agb 08.11.2017 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Czyli kolejny wyimaginowany problem z głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.11.2017 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Czyli kolejny wyimaginowany problem z głowy. Jaki problem? Auto sobie tak czy inaczej bym odkurzal zwykłym odkurzaczem. Podobnie jak będę tam majsterkował (czy to pod chmurką, czy pod dachem). Wyimaginowany pomysł to ciągnięcie tam OC nawet, jakby był zamontowany w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojak65 08.11.2017 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Dobra zostawcie już ten odkurzacz - i tak każdy z nas widzę że wie co i jak ma zrobić u siebie Poradźcie mi lepiej z dolotem do kominka (bo w temacie "Kominki" nikt nie chce mi pomóc) : Dolot powietrza do kominka : 110 starczy czy musi być 160 ? Kominek 11kW Minimalne wymagane pole czynne kratek wlotowych (cm2)≥700 - tak jest w opisie producenta, oczywiście zamknięta komora spalania. I teraz kolejny problem, dolot na chudziaku - czy jeśli będzie 110 i na niej ok 5cm styro czy nie będę miał zimnej podłogi ? Jeśli będzie 160 to już wogóle nie dam styro Może jakiś płaski kanał zamiast pvc ? No i jeszcze pytanie odnośnie przejścia przez ścianę - czy w takim razie najlepiej przejść przez mur po chudziaku i zaraz na zewnątrz kolankiem do góry po murze i na to wszystko styropian ? Czy może jakoś inaczej żeby było dobrze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 08.11.2017 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 @Annatulipanna Wspomniałaś o pianie na poddaszu. Ja planuję dac pianę na podłogę, fundamenty i własnie poddasz.. Dajesz zamknięto-komórkowa czy otwarta? Na forum widzę, że panuje opinia, że ZK na poddasze się nie nadaje, bo pęka, ale moim zdaniem nadaje się idealnie, tylko trzeba to dobrze wykonać. Dzisiaj jestem umówiony na rozmowę z Sales Managerem z Synthesi i mam nadzieje, że się czegoś dowiem. Zamkniętokomórkową. Też miałam obawy dotyczące rodzaju piany. I oglądałam zdjęcia pękniętej piany ZK na dachu. Na szczęście była to wada produktu i uznano gwarancję. Różne rzeczy się zdarzają i nie ma co szukać wymyślnych przykładów w internecie. Moi sąsiedzi mają dach i ściany w pianie ZK i nic nie pęka. A w stodole mają niczym nie zabezpieczoną pianę na dachu od jakichś 5 lat, także mogłam pooglądać na żywo. Otwartokomórkowa chyba by tak nie przetrwała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 08.11.2017 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Dobra zostawcie już ten odkurzacz - i tak każdy z nas widzę że wie co i jak ma zrobić u siebie Poradźcie mi lepiej z dolotem do kominka (bo w temacie "Kominki" nikt nie chce mi pomóc) : Dolot powietrza do kominka : 110 starczy czy musi być 160 ? Kominek 11kW Minimalne wymagane pole czynne kratek wlotowych (cm2)≥700 - tak jest w opisie producenta, oczywiście zamknięta komora spalania. I teraz kolejny problem, dolot na chudziaku - czy jeśli będzie 110 i na niej ok 5cm styro czy nie będę miał zimnej podłogi ? Jeśli będzie 160 to już wogóle nie dam styro Może jakiś płaski kanał zamiast pvc ? No i jeszcze pytanie odnośnie przejścia przez ścianę - czy w takim razie najlepiej przejść przez mur po chudziaku i zaraz na zewnątrz kolankiem do góry po murze i na to wszystko styropian ? Czy może jakoś inaczej żeby było dobrze... Rurę doprowadzającą powietrze do kominka najlepiej zrobić pod chudziakiem. Tak jak kanalizę. Problem izolacji z głowy. Inaczej będziesz miał niezły mostek cieplny. Sama z tym walczyłam, więc wiem co mówię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojak65 08.11.2017 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Rurę doprowadzającą powietrze do kominka najlepiej zrobić pod chudziakiem. Tak jak kanalizę. Problem izolacji z głowy. Inaczej będziesz miał niezły mostek cieplny. Sama z tym walczyłam, więc wiem co mówię Tak wiem o czym piszesz bo czytam Twój dziennik A jak już za późno pod chudziakiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 08.11.2017 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Dziki i kuny w centrum... I po co takie osobiste wycieczki? A to takie dziwne? Nam w Gdańsku notorycznie dziki rozwalały trawnik przy bloku. W centrum Sopotu można spokojnie wieczorem spotkać lisa, a w biały dzień dzika. Raz nieomal wjechałam w jednego rowerem, bo stał na ścieżce rowerowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 08.11.2017 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Tak wiem o czym piszesz bo czytam Twój dziennik A jak już za późno pod chudziakiem ? To wtedy w warstwie ocieplenia podłogi. Jak rozumiem 20cm masz? Fi rury doprowadzajacej powietrze powinna mieć IMHO nie mniej niż fi komina (jak się nie mieści, to dwie rury, aby pokrywało także zapotrzebowanie na powietrze wtórne, a to po to żeby nie ssało ciepłego powietrza z domu. Ten układ powinien być całkowicie odseparowany od pomieszczenia. Niestety kominkarze to olewają tkwiąc mentalnie w średniowieczu, a niektórzy wręcz twierdzą, że dobrze jest jak wysysa powietrze z domu. :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojak65 08.11.2017 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 To wtedy w warstwie ocieplenia podłogi. Jak rozumiem 20cm masz? Fi rury doprowadzajacej powietrze powinna mieć IMHO nie mniej niż fi komina (jak się nie mieści, to dwie rury, aby pokrywało także zapotrzebowanie na powietrze wtórne, a to po to żeby nie ssało ciepłego powietrza z domu. Ten układ powinien być całkowicie odseparowany od pomieszczenia. Niestety kominkarze to olewają tkwiąc mentalnie w średniowieczu, a niektórzy wręcz twierdzą, że dobrze jest jak wysysa powietrze z domu. :/ Czyli chcesz powiedzieć jak fi komina mam 200 to dolot też taki powinienem mieć ??:bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 08.11.2017 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 @Myjk, może źle się wyraziłem, pieca nie montuję profilaktycznie, będzie tylko komin, żeby podłaczyć piec na wypadek wojny lub epoki lodowcowej i zamarznięcia gruntu (tak tak, ja wiem, że to raczej nie nastapi:)) Żona tak chce i muszę to uszanować (chyba ) W razie braku pradu na 2-3 dni (chociaż takiej sytuacji w moim 30sto letnim życiu nie pamiętam - może krótko żyję) dom z silikatu i z 9cm wylewki nie wychłodzi się jakoś dramatycznie. W starym domu, gdzie teraz mieszkamy to i owszem, o 2 wygasa w piecu, a rano nie można się zwlec z łóżka bo tak zimno. Dlatego właśnie nie rozumiem wydawania takiej kasy, bo to jest tak realnie po nic. Czyli chcesz powiedzieć jak fi komina mam 200 to dolot też taki powinienem mieć ??:bash: Skoro 200 wylatuje, to i dolatywać musi tyle samo. Niby możesz mniej, to się prędkością nadgoni, ale IMO powinno być tyle samo. Może być 2x100, albo 4x50. Ja bym tak dawał, gdybym robił i jeszcze bym coś wymyślił żeby powietrze wtórne podać z zewnątrz tak żeby nie ssało z domu. Ale nie robię tego trującego mebla, bo szkoda pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 08.11.2017 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Dla Mnie (mieszkam od września):- Odkurzcaz Centralny się sprawdza i żona, która myślała o Roombie już nie chce, mam gniazdko szufelkę w kuchni pod zlewem, drugiew wiatrołapie w szafie, jedno gniazdo na parterze i dwa na piętrze. Wąż 9 m wystarcza, wisi pod schodami w graciarni- mam tylko PC, w salonie biokominek Villarica i wierzcie mi, że jak się zagrzeje tym cudem to efekt jest mega. To przecież żywy ogień, nie ograniczony przez żadne szyby itp - w razie braku prądu przez 3 dni kupię trochę paliwa i po sprawie- pianka na poddaszu - chciałem, ale wszyscy moi wykonawcy od zabudowy/kg mówili, że nie robią na piance, po to podwójna robota itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 08.11.2017 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 - mam tylko PC, w salonie biokominek Villarica i wierzcie mi, że jak się zagrzeje tym cudem to efekt jest mega. To przecież żywy ogień, nie ograniczony przez żadne szyby itp - w razie braku prądu przez 3 dni kupię trochę paliwa i po sprawie Kto twierdzi, że biokominek nie grzeje? No tak, przecież tam zimny ogień jest. Ja mam tylko jedną uwagę do biokominka -- ponieważ się PALI, to spala tlen produkując dwutlenek, i trzeba wentylować pomieszczneie. Jak to załatwiasz przy braku prądu i co za tym idzie niedziałającej z pełną wydajnością WM? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojak65 08.11.2017 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Kto twierdzi, że biokominek nie grzeje? No tak, przecież tam zimny ogień jest. Ja mam tylko jedną uwagę do biokominka -- ponieważ się PALI, to spala tlen produkując dwutlenek, i trzeba wentylować pomieszczneie. Jak to załatwiasz przy braku prądu i co za tym idzie niedziałającej z pełną wydajnością WM? Brak prądu może się zdarzyć raz na kilka lat więc wtedy po prostu nie "napali" w kominku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 08.11.2017 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Brak prądu może się zdarzyć raz na kilka lat więc wtedy po prostu nie "napali" w kominku Ale biokominek ma moc nawet 8kW (w zależności od wielkości), więc spokojnie sprosta zapotrzebowaniu w czasie braku prądu. Ja się tylko pytam co z powstającym CO2 które wypada wyprowadzić. Znaczy dla mnie to nie będzie problem, bo jako że pracuję w domu przy kompie planuję mieć "globalny" UPS (mam nadzieję, że starczy mi kasy na TeslaWall2) z którego m.in. wentylacja z rekuperacją będzie zasilana w razie braku prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojak65 08.11.2017 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Tesla Powerwall 2 15kPLN ! jest moc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 08.11.2017 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Po ilu lat trzeba wymienić akumulatory i jaki jest ich koszt? Ogólnie potężne bydle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 08.11.2017 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 (edytowane) Tesla Powerwall 2 15kPLN ! jest moc Jest moc, szczególnie, że nawet PC się z tego da zasilić. W sensie z drugiej generacji, bo pierwsza dawała AFAIR tylko 1kW a dwójka daje stabilne 3kW. Że kosztuje? Raptem tyle co przeciętny kominek, który mi PC/komputera/światła nie napędzi. :> Aha, panele FV, które też może na moim dachu wylądują, też można do tego podpiąć. Po ilu lat trzeba wymienić akumulatory i jaki jest ich koszt? Ogólnie potężne bydle Biorąc pod uwagę, że to ta sama technologia co w samochodach Tesli, spadek pojemności ogniw w autach (gdzie warunki są raczej bardziej drastyczne niż w domu), użytkownicy wykazują na ~1% rocznie. Akumulatory w UPSach "podbiurkowych" też trzeba wymieniać i śmiem twierdzić że te akumulatory się degradują znacznie szybciej niż ogniwa Tesli... Edytowane 8 Listopada 2017 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hellenaj 08.11.2017 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 ale się rozpisaliście, o matko! U mnie przez parę dni była cisza.... czekalam na dekarza i nie miałam ochoty nawet zaglądać na forum, nie mówiąc już o budowie..... dziś jednak nastał ten wielki dzień i panowie się pojawili i zaczęli rozkładanie membray i łacenie... ohhh jak dobrze... normalnie czuję się jakbym skrzydeł dostała. Widzę, że tu niezła dyskusja się urodziła odnośnie odkurzacza.... Ja nie będę robiła. Pierwsza rzecz - cena - uważam, że nie jest to rzecz niezbędna mi do życia, a za tę kasę którą wydałabym na odkurzacz mogę kupić ileś tam tradycyjnych odkurzaczy. Druga rzecz - nie widze możliwości czyszczenia kanałów doprowadzających nieczystości do centrali. Owszem, istnieje ozonowanie i inne cuda - ale nadal nie budzi to mojego zaufania. To główne powody, dla których się nie zdecydowałam. Bliska mi koleżanka taki odkurzacz ma i zachwala. To że ja czegoś nie robie - nie znaczy, że jest to jedno prawdziwe i słuszne rozwiązanie - nie dajmy sie zwariować Kazdy podejmuje decyzje zgodnie ze swoim sumieniem, posiadaną na daną chwilę wiedzą oraz.... zasobem portfela Okna mam zamówione ,nieszczęsny winchester. W drugim domu zrobię inne tutaj też cena była istotna, winchester, złoty dąb i biel to były kolory standardowe. do reszty była dopłata. Plan na montaż okien jest ok 20 listopada, najpewniej do tego czasu dach nie będzie skonczonny w 100%, jendakże nie mam zamiaru przesuwać montażu. Jutro zamawiam bramę i drzwi. Czy ktoś z Was zastanawiał się już nad instalacją wentylacji mechanicznej? Jakie jednostki centralne wam zaporponowano? Macie jakies typy? Wysłałam zapytanie do kilki firm i w zasadzie każda proponuje inny model..... zdurniałam powiem szczerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojak65 09.11.2017 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2017 ale się rozpisaliście, o matko! U mnie przez parę dni była cisza.... czekalam na dekarza i nie miałam ochoty nawet zaglądać na forum, nie mówiąc już o budowie..... dziś jednak nastał ten wielki dzień i panowie się pojawili i zaczęli rozkładanie membray i łacenie... ohhh jak dobrze... normalnie czuję się jakbym skrzydeł dostała. Widzę, że tu niezła dyskusja się urodziła odnośnie odkurzacza.... Ja nie będę robiła. Pierwsza rzecz - cena - uważam, że nie jest to rzecz niezbędna mi do życia, a za tę kasę którą wydałabym na odkurzacz mogę kupić ileś tam tradycyjnych odkurzaczy. Druga rzecz - nie widze możliwości czyszczenia kanałów doprowadzających nieczystości do centrali. Owszem, istnieje ozonowanie i inne cuda - ale nadal nie budzi to mojego zaufania. To główne powody, dla których się nie zdecydowałam. Bliska mi koleżanka taki odkurzacz ma i zachwala. To że ja czegoś nie robie - nie znaczy, że jest to jedno prawdziwe i słuszne rozwiązanie - nie dajmy sie zwariować Kazdy podejmuje decyzje zgodnie ze swoim sumieniem, posiadaną na daną chwilę wiedzą oraz.... zasobem portfela Okna mam zamówione ,nieszczęsny winchester. W drugim domu zrobię inne tutaj też cena była istotna, winchester, złoty dąb i biel to były kolory standardowe. do reszty była dopłata. Plan na montaż okien jest ok 20 listopada, najpewniej do tego czasu dach nie będzie skonczonny w 100%, jendakże nie mam zamiaru przesuwać montażu. Jutro zamawiam bramę i drzwi. Czy ktoś z Was zastanawiał się już nad instalacją wentylacji mechanicznej? Jakie jednostki centralne wam zaporponowano? Macie jakies typy? Wysłałam zapytanie do kilki firm i w zasadzie każda proponuje inny model..... zdurniałam powiem szczerze. Witamy ponownie Hellenaj Napisałaś dokładnie to co ja kilkanaście postów wyżej - każdy ma swój rozum (i portfel) i czy coś robi w domu tak czy inaczej to już jego sprawa. Niestety co niektórzy tutaj próbują każdemu narzucić swoją prawdę objawioną dot. każdego z tematów. Moim zdaniem forum jest dla takich 90% jak ja (choć buduję już 2 dom od 2014 roku i na forum spędziłem dobrych kilka lat nie udzielając się) którzy chcą o coś zapytać i poznać kogoś inne zdanie i jego +/- a decyzję i tak będę podejmował JA ! :wiggle: Ja w domu miałem Brink Rekuperator RENOVENT EXCELLENT 300 - bardzo byłem z niego zadowolony i pewnie też teraz taki kupię. To wszystko zależy jakim budżetem dysponujesz i na czym najbardziej Ci zależy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 09.11.2017 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2017 Wojak zaintrygowałeś mnie, z jakiegoś konkretnego powodu budujesz kolejny dom w odstępie 3 lat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts