Kaizen 14.11.2017 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 Mam ścianę trójwarstwową [...] Jakie macie pomysły na montaż okien? Dzisiaj to taki egzotyk, że szukaj speca od tego. Bo energooszczędne rozwiązania poszły w kierunku montażu w warstwie ocieplenia ale ściany dwuwarstwowej. A w przypadku trzywarstwowej to ktoś, coś gdzieś. Ale... Brak praktków a nawet teoretyków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojak65 15.11.2017 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2017 Nooo okna za ponad 80kPLN już po negocjacjach to ostro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aghata86 15.11.2017 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2017 U nas wyszlo za okna 20tys z roletami zewnetrzny kolor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papucy 15.11.2017 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2017 U nas wyszlo za okna 20tys z roletami zewnetrzny kolor U nas 22 K z 3 szybowe profil salamander w tym 3 metrowym HS montaż trójwarstwowy ( taśmy SIGA ) bez ciepłych parapetów w tym 9 mb poszerzeń do wysokości wylewki. Mam pytanie jak będziecie zabezpieczać taśmy na zimę ? Będziecie ? Z tego co widzę ekspozycja na działanie UV nie wksazana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojak65 16.11.2017 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 U nas 22 K z 3 szybowe profil salamander w tym 3 metrowym HS montaż trójwarstwowy ( taśmy SIGA ) bez ciepłych parapetów w tym 9 mb poszerzeń do wysokości wylewki. Mam pytanie jak będziecie zabezpieczać taśmy na zimę ? Będziecie ? Z tego co widzę ekspozycja na działanie UV nie wksazana. Mam ten sam problem, ekspozycja na działanie UV nie wskazana, ekspozycja na wilgoć i mróz również. Wg producenta taśmy powinny zostać zasłonięte styropianem/tynkiem do max 3 miesięcy - przy silnym działaniu UV (lato) do miesiąca ! U mnie ocieplenie dopiero na wiosnę więc całą zimę taśmy będą na "wietrze" ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 16.11.2017 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 Jak u Was przedstawiają się ceny na ocieplenie budynku? Podzielcie się proszę robocizną za położenie m2 styro + koszt zaciągnięcia siatką z klejem + ew. tynkowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 16.11.2017 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 Jak u Was przedstawiają się ceny na ocieplenie budynku? Podzielcie się proszę robocizną za położenie m2 styro + koszt zaciągnięcia siatką z klejem + ew. tynkowanie. U mnie cała elewacja na gotowo 60zł/m2, z czego samo położenie tynku to 15zł/m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freethinker 16.11.2017 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 Na drugiej stronie tego wątku opublikowałem rzuty elewacji. Okien mam dużo i są wielkie. Stąd ta cena. Architekt mówił mi, że to będzie drogo, ale skoncentrował się na oknach pionowych. Nawet zrobił wycenę - 45 tysięcy. O kolankowych niewiele mówił w tym kontekście, więc myślałem, że to prosta piłka, a nie drugie tyle. Fachowców od montażu okien w ścianach trójwarstwowych chyba jest niewielu, a może wiedza ta jest niezbyt ścisła, bo każda ekipa opowiada mi inne teorie. Montaż w ociepleniu jest fajny, ale te konsole kosztowałyby u mnie 6 tysiączków, a gdybym poszedł w Movo - to 12.No dobra, coś tam wymyślę.Powiem Wam, że mnie tak już serdecznie wykończyła ta budowa, że mam zamiar zamknąć budowę na zimę, i kupiłem na styczeń dla całej rodziny bilety do Bangkoku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papucy 19.11.2017 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Ile płaciliście za wod kan ? Właśnie dostałem cenę od znajomego hydraulika (z polecenia) i zaśpiewał 4 K z materiałem . Il u was wyszło ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 19.11.2017 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Ile płaciliście za wod kan ? Właśnie dostałem cenę od znajomego hydraulika (z polecenia) i zaśpiewał 4 K z materiałem . Il u was wyszło ? U mnie pierwszy etap (rozprowadzenie rur w docelowe miejsca, montaż stelaży WC, wyprowadzenie odpowietrzenia kanalizy na dach) wyniósł 5350 zł. Też znajomi hydraulicy i materiał na 8%vat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papucy 19.11.2017 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 U mnie pierwszy etap (rozprowadzenie rur w docelowe miejsca, montaż stelaży WC, wyprowadzenie odpowietrzenia kanalizy na dach) wyniósł 5350 zł. Też znajomi hydraulicy i materiał na 8%vat. Dzięki Anna , czy stelaże miałaś w cenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 19.11.2017 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Tak, stelaże w cenie Dwie sztuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liliputek 19.11.2017 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Jak u Was przedstawiają się ceny na ocieplenie budynku? Podzielcie się proszę robocizną za położenie m2 styro + koszt zaciągnięcia siatką z klejem + ew. tynkowanie. u nas 55 zł za m2, z tynkowaniem, sama robocizna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 20.11.2017 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2017 U mnie cała elewacja na gotowo 60zł/m2, z czego samo położenie tynku to 15zł/m2. u nas 55 zł za m2, z tynkowaniem, sama robocizna Tanio Ja nie dostałem niższej ceny niż 100zł/m2 za samą robociznę. :/ Te 50-60 wydaje się być godziwą stawką za taką pracę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojak65 20.11.2017 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2017 Koszty WOD/KAN oczywiście są zalezne od projektu, piętrowy z reguły tańszy (większość w 1/2 pionach).U mnie 3500 PLN materiał i robocizna, woda, kanalizacja podejścia bez stelaży. W miarę rozległa parterówka więc strochę tego biegnie po całym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swieja 23.11.2017 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2017 U nas postęp! Dachówki w końcu dojechały. Z przygodami, auto wjechało do rowu! Ale dachówki całe. Część już leży na dachu. Wzór dachówki bardzo zwyczajny (Braas rubin 13 v). Moje dzieci stwierdziły, że nie ma się czym podniecać, bo dach wygląda jak wszystkie inne. Ale ja jestem zachwycona W poniedziałek mają przyjechać okna. Ścianki na górze już wymurowane i w końcu można ocenić jak wyszły pokoje. Miejsca jest akurat, absolutnie nie ma ciasnoty. Wyszło bardzo komfortowo. Pompa ciepła wybrana - będzie LG therma V Gość od rekuperacji przyjedzie we wtorek. Elektryk był wczoraj. Dzieje się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojak65 23.11.2017 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2017 U nas postęp! Dachówki w końcu dojechały. Z przygodami, auto wjechało do rowu! Ale dachówki całe. Część już leży na dachu. Wzór dachówki bardzo zwyczajny (Braas rubin 13 v). Moje dzieci stwierdziły, że nie ma się czym podniecać, bo dach wygląda jak wszystkie inne. Ale ja jestem zachwycona W poniedziałek mają przyjechać okna. Ścianki na górze już wymurowane i w końcu można ocenić jak wyszły pokoje. Miejsca jest akurat, absolutnie nie ma ciasnoty. Wyszło bardzo komfortowo. Pompa ciepła wybrana - będzie LG therma V Gość od rekuperacji przyjedzie we wtorek. Elektryk był wczoraj. Dzieje się Noo rzeczywiście się dzieje Takie roboty cieszą bo je widać i zmieniają dom. Po montażu okien już będzie całkiem inaczej jak dom będzie już zamknięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hellenaj 23.11.2017 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2017 Witajcie, u mnie też powoli się dzieje, ale też nie do końca tak jakbym sobie tego życzyła..... dekarze pokryli dach membraną i zaczęli łacenie.... no i wtedy wyszło..... połacie dachu są krzywe, róznice na połaci dochodza do 4 cm..... czeka nas równanie dachu, czyli dodatkowy koszt - ok 4 tys zł. Jutro będę jeszcze rozmawiała z kierbudem i uderzę do firmy, która produkowała i montowała wiązary - bo to ewidentnie po ich stronie jest błąd. Pytanie tylko, czy zechcą polubownie uczestniczyć w kosztach dodatkowej robocizny czy jednak czeka nas ciąganie się po sądach..... ehhhh gdybym tylko wiedziała, że takie klocki wyjdą z tą firmą........... W każdym bądź razie dach pokryty jest prawie w całosci łatami, od jutra zaczynają równanie - czyli pod łaty umeiszczane będą kliny. W przyszłym tygodniu przyjadą też okna - na bramę i drzwi jeszcze chwilę muszę poczekać. Zamontujemy drzwi tymczasowe, a bramę i drugie drzwi zabijemy płytami. Za dwa tygodnie wejdzie hydralik do wodkanu, w styczniu elektryk, potem rekuperacja, no i jak tylko wiosna się pojawi lecimy z tynkami i wylewkami. Liczę, ze uwiniemy się z tym przed porodem.. Potem bedzie cudowny etap - wykończeniówka z trójką dzieci przy nodze Co, że ja nie dam rady??? Jasne, że dam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkmp 23.11.2017 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2017 A u mnie mniej ciekawie - kolejna ekipa od SSO ma problemy i zamiast przyjść teraz to termin przekładają. Zastanawiam się nad sensem budowania w zimie. Wszyscy z KB mówią że jak nie będzie ciężkiej zimy, to można śmiało budować. Ekipa też całą zimę chce robić. Ja też bym wolał mieć do wiosny SSO i kontynuować kolejne prace. Za to rodzina mnie straszy i snuje czarne wizje, żeby sobie odpuścić, na wiosnę zacząć murowanie. No nic przynajmniej sobie płyta na spokojnie dojrzała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 24.11.2017 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2017 Czym rodzina straszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts