annatulipanna 11.11.2017 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 Witam wszystkich za kilka dni ruszamy zalewamy fundamenty i ruszamy Witaj Liliane Powodzenia w przeprawach budowlanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 11.11.2017 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 Witam wszystkich za kilka dni ruszamy zalewamy fundamenty i ruszamy Jaka dzielnica, jeśli to nie tajemnica? Jaki dom, jakie założenia? Czytaj i pytaj póki nie będzie za późno. Ps. moja córa też projektowała swój pokój, trochę miała problemy ze skalą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papucy 11.11.2017 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 Czyżby projekt wpadł w ręce małoletniego inwestora?? Sądząc po kolorach to raczej inwestorka Moim dzieciakom musiałam nagminnie drukować rzuty projektu, bo chciały czynnie uczestniczyć w przygotowaniach do budowy. A starszy syn (jako prawie 7-latek) opanował painta, dzięki pracy nad projektem , czym zapewnił sobie looz na zajęciach komputerowych w szkole Dokładnie 7 letnia inwestorka góra humusu wpisała się już w krajobraz wiec 'MA ZOSTAĆ I JUŻ' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 11.11.2017 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 Nasza 5cio letnia inwestorka koniecznie chce basen Nie żebym planował, bo to w grę nie wchodzi, ale z ciekawości - Myjk, jaki budżet przewidujesz na budowę i uruchomienie basenu i jakie koszty utrzymania? Ja, można powiedzieć, że zaczałem już budowę od...oświetlenia i to wewnętrznego, a co . Planuję do właczników światła nie doprowadzać kabli fazowych, tylko skrętkę do Arduino i dalej przez przekaźnik sterowany również przez Domoticza. Z tym, że jak się tym teraz nie zajmę i nie ogarnę, to czuję, że potem byśmy się mieli wprowadzać,a tu ups, światła nie ma jak właczyć.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojak65 11.11.2017 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 O Tak, Myjk daj trochę danych odnośnie basenu! Basen to może w odległych planach natomiast na przyszłą zimę marzy mi się mala sauna w ogrodzie lub balia ogrzewana kozą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 11.11.2017 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 Myjk, jaki budżet przewidujesz na budowę i uruchomienie basenu i jakie koszty utrzymania? Nie pytaj. Sama niecka do tej pory (murowanie+materiał) to koszt około 8 tys. zł brutto. Z prac murarskich trzeba jeszcze tynk położyć i chyba przy ściankach zrobię stopnie bo mi paleta bloczków została i nie mam co z tym towarem zrobić, za to trochę za głęboko kazałem wydłubać dziurę i jest ~130 cm głębokości -- mniejsze dzieci mogą mieć więc problem z "gruntem" i przyda im się stopień przy krawędzi basenu. Docelowo, w zależności od "wypasienia", basen ma kosztować 35-50k zł brutto (bez twardego dachu, który potrafi kosztować nawet kolejne 50 tys. zł). W dziurze jest przewidziane ~35m3 wody, która ma być grzana z pomocą PC GW (tej samej co będzie grzać CO w zimie, CWU przez cały rok i klimatyzować dom w lecie). Koszty ogrzewania stosunkowo łatwo policzyć, podniesienie temperatury takiej masy wody o 1sC to 40kWh, przez letni COP (mało optymistyczny) na poziomie 4 daje 10kWh, czyli w taniej taryfie zakosztuje to w porywach 3,5 zł (po obecnej stawce, ale liczę że jak będę grzać prądem, to uda się zdobyć lepszą ofertę na tanią taryfę). Zatem nocne podgrzanie wody o 10 sC, np. z 25 do 35 będzie kosztować ~35 zł. Przy czym jak się raz nagrzeje, to taka ilość wody w niecce piekielnie wolno stygnie, a jeszcze są tam jakieś zyski słoneczne -- także jeżeli chodzi o samo grzanie to nie będzie dramatu. Chemia to już inna bajka, bo z 500 zł/sezon może pęknąć. Także skarbonka no i widzisz głowa mnie rozbolała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ruda maruda 11.11.2017 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 My otwory do wentylacji w stropie mieliśmy przygotowane przed zalewaniem żeby później nie płacić jak wcześniej było wspominane 200zł za otwór. WM mamy z firmy dimplex tak samo jak pompę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.11.2017 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 (edytowane) Przy czym jak się raz nagrzeje, to taka ilość wody w niecce piekielnie wolno stygnie Liczyłeś, ile ciepła ucieknie do gruntu? Izolację dasz od wewnątrz, że nie liczysz ogrzewania betonu (pewnie ponad 30t). Edytowane 11 Listopada 2017 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.11.2017 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 My otwory do wentylacji w stropie mieliśmy przygotowane przed zalewaniem żeby później nie płacić jak wcześniej było wspominane 200zł za otwór. Też miałem przygotowane przed zalaniem stropu rurą 160. Teraz jednak żałuję, że do rozdzielaczy nie dałem 200 a do wyrzutni dachowej z 250 (żeby chociaż ze 2,5cm izolacji dać między stropem i wyrzutnią) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 12.11.2017 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 Też miałem przygotowane przed zalaniem stropu rurą 160. Teraz jednak żałuję, że do rozdzielaczy nie dałem 200 a do wyrzutni dachowej z 250 (żeby chociaż ze 2,5cm izolacji dać między stropem i wyrzutnią) Ale kanał od wyrzutni, sam w sobie masz izolowany? Rozumiem, że chciałeś zwiększyć grubość izolacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ruda maruda 12.11.2017 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 Właśnie ja też nie bardzo wiem o co chodzi :/ rury na strychu mamy w izolacji które schodzą pionowymi również w izolacji na piętro. Tam się rozdzielaja i idą w wylewce do przygotowanych wczeniej otworów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.11.2017 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 (edytowane) Ale kanał od wyrzutni, sam w sobie masz izolowany? Rozumiem, że chciałeś zwiększyć grubość izolacji? Na razie nie mam kanałów - mam przepusty zrobione rurą pomarańczową fi160mm. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=400736 Do wyrzutni miał być trochę poszerzony (rura 160 owinięta kilka razy folią - może 170mm średnicy wyjdzie - na zdjęciu w lewym górnym rogu). Jak 5cm zajmie izolacja, to zostaje 120mm średnicy do dyspozycji powietrza. Fajnie byłoby więcej. Mam jeden przepust zapasowy, więc do wyrzutni chyba rozdzielę. Zwłaszcza, że skrzynek przez rurę z wodą nie mogę dać tam, gdzie pierwotnie planowałem - więc te dwa przepusty przy rurze byłyby do wyrzutni, a w dwa pozostałe widoczne na zdjęciu dam skrzynki rozdzielcze Przepusty do skrzynek też mogłyby być szersze - tyle, że tu nie trzeba izolacji. Skrzynki już mam - 150mm. Teraz bym robił takie, żeby króciec fi200 wszedł. BTW. Muszę kupić filtr, żeby mi żona nie czytała co mam na ekranie. Zaciekawiła się OC i... będzie instalacja. Kilka stówek w plecy już teraz. A w przyszłości pewnie tysięcy.:bash: Edytowane 12 Listopada 2017 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 12.11.2017 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 (edytowane) Nie pytaj. Sama niecka do tej pory (murowanie+materiał) to koszt około 8 tys. zł brutto. Z prac murarskich trzeba jeszcze tynk położyć i chyba przy ściankach zrobię stopnie bo mi paleta bloczków została i nie mam co z tym towarem zrobić, za to trochę za głęboko kazałem wydłubać dziurę i jest ~130 cm głębokości -- mniejsze dzieci mogą mieć więc problem z "gruntem" i przyda im się stopień przy krawędzi basenu. Docelowo, w zależności od "wypasienia", basen ma kosztować 35-50k zł brutto (bez twardego dachu, który potrafi kosztować nawet kolejne 50 tys. zł). W dziurze jest przewidziane ~35m3 wody, która ma być grzana z pomocą PC GW (tej samej co będzie grzać CO w zimie, CWU przez cały rok i klimatyzować dom w lecie). Koszty ogrzewania stosunkowo łatwo policzyć, podniesienie temperatury takiej masy wody o 1sC to 40kWh, przez letni COP (mało optymistyczny) na poziomie 4 daje 10kWh, czyli w taniej taryfie zakosztuje to w porywach 3,5 zł (po obecnej stawce, ale liczę że jak będę grzać prądem, to uda się zdobyć lepszą ofertę na tanią taryfę). Zatem nocne podgrzanie wody o 10 sC, np. z 25 do 35 będzie kosztować ~35 zł. Przy czym jak się raz nagrzeje, to taka ilość wody w niecce piekielnie wolno stygnie, a jeszcze są tam jakieś zyski słoneczne -- także jeżeli chodzi o samo grzanie to nie będzie dramatu. Chemia to już inna bajka, bo z 500 zł/sezon może pęknąć. Także skarbonka no i widzisz głowa mnie rozbolała. Dzięki, droga zabawka, każdym razie inwestycyjnie, bo koszt eksploatacji chociaż nie mały, to nie przeraża. Właśnie ja też nie bardzo wiem o co chodzi :/ rury na strychu mamy w izolacji które schodzą pionowymi również w izolacji na piętro. Tam się rozdzielaja i idą w wylewce do przygotowanych wczeniej otworów. Faktycznie w wylewce masz rury od WM, czy w ociepleniu? PS. równo po dwóch tygodniach od złożenia mój wniosek o PnB pojawił się w systemie elektronicznym, czyli ktoś wreszcie na niego spojrzał.. pozdrawiam, Edytowane 12 Listopada 2017 przez Robaczywy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 12.11.2017 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 Na razie nie mam kanałów - mam przepusty zrobione rurą pomarańczową fi160mm. Do wyrzutni miał być trochę poszerzony (rura 160 owinięta kilka razy folią - może 170mm średnicy wyjdzie - na zdjęciu w lewym górnym rogu). Jak 5cm zajmie izolacja, to zostaje 120mm średnicy do dyspozycji powietrza. Fajnie byłoby więcej. Mam jeden przepust zapasowy, więc do wyrzutni chyba rozdzielę. Zwłaszcza, że skrzynek przez rurę z wodą nie mogę dać tam, gdzie pierwotnie planowałem - więc te dwa przepusty przy rurze byłyby do wyrzutni, a w dwa pozostałe widoczne na zdjęciu dam skrzynki rozdzielcze Przepusty do skrzynek też mogłyby być szersze - tyle, że tu nie trzeba izolacji. Skrzynki już mam - 150mm. Teraz bym robił takie, żeby króciec fi200 wszedł. No rzeczywiście przepusty mogłyby być większe. Kanały czerpni i wyrzutni są naprawdę sporych rozmiarów. U mnie to rozryli konkretne otwory na wszystko: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=400737 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=400738 I też chodzi mi po głowie, żeby jeszcze te grube rury owinąć dodatkową izolacją. Czy jest sens to robić? Same przejścia przez ściany i stropy wypełnione są pianką, także tu nie powinno być problemu. BTW. Muszę kupić filtr, żeby mi żona nie czytała co mam na ekranie. Zaciekawiła się OC i... będzie instalacja. Kilka stówek w plecy już teraz. A w przyszłości pewnie tysięcy.:bash: Nawet żony nie przekonały Twoje argumenty przeciw? Ja tam próbuję na bieżąco mężowi tłumaczyć, co tam planuję w domu instalować i dlaczego. Do odkurzacza też nie był przekonany, bo dużo kasy... ale zgodził się Ale jak wybierałam drzwi wejściowe, cała w stresie wysyłałam mu zdjęcia, czy takie mogą być. Przytaknął. A później, jak już zostały zamontowane, to był lekko zdziwiony, bo inaczej je sobie wyobrażał ?? Okazało się, że nie specjalnie przyglądał się zdjęciom. Dla niego to nie ma zbyt wielkiego znaczenia, a ja tu od zmysłów odchodzę, żeby wszystkich zadowolić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 12.11.2017 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 Muszę kupić filtr, żeby mi żona nie czytała co mam na ekranie. Zaciekawiła się OC i... będzie instalacja. Kilka stówek w plecy już teraz. A w przyszłości pewnie tysięcy.:bash: hahaha Uśmiałem się jak sobie przypomnę ten cały elaborat ostatnio nad bezsensownością montażu OC Tak a propos tematu to ja utknąłem na PnB i w tym roku co najwyżej grunt wymienię bo wciąż czekam na uprawomocnienie (ciągle brak jednej zwrotki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 12.11.2017 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 Nie zapomnij o 25m rury do garażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 12.11.2017 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 Nie zapomnij o 25m rury do garażu Made my day :lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 12.11.2017 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 PS. równo po dwóch tygodniach od złożenia mój wniosek o PnB pojawił się w systemie elektronicznym, czyli ktoś wreszcie na niego spojrzał.. pozdrawiam, Dzięki nie wiedziałem że takie coś istnieje. U nas piszą na swojej stronie i przy składaniu wniosku mówili że max miesiąc u mnie minął wczoraj a wniosek jeszcze nie rozpatrzony. Mam nadzieję że jak jutro zadzwonię to się czegoś dowiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 12.11.2017 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 hahaha Uśmiałem się jak sobie przypomnę ten cały elaborat ostatnio nad bezsensownością montażu OC Przypilnujcie tynkarzy aby odpowiednio osadzili płytkę montażową każdego gniazda. Rury czasem sprężynują (zależnie od bruzdy w ścianie) i płytka montażowa (do której przykręca się później gniazdo OC) może być za płytko albo za głęboko otynkowana. Później jest problem z montażem gniazda. Jak jest dobrze zamontowana płytka to przykręcenie gniazda i podłączenie elektryki to robota na 5-10 minut. W przeciwnym wypadku trzeba kuć ścianę i wymieniać rurę na dłuższym odcinku. Ewentualnie zastosować poszerzenie, które jest mało estetyczne. Zresztą jeśli chodzi o tynkarzy to też przypilnujcie aby dobrze zamontowali puszki elektryczne. Zwłaszcza, jak mają być gniazda modułowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 12.11.2017 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 Przepraszam ale od kiedy tynkarz obsadza gniazdka elektryczne lub odkurzacza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts