Kamila. 24.11.2017 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2017 Witajcie, u mnie też powoli się dzieje, ale też nie do końca tak jakbym sobie tego życzyła..... dekarze pokryli dach membraną i zaczęli łacenie.... no i wtedy wyszło..... połacie dachu są krzywe, róznice na połaci dochodza do 4 cm..... czeka nas równanie dachu, czyli dodatkowy koszt - ok 4 tys zł. Jutro będę jeszcze rozmawiała z kierbudem i uderzę do firmy, która produkowała i montowała wiązary - bo to ewidentnie po ich stronie jest błąd. Pytanie tylko, czy zechcą polubownie uczestniczyć w kosztach dodatkowej robocizny czy jednak czeka nas ciąganie się po sądach..... ehhhh gdybym tylko wiedziała, że takie klocki wyjdą z tą firmą........... Hellenaj możesz podać mi nazwę tej firmy od wiązarów? Myślimy o wiązarach w pomieszczeniu nad garażem (chcemy pozbyć się dwóch słupów) ale takiego wykonawcę wolałabym omijać z daleka. Liczę, ze uwiniemy się z tym przed porodem.. Potem bedzie cudowny etap - wykończeniówka z trójką dzieci przy nodze Co, że ja nie dam rady??? Jasne, że dam No ba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila. 24.11.2017 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2017 Jkmp nam ekipa mówiła że śmiało można murować do -5 stopni C. I że ważne jest to, żeby w dzień temperatura była powyżej 0. Mieliśmy podobny dylemat i odpuściliśmy do marca. Płytę mieliśmy wylewaną na wiosnę, mury parteru zaczęliśmy w październiku a stropy wylaliśmy ponad dwa tygodnie temu. Może murowanie w obecnych temperaturach ma rację bytu ale nie mam przekonania do budowania zimą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkmp 24.11.2017 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2017 Czym rodzina straszy? Że mi się to wszystko zawali Zresztą dom na płycie, bez kominów i ogólnie wszystkie rozwiązania które tutaj na forum są prawie "standardem", dla moich rodziców i teściowej są niezrozumiałe. Tylko teść mnie wspiera Kamila. Mi ekipa też twierdzi że się da bez problemu, przy większych mrozach będą sobie robić przerwy. KB też potwierdza, pracuje w budownictwie wielorodzinnym i mówi że całą zimę robią - strop w bloku zalewali przy -19 (prognoza była na -4 i już nie chcieli odkręcać całej akcji), nic złego ponoć się nie stało. Hmm... No nic, spróbujemy, zobaczymy, a jak wyjdą jakieś problemy to odłożymy do wiosny. Chociaż jak obserwuję domek kaszpir007 (zaczął budowę w styczniu i już mieszka) to jestem dobrej myśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila. 24.11.2017 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2017 jestem dobrej myśli Musisz być, inaczej można zwariować Czy ktoś z Was przykrywa jakąś folią czy innym czymś strop monolityczny na zimę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.11.2017 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2017 Mi chudziak zalewany między Bożym Narodzeniem a Sylwestrem przemarzł i miejscami z centymetr się wykruszył. Niby z dodatkiem zimowym, temperatura przy gruncie powyżej zera cały czas. Nie wiem, jakim cudem. W styczniu przyszły porządne mrozy i mialem ponad miesiąc przerwy. Ale i po tych doświadczeniach bym nie zwlekał, ale brał większy margines bezpieczeństwa względem prognozy (chudziak pewnie wystarczyłoby przykryć folią w tych warunkach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aghata86 24.11.2017 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2017 Wiecie cos na temat okien dachowych firmy Dakea? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila. 24.11.2017 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2017 No to ja nie wiem co robić. Stropy są na wysokości około 2,5 i 3 m nad ziemią. Przykryć folią teoretycznie można, ale wiatr zwieje ją dość szybko, nawet mimo przyciśnięcia deskami czy kamieniami. Słoma odpada, będzie magazynować wilgoć, poza tym skąd ja wezmę słomę na przykrycie 150 m2? Poratujcie dobrymi radami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.11.2017 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2017 (edytowane) Poratujcie dobrymi radami Gruba folia albo plandeka powinna dać radę. Tylko kluczowe tu jest dociśnięcie brzegów, żeby wiatr nie podwiał. Przykręciłbym przez deski do ścian a na gorze łączenia przykrył dobrze obciążonymi dechami. Otwory w stropie bym zabezpieczył jak ścianę po rozcięciu folii. Edytowane 24 Listopada 2017 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 24.11.2017 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2017 Ja się pochwalę, że u nas jest do odbioru pnb. Zdziwko i niedowierzanie , tylko 23 dni czekania i bez znajomości . Sezon na bieganie po bankach otwarty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jankes789 24.11.2017 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2017 Wiecie cos na temat okien dachowych firmy Dakea? Mam od roku i żadnych problemów...grunt to dobrze zamontować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laurap 24.11.2017 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2017 My tam cały czas budujemy. Będziemy ile się uda. Mam nadzieję że w grudniu pójdzie dach. NA razie zalewamy strop nad garażem. Tempo mamy żółwie ale za to robota piękna. Mury prościutkie, izolacja bardzo dobra. Stwierdziliśmy że nie ma co się rzucać bo teraz wszyscy tak budują. Takie czasy Jestem na etapie załatwiania dalszych ekip. Terminy masakryczne...ale co tam. W końcu dobrniemy do końca Kto się decyduje na pompę ciepła? Macie już jakieś typy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papucy 25.11.2017 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Ja planuje lg therma v lub Panasonic T cap zależy jak wyjdzie OZC , za mało działki na wymiennik poziomy i za trudne warunki gruntowe na wymiennik pionowy więc napewno P W . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 25.11.2017 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 U nas jest strop! Udało się zabetonować w piątek i nawet betonu wystarczyło, a nawet zostało Teraz tydzień przerwy i ścianki kolankowe - też mamy zamiar murować w zimie. Oby była łaskawa. http://static.pokazywarka.pl/2/j/3/267f4bca789aa9c5e98d0692706850b1_orig.jpg http://static.pokazywarka.pl/2/o/g/4a60c471feee62ef6e220ba9f888c8c5_orig.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 25.11.2017 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Ja planuje lg therma v lub Panasonic T cap zależy jak wyjdzie OZC , za mało działki na wymiennik poziomy i za trudne warunki gruntowe na wymiennik pionowy więc napewno P W . Widzę, że LG wdziera się do domów drzwiami i oknami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freethinker 25.11.2017 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 No i dobrze, że na rynku producentów pomp ciepła jest taka konkurencja. Ja też miałem w planach T-Capa, a poważnie zastanawiam się nad LG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 25.11.2017 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 U nas niestety woda tak wysoko że nie ma szans na wykop pod ławę. Masakra trzeba czekać do wiosny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 25.11.2017 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 U nas niestety woda tak wysoko że nie ma szans na wykop pod ławę. Masakra trzeba czekać do wiosny A jakby użyć pompy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hellenaj 25.11.2017 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Kamila chodzi o firmę A01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaz_75 25.11.2017 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 (edytowane) Witajcie , my dopiero wystarowaliśmy ...strasznie długo nam to zeszło ale najważniejsze że się udało więc zaczynamy budować Edytowane 25 Listopada 2017 przez agaz_75 zdjęcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papucy 25.11.2017 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Jaki macie pomysły na sterowanie roletami zew. Planuje rolety na duże przeszklenia od południa i zachodu jakieś 5 Mb i zastanawiam się czy wystarcza zwykle wyłączniki on off czy raczej doprowadzić do rolety jakaś sketke i dokupić jakieś sterowniki ? Jak jest i was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts