Elfir 03.01.2017 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 (edytowane) Przy takim stoku wychodzi wam głęboka piwnica w której można umieścić pomieszczenia techniczne i garaż. Więc nie ma sensu budowania ich na poziomie parteru. Robienie głębokich fundamentów schodkowych bez piwnicy jest bardzo małą oszczędnością w kosztach budowy. Może nawet lepiej zrobić piwnicę i dom parterowy niż głęboki fundament i dom z poddaszem. Chyba, że zrobicie jak Robert Konieczny w Arce - specjalny fundament na skarpy osuwające się Nemo - spójrz na parter - hol jest większy od pokoju. Salon mikroskopijny. Zróbcie badania gruntu, jak wyjdą ok, kupcie działkę, ale nad projektem pomyślcie jeszcze raz. Edytowane 3 Stycznia 2017 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eryk77 05.01.2017 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 Ten dom ma ponad 120m2 do wykończenia. Nie ma szans zmieścić sie w 177tys + 30%. To jest około 250tys. Do tego fundamenty wyjdą dosyć drogo. Ja mam różnicę poziomów 1m po przekątnej budynku a fundamenty wyszły całkiem sporo - więcej bloczków, wieniec na fundament, mase piasku do zasypania. Jeśli będziesz chciał piwnicę to wyjdzie jeszcze drożej. Do tego media masz kilkadziesiąt metrów od działki. Koszt dociągnięcia też mały nie będzie. Może poza prądem bo tam jest stała stawka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_5 05.01.2017 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 (edytowane) Jeśli chodzi o spadek to na długości działki - 54m wynosi on ok 7m, a długość ściany domu wynosi 8,5m co w przeliczeniu wychodzi 1,1m różnicy w wysokości pomiędzy przednią a tylną ścianą domu. I teraz pojawia się pytanie czy wybranie niewielkiej warstwy ziemi pod sam dom wystarczy ( od strony pd wybieram ziemię a od strony pn wypuszczam bloczki fundamentowe wyżej i dzięki temu niweluję całą różnice wysokości. Nie wiem czy zrozumiale piszę ale jeśli tak to zastanawiam się czy takie rozwiązanie wchodzi w grę. Myślę że najlepszym rozwiązaniem będzie zabranie na tą działkę jakiegoś projektanta żeby konkretnie się wypowiedział odnośnie samej działki i ewentualnego projektu domu (możliwości jego postawienia). Mapa mapą, ale najlepiej przekonać się w praktyce. Moja rada. Wybierzcie się z żoną na tę działkę. Weźcie ze sobą 4 paliki, taśmę, sznurek i poziomice. Rozciągając sznurek do poziomicy od palika do palika można z grubsza powiedzieć jaki tak naprawdę jest spadek. My tak z żoną zrobiliśmy przy naszej działce i dopiero wtedy okazało się, że piwnica jest konieczna. Edytowane 5 Stycznia 2017 przez marcin_5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baracuda31 06.01.2017 08:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 DZieki wielkie za te kilka postów, trochę aura nie sprzyja na wszystkie te prace kontrolne na działce ale mamy nadzieję że w najbliższym czasie uda się tam podjechąc i trochę pomierzyć. Rzuciliśmy też temat zabudowy tego domu na tej właśnie działce dwóm projektantom i po wizji lokalnej stwierdzili że niemożliwe jest że tam jest taki spadek i że powinno udać się bez większych kosztów zaadoptować ten projekt na tą działkę. Oczywiście teren wymaga kilku prac niwelacyjnych ale nie powinno być najgorzej. Do dogrania pozostaje ewentualnie kwestia umiejscowienia domu w działce (które miejsce dokładnie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baracuda31 06.01.2017 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 Przy takim stoku wychodzi wam głęboka piwnica w której można umieścić pomieszczenia techniczne i garaż. Więc nie ma sensu budowania ich na poziomie parteru. Robienie głębokich fundamentów schodkowych bez piwnicy jest bardzo małą oszczędnością w kosztach budowy. Może nawet lepiej zrobić piwnicę i dom parterowy niż głęboki fundament i dom z poddaszem. Chyba, że zrobicie jak Robert Konieczny w Arce - specjalny fundament na skarpy osuwające się Nemo - spójrz na parter - hol jest większy od pokoju. Salon mikroskopijny. Zróbcie badania gruntu, jak wyjdą ok, kupcie działkę, ale nad projektem pomyślcie jeszcze raz. 1.CZy badanie gruntu mogę wykonać przed zakupem działki czy dopiero po ?? Jak to jest z kosztami takich badań i ewentualnym pozwoleniem ?? 2. Jeśli chodzi o salon to nie jest on taki mikroskopijny - patrzymy przez pryzmat tego w jakim w tym momencie się znajdujemy Kwestia potrzeb i upodobań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grv 06.01.2017 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 1.CZy badanie gruntu mogę wykonać przed zakupem działki czy dopiero po ?? Jak to jest z kosztami takich badań i ewentualnym pozwoleniem ?? 2. Jeśli chodzi o salon to nie jest on taki mikroskopijny - patrzymy przez pryzmat tego w jakim w tym momencie się znajdujemy Kwestia potrzeb i upodobań Na badanie nie jest potrzebne zezwolenie, koszt to w zależności od regionu 800-1500zl. Właściciel nie powinien robić problemów, ale potrzebujecie jego zgodę. Jeżeli jej nie da trzeba by sie zastanowić co jest tego powodem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KDWJ 11.01.2017 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Jeśli bardzo Ci zależy na działce możesz zawrzeć umowę przedwstępną z klauzulą pozytywnego wyniku badań gruntowych. Jeśli chodzi o samą nieruchomość, widzę że znajdują się na niej drzewa - to bardzo istotny element pozwalający na ocenę stabilności stoku. Obejrzyj dokładnie wszystkie drzewa w okolicy, zobacz czy nie są nienaturalnie powyginane. Stare drzewa rosnące nienagannie prosto zazwyczaj dają podstawy do pozytywnej oceny stabilności podłoża. Wygięcia często świadczą o zjeżdżaniu skarpy. Ponieważ znajdujesz się blisko wierzchołka to duży wpływ na stabilność gruntu na Twojej nieruchomości będzie miała wszelaka działalność na działkach poniżej. Starostwo powiatowe ma obowiązek prowadzenia terenów zagrożonych osuwiskami - tam skieruj swoje kroki dla wstępnej weryfikacji działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baracuda31 11.01.2017 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Pomysł z tą umową całkiem ciekawy, do przeanalizowania i dyskusji z właścicielem. Co do drzew na działce to nie są one jakoś specjalnie stare i ciężko będzie stwierdzić czy podłoże jest stabilne właśnie na podstawie samych drzew. Dodatkowym pytaniem które pojawiło się dosłownie przed chwilą jest sprawa usytuowania domu na działce względem drogi ( chodzi o oddalenie domu od drogi ) stawiając dom jakieś 10 metrów od drogi i zostawiając za domem jakieś 35 metrów działki to niestety zasłonie sobie widok na dolinke (kierunek pn) domem. I teraz pytanie czy to dobre rozwiązanie bo za domem też będzie pochyły teren i ten projekt który planujemy nie ma balkonów i nie wykorzystamy widoku z działki. No chyba że lepiej będzie przesunąć sam budynek bliżej szczytu i dzięki temu panorama będzie widoczna. Problemem pozostanie wybudowanie w przyszłości altanki przed domem na co moja żona patrzy sceptycznym okiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baracuda31 14.01.2017 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 (edytowane) Właśnie przed chwilą otrzymaliśmy wyniki badań geotechnicznych gruntu od sąsiada, który jest w trakcie budowy domu. Okazuje się że pod 1metrem ziemi (mieszanka piasku i ziemi) znajdują się jakieś luźne jak to sąsiad nazwał skały i dopiero po około 0,5 metra znajduje się skała. Jego dom ma piwnice i sam stwierdził że drugi raz by piwnic nie robił gdyż zbyt wielkie koszty (kucie w skale). Stwierdził że od początku polecali mu dom bez piwnic z racji na niższe koszty i jakoś gruntu ale był uparty i tyle To już chyba jakas konkretna informacja i jakiś mały plusik przemawiający za tym iż można tam postawić "nasz" wymarzony domek P.S. Sąsiad ma na swojej działce studnię na głębokości 37m i korzysta tylko z tej wody, nie podłącza się w tej chwili do sieci wodociągowej. Koszty jakie poniósł przy kopaniu takiej studni to ok. 10tyś zł (ciężko stwierdzić czy to dużo czy mało - nie rozeznawałem tematu). Edytowane 14 Stycznia 2017 przez baracuda31 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baracuda31 14.01.2017 18:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 Zapomniałem dodać że jesteśmy również po spotkaniu z panią projektantką na miejscu która stwierdziła że spadek na pewno nie jest tak jak na geoportalu i po pomiarze sposobem domowym okazało się że spadek jest ok. 5 metrów na całej długości działki (na 55 metrach) co na szerokości domu (8,5 metrach) daje spadek rzędu ok. 0,7m Stwierdziła że bardzo ciekawie to wygląda i bez najmniejszego problemu można postawić taki domek na tej działce. Przestraszyła tylko trochę moją żonę stwierdzeniem że w takich miejscach wiaterek lubi sobie pohulać Czy takie informacje pomogą wam cokolwiek mi podpowiedzieć jeśli chodzi o ta działkę ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 14.01.2017 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 nie trzeba "wybierać" projektu domu, tylko dostosować go do działki, w tym spadków, które można dobrze i z głową wykorzystać. Katalogowce raczej odpadają. Przypomniał mi się wątek z FM problemu budynku na płycie, która ( wg projektu ) wisiała 3m nad terenem No ale inwestor był dumny bo za projekt wydał całe 2500zł ... niestety nie wiem jak to się skończyło ( ? ), pewnie dobudował dolną kondygnację lub zrobił "wanienkę" z piaskiem ( takie były pomysły ) ... ale to skrajny przypadek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baracuda31 15.01.2017 08:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 nie trzeba "wybierać" projektu domu, tylko dostosować go do działki, w tym spadków, które można dobrze i z głową wykorzystać. Katalogowce raczej odpadają. Przypomniał mi się wątek z FM problemu budynku na płycie, która ( wg projektu ) wisiała 3m nad terenem No ale inwestor był dumny bo za projekt wydał całe 2500zł ... niestety nie wiem jak to się skończyło ( ? ), pewnie dobudował dolną kondygnację lub zrobił "wanienkę" z piaskiem ( takie były pomysły ) ... ale to skrajny przypadek. Dlatego też pytam jak ewentualnie dostosować taki projekt domu do tej działki. Przeszukaliśmy już setki projektów, przeanalizowaliśmy je pod różnym kątem i jakoś ten nemo zawsze jest na wygranej pozycji jak porównujemy go z dowolnym innym który bierzemy pod uwagę. Mój post dotyczył tego że wiemy już co i jak jeśli chodzi o projekt, problemem była działka pochyła (która nie okazuje się wcale taka straszna) i ewentualne zmiany w projekcie aby dostosowane były do tego właśnie terenu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 15.01.2017 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Pewnie już to dawno zrobiłeś, ale jeśli nie to warto przed kupnem sprawdzić plan miejscowy zagospodarowania przestrzennego pod kątem tego jaki domek można tam postawić (np. kąt nachylenia dachu, ustawienie budynku na działce, wysokość kalenicy, szerokość ściany frontowej itp). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baracuda31 15.01.2017 10:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Jeśli chodzi o sprawdzenie z MPZT to jest to już zrobione i właśnie pod takim kątem filtrowaliśmy projekty żeby dopasować je właśnie do tego terenu. Do zmiany na pewno są okna na parterze które mają artykulację kwadratową a musi być prostokątna, ale to już detal który na etapie adaptacji projektu można zrobić. Bardziej chodzi o teren działki który jest ze spadkiem i to nie takim dużym jak na początku myśleliśmy więc pozostaje kwestia podłoża (skał i ewentualnych trudności przy wykonywaniu fundamentów - pisałem o tym wyżej). Dodatkowo kwestia wrysowania budynku w działkę - w którym miejscu żeby choć trochę wykorzystać widok z działki na pn stronę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.01.2017 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 ale na te pytania odpowie ci tylko architekt dokonujący adaptacji zakupionego projektu. Skąd forumowicz ma wiedzieć jakie masz podłoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baracuda31 15.01.2017 14:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 ale na te pytania odpowie ci tylko architekt dokonujący adaptacji zakupionego projektu. Skąd forumowicz ma wiedzieć jakie masz podłoże? Pierwsze posty dotyczyły samej pochyłej działki... Teraz już wiem jakie jest podłoże i znając je pytałem o ewentualne wskazówki co do samego projektu i trudności, na które mogę natrafić przy budowie. Pytam bo od tego jest forum i wiedza forumowiczów na pewno jest wieksza niż moja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kajton007 19.01.2017 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 Takie małe pytanie po której stronie jest wjazd na posesję z wyższej czy niższej. Ja jestem w trakcie budowy domu na pochylej działce bez piwnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts