy to rodzina i chyba za bardzo im zaufałem.

proszę o rady jak mógłbym uratować sytuację bo jestem załamany, ściany zza niskie słabo chyba wszystko ocieplone.

Mogę skłuć np suchy i w ten sposób obniżyć parter?

Proszę o pomoc

pozdrawiam

Czesc,

moglbys ale to wtedy schodki w dol? Generalnie sprawdz jak masz schody bo czesto to jest wyznacznikiem - jestes naprawde w czarnej.... Niby moglbys drozsza izolacje na podloge bo bedzie cieniej ale to da centymetry.....ile masz izolacji w projekcie na dole a ile w rzeczywistosci, tzn miedzy chudziakiem a "zero"

2x4cm + wylewka z 5-8cm + panele, plytki to daje napewno 15cm, 160-15= 245cm nisko;/. Chociaz ostatnio bylem u rodziny w nowy domu i z ciekawosci spytalem sie ile maja do sufitu i na czysto juz im wyszlo 252-253 i nie powiem jakos strasznie nisko mi sie nie wydawalo bo sam u siebie bede mial w granicy 2,55

bardzo nisko, powinno być 10 cm styropian + wylewka + ostateczne podłoże co daje około 18-20 cm czyli 240 cm wysokoścki. To bardzo mało, jak jeszcze dojdą sufity podwieszane w niektóych miejscach to wogóle. W Warunkach Technicznych jest chyba minimnalna wysokość 250 cm...Dziwne, zę się pomylili o 15 cm... bo przecież różnica powinna być na wysokość jednego pustaka??? Sprawdź otwory pod drzwi, żeby się nie okazało, że wyjdą na gotowe 195 cm

W planie jest podana wysokosc ścian wewn. 274cm a na gotowo 260 plus 14cm ocieplenie i posadzka. Widocznie wzieli 260 jak wysokość na sucho. A nie mógłbym zkuć suchego betonu i dajmy na to obniżyć na gruncie te 14cm? Salon mam z jadalnią o pow.34m2 i to będzie wyglądać tragicznie.

W planie jest podana wysokosc ścian wewn. 274cm a na gotowo 260 plus 14cm ocieplenie i posadzka. Widocznie wzieli 260 jak wysokość na sucho. A nie mógłbym zkuć suchego betonu i dajmy na to obniżyć na gruncie te 14cm? Salon mam z jadalnią o pow.34m2 i to będzie wyglądać tragicznie.

Jak obniżysz chudy beton to co z otworami okiennymi drzwiami? Też do przeróbki. Kolejny problem brak ciągłości izolacji poziomej (o ile w ogóle jest).

A nie mógłbym zkuć suchego betonu i dajmy na to obniżyć na gruncie te 14cm?

Będziesz miał wtedy duże straty ciepła (zwłaszcza jeżeli będzie podłogówka) i mostek termiczny do gruntu przez ścianę fundamentową. I prawdopodobnie problemy z wilgocią zaciąganą przez ścianę fundamentową która wtedy wyjdzie ponad poziomem posadzki albo równo z nią.

Generalnie masz problem chyba nie do ogarnięcia.

ale wtedy bedziesz mial schodki w dol...a na jakiej wysokosci masz grunt na zenatrz w stosunku do chudziaka obecnie i czy dom jest na gorce. Bo jedynie co widze to ciagnac w dol a jak poziom dzialki nie pozwala to niestety bedziesz mial niski dom...za jaja bym powiesil rodzine:/