Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2017 - witamy i zapraszamy :)

Recommended Posts

- pianka na poddaszu - chciałem, ale wszyscy moi wykonawcy od zabudowy/kg mówili, że nie robią na piance, po to podwójna robota itp

A powiedz, Marcinie, czy argumentowali jakoś swoją wypowiedź? Pierwsze słyszę, żeby z pianką było gorzej niż z wełną. Moi wykonawcy przygotowali sobie stelaże pod zabudowę g-k już przed pianką. Jedyne, co trzeba zrobić wcześniej, to obrobić płytami g-k okna połaciowe, żeby wszystko szczelnie wypełnić pianą. Nikt mi nie narzekał, że na pianie będzie trudniej.

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A powiedz, Marcinie, czy argumentowali jakoś swoją wypowiedź? Pierwsze słyszę, żeby z pianką było gorzej niż z wełną. Moi wykonawcy przygotowali sobie stelaże pod zabudowę g-k już przed pianką. Jedyne, co trzeba zrobić wcześniej, to obrobić płytami g-k okna połaciowe, żeby wszystko szczelnie wypełnić pianą. Nikt mi nie narzekał, że na pianie będzie trudniej.

głównie własnie o to chodziło, że trzeba wcześniej zrobić stelaże, okna połaciowe itp. później przerwa trzeba czekać na gości od pianki (a to zawsze mogą nie przyjśc, może być obsuwa)

kjuto, zerknij do dziennika Wojaka, a wszystkiego się dowiesz ;) Nie ma tego dużo :rolleyes:

Tak nie ma tego dużo bo dopiero jakiś czas temu zabrałem się za to :)

Sprawy całkowicie prywatne no i teraz dopiero działka, budynek i wykończenie będzie takie jak zawsze chciałem, nie będzie tylu ustępstw (bo to taniej, bo może tego nie robić) :rolleyes:

Czy ktoś z Was zastanawiał się już nad instalacją wentylacji mechanicznej? Jakie jednostki centralne wam zaporponowano? Macie jakies typy? Wysłałam zapytanie do kilki firm i w zasadzie każda proponuje inny model..... zdurniałam powiem szczerze.

Wziąłem parę wycen do tej pory -- każdy instalator swój ogonek chwali (czyt. poleca ten, co ma zeń najwyższa prowizję). Po analizach doszedłem do podobnego wniosku co przy wyborze PC. Ma to być produkt na dobrych podzespołach, jednocześnie prosty (bez wodotrysków typu wyświetlacze kolorowe, fefnaście funkcji, sprawność kosmiczna, itp.) i możliwie jak najtańszy. Czyli ma mieć odpowiednio dobraną wydajność i spręż, koniecznie wentylatory EBM, do tego bypass automatyczny. Przy takich warunkach można kupić rekuperator (do mojego 180m2 domu) za niecałe 6k brutto (z watą 23%, więc jak instalator nie zedrze dodatkowo na swojej marży, to nawet taniej wyjdzie przy 8%), np. Alnor HRU-MinistAir-W-450 -- tylko nie wiem co się stało że strona im obecnie leży. Może już firma upadła? :D Podlinkowałem do sklepu jakiegoś pierwszego z brzegu, gdzie znalazłem też Wojakowy Reku do porównania.

Napisałaś dokładnie to co ja kilkanaście postów wyżej - każdy ma swój rozum (i portfel) i czy coś robi w domu tak czy inaczej to już jego sprawa.

Niestety co niektórzy tutaj próbują każdemu narzucić swoją prawdę objawioną dot. każdego z tematów.

Ale na tym się opiera dyskusja -- a przecież po to tutaj jesteśmy, żeby się otworzyć na inny punkt widzenia. Najważniejsze żeby używać sensownych argumentów -- w przeciwnym razie dyskusja się zepsuje.

Ja w domu miałem Brink Rekuperator RENOVENT EXCELLENT 300 - bardzo byłem z niego zadowolony i pewnie też teraz taki kupię.

To wszystko zależy jakim budżetem dysponujesz i na czym najbardziej Ci zależy.

Ten też jest znośny i nawet przecenę zrobili z 12 na 7k. ;)

Edytowane przez Myjk

Wziąłem parę wycen do tej pory -- każdy instalator swój ogonek chwali (czyt. poleca ten, co ma zeń najwyższa prowizję). Po analizach doszedłem do podobnego wniosku co przy wyborze PC. Ma to być produkt na dobrych podzespołach, jednocześnie prosty (bez wodotrysków typu wyświetlacze kolorowe, fefnaście funkcji, sprawność kosmiczna, itp.) i możliwie jak najtańszy. Czyli ma mieć odpowiednio dobraną wydajność i spręż, koniecznie wentylatory EBM, do tego bypass automatyczny. Przy takich warunkach można kupić rekuperator (do mojego 180m2 domu) za niecałe 6k brutto (z watą 23%, więc jak instalator nie zedrze dodatkowo na swojej marży, to nawet taniej wyjdzie przy 8%), np. Alnor HRU-MinistAir-W-450 -- tylko nie wiem co się stało że strona im obecnie leży. Może już firma upadła? :D Podlinkowałem do sklepu jakiegoś pierwszego z brzegu, gdzie znalazłem też Wojakowy Reku do porównania.

Ale na tym się opiera dyskusja -- a przecież po to tutaj jesteśmy, żeby się otworzyć na inny punkt widzenia. Najważniejsze żeby używać sensownych argumentów -- w przeciwnym razie dyskusja się zepsuje.

Ten też jest znośny i nawet przecenę zrobili z 12 na 7k. ;)

Tak jest dlatego tu z nas większość wchodzi :)

Chodziło mi bardziej o to jak czasami niektórzy na siłę starają się przekonać do rozwiązania które akurat oni mają, że niby najlepsze :rolleyes:

Woesz ta cena 12k to jednak trochę naciągana była i można go było kupić wiele taniej - natomiast dzięki za linka do Twojego - nie znałem go a widzę że po parametrach jest godny uwagi !

Jak chodzi o WM, to póki co robię wstępne rozeznanie, ale już widzę, że chyba muszę dodać więcej ocieplenia w podłodze na poddaszu, bo mi się rury nie zmieszczą :/. Aktualnie mam 4cm.

A tak z innej beczki, czy stal przyjechała wam w postaci kilkunastometrowych prętów i ekipa docinała, czy od razu było na wymiar?

Edytowane przez Robaczywy

Jak chodzi o WM, to póki co robię wstępne rozeznanie, ale już widzę, że chyba muszę dodać więcej ocieplenia w podłodze na poddaszu, bo mi się rury nie zmieszczą :/. Aktualnie mam 4cm.

A tak z innej beczki, czy stal przyjechała wam w postaci kilkunastometrowych prętów i ekipa docinała, czy od razu było na wymiar?

Wszystko było w kilkumetrowych prętach, natomiast była opcja zamówienia na wymiar lub już gotowych powiązanych belek ale ceny z kosmosu !

Widzę, że tu niezła dyskusja się urodziła odnośnie odkurzacza.... Ja nie będę robiła. Pierwsza rzecz - cena - uważam, że nie jest to rzecz niezbędna mi do życia, a za tę kasę którą wydałabym na odkurzacz mogę kupić ileś tam tradycyjnych odkurzaczy. Druga rzecz - nie widze możliwości czyszczenia kanałów doprowadzających nieczystości do centrali. Owszem, istnieje ozonowanie i inne cuda - ale nadal nie budzi to mojego zaufania. To główne powody, dla których się nie zdecydowałam.

Mam tak samo jak Ty :D

To że ja czegoś nie robie - nie znaczy, że jest to jedno prawdziwe i słuszne rozwiązanie - nie dajmy sie zwariować ;-) Kazdy podejmuje decyzje zgodnie ze swoim sumieniem, posiadaną na daną chwilę wiedzą oraz.... zasobem portfela ;-)

Otóż to.

Czy ktoś z Was zastanawiał się już nad instalacją wentylacji mechanicznej? Jakie jednostki centralne wam zaporponowano? Macie jakies typy? Wysłałam zapytanie do kilki firm i w zasadzie każda proponuje inny model..... zdurniałam powiem szczerze.

Temat na czasie :D nie mamy co prawda wybranej jednostki centralnej ale mamy projekt WM wykonany we współpracy z forumowym asoltem i przepusty pod WM wstawione zgodnie z projektem. Chcieliśmy zrobić to teraz bo za wykonanie pojedynczej dziury w stropie, znajomi płacili 200 zł / otwór :jawdrop: a że tych otworów było 12 to pękła niezła sumka.

Dziś zakończyliśmy prace budowlane na ten rok.

Ekipa ma jeszcze podjechać na budowę żeby ładnie zatrzeć wylane dziś schody :wiggle:

Śmiało mogę powiedzieć że jestem szczęśliwa :rolleyes:

Chodziło mi bardziej o to jak czasami niektórzy na siłę starają się przekonać do rozwiązania które akurat oni mają, że niby najlepsze :rolleyes:

O, to do mnie. :D :p No ale na podstawie obrony argumentów też opiera się dyskusja, więc czasami musi być walka. ;)

Woesz ta cena 12k to jednak trochę naciągana była i można go było kupić wiele taniej - natomiast dzięki za linka do Twojego - nie znałem go a widzę że po parametrach jest godny uwagi !

Kiedyś miałem upatrzony jeszcze tańszy (poniżej 4,5k), ale oczywiście nie zapisałem i mi się zapomniało co to było. :/

Temat na czasie :D nie mamy co prawda wybranej jednostki centralnej ale mamy projekt WM wykonany we współpracy z forumowym asoltem i przepusty pod WM wstawione zgodnie z projektem. Chcieliśmy zrobić to teraz bo za wykonanie pojedynczej dziury w stropie, znajomi płacili 200 zł / otwór :jawdrop: a że tych otworów było 12 to pękła niezła sumka.

Ale to chyba w monolitowym stropie, bo w terrivie to zbrodnia taką cenę brać i dać. :p

Dziś zakończyliśmy prace budowlane na ten rok.

Ekipa ma jeszcze podjechać na budowę żeby ładnie zatrzeć wylane dziś schody :wiggle:

Śmiało mogę powiedzieć że jestem szczęśliwa :rolleyes:

Znaczy są mury i nie przykrywacie dachem na zimowanie? Hmmm...

Ps. Stal dają w standardowych prętach 12m i ekipa tnie na miejscu.

WM - jeśli na wczesnym etapie jest projekt i jesteście pewni, że zmian nie bedzie to można zostawić przepusty, choć większość firm, które robią WM nie wymaga tego. Trzeba zostawić miejsce na kanały na piętrze, u Mnie było 10 cm styro więc spokojnie (miało być 8 cm ale zmieniłem na wylewkę anhydrytową i zrobiło się 10 cm). W sumie to dobrze, bo jak poźniej zobaczycie jak się krzyżują wszystkie przewody od wentylacji, elektryki, wod-kan, odkurzacz centralnego to jest wesoło...W miejscu gdzie będzie rekuperator musi być syfon i odpływ do kanalizacji a od reku trzeba pociągnąc kabel w miejsce gdzie ma być sterownik. Jeśli reku na strychu to musi być ocieplony, żeby było min. +5 stopni i wymierzyć czy się zmieści przez wyłaz na strych.

Czy robić WM samemu - nie jest to skomplikowane, jednak we wszystkich warunkach gwarancji (które widziałem) jest napisane że gwarancja rekuperatora ma miejsce w przypadku montażu centrali przez Autoryzowanego Partnera Serwisowego. U Mnie wszystko robiła firma z umową, gwarancją itp więc takiego problemu nie miałem.

Czy ktoś z Was ma ogarnięty temat drzwi? Rozglądam się za drzwiami wejściowymi-głównymi i wejściowymi-ogrodowymi.

Szerokość 90 cm, bez świetlików, dodatkowych poszerzeń itp.

Muszą być za to ciepłe, szczelne i posiadać dobry współczynnik U.

Fajne by było gdyby same się domykały, dzieciaki nie mają czasu na takie bzdury jak zamykanie drzwi. Ale to chyba można dobrać sobie jako opcję?:confused:

Help...

Czy ktoś z Was ma ogarnięty temat drzwi? Rozglądam się za drzwiami wejściowymi-głównymi i wejściowymi-ogrodowymi.

Szerokość 90 cm, bez świetlików, dodatkowych poszerzeń itp.

Muszą być za to ciepłe, szczelne i posiadać dobry współczynnik U.

Fajne by było gdyby same się domykały, dzieciaki nie mają czasu na takie bzdury jak zamykanie drzwi. Ale to chyba można dobrać sobie jako opcję?:confused:

Help...

Kamilo, temat drzwi omawialiśmy w Bociankach, kilka stron wcześniej. Możesz też zerknąć do mojego dziennika str.16, tam też coś znajdziesz ;)

A samozamykacz to opcja dodatkowa, dostępna chyba u wszystkich producentów także nie będzie z tym problemu.

Tymczasem biuro projektowe...........

[ATTACH=CONFIG]400694[/ATTACH]

Czyżby projekt wpadł w ręce małoletniego inwestora??

Sądząc po kolorach to raczej inwestorka ;)

Moim dzieciakom musiałam nagminnie drukować rzuty projektu, bo chciały czynnie uczestniczyć w przygotowaniach do budowy.

A starszy syn (jako prawie 7-latek) opanował painta, dzięki pracy nad projektem ;), czym zapewnił sobie looz na zajęciach komputerowych w szkole ;)

Edytowane przez annatulipanna