editt2 31.12.2016 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 Cześć, jestem na etapie wyboru ogrzewania pod mój domek. Wszędzie mam położoną podłogówkę 160m2. Mam tylko jeden komin który jest przeznaczony pod kominek + dwa kanały wentylacyjne, z czego jeden pod okap ( kuchnia ) a drugi jest wolny pod który mógłbym ewentualnie jeszcze coś podprowadzić z pieca ( tak mi się bynajmniej wydaje, tylko tutaj byłoby chyba dosyć długie, przebić się przed strop, wyjść na strych i śmigać do kanalu wentylacyjnego - ale w zasadzie jest to możliwe ) Mam zrobiona również rekuperacje mechaniczna z odzyskiem. Wszystko było praktycznie przygotowane pod pompę ciepła jednak, z jednej strony jest do duży wydatek, a drugiej strony w 2020 dostałem zapewnienie że będzie realizowane przyłącze miejskie do mojego budynku, - jest to 4 lata , a w przyszłym roku chce się wprowadzić. Słyszałem że z gazowego łatwo jest przejść na miejskie, nie potrzeba dużej ingerencji, no i gazowe to wydatek ok 20 tys, a nie 50 tys jak pompa ciepła. Czy jest to u mnie możliwe ? Czy warto wykorzystać ten kanał wentylacyjny pod ten piec, czy robić jakieś przejścia przez ścianę? pomóżcie laikowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 31.12.2016 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 Bezsensowne kombinacje. Pompa ciepła do tego domu to max.25tys.zl a nie 50tys.zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beskidziak 31.12.2016 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 Jeżeli, jesteś zdeterminowany połączyć się za cztery lata z ciepłociągiem miejskim, to myślę ze najtaniej przez te cztery lata jeśli chodzi o koszty instalacyjno-eksploatacyjne wyjdzie kocioł elektryczny (myślę że instalacja max 5tys.,ale ważna jest też moc przyłącza).Moje koszty kotłowni gazowej to 12,5tys z czego projekt instalacji wewnętrznej 500zł, przyłącze 2100zł.Jeżeli kocioł nie przekracza 21kw, można i najtaniej wychodzi zrobić komin przez ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.12.2016 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 (edytowane) Mam tylko jeden komin który jest przeznaczony pod kominek + dwa kanały wentylacyjne, z czego jeden pod okap ( kuchnia ) [...] Mam zrobiona również rekuperacje mechaniczna z odzyskiem. Z tą wentylacją grawitacyjną musisz uważać. 2. W pomieszczeniu, w którym jest zastosowana wentylacja mechaniczna lub klimatyzacja, nie można stosować wentylacji grawitacyjnej ani wentylacji hybrydowej. Będziesz miał przyłącze miejskie do czego? Policz koszt różnych instalacji wraz z kosztem przyłącza, i koszty eksploatacji (nie tylko źródła energii - ale też koszty przeglądów, komina itd.) i porównuj koszty sumaryczne różnych rozwiązań (instalacji i używania) perspektywie cyklu życia - ja bym strzelał, że tak 15-20 lat. Do tych porównań potrzebujesz też OZC. Ciepło miejskie wcale nie jest takie tanie. Nie wiem też, ile może kosztować przyłącze. Edytowane 31 Grudnia 2016 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 31.12.2016 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 Ciepło miejskie wcale nie jest takie tanie.Jest bardzo drogie,w mieszkaniu w Gliwicach 52m2 za ogrzewanie miejskie rocznie płacę 2200zł a w domu 118m2 ogrzewanie kosztuje mnie 500zł za sezon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beskidziak 31.12.2016 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 Ciepło miejskie wcale nie jest takie tanie. Nie wiem też, ile może kosztować przyłącze. Sam jestem ciekaw, kolega z Bełchatowa, dużo ciepła "odpadowego".......różnie może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts