Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gładź w proszku czy gotowa masa ?

Recommended Posts

Do samodzielnego układania, szczególnie dorywczego, a nie na cały dzień robót, gotowa jest dużo wygodniejsza w użyciu.

Nie tracisz czasu na rozrabianie, nie martwisz się konsystencją i potrzebą zużycia rozrobionej całości itd.

Jakościowo pewnie bez większych różnic, ale z proszku powinno wyjść taniej. Jak ma robić fachowiec to może być sypka, bo tańsze materiały, a za robotę policzy tyle samo. Do prywatnego stosowania (jak i tak oszczędzisz na robociźnie) polecam gotową.

Masy gotowe są minimalnie droższe od ich sypkich odpowiedników.

Produkty możemy podzielić na dwa typy:

sypkie - wiążące twardnienie następuje od kontaktu z woda (choć są wyjątki które mogę trochę dłużej poleżeć urobione)

gotowe - wysychają z powietrza, czyli jak farba, zamykasz wiaderko - nie wysychają

Polecam gotowe z kilku powodów:

- brak strat materiału (kończysz prace, zamykasz wiadro)

- brak straty czasu na urabianie i czyszczenie narzędzi, wiadra - to w brew pozom duże ułatwienie

- możliwość wybrania materiału odpowiedniego pod odpowiednia technikę aplikacji ręcznie, wałkiem, natryskiem.

Proszę nie pisać ze towar tańszy bo fachowiec policzy tyle samo. Kompletna bzdura, płacisz za czas fachowca, jak mu kupisz dziadostwo, to będzie robił dłużej i nie wydajnie, wiec będzie drożej. Szpachluję ręcznie, czasami wałkiem oraz na większych powierzchniach agregatem Graco Mark VII i wiem co mowie.

Bardzo dobrym materiałem jestem wstanie wykonać znacznie więcej m2 w ciągu dnia jak w przypadku tańszego, co kończy sie tym ze inwestor płaci tyle samo co za prace z tańszym materiałem, wybierając ten lepszy (droższy).

Z materiałów gotowych polecam:

Atlas Rapid - kupisz nawet w Leroy Merlin (tam tylko max 18 kg), największe opakowanie w hurtowni 28 kg koszt ok 50 zł brutto.

Bardzo fajna konsystencja do aplikacji ręcznej, upłynnia się pod paca, łatwo się szlifuje , po wymieszaniu jest mega rzadka dzięki czemu nadaje się do nakładania wałkiem oraz natryskiem.

Flugger LSR - standardowa cena jest kosmiczna, dlatego proponuje ten materiał w przypadku wyboru ekipy z materiałem

Lepszym materiałem nie robiłem, kapitalnie się szlifuje, ma kolor szary, dzięki czemu łatwo zlokalizować wyprawki po malowaniu podkładem, podczas szlifowania lekko zmienia odcień dzięki czemu widać gdzie się szlifowało, oraz najważniejsze, bardzo długi czas obróbki oraz nie wymaga gruntowania (oszczędność czasu i pieniędzy na grunt) .

Znaczenie ma tez czym będziesz szlifował bo jak ręcznie to ma znaczenie jaką gotową gładz kupisz

Ja do ręcznej obróbki używam MasterMas ,a wypróbowałem już wiele i ta jest najłatwiejsza

Fajnie nakłada się Cekola,ale szlifowanie ręczne to robota dla "Pudziana" bo to gładz typowo pod "żyrafę"

• 4 weeks później...

Szanowni Państwo,

Gotowe masy szpachlowe to dobre rozwiązanie dla osób, które chcą uzyskać estetyczne wykończenie ścian, a jednocześnie oszczędzić czas potrzebny na przygotowanie produktu. Masy w proszku wymagają wcześniejszego przygotowania zgodnie z zaleceniami producenta. Przy samodzielnym wykonywaniu szpachlowania, na stosunkowo niewielkich powierzchniach lepiej zastosować więc gotowe masy, np. ACRYL-PUTZ® FS 20 FINISZ. Zaletą tego wyrobu, poza wspomnianymi wcześniej właściwościami, jest również to, że nie musimy go zużywać od razu i możemy np. zamknąć pozostałą nam masę w pudełku do wykorzystania przy kolejnym szpachlowaniu.

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka